bernaček
napsal(a):
jak vám nesou teda spiš nenesou husy mně snesli jedno minuly tyden a od te doby nic ,jinak jsou to české a pojimat se pojimaji taky jinak mam ještě landenku ktera mi normalně nese, ma někdo taky takový problem diki za odpovědi
U mne češky se pojímají 3 týdny a ani jedno vejce.
bernaček
napsal(a):
nevim jak vy ale jak sem založil tuto diskuzi tak sem šel na venek vzal jsem sekyru přidělal ji na husnik a helemese za dvě hodiny vajičko asi na tom něco bude
já mám 2 české husy a jednoho housera brojlera. Zatím žádná aktivita. ani se nepojímají ani vajíčka nesnášejí. Někde a už nevím kde jsem četla, že husy začínají snášet v 9 měsících poprvé a další roky podle počasí. Já je teda mám prvním rokem, ale stejně nevím, kdy se vyklubaly. Jen houser je květnový. Přidáváte jim nějaké vitamíny? nebo něco?
Mám 2 husi, jedna znáša obden od 4.2, druhá zniesla prvé vajce 14.2 dalšie.5 vajec je už 6-ty deň v liahni a dalších 6 vajec budem pridávať do liahne zajtra. včera som jedno vajíčko presvietil a je oplodnené, pojímajú sa od decembra niekoľko krát denne. Gunár je slovenská hus, husi sú kríženky.Peter
Prvním rokem mám pár hus českých. Je to starší osvědčený pár. Krmila jsem granulemi VKCH a směsí pro slepice N1, přidávala trohu nahého ovsa a naklíčenou pšenici. Letos jsme bez sněhu a husy se pásly na zahradě. Snášet začala příliš brzy (20.01.2014), čekala jsem to teprve v půli února. No, stalo se. Husa snesla v průběhu 25-ti dnů 15 vajec a s posledním vejcem zasedla. Podsadila jsem 9 vajec a 6 dala do líhně.
Tu pšenici jsem nakličovala, protože pšeničné klíčky obsahují vitamín E,
terka.c
napsal(a):
já mám 2 české husy a jednoho housera brojlera. Zatím žádná aktivita. ani se nepojímají ani vajíčka nesnášejí. Někde a už nevím kde jsem četla, že husy začínají snášet v 9 měsících poprvé a další roky podle počasí. Já je teda mám prvním rokem, ale stejně nevím, kdy se vyklubaly. Jen houser je květnový. Přidáváte jim nějaké vitamíny? nebo něco?
Když začnou snášet,směs pro nosnice,nejsou vyčerpané a dokonce mi vloni jedna česká husa snášela denně po dobu asi týdne.
Letos už snáší cca 10 dní.
peter.110
napsal(a):
Mám 2 husi, jedna znáša obden od 4.2, druhá zniesla prvé vajce 14.2 dalšie.5 vajec je už 6-ty deň v liahni a dalších 6 vajec budem pridávať do liahne zajtra. včera som jedno vajíčko presvietil a je oplodnené, pojímajú sa od decembra niekoľko krát denne. Gunár je slovenská hus, husi sú kríženky.Peter
len sa chcem spytat,mozu sa vajcia pridavat do liahne aj postupne?nemam skusenosti a liahnem tento rok prvykrat...mam landenzske husy dva kusy a prva my zacala niest 21 januara pekne kazdy druhy den 14 vajicok a vcera my zacala niest ta druha...
bruntyno
napsal(a):
aj som si myslel,lebo potom sa aj meni teplota,chladia sa ,vlhkost atd...ale mozno to tak niekto robi a dari sa mu....no ja nebudem spekuluvat...
Doliaheň mám zvlášť, v liahni sú stále nezmenené podmienky, vajcia chladím tak že vykladám mimo liaheň každú várku na dobu potrebnú podľa štádia inkubácie.Do doliahne, kde je vyššia vlhkosť a máličko nižšia teplota prekladám na 28deň. Tento spôsob chcem použiť práve kvoli možnosti dokladať vajcia. Doliaheň ihneď po doliahnutí vyčistím a nachystám na dalšiu várku o týždeň alebo o dva.Podľa toho v akom intervale boli pridané vajcia do liahne. Je prvý krát čo skúšam tento spôsob snáď bude vyššia liahnivosť kedže vajcia nebudú staršie ako 7 až 14 dní. Uvidím.
Peter
peter.110
napsal(a):
Doliaheň mám zvlášť, v liahni sú stále nezmenené podmienky, vajcia chladím tak že vykladám mimo liaheň každú várku na dobu potrebnú podľa štádia inkubácie.Do doliahne, kde je vyššia vlhkosť a máličko nižšia teplota prekladám na 28deň. Tento spôsob chcem použiť práve kvoli možnosti dokladať vajcia. Doliaheň ihneď po doliahnutí vyčistím a nachystám na dalšiu várku o týždeň alebo o dva.Podľa toho v akom intervale boli pridané vajcia do liahne. Je prvý krát čo skúšam tento spôsob snáď bude vyššia liahnivosť kedže vajcia nebudú staršie ako 7 až 14 dní. Uvidím.
Peter
super,to maš riadne sotisfikovane...drzim palce,ja liahnem prvykrat takze som absolutny zaciatocnik a mam len taku malicku liahen v kupelni
skorice.vanilka
napsal(a):
Tak jsem zkusila prosvítit: Kachní 6-tý den. 19 : 2 ve prospěch oplodněných. Viděla jsem to dobře. Husí 8-mý den, jen ty z líhně. Neviděla jsem nic, zkusím za 2 dny, na 10-tém dni. Pak se uvidí
ja som presvecoval (led celovou lampou)desiaty den,ako my tu na ifaune poradila jedna pani a bolo to super vidiet....
tak a mně zatitm nanesly dvě češky toto plus vajička ruanek ktere každy den nesou poctivě dvě kačeny dvě vajička vajička jedne češky maji vahu 170g coš si myslim že to ma dobrý naběh na pěkné housata ,a jak vam nesou landenky mně snesla dvě a už 10 dni ani vajičko
LadyFarm
napsal(a):
Ruánky máte NÁDHERNÉ ,radost pohledět.Můžu se zeptat na stáří?Mám také hejno ruánských kačen,mají cca 8 měsíců,ale jsou poloviční,tak doufám,že dorostou
zdravim jsou lihnuté cca začatek května takže cca 9 měsicu jinak ty kačky musi važit daleko vic v omto věku skuste dat esb3 a přidat kuku zrno u techto kačen je pruser že prvni tři mesice rostou šileně pomalu no to možna ude tim nekrmim směskami jinak odkud jste
Máme dve landenské husi, ktoré mi nesú každý druhý den po 2 vajcia, teda raz 3 a o dva dni 4, ráno dve a poobede dve, obe várky sú rovnaké, žiadne zmeny na škrupine, tvare ani velkosti. Sú navzájom na 100%nepríbuzné a nie je možné, aby sa tam znášali kačky, tie sú oddelené. Nechcela som veriť, že je niečo také možné, husi chovám len rok, no už roky máme sliepky a kačice , u sliepok sa mi to občas stane, ale husi? Ráno dostanú pšeničný šrot zaparený so žihľavou, na obed a večer pčenicu a kukuricu. Husky sú 3 a 5/ 2013, asi to nie je normálne či hej?
Dobrý večer.Nedá mi nepochváliť sa.Niektorý píšete,že už Vám húsky nesú pred mesiacom a mne nič,ale pred 2 týždňami skoro všetky začali.Dal som do liahne24 kusov z Landenských,Pomoranských i Tulúzských.Uvidíme o týždeň.Teraz za 2 dni pribudlo 8 kusov vajíčok,budem musieť obmedziť liahnutie kurčiat a 1 liaheň nechať pre husy a kačky.S pozdravom M.H.
varšava
napsal(a):
no ale po 9 dnech už bude vidět jen ta vzduchova bublina , na žilky už je pozdě. zaleži jestli je vejce prusvitne nebo ne
já četla, že se husí prosvicují 10 den, ale je to můj první pokus o odchov.
terka.c
napsal(a):
já četla, že se husí prosvicují 10 den, ale je to můj první pokus o odchov.
a zprava je vidět ta vzduchová komůrka. Toto je slabší žárovkou, protože nám silnější praskla a vidět to skoro není, ale žilky vidět nebyly.
terka.c
napsal(a):
prosvicovaly jsme 100w žárovkou, fotka je bohužel z prosvicování slabší žárovkou.
to je škoda že houser špatně pojima ja sem myslel že mam blbce housera a a z 22 vajec je 22 oplozených akorat dokud druha husa nesedla tak se musel člověk co 10 sekund otačet at člověka neklovne ale jak zasedla druha tak z housera je zase stvořeni ktere by mouše neubližilo
bernaček
napsal(a):
to je škoda že houser špatně pojima ja sem myslel že mam blbce housera a a z 22 vajec je 22 oplozených akorat dokud druha husa nesedla tak se musel člověk co 10 sekund otačet at člověka neklovne ale jak zasedla druha tak z housera je zase stvořeni ktere by mouše neubližilo
to vám moc gratuluji myslíte, že husy vydrží sedět, když jim dám zítra nová vajíčka? a kolikátý den se teda prosvětlují?
bernaček
napsal(a):
to vám moc gratuluji myslíte, že husy vydrží sedět, když jim dám zítra nová vajíčka? a kolikátý den se teda prosvětlují?
bernaček
napsal(a):
Já jsem vlastně taky začátečník. Ale už mám z letošního sezení 3 housátka. Prosvěcovala jsem 8. den, ale nevěděla jsem, co mám vidět a vidět ani nic nebylo. 10-tý den už ty žilky trochu vidět byly, zkuste to ještě jednou, zítra. Na žárovku ve vykašlete, vydává teplo. Vezměte si roličku od toaletního papíru, do ní strčte úplně obyčejnou LED baterku od vietnamců nebo z Penny, vejce držte vodorovně (v líhni i pod husou taky leží). Roličku přistrčte ke špičce vajíčka, zlehka můžete vajíčkem pootočit. U oplodněných vajec uvidíte pavučinku žilek a možná i skvrnu oka. Když bude vejce svítit jako lampion, je vejce čisté, neoplozené. To můžete klidně uvařit na tvrdo a nakrmit s ním zvířata. Nebo ho můžete vyfouknout a nalít do něj sádru, budete mít perfektní podkladek pro příště. Prosvěcujte ve tmě.
Já měla 16 vajec a z toho jen 4 poslední byly oplozené.
Pokud máte náhradní vejce, myslím, že je husa dosedí, jestliže byla taky vysezena.
Hodně štěstí.
Link na krátké video o prosvěcování vajec je zde:
http://www.youtube.com/watch?v=9Czr9bZMTMg
Prosvěcuje slepičí vejce, nenechte se mýlit údajem čísla dne. Slepičí vejce v líhni spíše postávají, proto prosvěcuje vejce ve vzpřímené poloze. Hodně štěstí.
terka.c
napsal(a):
zdravim husy by mněli sedět dokud něco nevysedi a ja sem posvětloval 7 den a viděl jsem svšechno zaliži na čistotě vajce ja je mam v obroovskem husniku a s tama jsou jenom čisté vajička takže velké plus na prosvětlovaní
skorice.vanilka
napsal(a):
Já jsem vlastně taky začátečník. Ale už mám z letošního sezení 3 housátka. Prosvěcovala jsem 8. den, ale nevěděla jsem, co mám vidět a vidět ani nic nebylo. 10-tý den už ty žilky trochu vidět byly, zkuste to ještě jednou, zítra. Na žárovku ve vykašlete, vydává teplo. Vezměte si roličku od toaletního papíru, do ní strčte úplně obyčejnou LED baterku od vietnamců nebo z Penny, vejce držte vodorovně (v líhni i pod husou taky leží). Roličku přistrčte ke špičce vajíčka, zlehka můžete vajíčkem pootočit. U oplodněných vajec uvidíte pavučinku žilek a možná i skvrnu oka. Když bude vejce svítit jako lampion, je vejce čisté, neoplozené. To můžete klidně uvařit na tvrdo a nakrmit s ním zvířata. Nebo ho můžete vyfouknout a nalít do něj sádru, budete mít perfektní podkladek pro příště. Prosvěcujte ve tmě.
Já měla 16 vajec a z toho jen 4 poslední byly oplozené.
Pokud máte náhradní vejce, myslím, že je husa dosedí, jestliže byla taky vysezena.
Hodně štěstí.
tak jsem koupila u vietnamců baterku, je to vážně lepší než s žárovkou a nic, už mám vyfouknutých 10 vajec na kraslice, podložila jsem 8 koupených, tak snad holka vydrží sedět.
já mám 1,2 brojlerky a nesou jak vzteklý Nesou od 26.1.Už mi nanesly dohromady 47 vajec.:-D Akorád to líhnutí nějak nejde. Ztím mám jedno house které má šedivá záda a hlavu :-D
worech
napsal(a):
Nemate nekdo prosim na prodej pár husich vajec? Tak 5 kusu... Prosim
já jsem teď kupovala a paní ještě měla, Byla z kostelce nad orlicí 1ks/40kč
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/33128124/Nasadova-husi-vejce.php
ja mam dve landezske a jedneho gunara,kupil som ich na inzerat v oktobri od jedneho pana,maju po tri roky.od 20 januara nesu viacmenej pravidelne (doteraz zniesli 44 vajec)....prvykrat som dal do liahne 9 vajicok (som uplny zaciatocnik,kupil som najlacnejsiu liahen aku som zohnal,treskol ju do kupelne....) 7 z nich bolo oplodnenych a minulu nedelu sa my vyliahlo 5 krasnych zdravych husatok.neviem co bolo s tyma dvoma,ale vyvinute boli celkom ok,ale von sa im dako nechcelo,ani si nenakluvali skrupinu tak sa zrejme udusili,neviem nemam zatial skusenosti...ihned som dal do liahne dalsie vajca v pocte 23,vcera som presvecoval a 21 oplodnenych,takze s gunarom a samozrejme a husami som velmi spokojny.uvidim kolko sa my vyliahne.....a husi nesu a nesu....dalsich 13 mam uz v spajzi nachystanych,dufam ze jedna sadne,lebo predchadzajuci majitel my vravel ze jedna z nich sedi a aj vysedela,tak uvidim.....ahojte
Dobrý večer.Dnes som presvecoval vajíčka od 3 druhov húsok a z 24 je 23 zárodov,to sa mi ešte nestalo.Zrejme to bude tou teplou jarou.Včera mi zniesla húska Pomoránska 2 ročná vajce o hmotnosti 325 g,čo je u mňa rekord,foto prikladám k porovnaniu so pštrosím a emu vajcom.S pozdravom M.H.
milan53
napsal(a):
Dobrý večer.Dnes som presvecoval vajíčka od 3 druhov húsok a z 24 je 23 zárodov,to sa mi ešte nestalo.Zrejme to bude tou teplou jarou.Včera mi zniesla húska Pomoránska 2 ročná vajce o hmotnosti 325 g,čo je u mňa rekord,foto prikladám k porovnaniu so pštrosím a emu vajcom.S pozdravom M.H.
aby to nebyl dvoužloudek, taky mi jedno takové snesla landenka a bylo dvoužloudkové takže k líhnutí to není
bruntyno
napsal(a):
zdravim,mam na predaj 15 husich vajec,nema niekto zaujem?velka pravdepodobnodt oplodnenia,z prvych deviatich bolo oplodnenych 7 a teraz z 23 oplodnenych 21....dalsiu varku uz koli praci nemozem dat do liahne,lebo nebudem mat na to cas, obracat atd.
a ake su to husi ?
jelikož zakladatel diskuze bych tu mněl taky něco dat tak dam jinak z deseti podsazených z toho 9 českých a jednoho od landenky tak 100% uspěšnost vaha housat 130g v průměru,jinak jsou odebrana a tedka budu čekat na druhou snušku
bernaček
napsal(a):
jelikož zakladatel diskuze bych tu mněl taky něco dat tak dam jinak z deseti podsazených z toho 9 českých a jednoho od landenky tak 100% uspěšnost vaha housat 130g v průměru,jinak jsou odebrana a tedka budu čekat na druhou snušku
Zdravím,chtěla jsem se zeptat,kdy můžu huse housata odebrat,aby začala snášet znovu.Sedí mi prvně a budou asi jen dvě housátka.Jedno už je vylíhnuté a druhé se klube.Děkuji za info Soňa
Dobrý den s chovem hus nemám zkušenosti leto jsem koupil 5 housat landéských krásně rostou ale nevím a proto se ptám jestli mi landéska sedne děkuji
moje housátka