Dobrý večer, sebritky chovám teprve druhým rokem a loni jsem poprvé zkusil líhnutí a odchov kuřat těchto okrasných slepiček. Bohužel jsem až později zjistil od ostatních chovatelů jaké je největší nebezpečí u tohoto plemene - kuřata a mladé kusy jsou ohromně náročné na teplo. Jsou prostě velice choulostivé a mě se v prvním roce podařilo úspěšně odchovat jen jednoho kohouta. Je to zkrátka výzva i pro zkušenější chovatele. Martin
ketupa
napsal(a):
Dobrý večer, sebritky chovám teprve druhým rokem a loni jsem poprvé zkusil líhnutí a odchov kuřat těchto okrasných slepiček. Bohužel jsem až později zjistil od ostatních chovatelů jaké je největší nebezpečí u tohoto plemene - kuřata a mladé kusy jsou ohromně náročné na teplo. Jsou prostě velice choulostivé a mě se v prvním roce podařilo úspěšně odchovat jen jednoho kohouta. Je to zkrátka výzva i pro zkušenější chovatele. Martin
Dobrý den,
uvažuji o koupi kuřat, nebo násadových vajíček těchto slepiček. Zajímalo by mě, zda se dají chovat i venku a na jakém prostoru minimálním? S odchovem kuřat bych si myslím problém neměla - chovám křepelky a ty jsou také náročné na teplo...
Terka
Dobrý den, sebritky chovám už asi čtvrtým rokem- Pouze přes zimu je mám dané v teple, a v místnosti, abych o ně nepřišla - škodná. Přes zbytek roku je mám venku ve výběhu. Dají se chovat i na volno. Ale jsou malé a lehké, takže hodně létají zvládnou zdolat i 160cm plot.
Kuřata líhnu v líhni a potom jim svítím infračervenou lampičkou. Kuřátka čile prospívají.
Krmím je ze začátku k1+br1 následně přejdu na k2+br2 a potom máčím pečivo. a hodně zeleného, bílkovin, i když jsou to malé slepičky, potřebují mít v krmivu velký obsah bílkovin.
Mal som jeden prekrásny kmeň 1:5 od popredného chovateľa a prvý rok 150 čistých vajec. Až som mal podozrenie že mi ich prenechal kvôli neplodnosti. Bola to najpritulnejsia hydina akú som kedy choval. Až keď som ich začal púšťať z volierky von som zistil že kohútik v malom priestore neparil!!! Po pravidelnom ,,paseni,, som sa dočkal aj odchovu ktorý sa nelisil v náročnosti trebárs od bantamiek. Podmienky u mňa mali spartanske a čo sa vyliahlo sa aj odchovalo. Aj ja som ich niekoľko krát odchovaval s prepelickami ale musel som ich rozdeliť asi v troch týždňoch, lebo im prepelice išli uzobat pazuriky. Príčinu som nezistil, bantamkam to nerobili.
Dobrý den, to co jsem psal o choulostivosti kuřat sebritek na chlad, mi potvrdilo více chovatelů. Ostatně i na loňské speciální výstavě sebritek v Bohdalově bylo na prodej strašně málo kusů (oproti předloňsku) z důvodu nepříznivého počasí v loňském roce. Samozřejmě že dospělé sebritky nejsou nijak zvláště náročnější na chov než jiná okrasná drůbež, jen je třeba dát pozor aby v případě polekání nepřeletěly tam kam nemají, snad se mi letos podaří odchovat více kuřat do budoucna bych ke svým zlatým černě lemovaným chtěl přidat i jinou barvu. Pro ukázku ještě přidávám fotku několidenních kuřátek - jsou moc roztomilá a drobná. Martin
Reportáž o chove sebritiek vo farmárskej revue z 14.12.2013 od min. 9,05 na:
http://www.rtvs.sk/tv.programmes.detail/archive/156?date=14.12.2013
ketupa
napsal(a):
Dobrý den, to co jsem psal o choulostivosti kuřat sebritek na chlad, mi potvrdilo více chovatelů. Ostatně i na loňské speciální výstavě sebritek v Bohdalově bylo na prodej strašně málo kusů (oproti předloňsku) z důvodu nepříznivého počasí v loňském roce. Samozřejmě že dospělé sebritky nejsou nijak zvláště náročnější na chov než jiná okrasná drůbež, jen je třeba dát pozor aby v případě polekání nepřeletěly tam kam nemají, snad se mi letos podaří odchovat více kuřat do budoucna bych ke svým zlatým černě lemovaným chtěl přidat i jinou barvu. Pro ukázku ještě přidávám fotku několidenních kuřátek - jsou moc roztomilá a drobná. Martin
Ketupu jaka to je knizka ?