Podělte se o fota a popis doma dělaných,předělaných a kupovaných líhní
na obr. Bios r.v. 1954
kapacita předlíhně 250 vajec
dolíheň 200 vajec
350 w top.těleso
Upraveno prosklením dveří,vnitřím osvětlením led,automatickým naklápěním a vlhkostí řízené termostatem ,,Panel" od fa. Morelia
úspěšnost líhnutí a měsíc ve kterém se líhne 80-95%
samodomo asi 1975 s přírodním prouděním vzduchu
200w
ruční otáčení kapacita 60 vajec
vložená aut.líska kapacita 42 vajec
termostat membránový
úspěšnost stejná jako u Bios 60
Bios 1957 s nuceným oběhem 60 w ventilátorem a řízené dvěma membránovými termostaty(původní)
Posklení,osvětlení led ,aut.naklápění
1100w ponorné topné těleso s ručním řízením vlhkosti
kapacita 1700 vajec předlíheň
600 vajec dolíheň
úspěšnost líhnutí dle měsíce a oplození 75-95%
U těchto skříní je nutné jako u většiny prohazování a obracení lísek mezi sebou
samodomo topení 2x 200w samostatně nezávislých na sobě
kapcita 200 vajec
aut,naklápění,osvětlení led,vlhkost rozprašováním a nádoby s vodou ručně
termostat čína(zatím spolehlivě 3x předlíhnutí )
úspěšnost neměřena,nikdy nebyla celá naplněna a na dolíheň se přendávalo do jiné
samodomo 200w na 96 vajec+ 40 dolíheň zatím ve vývoji a zkoušky 3ks
aut.naklápění,prosklení osvětlení ruční vlhkost rosení a nádoby
elektronika temostat čína vývod 220v topení,12v osvětlení,ventilárory a 24v naklápění,spínací hodiny
Sračka největšího kalibru zhotovená líhňařským analfabetem někde od Otrokovic který to prodával jako business s návodem s internetu..Na reklamaci nereagoval
s nuceným oběhem.Ventilátor na 220 s 2200 otáčkami a analogovým prostorovým termostatem s +- 3st..Při výpnutí topení(žárovek) se vypnul i ventilátor(mrtvá bedna),Nestejná teplota po celé líhni,první vejce natvrdo zadní na salmoneu ruční a obracení a vlhkost náboby.Mám jí na předělání
NEDOPORUČUJI
Tak tomu řikám výbava. Měl bych dotaz.Přemejšlim že postavim taky něco samo domo.
Jednu už sem udělal z laboratorní sušky na obilí tam byl rozvod vzduchu jasnej ventilátor foukal dolu přes topení a dvojitou stěnou to tlačil na horu. Z boků jsou otvory na každou lísku. Tady koukam topení nahoře ventilátor žene vzduch dolu stačí to rozfoukat a nejni tam rozdíl v teplotě nahoře a dole moc velkej?Prolez sem celej internet furt se nemůžu rozhodnout.Rozum mě furt řiká nechat to topení a ventilátor dole hnát ho kolem stěn na horu.
Tak ja zatiaľ pokusne na skúšku plodnosti kohútov BIOS-09 s ručným otáčaním vajec
ešte prípadne skúsim raz Pusior X2 s automatickým otáčaním na 51 vajec
A podľa potreby od polky februára podľa toho aká bude znáška, spustím Brinseu na 270 vajec
A ke´d sa už sliepky naozaj roznesú tak spustím aj Bios Midi na 560 vajec a tá pofrčí až do apríla
11.11
napsal(a):
Tak tomu řikám výbava. Měl bych dotaz.Přemejšlim že postavim taky něco samo domo.
Jednu už sem udělal z laboratorní sušky na obilí tam byl rozvod vzduchu jasnej ventilátor foukal dolu přes topení a dvojitou stěnou to tlačil na horu. Z boků jsou otvory na každou lísku. Tady koukam topení nahoře ventilátor žene vzduch dolu stačí to rozfoukat a nejni tam rozdíl v teplotě nahoře a dole moc velkej?Prolez sem celej internet furt se nemůžu rozhodnout.Rozum mě furt řiká nechat to topení a ventilátor dole hnát ho kolem stěn na horu.
Je to logické,teplý vzduch jde nahoru a ty staré skříňové to tak mají od spodu.Když bych to dělal už s tím úmyslem,tak určitě od spodu
Zatím co dělam tak tlačím dolů už kvůli velikosti , jak velký(desky) seženu a tak trochu už odzkoušení na líhni.obr.4..ostatně většina výrobců to tlačí dolů
http://www.youtube.com/watch?v=6mAnu-98wnE
Záleží z jakého materiálu líheň je a v jaké teplotě bude líheň umístěna a pracovat.
Když to zkouším nechám jí den běžet ať se vše prohřeje a pak jdu vylučovací metodou kde jsem udělal kopanec,jak velkou m3 mají ventilátory,aby byl výstup vzduchu aspoň stejný jako obvod větráků,naklonění lísek na obě strany a nebo rovně,jestli vstup udělat víc dolů,nebo rovnoměrně po stěnách,nebo od nejmenší díry vstupu nahoře až po největší dole,jestli jde vzduch přímo na vejce nebo se zaráží o rámečky atd.(Někdy to je na palici)
Jedna musí být provrtaná a zase poslepovaná jak ementál,než to poběží,abych se u druhých vyhnul chyb. Ty poslední líhně dělám podle tohoto obr.ale zakázka zněla na sto vajec a tady by to bylo cca na padesát naležato,tak je dělám stojaté s naklápěním.
Výhoda těch lišt je,že je můžeš poslepovat nebo dovrtat jak je třeba a pak jenom nacvaknu nový dekl už dobře vyvrtané,ale jak píšu,jsou zatím ve vývoji
Mimochodem líheň na obrázku považuji za jednoduchou a velmi zdařilou(nevýhoda větší bedna)
Komu kapacitně stačí,nebo kdyby se udělaly rozměry na tyto dvě lísky tj.84vajec,tak je to paráda
http://www.lihne.cz/149-42-vajec.html
když uvážím že já musím udělat rámečky,mechanizmus naklápění,spínací hodiny a servopohon,tak jsem o něco dráž
Tak aspoň priložím tú čo som mal ja od Pivarčiho, nech je prehliadka modelov kompletná
Uživatel s deaktivovaným účtem

mne sa osvedcila,,liahen R-com suro na 24vajec,,mam ju uz 4rok a som snou spokojny vzdy sami vyliahnu,,a je bezproblemova,,
Dík za vysvětlení.Šířku bych chtěl tak 60 hloubku 45 výšku metr aspoň 5 lísek.Ta stará je na 350 vajec už je mi malá.Ventilátorů tu mám možná 5 termostatů že bych s mima zastavil řeku topení taky se nějaký najde stěny budou ze šalovací překližky 3 cm silný mám tu i nějakou půl centimetrovou tak se do toho dám. Bednu mi udělá truhlář ať to taky k něčemu vypadá.Obracení nechám růčo tak ho řešit nebudu.Pro mě čim jednoduší tim lepší.Potřebuju jí hlavně na vodu tak si to v klidu obrátim venku přitom se vejce vychladí jak tam budu mít tu automatiku tak jak se znam tak bych to chlazení asi fláknul takle musim.Měl sem tu po bednách 600vajec taky tto šlo.Stejně tam čumim vždycky minimálně hodinu spíš víc tak se aspoň nebudu nudit. Ono by mě to ani nebavilo zavřít bednu a pak jenom vytáhnout kuřata.Takle mám každý vejce v ruce dvakrát za den a vim co se tam děje.
Do těch sto vajec je to prdel udělat tu už sem taky nějakou sfouknul.Hlavně mi šlo abych něco nelámal přes koleno.
Dobrý večer.Prvú liaheň som robil pred 30 rokmi,vtedy neboli také el.polotovary ako dnes.I tak sa vyliahli kuriatka,divé kačky i divé husy.Uspešnosť nebola taká ako dnes,ale radosť to urobilo.Liahne p. Pivarčiho boli jednoduché ale spolahlivé,niektorý chovatelia s nimi liahnú doteraz.U menbránových termostatov po čase dochádza k nepresnostiam.Postavil som si 3 liahne od kapacity 60 105 a120 vajec slepačích.Pretáčanie naraz preklopením liesok.Pred žiarovkami uprednostňujem topný kabel,je spoľahlivejší.Termostaty od P.Chochule-Morelia.Obal je s umakartových dielov z bytových jadier.Je dobre umyvatelný,oteplený,ľahký.Pre p.11.11.Mne ventilátory fúkajú cez topný kabel,liesky s vajíčkami do vody,ktorá sa odparuje.Opačné použitie zo spodú hnaný vzduch malo za následok slabé odparovanie vody a tým i slabú liahnivosť.Mohol som do vody dať výhrevný kabel,ale neskúšal som to a prešiel som k prvej variante.Na liahne typu lacné mám svoj názor ale nechcem nikoho urážať,nakoľko to nie je môj štyl.S pozdravom a úspech v liahňach M.H.
Taky díky za radu.Já nikde nepsal že to chci lacino postavit jenom to chci co nejjednoduší.Mám tu tři termostaty TS 5000 od p. Veslého a ty membránový se tu najdou taky nějaký.Topení mám jak spirálu tak tělíska i ty kablíky.
Jenom si potřebuju zjistit jak hnát vzduch nejrozumějšim způsobem.Nechávám si prostor na topení a větrák jak nahoře tak dole aby to šlo předělat.
Potřebuju něco tak na 100-120 husích vajec .Dolíheň mám vedle ta mi jede už druhym rokem.
Tu mám jenom abych nemusel čistit líheň po každym klubání kuřat.
Tak ještě jednou dík za radu.
My letos opět v Brinsei 190, Rcom 24, Real 49. Ale obdivujeme vaše staré, krásně zrekonstruované dřevěné líhně. Škoda,že u nás doma není nikdo kutil. Na druhou stranu....asi bychom tak velké líhně nevyužili. Pokud jsme potřebovali vylíhnout velké množství vajec zaráz, líhli jsme v podobné líhni ve zdejší bažantnici - úspěšnost líhnutí perfektní.
milan53
vzpominám si na tu tvoji líheň,měl jsi tam naklápění dobře vyřešené v košíčkách vedle sebe
teď nemůžu najít fotku.
11.11.
Překližka je ok, rohy je dobré vyplnit jako na fotce pro dobré proudění vzduchu veškeré spoje přesilikonovat.Drobná blbost,ale velice důležitá pro rovnoměrnou teplotu
Když uplatňuješ ruční otáčení doporučuji na vodní dva v jednom ponorné topné těleso umístěné pod ventilátorem v expanzní nádobě
http://www.nadeta.cz/nahradni-dily/ostatni-topna-telesa/ponorne-ohrivace-vody.html/
lydie
skříňovky zaberou hodně místa a váha také není k zahození.Třeba u té na 1700 vajec je 450kg
dorm
napsal(a):
Podělte se o fota a popis doma dělaných,předělaných a kupovaných líhní
na obr. Bios r.v. 1954
kapacita předlíhně 250 vajec
dolíheň 200 vajec
350 w top.těleso
Upraveno prosklením dveří,vnitřím osvětlením led,automatickým naklápěním a vlhkostí řízené termostatem ,,Panel" od fa. Morelia
úspěšnost líhnutí a měsíc ve kterém se líhne 80-95%
Dorme, ty Vše staré dřevěné líhně jsou úžasné gratuluji k takovým kouskům.
Terka
Tak to je fotka co sem potřeboval Dorme. Teď to chápu perfektně.Je mi jasný že to musí těsnit.
Chtěl bych aby to vypadalo jako dělá fa. Heka v rajchu tak i ty lišty z venku na ten silikon taky dojde.
Zatim na to nekvaltuju tak si s tim chci pohrát ať to trošku vypadá.Líhnout mám v čem tak se s tim budu bavit.
Když to líhnutí je spíš nemoc to tě chytne a nedá se to nijak vykurýrovat.Pořád sem si řikal pustim to až v únoru času dost a prdlajz už sem začal sbírat vejce.Slepice už se začali činit tak se budu činit i já aspoň budou hotový na výstavy.Ach jo nejsme mi blázni?
terezakl
napsal(a):
Dorme, ty Vše staré dřevěné líhně jsou úžasné gratuluji k takovým kouskům.
Terka
mám to s kamarádem známím chovatelem českých staváků ,nejsou jen moje...máme to rozdělené on líhňař já servis
pořízení a objevení líhní byla tak trochu náhoda a v zápětí touha mít je doma
Jak píše 11.11. líhnutí a chovatelství je nevyléčitelná nemoc
11.11.
jj heka moc dobrá,ale pro mě finačně nedostupná a její mechanizmus doma udělat je složité a některé díly nelze po domácku nahradit.
Vejce jsou v před líhni otáčená přirozeně naležato přímočarým servopohonem
pohled z hora opět tlačený vzduch dolů do bočních komor
yetti
napsal(a):
Dorm Ty si genius, ale aj Peter ma slusnu vybavu... ja uz mam tiez Brinseu 380 do polovicky nalozenu. Pefo som rad ze si sa zase ozval... drzim palce vsetkym liahnarom...
tak to každopádně
genius v monterkách a botama od slepičinců
nene
baví mě to a vše o čem píšu už někdo vymyslel a já jen kopčím a dělám souhrn .
nejsem konstruktér ferari abych něco tajil a nepodělil se co jde a co né
jak píše 11.11. někdy těch nepovedených věcí by zastavilo řeku
Dorme, tak jede pouze stálice a odzkoušena moje babička která zatím funguje na 100 procent brzo nakoupim v macru asi lihen na 50 ks
prej je dobrá
dorm
napsal(a):
11.11.
jj heka moc dobrá,ale pro mě finačně nedostupná a její mechanizmus doma udělat je složité a některé díly nelze po domácku nahradit.
Vejce jsou v před líhni otáčená přirozeně naležato přímočarým servopohonem
pohled z hora opět tlačený vzduch dolů do bočních komor
Trošku jiná líheň, ale snad to někomu pomuže
renonous
R.com MARU 1000(maruna) na 950 vajec+180 dolíheň opět se vzuchem od zhora dolů do jedné komory v zadní stěně s výdechem ve dně pod lísky..
Tak jsem si říkal,že midi 500 jak vlastní Peter by jí v pohodě zaskočila kdyby se něco u maruny pos....porouchalo
kdyby ty líhně babičky nebyly,tak nevím ?
obr.serie předlíhní a dolíhní Bios ,,Viktoria,,(babči)
dorm
napsal(a):
renonous
R.com MARU 1000(maruna) na 950 vajec+180 dolíheň opět se vzuchem od zhora dolů do jedné komory v zadní stěně s výdechem ve dně pod lísky..
Tak jsem si říkal,že midi 500 jak vlastní Peter by jí v pohodě zaskočila kdyby se něco u maruny pos....porouchalo
kdyby ty líhně babičky nebyly,tak nevím ?
obr.serie předlíhní a dolíhní Bios ,,Viktoria,,(babči)
Hm maruna, hezke jmeno. ?Ja ji rikam ty svine korejska makej
a ona div se zase maka
sice prazdna, merim teploty no a uvidime, Za 50 klacku co bys chtel
Záryby
napsal(a):
Trošku jiná líheň, ale snad to někomu pomuže
tady je vše dobře vidět ,ventilátory,dva pohony naklápění a uprostřed vanička na aut.vlhkost s čidlem hygroskopu.
Opět pro domácí zhotovení těžký oříšek..Ty kuci šikmooký to vše koumají na přesnost stejné teploty dole nahoře počítačovou technikou,než z něčím vylezou....to já mám jen metr,kafe a krabku retek než na něco přijdu
Záryby
napsal(a):
Hm maruna, hezke jmeno. ?Ja ji rikam ty svine korejska makej
a ona div se zase maka
sice prazdna, merim teploty no a uvidime, Za 50 klacku co bys chtel
Tak to je nadherná fotka..rozdíl mezi těma dvěma je světe div se, 60 let a hádejte která je hezčí,levnější,spolehlivější
Přátelé díky za inspiraci.Udělám to ze zhora dolu v tuplovanejch stěnách.Už mám jakous takous představu.
Hlavně už mám i značku jak se bude jmenovat Samo-Dormo 001.
Doufám Dorme že to nebude moc drahý nebo že mě nedáš k soudu za zneužití autorskech práv.
Můžem to srovnat v Lysý nějakym pivkem možná i klobáskou.
Záryby
napsal(a):
Dorme, tak jede pouze stálice a odzkoušena moje babička která zatím funguje na 100 procent brzo nakoupim v macru asi lihen na 50 ks
prej je dobrá
Dobrý den renonous
na konci ledna si k Vám jedu pro maransky - byla by možná menší exkurze? tyhle líhně jsou nádherné.
PS: mě stačí právě ta líheň z makra
PSS: dorme až se budete s kolegou tech líhní zbavovat (jestli vůbec někdy) jsem vážný zájemce
Úplně tu nad nimi slintám. Parada, kor když se o ně majitelé starají...
Terka
Ja budem liahnut v Brinsea 190.Ale prikladám foto svojej starej liahne,ktorú som kedysi kúpil.
Potreboval som ju na liahnutie husí ale velký úspech nezožala.Na sliepky a prepelice bola ok.
S mamčou budeme líhnout v samodomo - maximální spokojenost, mám v plánu další z lednice s auto naklápěním - belimo- ( už je vykuchaná ) a jednu na 50-60 vajec, podobný styl jak foto u Dorma - horizontka na 2 lísky - moc pěkná konstrukce, líbí se mi použití el. žlabů, dobrá přístupnost na čištění... ta první ( foto ) bude sloužit jako dolíheň. Včera při čistění centrály, coby záložního zdroje prdlo víčko karburátoru... to jsem ještě neviděl. dnes jsem dělal šamana... uvidíme.
a tady něco pro odchovny: Regulátor RELCO typ.706/2,60-150W/220-240V - použití jako stmívač, regulátor napětí, nový - cena za 1ks : 55,- kč od: strojtechnik@seznam.cz - vyzkoušené ( NÉ reklama, jenom tip )
Teda chlapi, máte všichni můj obdiv, že dokážete obsluhovat staré babičky a vyrábět si vlastní líhně Je to paráda!
Neporadil by mi prosím někdo "polopaticky" s nezávislým led osvětlením dvou malých odchoven nad sebou? Aby šlo osvětlení připojit na časovač do zásuvky? Co přesně koupit a jak to zapojit? Děkuji.
beginner
napsal(a):
Teda chlapi, máte všichni můj obdiv, že dokážete obsluhovat staré babičky a vyrábět si vlastní líhně Je to paráda!
Neporadil by mi prosím někdo "polopaticky" s nezávislým led osvětlením dvou malých odchoven nad sebou? Aby šlo osvětlení připojit na časovač do zásuvky? Co přesně koupit a jak to zapojit? Děkuji.
třeba toto +za kilo obyč. spínací hodiny
http://aukro.cz/berge-led-pasek-2-5m-ip65-zdroj-ip67-vodotesnyset-i3851366490.html
Dorme, děkuji za odkaz. Já už jsem nad led osvětlením strávila hodně hodin, ale vžycky to skončí jako u tohoto Mám to koupit ? Není led páska moc dlouhá? Není to na odchovnu 120x80 (přední strana volná, má jen 3 stěny) moc silné světlo? Co znamená Světelný tok 2,5metrů - 750lm? .... a ta krabička, z které koukají jen dráty, to mě děsí, co když to nedokážu zapojit? Elektro...v tom jsem úplný analfabet. Můj muž je až do jara každý den v práci a teď nemá čas mi pomáhat s nějakým osvětlením...no asi se mu ani nechce, protože tomu taky nerozumí. Zatím svítím stolní lampičkou připojenou na spínací zásuvku, ale není to ono.
beginner
napsal(a):
Dorme, děkuji za odkaz. Já už jsem nad led osvětlením strávila hodně hodin, ale vžycky to skončí jako u tohoto Mám to koupit ? Není led páska moc dlouhá? Není to na odchovnu 120x80 (přední strana volná, má jen 3 stěny) moc silné světlo? Co znamená Světelný tok 2,5metrů - 750lm? .... a ta krabička, z které koukají jen dráty, to mě děsí, co když to nedokážu zapojit? Elektro...v tom jsem úplný analfabet. Můj muž je až do jara každý den v práci a teď nemá čas mi pomáhat s nějakým osvětlením...no asi se mu ani nechce, protože tomu taky nerozumí. Zatím svítím stolní lampičkou připojenou na spínací zásuvku, ale není to ono.
jde to nastříhat asi po 5cm .je to vždy označené kde střihnout podle potřeby a je to rozmezí od 3-5 světel.
Pásek je odolný vlhku(na obr.není) a to jak s toho koukaj dráty je zdroj na 12v (trafo z 220v).
Je lepší si rosvítit celý pásek a odzkoušet kolik toho do odchovny bude potřeba a jak to bude svítit a pak teprve střihnout.
Pásek je samolepící
odstřižení jde znova třeba propojit mezi sebou. Buď pájet nebo prodávají zacvakovací svorky.Jen se musí dodržet kam + a kam -
Ještě pozor do odchovny je lepší dát teplou bílou (žlutá)
Já nevím odkud jste,ale určitě se u Vás najde nějaký elektrikář,který to zapojí
lm je síla svítivosti
Obrázek co mám zbytek doma i se svorkovnicí..vždy mezi těmi měděnými se to nechá střihnout dle potřeby
Tak se chystám na větší a mazanější, všechno celkem chápu si myslím a vyzkoušel jsem na malé ale jedno mě nejde dohromady - jak děláte lísky na vajíčka aby byly stavitelný na různě velký vejce? Máte nějakej nápad nebo radu?
A ještě - plán je líheň v prostoru lednice a dolíheň v prostoru mrazáku s vlastním větráním, termostatem,...
Vlastně 2 samostatný líhně v jedné bedně, myslím že to za ty náklady navíc stojí a zvýší to úspěšnost líhnutí.
venziva
napsal(a):
Já samozřejmě jako beginner v IO 103 z makra. Rendo, Vy se smějete, ale zas tak špatně si loni nevedla . A na ty krásné staré určitě přijedeme na exkurzi k Vám.
Co by za 20-25 ks tamagoči o výkendu dal,
odmítla mu poslušnost ,,maruna 1000" jen měsíc stará
nemyslel to zle
marvon
lísky mám dřevěné různé rozměry šprdliček (tvar trojúhelníku) mezi sebou .U husích to je ale ošemetné,některé propadají,tak to řeším nasazením rozřízlé hadice na šprucle.To je ve starších líhních(obr. v dolíhni vejce už na ležato)
Teď jsem sehnal líhnoucí rošt na kachní vejce a drží tam i od zdrobnělích úpně nádherně.Husí jsem bohužel nesehnal v této době na změření,ale když bych je dal ve sponu a přes jednu,tak si myslím že by to mohlo také dopadnout,ale samozřejmě v omezeném počtu
dorm
napsal(a):
jde to nastříhat asi po 5cm .je to vždy označené kde střihnout podle potřeby a je to rozmezí od 3-5 světel.
Pásek je odolný vlhku(na obr.není) a to jak s toho koukaj dráty je zdroj na 12v (trafo z 220v).
Je lepší si rosvítit celý pásek a odzkoušet kolik toho do odchovny bude potřeba a jak to bude svítit a pak teprve střihnout.
Pásek je samolepící
odstřižení jde znova třeba propojit mezi sebou. Buď pájet nebo prodávají zacvakovací svorky.Jen se musí dodržet kam + a kam -
Ještě pozor do odchovny je lepší dát teplou bílou (žlutá)
Já nevím odkud jste,ale určitě se u Vás najde nějaký elektrikář,který to zapojí
lm je síla svítivosti
Obrázek co mám zbytek doma i se svorkovnicí..vždy mezi těmi měděnými se to nechá střihnout dle potřeby
Dorme, moc děkuji, fotka je super, vysvětlení také Začínám mít pocit, že to zvládnu
venziva
napsal(a):
Vím, že ne, pochopila jsem to jako vtip . A doufám, že až bude exkurze u Rendy, přijedete také. Cukr a mléko máte ode mě slíbené od loňska (kdyby Renda nedal)
beru lžičky a upeču třenou
marvon
napsal(a):
copak je to za termostat?
Termohygrostat TH LCD DIGI Profi. 150-,e
http://www.morel.estranky.cz/clanky/termostaty.html
dorm
napsal(a):
Kristiane víc detailů a popis by nebyl???
liahen domacej vyroby konstrukcia je z joklu na ktorom je plech z nutra aj zvonka a medzi tym 2 cm polyesteren automaticke naklapanie vajec taktiez zvlhcovanie v liahni su stiry ventilatory hore try dole k ohrevu sluzi obycajna spirala do truby
Husy nechovam, neodhadnu velikost vajec oproti slepicím. Javurka líhla kachny a měla v líhní 42 vajec a trochu mista. Odhaduji tak 44 kachnich, tak to zkuste nějak odhadnout. Husa ma ta vejce o něco větší. Samozrejme se nevejdou ko kolebky, musi se dat nalezato na mrizku. O líhnuti hus v teto líhní zatím nikdo nepsal, tak pak dejte vědet.
Fíha, jste tohle téma nějak rozjeli. Tak se také pochlubím se svým prototypem plně automatické líhně. Základem je počítač Raspberry Pi, k tomu 4 čidla Dallas - už měřím v poho a loguju do souboru, ještě to frkat do databáze a kontrolovat např. z mobilního telefonu. Zatím rozběhnuto SSH v lokální síti přes WiFi. Dále čidlo vlhkosti, zatím nezapojeno. 4x relé - spínání generátoru vlhkosti a topení. Jako generátor vlhkosti jsem použil mlhovač z ebaye. Topení - zkoušel jsem topný kabel 2x50W. Nepodařilo se mi však vyladit teplotu. S obyčejnými žárovkami 2x60W relativně v pohodě. 2X80mm ventilátory. Automatické otáčení pomocí motorku ze stěračů připojeného ke dvěma adaptérům, každý ve spínacích hodinách. Pohybující se plato má přepínač, který přepne na druhý okruh zajišťující mutal exclusion(vzájemné vylučování). Termostat zatím od pana Morella, původně jsem chtěl naprogramovat přes Fuzzy logiku něco lepšího, ale líheň už mě stála fůru času a peněz, takže prozatím odloženo. Takže shrnutí: Plně automatická líheň s monitorováním přes internet by měla být hotová cca v březnu. Asi tak to dopadá, když ajťák se cpe do zemědělství. Připadám si občas jako Miro Noga v Ranči u Zelené sedmy. Kdyby někoho něco zajímalo, ať se mi ozve. PS: obrázky se mi nevím proč otáčí...
venziva
napsal(a):
Husy nechovam, neodhadnu velikost vajec oproti slepicím. Javurka líhla kachny a měla v líhní 42 vajec a trochu mista. Odhaduji tak 44 kachnich, tak to zkuste nějak odhadnout. Husa ma ta vejce o něco větší. Samozrejme se nevejdou ko kolebky, musi se dat nalezato na mrizku. O líhnuti hus v teto líhní zatím nikdo nepsal, tak pak dejte vědet.
Děkuji za odpověď. Koukala jsem, jaké se povedly Javurce kachňata , tak podle popisu zkusím tak 20 vajec a uvidíme no. Určitě dám vědět, jak to IO 103 zmákla
Terka
reddriver
napsal(a):
Fíha, jste tohle téma nějak rozjeli. Tak se také pochlubím se svým prototypem plně automatické líhně. Základem je počítač Raspberry Pi, k tomu 4 čidla Dallas - už měřím v poho a loguju do souboru, ještě to frkat do databáze a kontrolovat např. z mobilního telefonu. Zatím rozběhnuto SSH v lokální síti přes WiFi. Dále čidlo vlhkosti, zatím nezapojeno. 4x relé - spínání generátoru vlhkosti a topení. Jako generátor vlhkosti jsem použil mlhovač z ebaye. Topení - zkoušel jsem topný kabel 2x50W. Nepodařilo se mi však vyladit teplotu. S obyčejnými žárovkami 2x60W relativně v pohodě. 2X80mm ventilátory. Automatické otáčení pomocí motorku ze stěračů připojeného ke dvěma adaptérům, každý ve spínacích hodinách. Pohybující se plato má přepínač, který přepne na druhý okruh zajišťující mutal exclusion(vzájemné vylučování). Termostat zatím od pana Morella, původně jsem chtěl naprogramovat přes Fuzzy logiku něco lepšího, ale líheň už mě stála fůru času a peněz, takže prozatím odloženo. Takže shrnutí: Plně automatická líheň s monitorováním přes internet by měla být hotová cca v březnu. Asi tak to dopadá, když ajťák se cpe do zemědělství. Připadám si občas jako Miro Noga v Ranči u Zelené sedmy. Kdyby někoho něco zajímalo, ať se mi ozve. PS: obrázky se mi nevím proč otáčí...
prosim vas kde dostat zakupit ten pristroj na kontrolu liahne pripadne neake stranky
kikobajla
napsal(a):
prosim vas kde dostat zakupit ten pristroj na kontrolu liahne pripadne neake stranky
sestavil jsem pro jednoduchou líheň s ručním obracením klikou takovou krabičku s termostatem(čína)
vývod 12 V
vývod 220 V
Pro automat.naklápění bude přidáno ještě 24 V
dorm
napsal(a):
beru lžičky a upeču třenou
Když já mám radši štrůdl novej pomocník, pro mě již nutnost
Záryby
napsal(a):
To bude fuk ale hlavne bez rozinek ty ja fakt nemusim
jinak centralka ma 2800 w, takze dosti velka zaloha a utahne me vse co potrebuji od lihni az po topne desky vcetne osvetleni
No tak ten nápis je tam tak trochu k hovnu
Vždy se označoval typ číslem skoro u všeho podle výkonu...nováá doba
kikobajla
napsal(a):
Používám k monitorování tenhle počítač http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi běží na podobném systému jako je Debian tedy Linuxu. K němu jsou připojena čidla DS18B20 . Dalo mi to desítky hodin práce, než jsem se dostal k výsledku jaký mám. Musí mít člověk nějaké zkušenosti s programováním, elektronikou a především umět hledat na internetu, většina článků bohužel v angličtině. A také je to dost o penězích. Jo a žádný univerzální program asi není, všechno musím programovat...
Konečně po třech dnech práce v práci:)
http://lukas.trianglstudio.cz/
Na 96 vajec 200W předlíheň+ dolíheň automat.naklápění.
Konečně hotovo a odzkoušeno naprázdno při různém naklopení lísek rozdíl spodek a vrch 0.2st vlhkost 76% jen na nádoby
Snad to bude šlapat i s vejci
Ještě čekají na montáž další dvě..
dorm
napsal(a):
Konečně hotovo a odzkoušeno naprázdno při různém naklopení lísek rozdíl spodek a vrch 0.2st vlhkost 76% jen na nádoby
Kam u ní dáváte misky s vodou?
reddriver
napsal(a):
Kam u ní dáváte misky s vodou?
na dno a čtyři výdechy foukají do vody.
Podle potřeby vlhkosti se zaslepují.Jen jsem nepočítal s místem na ventil vody k expanzní nádobě,Nevejde se tam vývod na hadičku,takže dolévat ručně
Mám už nádoby dopředu hotové.Pro příště no
foto je ilustrační od
http://www.hradsky-sunk.cz/hadickove/plastova-vanicka-k-plovaku
Tak nějak jsem už asi odrostl z domamont a pořídil si tento malý utomat. Je to paráda, klidně mohu odjet na několik dní a nemusím se o nic starat. První letošní líhnutí 100% z oplozených vajec. Jedno kuře utraceno, roztažené nohy. V loňském roce vždy líhnivost minimálně 90%.
jo012810
napsal(a):
Tak nějak jsem už asi odrostl z domamont a pořídil si tento malý utomat. Je to paráda, klidně mohu odjet na několik dní a nemusím se o nic starat. První letošní líhnutí 100% z oplozených vajec. Jedno kuře utraceno, roztažené nohy. V loňském roce vždy líhnivost minimálně 90%.
To chápu,kór když za hodinu vypadne proud po odjezdu
Né to byla sranda,já jen že by mě to nebavilo,to si to můžu někomu dát vylíhnout
Oplozenost nebudu komentovat,jako chovatel pane Beran by jste měl vědět o čem mluvíte
Vážený příteli. Každého baví něco jiného. I já jsem si a to jsem měl ještě plemený chov Pl žíh, vyrobil domamont líheň (motorovou). Vlastně "zdrobnělinu" na cca 200 vajec, velké kombinované BIOSKY. Rozhodně doplníte její typ. Líhla velmi dobře a spolehlivě, stejně tak jsem v tu dobu jezdil v mbéčku(MB1000), které mi velmi dobře sloužilo. Nyní jsem už "zlenivěl a zpohodlněl" a proto jsem si zakoupil "automat"(líheň) a kdybych na to měl, jezdil bych nejraději třeba v nejmodernějším Volvu. Pamatuji si, že jsem měl velké uspokojení z vyrobené a fungující líhně. Nikoho nechci o tento pocit ošidit. Každý má svoje priority. Já jsem jen reagoval na otázku v zadání v tomto vlákně. V čem budete..." A pro pořádek. Možná se dnes počítá jinak, ale v době, kdy jsem měl P chov, vykazovalo se % oplozených vajec a % vylíhlých kuřat z oplozených vajec....Jinak přeji všem drůbežářům pěkné a zdarvé odchovy.
dorm
napsal(a):
zdravím, dorme nebude více fotek? vypadá to zajímavě...