Dneska je tak jednoduché sehnat nepříbuzného kohouta skoro všech plemen, že v tomto nevidím řešení ani přínos. Ptáci snášejí příbuzenskou plemenitbu poměrně lépe než savci a používá se při šlechtění určitých znaků, ale patří znalcům genetiky. Např. u nosných plemen se projeví ne snížením vitality, ale zpočátku sníženou plodností, což je u slepic pokles snášky. O kolik by to bylo je individuální. Navíc se upevňují jak kladné, tak nežádoucí znaky. Radši toto nedělejte, nepomůžete si. Mě dovezl známý a velmi ochotný chovatel kvalitního kohouta ze Slovenska za velmi přijatelnou cenu, vlastně za stejnou jako v ČR. Nejlepšího bratra současných slípek jsem si nechal v rezervě tím způsobem, že jsem ho daroval příbuzným k hybridkám, aby jim nesedaly pod nohy s příslibem, že si ho za několik generací stáhnu zpět (klidně za 4-5 let, pokud bude živ a zdráv) a pak ho zkusím použít na některé slepice jako možného zlepšovatele exteriéru. Je opravdu nádherný a pochází z vysoce výkonných nosnic. Budou to jeho pra pra pra pra neteře, což už je dobré. Záleží na Vás, ale pokud chcete chovat užitkové plemeno, určitě si nepomůžete, protože je třeba využívat heterózního efektu i v rámci jednoho plemene a pářit pokud možno co nejvíce nepříbuzná zvířata, selektovat a selektovat na požadované znaky. Sice tou silně nepříbuznou plemenitbou se odchov geneticky jaksi rozstřelí, ale za cenu toho, že obvykle zůstávají užitkové parametry a vitalita odchovu. Při odchovu slepic se odchovává dost velké množství kuřat na to, aby bylo možno vybrat dostatek kusů do dalšího chovu. Takže já doporučuju ke každé nové generaci slepic sehnat nepříbuzného kohouta. Není to dnes nic složitého a lze se dohodnout s ostatními chovateli s dostatečným předstihem. Nechci se dotknout chovatelů českých zlatých kropenek a taky neházím všechny do jednoho pytle, ale tam docházelo celkem často k použití imbreedingu a vidíme, jak jsou na tom dnes se snáškou a často i líhnivostí. Stačí si přečíst některé místní příspěvky. Pokud možno bych nebral kohouta od chovatele, kterému jde jen o výstavní úspěchy, protože tam je předpoklad upevňování exteriéru právě pomocí imbreedingu. Rozhodněte se sama. Ale pokud budete přece jen pářit ob rok příbuzně, potom musíte o to víc velice dobře znát původ budoucího nepříbuzného kohouta, abyste náhodou nepřinesla domů zas nějakého bratránka nebo opět potomka z příbuzenské plemenitby a ještě k tomu příbuzného k vašemu chovu.