Kornisky ( Cornish ) - chova ,alebo choval ich tu niekto ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2014 16:52
veverica

XXX.XXX.224.36

Pred rokom mi na dvor uplnou nahodou pribudli kornisky , ich nasadove vajicka mi pribalil chovatel z Pisi od ktoreho som brala Maransky. Dnes uz mam dva nepribuzne "mini" kmene. Zaujima ma vsak ci ich tu vobec niekto chova. V zahranici su oblubene, aj nasa stara literatura sa o nich hojne zmienuje, ale inak akoby sa po nich na Slovensku a v Cechach zlahla zem... najde sa tu chovatel ktory ich chova, alebo choval?smajlík

6.1.2014 17:46
jovy

XXX.XXX.103.213

Kornišky ako samostatné plemeno u nás a ani v Nemecku neexistujú. Zmieňuje sa o nich iba naša staršia literatúra. Ide len o to, že slovom Cornish sa v anglicky hovoriacich krajinách označuje Indická bojovníčka. Ale ide o jedno a to isté plemeno, ktoré je v rôznych krajinách označované odlišnými názvami. Teda to iste plemeno, ktoré sa u nás chová ako indická bojovníčka sa v USA a vo VB označuje ako Cornish.

6.1.2014 18:00
veverica

XXX.XXX.224.36

Ja som zistovala , na strankach USA chovatelov, ze je rozdiel medzi americkou cornish a europskou indickou bojovnicou... Cornish tam ma vlastny klub a zvierata na fotkach sa od IB odlisuju... tie moje doma su ako tie z americkych stranok..smajlík

6.1.2014 20:04
jovy

XXX.XXX.103.213

To, ze Cornish ma v USA vlastny klub je pochopitelne (pretoze tak sa indicka bojovnicka v USA oznacuje), opak by vyplyval vtedy, ak by existoval sucasne aj klub indickej bojovnicky, co vsak pochopitelne nie je mozne pretoze ide o jedno a to iste plemeno. To, ze sa vase zvierata podobaju na tie z americkych stranok je pochopitelne, pretoze v USA a VB je v ramci jedneho plemena obrovska variabilita, co sa tyka plemennych znakov a to od zvierat v zakladnych plemennych znakoch kvalitnejsich ako v kontinentalnej Europe az po totalne nekvalitne zvierata, ktore sa na dane plemeno ponasaju viac nazvom ako exterierom. Vyrovnanost zvierat nie je zdaleka taka ako v Nemecku, kde kvalitne a priemerne zvierata odlisuju naozaj detaily. Predpokladam, ze doma mate (v ponimani nemeckeho slachtenia) menej kvalitne indicke bojovnicky, t.j. uzsie a na vyssich nohach...smajlík

6.1.2014 20:31
veverica

XXX.XXX.224.45

Tu su...no nieje to ten extremny europsky typ, ale su velmi zivotaschopne zvierata...

6.1.2014 20:44
jovy

XXX.XXX.103.213

Ano, presne tak ako som predpokladal, ide o uzsie zvierata s menej typickou hlavou, vyssi postoj, uzsie v hrudi, behaky nie su extremne hrube. To, ze su zivotaschopne verim, pretoze u vystavnych extremne sirokych zvierat s extremne nizskym postojom je vzdy problem s oplodnenostou, preto sa v chove pouzivaju kohuty s vyssim postojom.Z nemeckych zvierat po 3 az 4 generaciach bez selekcie vzniknu podobne zvierata ako na fotkach.

Prikladam aj link na americku encyklopediu plemien hydiny ( http://www.feathersite.com ), kde sa to co som povedal vyslovne aj pise, ci si kliknete na Cornish alebo Indian Game vyhodi vam ten isty text:

"Although it is known in some areas as the Indian Game, the Cornish was actually developed in Cornwall, England."

http://www.feathersite.com/Poultry/CGA/Cornish/BRKCornish.html

Ale samozrejme tym Vam nechcem brat radost z chovu, len som povazoval za potrebne tento tradicny mytus nasej starsej literatury dat na spravnu mieru smajlík

6.1.2014 21:09
veverica

XXX.XXX.224.45

Na stranke p.Prochadzku http://www.chovprochazka.estranky.cz/clanky/jednotliva-bojovna-plemena-kura/kornysky.html , je jasne vystihnute vlastne vsetko . Dakujem , som vlastne rada ze mam tu " americku " variantu smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík