Liahnutie landezskych husi v umelej liahni....

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.2.2014 12:17
bruntyno

XXX.XXX.36.66

dobry den,vsetkych vas zdravim.kedze nemam skusenosti z liahnutim v liahni chcel by som poradit,aka ma byt teplota,ci sa vajca aj vychladzuju,ktory den a ako dlho....dakujem za rady ktore my pomozu...smajlík

8.2.2014 17:40
vlastapapoušková

XXX.XXX.46.234

Vím jak těžké jsou začátky.
Nejde však pouze o teplotu, jde také o to nepřehánět to s krmením a vitamíny. Všeho moc škodí. Tuhle zásadu je třeba ctít.
Nyní k teplotám, vlhkosti a chlazení.
1. až 16. den udržujte teplotu v rozpětí 37,5 - 37,8 stupňů Celsia, obracet vejce
17. až 26. den snižte teploutu v líhni na 37,4 - 37,7, vejce obracet
27. den přesuňte vejce do dolíhně nebo snižte teplotu na 36,5 - 37 stupňů a vejce neobracejte

Vlhkost se snažte udržovat asi takto
1. - 27 den nejméně 60 % od desátého dne ji můžete trošku zvýšit tak na 65 - 70%
28.-30 den 80 - 90 % a ještě alespoň dvakrát či třikrát navlhčit mlžením.

Vejce prosviťte 10. a pak 26 den nebo před vložením do dolíhně .
Chlazení vajec, je velmi důležité, zárodek housete se dost zahřívá a tak chladíme déle než u slepic, my od 8. dne, začínáme 10 minutami a dobu prodlužujeme až k době, kdy vejce schladne skoro na teplotu v místnosti, kde je líheň a tam je teplota okolo 25 stupňů. Chladíme dvakrát denně, snažte se chladit pokud možno vždy ve stejnou dobu, ráno a k večeru.
K ochlazování až skoro na teplotu 25 stupňů se propracujete tak za týden, tedy tak 15 až 16 den.

Tenhle postup máme vyzkoušený a daří se nám. Možná že se najde někdo kdo s námi nebude souhlasit, ale každý si musí projít obdobím zkoušek a pak uplatňuje to co se mu osvědčilo. Takže zkuste a možná to ještě o něco vylepšíte.
V.P.

8.2.2014 17:47
roman555

XXX.XXX.71.100

Konečně se našel někdo kdo to napsal perfektně a srozumitelně.smajlík

8.2.2014 20:07
bruntyno

XXX.XXX.57.15

dakujem dakujem dakujem dakujem,ani si neviete predstavit ako ste my pomohly,smajlíkeste sa spytam ako casto treba vajcia obracat denne?

9.2.2014 17:04
vlastapapoušková

XXX.XXX.46.234

Pokud obracíte ručně tak nejméně dvakrát za den alespoň o 120 stupňů, ale pokud to bude vícekrát, tak se nic neděje, my jsme ručně obracely v malé líhni 4x o 180 stupňů a vejce byla v líhni na ležato, tedy ležely na boku.
Pokud máte líheň s automatickým otáčením, tak tam se vajíčka naklápí asi tak o 90 stupňů a to každé dvě hodiny, ty už obracet nemusíte, jen je do naklápěných lísek uložíte do košíčků špičkou dolů a tupým koncem nahoru.
Obracení vajec je velmi důležité, a to zejména proto, aby se žloutek zpočátku udržel ve středu vejce, tedy na správném místě a později, aby se zárodek nepřilepil na skořápku resp. na skořápečnou blánu. Pak by se mohly líhnout deformovaná mláďata, která by stejně nevydržela a uhynula by několik dnů po vylíhnutí.
Ještě poradím, pokud by se stalo a některé z vylíhnutých mláďat by mělo nějakou viditelnou deformaci tak je lépe ho nezachraňovat. Jen by na tomto světě trpělo i několik dnů je proto humánnější ho utratit.
Zatím, aby se vám dařilo a dejte vědět jaké byly výsledky.
V.P.

9.2.2014 18:13
bruntyno

XXX.XXX.172.111

vlastapapoušková napsal(a):
Pokud obracíte ručně tak nejméně dvakrát za den alespoň o 120 stupňů, ale pokud to bude vícekrát, tak se nic neděje, my jsme ručně obracely v malé líhni 4x o 180 stupňů a vejce byla v líhni na ležato, tedy ležely na boku.
Pokud máte líheň s automatickým otáčením, tak tam se vajíčka naklápí asi tak o 90 stupňů a to každé dvě hodiny, ty už obracet nemusíte, jen je do naklápěných lísek uložíte do košíčků špičkou dolů a tupým koncem nahoru.
Obracení vajec je velmi důležité, a to zejména proto, aby se žloutek zpočátku udržel ve středu vejce, tedy na správném místě a později, aby se zárodek nepřilepil na skořápku resp. na skořápečnou blánu. Pak by se mohly líhnout deformovaná mláďata, která by stejně nevydržela a uhynula by několik dnů po vylíhnutí.
Ještě poradím, pokud by se stalo a některé z vylíhnutých mláďat by mělo nějakou viditelnou deformaci tak je lépe ho nezachraňovat. Jen by na tomto světě trpělo i několik dnů je proto humánnější ho utratit.
V.P.

velmi pekne dakujem za rady,mam taku malu liahen,vla sa cleo 5,asi to nebude ziaden zazrak dost nepresne sa da nastavit teplote,myslim podla ciselnika priamo na liahni,lebo ked nastavim 37,8 tak podla druheho teplomera co som polozil dovnutra je teplota 37...tak som to nastavil tak,ze 38,2 na liahni je dakych 37,7...vsak uvidim co z toho bude,druhe vajicka co by mala zniest druha hus necham vysediet jej,predchadzajuci majitel my povedal ze ma zachovanu kvokavost a uz vysedele minuly rok....tak uvidim ci z toho daco bude....este raz vam velmi pekne dakujem za rady,velmi my ako zaciatocnikovi pomohli....smajlík

11.2.2014 21:31
vlastapapoušková

XXX.XXX.46.234

bruntyno napsal(a):
velmi pekne dakujem za rady,mam taku malu liahen,vla sa cleo 5,asi to nebude ziaden zazrak dost nepresne sa da nastavit teplote,myslim podla ciselnika priamo na liahni,lebo ked nastavim 37,8 tak podla druheho teplomera co som polozil dovnutra je teplota 37...tak som to nastavil tak,ze 38,2 na liahni je dakych 37,7...vsak uvidim co z toho bude,druhe vajicka co by mala zniest druha hus necham vysediet jej,predchadzajuci majitel my povedal ze ma zachovanu kvokavost a uz vysedele minuly rok....tak uvidim ci z toho daco bude....este raz vam velmi pekne dakujem za rady,velmi my ako zaciatocnikovi pomohli....smajlík

Hlavně po deseti dnech chladit, chladit a ještě jednou chladit, jeden můj kamarád mi vyprávěl, že se mu podařilo chladit celou noc. to je samozřejmě extrém, ale jemu se podařilo nechat vejce mimo líheň celou noc proto, že na ně prostě zapoměl. Ctěl je všechna vyhodit, ale pak si řekl, že je v té líhni nechá a uvidí. No a viděl, prý to bylo jeho nejlepší líhnutí.
Líhl skoro dvacet let a tak to je opravdu něco.
Ještě jeden postřeh. Všimli jsme si, že pokud husa sedí na vejcích, tak ke konci nad nimi dost prostojí než aby seděla, takže také chladí a chladí a chladí.
V.P.

12.2.2014 10:42
danis

XXX.XXX.188.108

Hlavně po deseti dnech chladit, chladit a ještě jednou chladit, jeden můj kamarád mi vyprávěl, že se mu podařilo chladit celou noc. to je samozřejmě extrém, ale jemu se podařilo nechat vejce mimo líheň celou noc proto, že na ně prostě zapoměl. Ctěl je všechna vyhodit, ale pak si řekl, že je v té líhni nechá a uvidí. No a viděl, prý to bylo jeho nejlepší líhnutí.
Líhl skoro dvacet let a tak to je opravdu něco.
Ještě jeden postřeh. Všimli jsme si, že pokud husa sedí na vejcích, tak ke konci nad nimi dost prostojí než aby seděla, takže také chladí a chladí a chladí.
V.P.

Mohu potvrdit. Taky se mi párkrát povedlo zapomenout na vejce nebo nám energetika vypnula na celý den proud, jednou dokonce na 16 hodin. Vždy to všechna vejce bez problémů vydržela a to dokonce i slepičí.

9.3.2014 19:21
bruntyno

XXX.XXX.79.191

dobry vecer pani papouskova,najprv by som vam este raz chcel podakovat za rady a este sa chcem spytat par veci...dal som do liahne devat vajec a dve som v desiata den vyhodil,boli bez zarodku,ostalo my sedem a v utorok sa maju liahnut,ale uz dnes vecer zacali pipat v liahni a maju uz nacate skrupinky,mam to nechat tak,normalne pokracot ochladzovanim a vlhcenim?alebo im dako pomoct zo skrupiny?kolko trva take liahnutie este ked je to uz v takomto stadiu?dakujem za odpoved

9.3.2014 20:27
ovecka

XXX.XXX.31.130

Housátkům v žádném případě nepomáhat, od naklovnutí do vylíhnutí to normálně trvá 24 hodin. Teprve po této době je vhodné přemýšlet o nějaké pomoci. Já osobně, když už jsou některá houstat vylíhlá a ostatním to moc nejde, tak opatrně naťukám skořápku kol dokola (nůžtičkami na nehty), aby se objevila prasklinka a nechám house, aby se dolíhlo samo. Když jsem odloupávala skořápku, tak se mi stávalo, že se natrhla žilka zbytečně se house vyčerpávalo.
Pokud máte v pořádku teplotu a vlhkost, tak by se housata měla vylíhnout v pohodě sama. Dana

9.3.2014 20:36
bruntyno

XXX.XXX.50.36

velmi pekne dakujem za radu....

10.3.2014 19:15
bruntyno

XXX.XXX.50.36

V.P.

no dneska sa my vyliahli husky,moje prve liahnutie...smajlík na zaciatku som dal 9 vajec na desiaty den som presvietil a dve som bez zarodku vyhodil...z ostalych siedmich sa my vyliahlo 5 husat,takze som celkom spokojny,tie dve som rozbil a neboli uplne vyliahnute,ale moc im nechybalo...keby som ich nechal dlhsie,mohli sa este doliahnut?nemam doliahen,znizil som teplotu na 36,5 a nechal som ich v liahni uschnut...koklo ich tam mam nechat pokial ich dam do skatule s hoblinami?a budu hned jest a pit?uvaril som im pigi caj a mam pre ne na jedenie original zmesku pre cerstvo narodene husata a varene nastruhane vajicko...smajlík

10.3.2014 19:36
ovecka

XXX.XXX.31.130

Housátka první 2-3 dny spotřebovávají žloutkový váček (pozůstatek žloutku, který se při líhnutí vtáhl dovnitř břišní dutiny) a moc nežerou, jen se učí zobat. Pokud máte originál kompletní krmení není vhodné jeho vyrovnané složení rozhodit vařeným vejcem. Vůbec nic jiného než směs zatím nedávejte. Černý čaj je dobrý.
Změny v krmení až tak po 14 dnech. Přidávat kopřivy, strouhanou mrkev, jemnou travičku. Ale vejce opravdu ne (husa je z větší části býložravec). Dana

10.3.2014 20:19
bruntyno

XXX.XXX.6.213

dakujem za radu,este sa chcem spytat dal som ich pod ziarovku,je tam teplota cca 28 az 30 stupnov celsia,je to postacujuce,alebo nie je to vela?

10.3.2014 20:23
zetořík

XXX.XXX.230.6

bruntyno napsal(a):
dakujem za radu,este sa chcem spytat dal som ich pod ziarovku,je tam teplota cca 28 az 30 stupnov celsia,je to postacujuce,alebo nie je to vela?

Dobrý den,od vyklubání 30 stupnu a každý týden o 2 stupne méně a takhle to dělat každý týden než housatka budou jít moc ven a bude venku teplo

21.4.2015 16:14
shrek27

XXX.XXX.144.130

Dobry den chtel bych se zeptat mate tady vysvetlene jak lihnout husy a co takle kaceny mam krizence saske a ruanske a pak dovezu jeste pomoranky mohu je dat vsechny do stejne lihne a lihnout tim spusoben jako vy ty husi dekuji za odpovet samozrejme vym ze maji rozdilne dny lihnuti jen bych chtel vedet jestli se da lihnout i dokupy huse a kachny.

21.4.2015 16:18
shrek27

XXX.XXX.144.130

A jeste bych chtel vedet dal bych do lihne zaroven huse kachny a kurata a kruty jde to vse dokupi skloubit a lihnout to jak tu mate napsane ty huse nebo se vzdy musi lihnout vodni ptactvo zvlast a hrabave take vim ze maji rozdilne vlhkosti ale treba to hrabavim nevadi kdyz maji vetsi nebo jo dekuji za odpovet.

21.4.2015 16:41
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Zdravím, líhnout můžete cokoliv. Nemám sice žádnou profi líheň, ale jen bednu z dřevotřísky, ale líhnu ůplně všechno dohromady s různou dobou líhnutí i vylíhnutí. Teď mám momentálně odlíhnuté pižmovky, pekiny, husy, kuřata a pár perliček a jenom se mi uvolnilo místo, dala jsem další slepičí, kačení a ještě čekám na perličky. Pokud chladím normálně je vytáhnu z líhně a nechám na koberci na zemi až se mi zdají chladnější než moje ruka hodím je zpět, líheň musím zavřít kvůli slepičím a perliččím vajíčkům. Zatím( musím zaťukat )nemám problém s líhnutím, možná to bude tím, že to nijak neprožívám, a všem předem řeknu, že jestli se jim nechce líhnout ať klidně pojdou a oni se mi všichni natruc vylíhnou

21.4.2015 18:42
shrek27

XXX.XXX.144.130

A jestli ted jeste muzu jak to resite s vlhkosti a teplotou kdyz tam mate vse do kupi a s toho co jste napsal tak se tedy chladi jen husi a kaceni vejice kurata a ostatni hrabavy se nemusi chladit dekuji za odpovet.

21.4.2015 21:03
kačíkačka

XXX.XXX.10.91

Ano, chladím jenom vodní drůbež. Dole v líhni mám vaničku s vodou, kterou dolívám. Kuřatům a jiným hrabavým to stačí a vodní týden před líhnutím rosím než zavřu líheň. Už jsem tady někde psala, že vadí spíš vysoká vlhkost než menší. Pokud je moc vysoká všechno se líhne hůř, protože jsou moc natěsno ve skořápce a nemůžou se otáčet aby si odklovali víčko a mohli ven. A pokud mám v líhni vodní co se zrovna má líhnout, tak mám přepážku z kartonu abych rosila jen vejce co to potřebují a ostatní zůstaly v suchu. Funguje mi to tak už pět let. Začínám asi v únoru a končím v červnu, celou tu dobu jenom nandavám vejce a vytahuju drobky. Jenom se snažím, aby se líhli kolem úplňku a ne při novu, pak to de raz dva.

21.4.2015 21:05
kačíkačka

XXX.XXX.10.91

O kalamita napřed to tam nešlo a teď je tam mám třikrát!

21.4.2015 23:33
shrek27

XXX.XXX.144.130

Dekuji za odpoved jeste na to jakou teplotu udrzujete v lihni a jakou tam mate vlhkost pak tedy staci tyden pred vilihnuti vodni drubeze vlchcit jen je a co znamena presne vlhcit vajicka to kdyz se rosprasi rosprasovace tak muzou bit jemne mokra nebo ne a vlchcite te je primo v lihni nebo kdyz je chladite venku pred tim nez je date do lihne spet. ja se mozna ptam az moc ale nejak se me nedari nic moc neco vilihnout tak bych to chtel vedet tak nejak do potrobna abych mel scim zacit dekuji za odpoved.

21.4.2015 23:42
shrek27

XXX.XXX.144.130

A jeste teda jednu otazecku hladite jen jednou dene nebo dvakrat jak je napsane v predeslem komentari dekuji.

22.4.2015 09:29
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Jakou mám vlhkost netuším, nemám vlhkoměr, teplotu nastavím před prvním líhnutím tak, aby mi teploměr na spodku líhně ukazoval 37,4°C a potom už s tím nehýbu. Rosím 2x denně když je vrátím do líhně, ale jenom poprašek spíš víc pokropím stěnu líhně a hadru co mám pod vejci.Chladím a otáčím ráno a večer. Jsem celý den v práci, tak to musí stačit.

Kristie

31.8.2016 14:14
Kristie

XXX.XXX.227.73

Dobry den vsem. Chtela bych se zeptat, zda kdyz se kachneti zloutek jeste plne nevstrebal a je napul vylihle a napul ve vejci, zda ma sanci to prezit. Mame takhle dva kachnata a treti se teprve lihne. Je to nase prvni kachni lihen, tak nemame zadne zkusenosti, jen to co jsme kde precetli. Teplota byla celou dobu 37,7, otaceni i chlazeni probihalo jak melo, jen ted ta lihen. Samosebou jsem se neudrzela a trochu jim odlipla skorapky, ale ven se dostali napul sama, jen ten zloudek me desi.

Dekuji.

lentak

31.8.2016 14:33
lentak

XXX.XXX.70.94

Kristie napsal(a):
Dobry den vsem. Chtela bych se zeptat, zda kdyz se kachneti zloutek jeste plne nevstrebal a je napul vylihle a napul ve vejci, zda ma sanci to prezit. Mame takhle dva kachnata a treti se teprve lihne. Je to nase prvni kachni lihen, tak nemame zadne zkusenosti, jen to co jsme kde precetli. Teplota byla celou dobu 37,7, otaceni i chlazeni probihalo jak melo, jen ted ta lihen. Samosebou jsem se neudrzela a trochu jim odlipla skorapky, ale ven se dostali napul sama, jen ten zloudek me desi.

Dekuji.

Presne to je chyba...montujete sa do toho do coho nemate.ked je kachen zdrave a silne pomoze si z vajicka samo..ono si najskor prerazi skrupinu a potom to trva nejaky cas kym sa zatiahne zltko a az potom rozbije celu skrupinu a moze to trvat rozne...a druha vec..mozno ste mala nizsku teplotu a zltky sa nezatiahnu vobec ale skor si myslim ze to je tou vasou zbytocnou manipulaciou. je tu tolko prispevkov a spravite hlupost to ze je to prvy krat vas neospravedlnuje...

Kristie

31.8.2016 14:56
Kristie

XXX.XXX.227.73

Samosebou ted uz vim, ze je to hloupost, ale na stranku jsem narazila az ted. Takze uz neni moznost, ze by se zloutky zatahli, i kdyz je kachne jeste stale napul ve vejci?

danielf

31.3.2017 09:03
danielf

XXX.XXX.251.208

Dobry den, ochlazuju sa aj po 26 dni?

25.4.2020 09:18
Roman594

XXX.XXX.234.102

Dobrý deň mal by som otázočku ako chladiť husacie vajcia pri veľkej liahnut na 200ks ak dohľadom vajcia po 50ks čo 10 dni.

4.5.2020 07:27
regnak

XXX.XXX.4.172

Chladenie len skratim na hodinu rano a hodinu vecer, ked mam uz nejake vajcia v doliahni, hodinka im neublizi... tiez som dokladal po 10 dnoch, ale presiel som na 14 dni, aby kazdy cyklus zachytil len jedno liahnutie, lebo vlhkost robi svoje...

Přidejte reakci

Přidat smajlík