V čem letos budete líhnout ??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2014 13:10
dorm

XXX.XXX.202.18

Podělte se o fota a popis doma dělaných,předělaných a kupovaných líhní
na obr. Bios r.v. 1954
kapacita předlíhně 250 vajec
dolíheň 200 vajec
350 w top.těleso
Upraveno prosklením dveří,vnitřím osvětlením led,automatickým naklápěním a vlhkostí řízené termostatem ,,Panel" od fa. Morelia
úspěšnost líhnutí a měsíc ve kterém se líhne 80-95%

18.1.2014 13:19
dorm

XXX.XXX.202.18

samodomo asi 1975 s přírodním prouděním vzduchu
200w
ruční otáčení kapacita 60 vajec
vložená aut.líska kapacita 42 vajec
termostat membránový
úspěšnost stejná jako u Bios 60

18.1.2014 13:31
dorm

XXX.XXX.202.18

Bios 1957 s nuceným oběhem 60 w ventilátorem a řízené dvěma membránovými termostaty(původní)
Posklení,osvětlení led ,aut.naklápění
1100w ponorné topné těleso s ručním řízením vlhkosti
kapacita 1700 vajec předlíheň
600 vajec dolíheň
úspěšnost líhnutí dle měsíce a oplození 75-95%
U těchto skříní je nutné jako u většiny prohazování a obracení lísek mezi sebou

18.1.2014 13:40
dorm

XXX.XXX.202.18

samodomo topení 2x 200w samostatně nezávislých na sobě
kapcita 200 vajec
aut,naklápění,osvětlení led,vlhkost rozprašováním a nádoby s vodou ručně
termostat čína(zatím spolehlivě 3x předlíhnutí smajlík)
úspěšnost neměřena,nikdy nebyla celá naplněna a na dolíheň se přendávalo do jiné

18.1.2014 13:55
dorm

XXX.XXX.202.18

samodomo 200w na 96 vajec+ 40 dolíheň zatím ve vývoji a zkoušky 3ks
aut.naklápění,prosklení osvětlení ruční vlhkost rosení a nádoby
elektronika temostat čína vývod 220v topení,12v osvětlení,ventilárory a 24v naklápění,spínací hodiny

18.1.2014 14:11
dorm

XXX.XXX.202.18

Sračka největšího kalibru zhotovená líhňařským analfabetem někde od Otrokovic který to prodával jako business s návodem s internetu..Na reklamaci nereagoval
s nuceným oběhem.Ventilátor na 220 s 2200 otáčkami a analogovým prostorovým termostatem s +- 3st..Při výpnutí topení(žárovek) se vypnul i ventilátor(mrtvá bedna),Nestejná teplota po celé líhni,první vejce natvrdo zadní na salmoneusmajlík ruční a obracení a vlhkost náboby.Mám jí na předělání
NEDOPORUČUJI

18.1.2014 14:27
11.11

XXX.XXX.34.51

Tak tomu řikám výbava. Měl bych dotaz.Přemejšlim že postavim taky něco samo domo.
Jednu už sem udělal z laboratorní sušky na obilí tam byl rozvod vzduchu jasnej ventilátor foukal dolu přes topení a dvojitou stěnou to tlačil na horu. Z boků jsou otvory na každou lísku. Tady koukam topení nahoře ventilátor žene vzduch dolu stačí to rozfoukat a nejni tam rozdíl v teplotě nahoře a dole moc velkej?Prolez sem celej internet furt se nemůžu rozhodnout.Rozum mě furt řiká nechat to topení a ventilátor dole hnát ho kolem stěn na horu.

18.1.2014 14:37
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Tak ja zatiaľ pokusne na skúšku plodnosti kohútov BIOS-09 s ručným otáčaním vajec

18.1.2014 14:38
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

ešte prípadne skúsim raz Pusior X2 s automatickým otáčaním na 51 vajec

18.1.2014 14:40
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

A podľa potreby od polky februára podľa toho aká bude znáška, spustím Brinseu na 270 vajec

18.1.2014 14:41
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

A ke´d sa už sliepky naozaj roznesú tak spustím aj Bios Midi na 560 vajec a tá pofrčí až do apríla

18.1.2014 15:35
dorm

XXX.XXX.202.18

11.11 napsal(a):
Tak tomu řikám výbava. Měl bych dotaz.Přemejšlim že postavim taky něco samo domo.
Jednu už sem udělal z laboratorní sušky na obilí tam byl rozvod vzduchu jasnej ventilátor foukal dolu přes topení a dvojitou stěnou to tlačil na horu. Z boků jsou otvory na každou lísku. Tady koukam topení nahoře ventilátor žene vzduch dolu stačí to rozfoukat a nejni tam rozdíl v teplotě nahoře a dole moc velkej?Prolez sem celej internet furt se nemůžu rozhodnout.Rozum mě furt řiká nechat to topení a ventilátor dole hnát ho kolem stěn na horu.

Je to logické,teplý vzduch jde nahoru a ty staré skříňové to tak mají od spodu.Když bych to dělal už s tím úmyslem,tak určitě od spodu
Zatím co dělam tak tlačím dolů už kvůli velikosti , jak velký(desky) seženu a tak trochu už odzkoušení na líhni.obr.4..ostatně většina výrobců to tlačí dolů
http://www.youtube.com/watch?v=6mAnu-98wnE
Záleží z jakého materiálu líheň je a v jaké teplotě bude líheň umístěna a pracovat.
Když to zkouším nechám jí den běžet ať se vše prohřeje a pak jdu vylučovací metodou kde jsem udělal kopanec,jak velkou m3 mají ventilátory,aby byl výstup vzduchu aspoň stejný jako obvod větráků,naklonění lísek na obě strany a nebo rovně,jestli vstup udělat víc dolů,nebo rovnoměrně po stěnách,nebo od nejmenší díry vstupu nahoře až po největší dole,jestli jde vzduch přímo na vejce nebo se zaráží o rámečky atd.(Někdy to je na palici)
Jedna musí být provrtaná a zase poslepovaná jak ementál,než to poběží,abych se u druhých vyhnul chyb. Ty poslední líhně dělám podle tohoto obr.ale zakázka zněla na sto vajec a tady by to bylo cca na padesát naležato,tak je dělám stojaté s naklápěním.
Výhoda těch lišt je,že je můžeš poslepovat nebo dovrtat jak je třeba a pak jenom nacvaknu nový dekl už dobře vyvrtané,ale jak píšu,jsou zatím ve vývoji
Mimochodem líheň na obrázku považuji za jednoduchou a velmi zdařilou(nevýhoda větší bedna)
Komu kapacitně stačí,nebo kdyby se udělaly rozměry na tyto dvě lísky tj.84vajec,tak je to paráda
http://www.lihne.cz/149-42-vajec.html
když uvážím že já musím udělat rámečky,mechanizmus naklápění,spínací hodiny a servopohon,tak jsem o něco dráž

18.1.2014 16:17
ovecka

XXX.XXX.31.130

Slepice budu líhnout v Brinsea 190 a vodní pod kvočnami nebo v Pivarči.
Obrázek Pivarči nemám, líheň je zatím v dílně. smajlík Dana

18.1.2014 16:37
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Tak aspoň priložím tú čo som mal ja od Pivarčiho, nech je prehliadka modelov kompletná

18.1.2014 16:54
ovecka

XXX.XXX.31.130

Děkuji Peterovi, mám v podstatě tu samou, ale bez mechanického otáčení. Dana

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.1.2014 16:55
Uživatel s deaktivovaným účtem

mne sa osvedcila,,liahen R-com suro na 24vajec,,mam ju uz 4rok a som snou spokojny vzdy sami vyliahnu,,a je bezproblemova,,

18.1.2014 17:13
11.11

XXX.XXX.34.137

Dík za vysvětlení.Šířku bych chtěl tak 60 hloubku 45 výšku metr aspoň 5 lísek.Ta stará je na 350 vajec už je mi malá.Ventilátorů tu mám možná 5 termostatů že bych s mima zastavil řeku topení taky se nějaký najde stěny budou ze šalovací překližky 3 cm silný mám tu i nějakou půl centimetrovou tak se do toho dám. Bednu mi udělá truhlář ať to taky k něčemu vypadá.Obracení nechám růčo tak ho řešit nebudu.Pro mě čim jednoduší tim lepší.Potřebuju jí hlavně na vodu tak si to v klidu obrátim venku přitom se vejce vychladí jak tam budu mít tu automatiku tak jak se znam tak bych to chlazení asi fláknul takle musim.Měl sem tu po bednách 600vajec taky tto šlo.Stejně tam čumim vždycky minimálně hodinu spíš víc tak se aspoň nebudu nudit. Ono by mě to ani nebavilo zavřít bednu a pak jenom vytáhnout kuřata.Takle mám každý vejce v ruce dvakrát za den a vim co se tam děje.
Do těch sto vajec je to prdel udělat tu už sem taky nějakou sfouknul.Hlavně mi šlo abych něco nelámal přes koleno.

18.1.2014 17:37
milan53

XXX.XXX.224.53

Dobrý večer.Prvú liaheň som robil pred 30 rokmi,vtedy neboli také el.polotovary ako dnes.I tak sa vyliahli kuriatka,divé kačky i divé husy.Uspešnosť nebola taká ako dnes,ale radosť to urobilo.Liahne p. Pivarčiho boli jednoduché ale spolahlivé,niektorý chovatelia s nimi liahnú doteraz.U menbránových termostatov po čase dochádza k nepresnostiam.Postavil som si 3 liahne od kapacity 60 105 a120 vajec slepačích.Pretáčanie naraz preklopením liesok.Pred žiarovkami uprednostňujem topný kabel,je spoľahlivejší.Termostaty od P.Chochule-Morelia.Obal je s umakartových dielov z bytových jadier.Je dobre umyvatelný,oteplený,ľahký.Pre p.11.11.Mne ventilátory fúkajú cez topný kabel,liesky s vajíčkami do vody,ktorá sa odparuje.Opačné použitie zo spodú hnaný vzduch malo za následok slabé odparovanie vody a tým i slabú liahnivosť.Mohol som do vody dať výhrevný kabel,ale neskúšal som to a prešiel som k prvej variante.Na liahne typu lacné mám svoj názor ale nechcem nikoho urážať,nakoľko to nie je môj štyl.S pozdravom a úspech v liahňach M.H.

18.1.2014 18:14
11.11

XXX.XXX.38.206

Taky díky za radu.Já nikde nepsal že to chci lacino postavit jenom to chci co nejjednoduší.Mám tu tři termostaty TS 5000 od p. Veslého a ty membránový se tu najdou taky nějaký.Topení mám jak spirálu tak tělíska i ty kablíky.
Jenom si potřebuju zjistit jak hnát vzduch nejrozumějšim způsobem.Nechávám si prostor na topení a větrák jak nahoře tak dole aby to šlo předělat.
Potřebuju něco tak na 100-120 husích vajec .Dolíheň mám vedle ta mi jede už druhym rokem.
Tu mám jenom abych nemusel čistit líheň po každym klubání kuřat.
Tak ještě jednou dík za radu.

18.1.2014 18:17
lydie

XXX.XXX.70.117

My letos opět v Brinsei 190, Rcom 24, Real 49. Ale obdivujeme vaše staré, krásně zrekonstruované dřevěné líhně. Škoda,že u nás doma není nikdo kutilsmajlík. Na druhou stranu....asi bychom tak velké líhně nevyužili. Pokud jsme potřebovali vylíhnout velké množství vajec zaráz, líhli jsme v podobné líhni ve zdejší bažantnici - úspěšnost líhnutí perfektní.smajlík

18.1.2014 18:54
dorm

XXX.XXX.202.18

milan53
vzpominám si na tu tvoji líheň,měl jsi tam naklápění dobře vyřešené v košíčkách vedle sebe
teď nemůžu najít fotku.
11.11.
Překližka je ok, rohy je dobré vyplnit jako na fotce pro dobré proudění vzduchu veškeré spoje přesilikonovat.Drobná blbost,ale velice důležitá pro rovnoměrnou teplotu
Když uplatňuješ ruční otáčení doporučuji na vodní dva v jednom ponorné topné těleso umístěné pod ventilátorem v expanzní nádobě
http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ostatni-topna-telesa/ponorne-ohrivace-vody.html/
lydie
skříňovky zaberou hodně místa a váha také není k zahození.Třeba u té na 1700 vajec je 450kgsmajlík

18.1.2014 18:58
terezakl

XXX.XXX.100.61

dorm napsal(a):
Podělte se o fota a popis doma dělaných,předělaných a kupovaných líhní
na obr. Bios r.v. 1954
kapacita předlíhně 250 vajec
dolíheň 200 vajec
350 w top.těleso
Upraveno prosklením dveří,vnitřím osvětlením led,automatickým naklápěním a vlhkostí řízené termostatem ,,Panel" od fa. Morelia
úspěšnost líhnutí a měsíc ve kterém se líhne 80-95%

Dorme, ty Vše staré dřevěné líhně jsou úžasné smajlík gratuluji k takovým kouskům.
Terka

18.1.2014 19:22
11.11

XXX.XXX.33.40

Tak to je fotka co sem potřeboval Dorme. Teď to chápu perfektně.Je mi jasný že to musí těsnit.
Chtěl bych aby to vypadalo jako dělá fa. Heka v rajchu tak i ty lišty z venku na ten silikon taky dojde.
Zatim na to nekvaltuju tak si s tim chci pohrát ať to trošku vypadá.Líhnout mám v čem tak se s tim budu bavit.
Když to líhnutí je spíš nemoc to tě chytne a nedá se to nijak vykurýrovat.Pořád sem si řikal pustim to až v únoru času dost a prdlajz už sem začal sbírat vejce.Slepice už se začali činit tak se budu činit i já aspoň budou hotový na výstavy.Ach jo nejsme mi blázni?

18.1.2014 19:51
dorm

XXX.XXX.202.18

terezakl napsal(a):
Dorme, ty Vše staré dřevěné líhně jsou úžasné smajlík gratuluji k takovým kouskům.
Terka

mám to s kamarádem známím chovatelem českých staváků ,nejsou jen mojesmajlík...máme to rozdělené on líhňař já servis smajlík pořízení a objevení líhní byla tak trochu náhoda a v zápětí touha mít je doma
Jak píše 11.11. líhnutí a chovatelství je nevyléčitelná nemoc

18.1.2014 20:07
dorm

XXX.XXX.202.18

11.11.
jj heka moc dobrá,ale pro mě finačně nedostupná a její mechanizmus doma udělat je složité a některé díly nelze po domácku nahradit.
Vejce jsou v před líhni otáčená přirozeně naležato přímočarým servopohonem
pohled z hora opět tlačený vzduch dolů do bočních komor

18.1.2014 20:22
yetti

XXX.XXX.33.199

Dorm Ty si genius, ale aj Peter ma slusnu vybavu... ja uz mam tiez Brinseu 380 do polovicky nalozenu. Pefo som rad ze si sa zase ozval... drzim palce vsetkym liahnarom...

18.1.2014 21:05
dorm

XXX.XXX.202.18

yetti napsal(a):
Dorm Ty si genius, ale aj Peter ma slusnu vybavu... ja uz mam tiez Brinseu 380 do polovicky nalozenu. Pefo som rad ze si sa zase ozval... drzim palce vsetkym liahnarom...

smajlíktak to každopádněsmajlík
genius v monterkách a botama od slepičinců
nene
baví mě to a vše o čem píšu už někdo vymyslel a já jen kopčím a dělám souhrn .
nejsem konstruktér ferari abych něco tajil a nepodělil se co jde a co né
jak píše 11.11. někdy těch nepovedených věcí by zastavilo řekusmajlík

18.1.2014 21:33
Záryby

XXX.XXX.167.120

Dorme, tak jede pouze stálice a odzkoušena moje babička která zatím funguje na 100 procent smajlík brzo nakoupim v macru asi lihen na 50 ks smajlík prej je dobrá smajlík

18.1.2014 21:37
Záryby

XXX.XXX.167.120

dorm napsal(a):
11.11.
jj heka moc dobrá,ale pro mě finačně nedostupná a její mechanizmus doma udělat je složité a některé díly nelze po domácku nahradit.
Vejce jsou v před líhni otáčená přirozeně naležato přímočarým servopohonem
pohled z hora opět tlačený vzduch dolů do bočních komor

Trošku jiná líheň, ale snad to někomu pomuže

18.1.2014 21:58
dorm

XXX.XXX.202.18

renonous
R.com MARU 1000(marunasmajlík) na 950 vajec+180 dolíheň opět se vzuchem od zhora dolů do jedné komory v zadní stěně s výdechem ve dně pod lísky..
Tak jsem si říkal,že midi 500 jak vlastní Peter by jí v pohodě zaskočila kdyby se něco u maruny pos....porouchalo smajlík
kdyby ty líhně babičky nebyly,tak nevím ?
obr.serie předlíhní a dolíhní Bios ,,Viktoria,,(babči)

18.1.2014 22:09
Záryby

XXX.XXX.167.120

dorm napsal(a):
renonous
R.com MARU 1000(marunasmajlík) na 950 vajec+180 dolíheň opět se vzuchem od zhora dolů do jedné komory v zadní stěně s výdechem ve dně pod lísky..
Tak jsem si říkal,že midi 500 jak vlastní Peter by jí v pohodě zaskočila kdyby se něco u maruny pos....porouchalo smajlík
kdyby ty líhně babičky nebyly,tak nevím ?
obr.serie předlíhní a dolíhní Bios ,,Viktoria,,(babči)

Hm smajlíkmaruna, hezke jmeno. ?Ja ji rikam ty svine korejska makej smajlík a ona div se zase maka smajlík sice prazdna, merim teploty no a uvidime, Za 50 klacku co bys chtel smajlík

18.1.2014 22:13
dorm

XXX.XXX.202.18

Záryby napsal(a):
Trošku jiná líheň, ale snad to někomu pomuže

tady je vše dobře vidět ,ventilátory,dva pohony naklápění a uprostřed vanička na aut.vlhkost s čidlem hygroskopu.
Opět pro domácí zhotovení těžký oříšek..Ty kuci šikmooký to vše koumají na přesnost stejné teploty dole nahoře počítačovou technikou,než z něčím vylezou....to já mám jen metr,kafe a krabku retek než na něco přijdusmajlík

18.1.2014 22:16
dorm

XXX.XXX.202.18

Záryby napsal(a):
Hm smajlíkmaruna, hezke jmeno. ?Ja ji rikam ty svine korejska makej smajlík a ona div se zase maka smajlík sice prazdna, merim teploty no a uvidime, Za 50 klacku co bys chtel smajlík

Tak to je nadherná fotka..rozdíl mezi těma dvěma je světe div se, 60 let a hádejte která je hezčí,levnější,spolehlivějšísmajlík

19.1.2014 12:45
11.11

XXX.XXX.39.90

Přátelé díky za inspiraci.Udělám to ze zhora dolu v tuplovanejch stěnách.Už mám jakous takous představu.
Hlavně už mám i značku jak se bude jmenovat Samo-Dormo 001.
Doufám Dorme že to nebude moc drahý nebo že mě nedáš k soudu za zneužití autorskech práv.
Můžem to srovnat v Lysý nějakym pivkem možná i klobáskou.smajlík

19.1.2014 15:51
terezakl

XXX.XXX.100.61

Záryby napsal(a):
Dorme, tak jede pouze stálice a odzkoušena moje babička která zatím funguje na 100 procent smajlík brzo nakoupim v macru asi lihen na 50 ks smajlík prej je dobrá smajlík

Dobrý den renonoussmajlík
na konci ledna si k Vám jedu pro maransky - byla by možná menší exkurze? smajlík tyhle líhně jsou nádherné.
PS: mě stačí právě ta líheň z makra smajlík
PSS: dorme až se budete s kolegou tech líhní zbavovat (jestli vůbec někdy)smajlík jsem vážný zájemcesmajlík Úplně tu nad nimi slintám. Parada, kor když se o ně majitelé starají...

Terka

19.1.2014 18:28
pe3k

XXX.XXX.70.146

Ja budem liahnut v Brinsea 190.Ale prikladám foto svojej starej liahne,ktorú som kedysi kúpil.
Potreboval som ju na liahnutie husí ale velký úspech nezožala.Na sliepky a prepelice bola ok.

19.1.2014 18:29
pe3k

XXX.XXX.70.146

19.1.2014 19:32
deon

XXX.XXX.169.36

S mamčou budeme líhnout v samodomo - maximální spokojenost, mám v plánu další z lednice s auto naklápěním - belimo- ( už je vykuchaná ) a jednu na 50-60 vajec, podobný styl jak foto u Dorma - horizontka na 2 lísky - moc pěkná konstrukce, líbí se mi použití el. žlabů, dobrá přístupnost na čištění... ta první ( foto ) bude sloužit jako dolíheň. Včera při čistění centrály, coby záložního zdroje prdlo víčko karburátoru... to jsem ještě neviděl. dnes jsem dělal šamana... uvidíme.smajlík

19.1.2014 19:45
deon

XXX.XXX.169.36

a tady něco pro odchovny: Regulátor RELCO typ.706/2,60-150W/220-240V - použití jako stmívač, regulátor napětí, nový - cena za 1ks : 55,- kč od: strojtechnik@seznam.cz - vyzkoušené ( NÉ reklama, jenom tip )

19.1.2014 19:48
deon

XXX.XXX.169.36

a konečně belimo pro naklápění...

19.1.2014 22:05
beginner

XXX.XXX.244.10

Já líhnu v automatu Rcom 20 a ruční IO 103.

20.1.2014 09:29
milan53

XXX.XXX.224.51

Dobrý deň.Pán 11.11 špatne ste ma pochopil,tie lacné som nemysľel doma robené liahne,ale kupované za 50 eúr.M.H.

20.1.2014 10:22
beginner

XXX.XXX.244.10

Teda chlapi, máte všichni můj obdiv, že dokážete obsluhovat staré babičky a vyrábět si vlastní líhněsmajlík Je to paráda!
Neporadil by mi prosím někdo "polopaticky" s nezávislým led osvětlením dvou malých odchoven nad sebou? Aby šlo osvětlení připojit na časovač do zásuvky? Co přesně koupit a jak to zapojit? Děkuji.

20.1.2014 15:01
dorm

XXX.XXX.202.18

beginner napsal(a):
Teda chlapi, máte všichni můj obdiv, že dokážete obsluhovat staré babičky a vyrábět si vlastní líhněsmajlík Je to paráda!
Neporadil by mi prosím někdo "polopaticky" s nezávislým led osvětlením dvou malých odchoven nad sebou? Aby šlo osvětlení připojit na časovač do zásuvky? Co přesně koupit a jak to zapojit? Děkuji.

třeba toto +za kilo obyč. spínací hodiny

http://aukro.cz/berge-led-pasek-2-5m-ip65-zdroj-ip67-vodotesnyset-i3851366490.html

20.1.2014 15:59
beginner

XXX.XXX.244.10

Dorme, děkuji za odkaz. Já už jsem nad led osvětlením strávila hodně hodin, ale vžycky to skončí jako u tohotosmajlík Mám to koupit ? Není led páska moc dlouhá? Není to na odchovnu 120x80 (přední strana volná, má jen 3 stěny) moc silné světlo? Co znamená Světelný tok 2,5metrů - 750lm? .... a ta krabička, z které koukají jen dráty, to mě děsí, co když to nedokážu zapojit? Elektro...v tom jsem úplný analfabet. Můj muž je až do jara každý den v práci a teď nemá čas mi pomáhat s nějakým osvětlením...no asi se mu ani nechce, protože tomu taky nerozumí. Zatím svítím stolní lampičkou připojenou na spínací zásuvku, ale není to ono.

20.1.2014 17:24
dorm

XXX.XXX.202.18

beginner napsal(a):
Dorme, děkuji za odkaz. Já už jsem nad led osvětlením strávila hodně hodin, ale vžycky to skončí jako u tohotosmajlík Mám to koupit ? Není led páska moc dlouhá? Není to na odchovnu 120x80 (přední strana volná, má jen 3 stěny) moc silné světlo? Co znamená Světelný tok 2,5metrů - 750lm? .... a ta krabička, z které koukají jen dráty, to mě děsí, co když to nedokážu zapojit? Elektro...v tom jsem úplný analfabet. Můj muž je až do jara každý den v práci a teď nemá čas mi pomáhat s nějakým osvětlením...no asi se mu ani nechce, protože tomu taky nerozumí. Zatím svítím stolní lampičkou připojenou na spínací zásuvku, ale není to ono.

jde to nastříhat asi po 5cm .je to vždy označené kde střihnout podle potřeby a je to rozmezí od 3-5 světel.
Pásek je odolný vlhku(na obr.není) a to jak s toho koukaj dráty je zdroj na 12v (trafo z 220v)smajlík.
Je lepší si rosvítit celý pásek a odzkoušet kolik toho do odchovny bude potřeba a jak to bude svítit a pak teprve střihnout.
Pásek je samolepící
odstřižení jde znova třeba propojit mezi sebou. Buď pájet nebo prodávají zacvakovací svorky.Jen se musí dodržet kam + a kam -
Ještě pozor do odchovny je lepší dát teplou bílou (žlutá)
Já nevím odkud jste,ale určitě se u Vás najde nějaký elektrikář,který to zapojí
lm je síla svítivosti
Obrázek co mám zbytek doma i se svorkovnicí..vždy mezi těmi měděnými se to nechá střihnout dle potřeby

20.1.2014 17:21
venziva

XXX.XXX.32.1

Já samozřejmě jako beginner v IO 103 z makra. Rendo, Vy se smějete, ale zas tak špatně si loni nevedla . smajlíksmajlík A na ty krásné staré určitě přijedeme na exkurzi k Vám.

20.1.2014 17:32
marvon

XXX.XXX.12.139

Tak se chystám na větší a mazanější, všechno celkem chápu si myslím smajlík a vyzkoušel jsem na malé ale jedno mě nejde dohromady - jak děláte lísky na vajíčka aby byly stavitelný na různě velký vejce? Máte nějakej nápad nebo radu?
A ještě - plán je líheň v prostoru lednice a dolíheň v prostoru mrazáku s vlastním větráním, termostatem,...
Vlastně 2 samostatný líhně v jedné bedně, myslím že to za ty náklady navíc stojí a zvýší to úspěšnost líhnutí.

20.1.2014 17:33
dorm

XXX.XXX.202.18

venziva napsal(a):
Já samozřejmě jako beginner v IO 103 z makra. Rendo, Vy se smějete, ale zas tak špatně si loni nevedla . smajlíksmajlík A na ty krásné staré určitě přijedeme na exkurzi k Vám.

Co by za 20-25 ks tamagoči o výkendu dal,smajlík
odmítla mu poslušnost ,,maruna 1000" jen měsíc starásmajlík
nemyslel to zlesmajlík

20.1.2014 17:43
venziva

XXX.XXX.32.1

dorm napsal(a):
Co by za 20-25 ks tamagoči o výkendu dal,smajlík
odmítla mu poslušnost ,,maruna 1000" jen měsíc starásmajlík
nemyslel to zlesmajlík

Vím, že ne, pochopila jsem to jako vtip smajlík. A doufám, že až bude exkurze u Rendy, přijedete také. Cukr a mléko máte ode mě slíbené od loňska (kdyby Renda nedal) smajlík

20.1.2014 18:06
dorm

XXX.XXX.202.18

marvon
lísky mám dřevěné různé rozměry šprdliček (tvar trojúhelníku) mezi sebou .U husích to je ale ošemetné,některé propadají,tak to řeším nasazením rozřízlé hadice na šprucle.To je ve starších líhních(obr. v dolíhni vejce už na ležato)
Teď jsem sehnal líhnoucí rošt na kachní vejce a drží tam i od zdrobnělích úpně nádherně.Husí jsem bohužel nesehnal v této době na změření,ale když bych je dal ve sponu a přes jednu,tak si myslím že by to mohlo také dopadnout,ale samozřejmě v omezeném počtu

20.1.2014 18:02
beginner

XXX.XXX.244.10

dorm napsal(a):
jde to nastříhat asi po 5cm .je to vždy označené kde střihnout podle potřeby a je to rozmezí od 3-5 světel.
Pásek je odolný vlhku(na obr.není) a to jak s toho koukaj dráty je zdroj na 12v (trafo z 220v)smajlík.
Je lepší si rosvítit celý pásek a odzkoušet kolik toho do odchovny bude potřeba a jak to bude svítit a pak teprve střihnout.
Pásek je samolepící
odstřižení jde znova třeba propojit mezi sebou. Buď pájet nebo prodávají zacvakovací svorky.Jen se musí dodržet kam + a kam -
Ještě pozor do odchovny je lepší dát teplou bílou (žlutá)
Já nevím odkud jste,ale určitě se u Vás najde nějaký elektrikář,který to zapojí
lm je síla svítivosti
Obrázek co mám zbytek doma i se svorkovnicí..vždy mezi těmi měděnými se to nechá střihnout dle potřeby

Dorme, moc děkuji, fotka je super, vysvětlení také smajlík Začínám mít pocit, že to zvládnu smajlík

20.1.2014 18:15
beginner

XXX.XXX.244.10

Zdravím Venzivu smajlík IO 103 si sice špatně nevede, ale teplota mě trápí dál. Já chci čudlíííky na nastavení teplotýýý smajlík Také čištění strojovny není nic moc. Má tolik zákoutí kam se nedá hadříkem dostat, že jsem vždycky zralá na smajlík Už se těším na jarní kávusmajlík

20.1.2014 18:20
dorm

XXX.XXX.202.18

venziva napsal(a):
Vím, že ne, pochopila jsem to jako vtip smajlík. A doufám, že až bude exkurze u Rendy, přijedete také. Cukr a mléko máte ode mě slíbené od loňska (kdyby Renda nedal) smajlík

beru lžičky a upeču třenousmajlík

20.1.2014 18:40
kikobajla

XXX.XXX.50.241

taktiez nieco noveho prave je v zabehu

20.1.2014 18:47
venziva

XXX.XXX.32.1

beginner - pro nás netechnické: čím méně čudlíků, tím lépe. Já jsem ráda, že nic nastavovat nemusím!smajlíksmajlíksmajlík Určitě se ozvu na e-mail.

dorm - už se těším, jestli bude jako ta na obrázku...smajlíksmajlík

20.1.2014 18:47
marvon

XXX.XXX.12.139

kikobajla napsal(a):
dalsiasmajlík

copak je to za termostat?

20.1.2014 18:48
dorm

XXX.XXX.202.18

Kristiane víc detailů a popis by nebyl???

20.1.2014 18:52
kikobajla

XXX.XXX.50.241

marvon napsal(a):

termostat je od Morel mal som uz aj pred tym od neho mensi absolutna spokojnost bezproblemov

20.1.2014 18:53
dorm

XXX.XXX.202.18

marvon napsal(a):

Termohygrostat TH LCD DIGI Profi. 150-,e

http://www.morel.estranky.cz/clanky/termostaty.html

20.1.2014 18:59
kikobajla

XXX.XXX.50.241

dorm napsal(a):
Kristiane víc detailů a popis by nebyl???

liahen domacej vyroby konstrukcia je z joklu na ktorom je plech z nutra aj zvonka a medzi tym 2 cm polyesteren automaticke naklapanie vajec taktiez zvlhcovanie v liahni su stiry ventilatory hore try dole k ohrevu sluzi obycajna spirala do truby smajlík

20.1.2014 19:00
marvon

XXX.XXX.12.139

Aha, díval jsem se na ty "levnější" chci použít Termohygrostat LED TH za 110,- na ty dole na stránce jsem ani nenakukoval smajlík tak jsem ho nepoznal

21.1.2014 09:00
terezakl

XXX.XXX.100.61

Beginner, venzivo měla bych dotaz. Mám také líheň IO 103 z Makra a chtěla bych v ní vylíhnout husy. Nevíte náhodou kolik vajec se do ní vejde?smajlík
Děkuji Terka

21.1.2014 09:54
venziva

XXX.XXX.14.169

Husy nechovam, neodhadnu velikost vajec oproti slepicím. Javurka líhla kachny a měla v líhní 42 vajec a trochu mista. Odhaduji tak 44 kachnich, tak to zkuste nějak odhadnout. Husa ma ta vejce o něco větší. Samozrejme se nevejdou ko kolebky, musi se dat nalezato na mrizku. O líhnuti hus v teto líhní zatím nikdo nepsal, tak pak dejte vědet.
smajlík

21.1.2014 10:43
reddriver

XXX.XXX.238.14

Fíha, jste tohle téma nějak rozjeli. Tak se také pochlubím se svým prototypem plně automatické líhně. Základem je počítač Raspberry Pi, k tomu 4 čidla Dallas - už měřím v poho a loguju do souboru, ještě to frkat do databáze a kontrolovat např. z mobilního telefonu. Zatím rozběhnuto SSH v lokální síti přes WiFi. Dále čidlo vlhkosti, zatím nezapojeno. 4x relé - spínání generátoru vlhkosti a topení. Jako generátor vlhkosti jsem použil mlhovač z ebaye. Topení - zkoušel jsem topný kabel 2x50W. Nepodařilo se mi však vyladit teplotu. S obyčejnými žárovkami 2x60W relativně v pohodě. 2X80mm ventilátory. Automatické otáčení pomocí motorku ze stěračů připojeného ke dvěma adaptérům, každý ve spínacích hodinách. Pohybující se plato má přepínač, který přepne na druhý okruh zajišťující mutal exclusion(vzájemné vylučování). Termostat zatím od pana Morella, původně jsem chtěl naprogramovat přes Fuzzy logiku něco lepšího, ale líheň už mě stála fůru času a peněz, takže prozatím odloženo. Takže shrnutí: Plně automatická líheň s monitorováním přes internet by měla být hotová cca v březnu. Asi tak to dopadá, když ajťák se cpe do zemědělství. Připadám si občas jako Miro Noga v Ranči u Zelené sedmy. Kdyby někoho něco zajímalo, ať se mi ozve. PS: obrázky se mi nevím proč otáčí...smajlík

21.1.2014 13:15
terezakl

XXX.XXX.100.61

venziva napsal(a):
Husy nechovam, neodhadnu velikost vajec oproti slepicím. Javurka líhla kachny a měla v líhní 42 vajec a trochu mista. Odhaduji tak 44 kachnich, tak to zkuste nějak odhadnout. Husa ma ta vejce o něco větší. Samozrejme se nevejdou ko kolebky, musi se dat nalezato na mrizku. O líhnuti hus v teto líhní zatím nikdo nepsal, tak pak dejte vědet.
smajlík

Děkuji za odpověď. Koukala jsem, jaké se povedly Javurce kachňatasmajlík , tak podle popisu zkusím tak 20 vajec a uvidíme no. Určitě dám vědět, jak to IO 103 zmákla smajlík
Terka

21.1.2014 18:40
marysh

XXX.XXX.114.253

Já taky, já taky ......

Babička s Nevěstou zatím čekají, ....

21.1.2014 18:43
marysh

XXX.XXX.114.253

Ale Biosky už jedou, zatím dvě .....

21.1.2014 20:45
kikobajla

XXX.XXX.50.241

reddriver napsal(a):
Fíha, jste tohle téma nějak rozjeli. Tak se také pochlubím se svým prototypem plně automatické líhně. Základem je počítač Raspberry Pi, k tomu 4 čidla Dallas - už měřím v poho a loguju do souboru, ještě to frkat do databáze a kontrolovat např. z mobilního telefonu. Zatím rozběhnuto SSH v lokální síti přes WiFi. Dále čidlo vlhkosti, zatím nezapojeno. 4x relé - spínání generátoru vlhkosti a topení. Jako generátor vlhkosti jsem použil mlhovač z ebaye. Topení - zkoušel jsem topný kabel 2x50W. Nepodařilo se mi však vyladit teplotu. S obyčejnými žárovkami 2x60W relativně v pohodě. 2X80mm ventilátory. Automatické otáčení pomocí motorku ze stěračů připojeného ke dvěma adaptérům, každý ve spínacích hodinách. Pohybující se plato má přepínač, který přepne na druhý okruh zajišťující mutal exclusion(vzájemné vylučování). Termostat zatím od pana Morella, původně jsem chtěl naprogramovat přes Fuzzy logiku něco lepšího, ale líheň už mě stála fůru času a peněz, takže prozatím odloženo. Takže shrnutí: Plně automatická líheň s monitorováním přes internet by měla být hotová cca v březnu. Asi tak to dopadá, když ajťák se cpe do zemědělství. Připadám si občas jako Miro Noga v Ranči u Zelené sedmy. Kdyby někoho něco zajímalo, ať se mi ozve. PS: obrázky se mi nevím proč otáčí...smajlík

prosim vas kde dostat zakupit ten pristroj na kontrolu liahne pripadne neake stranky smajlík

21.1.2014 20:51
dorm

XXX.XXX.202.18

kikobajla napsal(a):
prosim vas kde dostat zakupit ten pristroj na kontrolu liahne pripadne neake stranky smajlík

21.1.2014 20:59
kikobajla

XXX.XXX.50.241

dorm napsal(a):

mal som namysli kontrolu cez mobil ci je nato aj traba neaky program + ten pristroj

21.1.2014 20:59
dorm

XXX.XXX.202.18

sestavil jsem pro jednoduchou líheň s ručním obracením klikou takovou krabičku s termostatem(čína)
vývod 12 V
vývod 220 V
Pro automat.naklápění bude přidáno ještě 24 V

21.1.2014 21:00
Záryby

XXX.XXX.167.120

dorm napsal(a):
beru lžičky a upeču třenousmajlík

Když já mám radši štrůdl smajlík novej pomocník, pro mě již nutnost

21.1.2014 21:01
dorm

XXX.XXX.202.18

21.1.2014 21:04
lydie

XXX.XXX.70.117

Záryby napsal(a):

Taky už nás podobná jednou zachránila.

21.1.2014 21:04
dorm

XXX.XXX.202.18

Záryby napsal(a):

A odrúdu jakých jablíček by si pán přál do toho štrůdlu?????

2000 W?

21.1.2014 21:06
Záryby

XXX.XXX.167.120

marysh napsal(a):
Já taky, já taky ......

Babička s Nevěstou zatím čekají, ....

Však oni se brzy dočkají smajlík

21.1.2014 21:07
dorm

XXX.XXX.202.18

Aha už to vidím 3700W já zapoměl že máš plno odchovensmajlík

21.1.2014 21:10
Záryby

XXX.XXX.167.120

dorm napsal(a):
A odrúdu jakých jablíček by si pán přál do toho štrůdlu?????

2000 W?

To bude fuk ale hlavne bez rozinek smajlík ty ja fakt nemusim smajlík jinak centralka ma 2800 w, takze dosti velka zaloha a utahne me vse co potrebuji od lihni az po topne desky vcetne osvetleni smajlík

21.1.2014 21:19
dorm

XXX.XXX.202.18

Záryby napsal(a):
To bude fuk ale hlavne bez rozinek smajlík ty ja fakt nemusim smajlík jinak centralka ma 2800 w, takze dosti velka zaloha a utahne me vse co potrebuji od lihni az po topne desky vcetne osvetleni smajlík

No tak ten nápis je tam tak trochu k hovnusmajlík
Vždy se označoval typ číslem skoro u všeho podle výkonu...nováá dobasmajlík

21.1.2014 21:25
Záryby

XXX.XXX.167.120

dorm napsal(a):
No tak ten nápis je tam tak trochu k hovnusmajlík
Vždy se označoval typ číslem skoro u všeho podle výkonu...nováá dobasmajlík

No a vo tom to je smajlík taky jsem myslel ze je silnejsi podle toho 3700 RS ,jinak slape a jiz mnohokrat odzkousena

22.1.2014 07:21
reddriver

XXX.XXX.84.88

kikobajla napsal(a):

Používám k monitorování tenhle počítač http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi běží na podobném systému jako je Debian tedy Linuxu. K němu jsou připojena čidla DS18B20 . Dalo mi to desítky hodin práce, než jsem se dostal k výsledku jaký mám. Musí mít člověk nějaké zkušenosti s programováním, elektronikou a především umět hledat na internetu, většina článků bohužel v angličtině. A také je to dost o penězích. Jo a žádný univerzální program asi není, všechno musím programovat...

25.1.2014 09:01
reddriver

XXX.XXX.226.150

Konečně po třech dnech práce v práci:)
http://lukas.trianglstudio.cz/

11.2.2014 09:07
dorm

XXX.XXX.202.18

Na 96 vajec 200W předlíheň+ dolíheň automat.naklápění.
Konečně hotovo a odzkoušeno naprázdno při různém naklopení lísek rozdíl spodek a vrch 0.2st vlhkost 76% jen na nádoby
Snad to bude šlapat i s vejci
Ještě čekají na montáž další dvě..

11.2.2014 09:10
reddriver

XXX.XXX.239.191

dorm napsal(a):
Konečně hotovo a odzkoušeno naprázdno při různém naklopení lísek rozdíl spodek a vrch 0.2st vlhkost 76% jen na nádoby

Kam u ní dáváte misky s vodou?

11.2.2014 10:56
dorm

XXX.XXX.202.18

reddriver napsal(a):
Kam u ní dáváte misky s vodou?

na dno a čtyři výdechy foukají do vody.
Podle potřeby vlhkosti se zaslepují.Jen jsem nepočítal s místem na ventil vody k expanzní nádobě,Nevejde se tam vývod na hadičku,takže dolévat ručněsmajlík
Mám už nádoby dopředu hotové.Pro příště nosmajlík
foto je ilustrační od
http://www.hradsky-sunk.cz/hadickove/plastova-vanicka-k-plovaku

11.2.2014 14:08
jo012810

XXX.XXX.49.191

Tak nějak jsem už asi odrostl z domamont a pořídil si tento malý utomat. Je to paráda, klidně mohu odjet na několik dní a nemusím se o nic starat. První letošní líhnutí 100% z oplozených vajec. Jedno kuře utraceno, roztažené nohy. V loňském roce vždy líhnivost minimálně 90%.

11.2.2014 16:19
dorm

XXX.XXX.202.18

jo012810 napsal(a):
Tak nějak jsem už asi odrostl z domamont a pořídil si tento malý utomat. Je to paráda, klidně mohu odjet na několik dní a nemusím se o nic starat. První letošní líhnutí 100% z oplozených vajec. Jedno kuře utraceno, roztažené nohy. V loňském roce vždy líhnivost minimálně 90%.

To chápu,kór když za hodinu vypadne proud po odjezdusmajlík
Né to byla sranda,já jen že by mě to nebavilo,to si to můžu někomu dát vylíhnout
Oplozenost nebudu komentovat,jako chovatel pane Beran by jste měl vědět o čem mluvítesmajlík

11.2.2014 17:06
jo012810

XXX.XXX.49.191

Vážený příteli. Každého baví něco jiného. I já jsem si a to jsem měl ještě plemený chov Pl žíh, vyrobil domamont líheň (motorovou). Vlastně "zdrobnělinu" na cca 200 vajec, velké kombinované BIOSKY. Rozhodně doplníte její typ. Líhla velmi dobře a spolehlivě, stejně tak jsem v tu dobu jezdil v mbéčku(MB1000), které mi velmi dobře sloužilo. Nyní jsem už "zlenivěl a zpohodlněl" a proto jsem si zakoupil "automat"(líheň) a kdybych na to měl, jezdil bych nejraději třeba v nejmodernějším Volvu. Pamatuji si, že jsem měl velké uspokojení z vyrobené a fungující líhně. Nikoho nechci o tento pocit ošidit. Každý má svoje priority. Já jsem jen reagoval na otázku v zadání v tomto vlákně. V čem budete..." A pro pořádek. Možná se dnes počítá jinak, ale v době, kdy jsem měl P chov, vykazovalo se % oplozených vajec a % vylíhlých kuřat z oplozených vajec....Jinak přeji všem drůbežářům pěkné a zdarvé odchovy.

16.2.2014 18:03
deon

XXX.XXX.169.36

dorm napsal(a):

zdravím, dorme nebude více fotek? vypadá to zajímavě...smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík