Používám lékařskou vazelínu,ta jako tuhý tuk jedna z mála neobsahuje vodu a je univerzální
někdy taky vezmu velký jelení lůj,naškrábu nožem a rozehřeji s vazelínou to dělám na zimu
Na běháky a na výstavy(nemrzne) mám rozmíchané ve skleničce červenou antibakteriální indulonu s olivovým olejem 1:1
antibakteriální červená indulona je dobrá takto smíchaná i na vápenku,nebo jeko prevence proti ní
když jdou zvířata z baráku,nebo příjdou nová vždy jim máznu běháky,je to pár vteřin a mám dobrý pocit
Obě variaínty smíchávám za tepla ve sklence v teplé vodě pro dobré spojení,později trochu vytuhne
milan1978
napsal(a):
Dobry den,poradí mi prosím někdo? Pořídil jsem si leghornky a minorky,vím ze tato plemena trpí na omrzani hřebenů. Zatím to snad nehrozí, ale kdyby náhodou,čím mam prosím hřebeny namazat. Stačí stolní olej,nebo je lepší třeba nějaká vazelina?" Dekuju Milan
Dobrý den, minorky chovám od roku 2005. Hřebeny (i nohy proti vápence) natírám prošlou kosmetikou, ale musí to být na bázi tuku nikoliv vody, tzn. ne hydratační krém. Zkoušel jsem i sádlo, ale to zteče, musí to nějaký den vydržet. Dobré je sledovat předpovědi a při předpokládaných mrazech pod - 7°C a větru zejména kohoutům natřít hřeben a laloky. U minorek i ušnice. Kurník by neměl být přeplněný, aby se tam srážela pára, protože jak odstud ráno slepice vyjdou do suchého mrazivého dne, teprv omrznou.
Zpravidla se připravte, že hlavně kohouti mají po zimě hřeben jakoby se zakulacenými zuby, protože tam došlo k nekróze. Zažil jsem však i horší stav omrzlin, kdy odpadly celé zuby, praporek a polovina délky laloků. To když zůstal kohout přes noc venku.
Dobré je také při mrazech pod -10°C slepice raději nevypouštět ven, maximálně za poledne pokud teplota trochu stoupne a nebo je slunce. Už z toho důvodu by neměl být kurník přeplněn, aby slepice měly i tam pohyb.
Setkal jsem se z názorem, že minorky protože jsou větší než leghornky, jsou prý tvrdší odolnější. Nevím. Zatím mě mladé snášejí. Jak se zachovají až bude opravdu mráz, to se uvidí.
Otázka také je co le je lepší zda dřevěný kurník nebo zděný.
Juraj Kafka
Oběma Vám moc dekuju za vyčerpávající odpověď. Pokud bude třeba, namazu jim hřebeny tou vazelinou,mam ji doma a přijde mi to jako nejlepší řešeni. Jinak minorky snáška zatím nic moc,nesou sice o dost vetsi vejce,než leghornky,ale co do poctu snesenych vajec jim nemůžou konkurovat. A jak je to u Vás? Milan Růžička
katka83
napsal(a):
Pripojila by som otázku ohľadom ružicových hrebienkov-natierate aj tie? Konkrétne u oravky žltohnedej. Minulí rok som ich ešte nemala a mala som kohúta s listovým hrebeňom hybrida a neomrzol mu hrebienok. Zatiaľ síce ešte nie je až tak chladno ale môže ešte byť hocijako. Ďakujem
myslím že pri oravkách sa nemusíte báť ved tieto sliepky boli vyšľachtené práve do tvrdších podmienok takže im by to vadiť nemalo :) a celkovo si myslím že pri ružicových hrebeňoch netreba natierať to sú odolnejšie hrebene voči mrazu :)