Dodnes nevím, co je co a jaký je v tom vlastně rozdíl. Nikdy jsem kachny nechoval a na netu neumím nikde najít jasnou a jednoznačnou definici. Všude se jaksi předpokládá, že to čtenář ví. Vysvětlíte mi to někdo prosím? A případně čím jsou ty druhy tak odlišné, aby bylo nutné to rozlišovat. Chov kachen mě může zajímat jen na jídlo, jiné ambice nemám a mít nehodlám. Děkuju všem.
tom.50
napsal(a):
Dodnes nevím, co je co a jaký je v tom vlastně rozdíl. Nikdy jsem kachny nechoval a na netu neumím nikde najít jasnou a jednoznačnou definici. Všude se jaksi předpokládá, že to čtenář ví. Vysvětlíte mi to někdo prosím? A případně čím jsou ty druhy tak odlišné, aby bylo nutné to rozlišovat. Chov kachen mě může zajímat jen na jídlo, jiné ambice nemám a mít nehodlám. Děkuju všem.
jedno a to samé
Uživatel s deaktivovaným účtem

tom.50
napsal(a):
Sice nevim proc, ale pizmovkam dost lidi rika "cinky", jednou tady o tom byla siroka diskuze. Byt s Cinou nemaji nic spolecneho, kdyz jsou z Jizni Ameriky. A dokonce par lidi v inzerci jim rika pekiny, ackoliv pekingska kachna je uplne jina.
Podľa mňa je nový slovenský názov - Pižmovka lesklá- Cairina moschata, nakoľko rod Anas- kačica, je veľmi vzdialený rodu Cairina. Preto sú aj ich krizence neplodne. Pizmoviek je viacero druhov. Nie všetky patria do toho istého rodu ako p.l.. Jedná sa však o vtáky zriedkavé až vzácne a majú význam len pre milovníkov okrasnej vodnej hydiny. Zanedbateľná nie je ani ich cena keďže ide o tisíce až desať tisíce. Názov činka, činska kachna treba hľadať v histórii objavenia Nového Sveta. Prípadne v starších diskusiách na tému zadávateľa.
Děkuju. Konečně vím, proč jsem nic smysluplného nenašel, když je to jedno a totéž.
A jestli smím ještě něco. Mám rád na talíři kachnu a "čínka" je prostě nějak (o moc) lepší, i když obyčejná kachna z marketu je taky dobrá. Jediné co mi z mládí utkvělo, že se čínky zvětšiny pasou, ale pro kachny je pastva bezvýznamná. To není náš případ, nemáme prostory pro pastvu. Co je pak lepší chovat na maso?
Za svojho života som ochutnal asi všetky druhy mäsa s ktorými sa môže dedinský človek stretnúť. Samozrejme záleží aj na kuchynskej úprave. Mal som kuchárky, moju maminu a jedla boli pripravovane až na malé výnimky rovnakým spôsobom klasickým pečenim v trúbe starého sporáka na drevo. Poradie prvých štyroch- holub, jarabica, pizmovka, perlička. Na mäso sa však musíte pozerať z viac uhlov. Gurmani vedia rozlíšiť ako bolo zviera vychované. Či ide o ,,rychlovku" alebo o odchov kedy si cestu do tela našli živiny postupne ako bolo treba podľa zákonov prírody. To som už ale odbočil. Aj pizmovky sa dajú chovať ,,na zeleno". Stačí rezačka na žihlavu- koprivy a niekoho kto bude ochotný na ňu obden obetovať aspoň hodinu pri jej zbere. Využiť sa dajú aj iné rastliny a aj tráva z kosačky ponúkaná v zavesnych košoch.
yetti
napsal(a):
Danka, preco nespravne... na Slovensku je uvedena ako druh Kacica pizmova.... ?
Pokud se bavíme o odborných názvech a systematickém třídění ptáků, nelze pižmovku nazývat kachnou. Byla zařazena do samostatného rodu pižmovka, protože se od kachen liší podstatnými rozdíly ve stavbě těla a dalších. Dana
gameness
napsal(a):
rastieme
To ano, ale stále na blátě. Chtělo by to vypustit na travičku.
Tak nakoniec s 9 vajec tam boli uz len 3 a jedno malinkate a aj to boli prazdne. chcem sa oyptat a snad mi tu nekdo odpovie ci mi zacne nosit znovu vajicka a a zasadne alebo uz len na rok momentalne chce ist do toho isteho hniezda ale uz ma ine spravene co malo byt prve ale zial to nevidalo minuly rok tam odchovala svoje mlade. diky za odpovede
Pokiaľ to malé vajíčko bolo jej a nebolo dôsledkom poruchy pohlavných organov, tak je veľká pravdepodobnosť že ešte jedno hniezdo urobí. Treba však hľadať príčinu neúspešného hniezdenia. Od neplodnosti, cez parazity v hniezde , udusenie zarodov, vyrusovanie škodnou, nevhodné umiestnenie hniezda.
No to nechapem kde sa stala chyba ale urcitre mam tu viac faktorov. a nechapem kde sa bodeli tie vajicka zrejme ich zozrala skodna by nemala rusit kedze vedla nej druha kacka vysedla 12 kaciatok. tato mala dva tyzdne termin pozdejsie. zmenil som jej miesto lebo zial to prve mala obmedzene na pohyb na zradlo a pitie nie a vybeh mala len na vecer. kedze som sa bal ako sa zachova ku kaciatkam od tej druhej kym tie prve sa nevyliahli boli pustane neobmedze
Prosím vás je to kachna né že né, kam by jste to chtěli zařadit, někde se pořád opisuje to samé a lidi mají v hlavách chaos.
I malá liska je kachna, jako mandarinka a jiné.......je to pořád kachna i Pižmovka. Kdysi v dávnověku ji mořeplavci dovezli z J.Ameriky do číny a odtud se rozšířila do Evropy.Proto ,,čínka ".
https://www.youtube.com/watch?v=JBSixOQNfOw
ponka1
napsal(a):
Prosím vás je to kachna né že né, kam by jste to chtěli zařadit, někde se pořád opisuje to samé a lidi mají v hlavách chaos.
I malá liska je kachna, jako mandarinka a jiné.......je to pořád kachna i Pižmovka. Kdysi v dávnověku ji mořeplavci dovezli z J.Ameriky do číny a odtud se rozšířila do Evropy.Proto ,,čínka ".
https://www.youtube.com/watch?v=JBSixOQNfOw
Pokud to chcete brát takhle, tak to je kachna i husa . Patří totiž stejně jako rody kachna, pižmovka, kachnička, husice, berneška, polák, hoholka, hohol, kajka, morčák a další do čeledi kachnovité, podčeleď kachny
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vrubozob%C3%AD
Dana