Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2014 10:00
babča70

XXX.XXX.21.11

Dobrý den, prosím o radu zkušené - před vánocema jsem koupila činku /údajně dvouletou/, do dneška snesla 46 vajec a stále se nemá k tomu, aby sedla. 24 vajec /bez prvních čtyřech/ jsou v líhni, kterou jsem narychlo kupovala v Makru. Ostatní jí nechávám v hnízdě, které si udělala v bývalém králičím kotci, kde jsme alespoň zakryli dvířka plachtou a pytlem, aby měla soukromí a snad i trochu tepleji. Každý večer poslušně jde na hnízdo, ráno "vypadne" ven a celý den si hnízda nevšímá. Prosím, co mám dělat. Díky za radysmajlík

4.3.2014 08:19
bernaček

XXX.XXX.117.5

babča70 napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu zkušené - před vánocema jsem koupila činku /údajně dvouletou/, do dneška snesla 46 vajec a stále se nemá k tomu, aby sedla. 24 vajec /bez prvních čtyřech/ jsou v líhni, kterou jsem narychlo kupovala v Makru. Ostatní jí nechávám v hnízdě, které si udělala v bývalém králičím kotci, kde jsme alespoň zakryli dvířka plachtou a pytlem, aby měla soukromí a snad i trochu tepleji. Každý večer poslušně jde na hnízdo, ráno "vypadne" ven a celý den si hnízda nevšímá. Prosím, co mám dělat. Díky za radysmajlík

jak bude v kotci tak ji smenši postor a na tvrtdo ji tam zaviři a hlavně at ma co nejmeně světla,akorat se bojim toho že jste nevibirala vajička a vajička budou zhehodnocene opakovanim ochlazovanim

4.3.2014 11:34
j.n.

XXX.XXX.96.18

Dobrý den, s největší pravděpodobností se jedná o masný typ pižmové kachny, tzv. barberie, ty jsou šlechtěny na rychlejší růst a vyšší snášku vajec. Může se stát, že až nanese určitý počet vajec, tak zasedne, ale moc spolehlivá asi nikdy nebude. Doporučuji Vám sehnat si kachnu od chovatele, který je chová přirozeným způsobem.

4.3.2014 12:55
lydie

XXX.XXX.70.117

Nechte ji v klidu vynést. Hlavně ji nikde nezavírejte, už vůbec ne na tvrtdosmajlík. U pižmovek žádné donucovací metody nefungují. Dokud nebude úplně vynesená, stejně nesedne.

Klasická pižmovka by Vám nanesla tak do 20ti vajec, spíš míň.

Jestli nakonec sedne, je otázka.

Jste si opravdu jistá, že máte doma pižmovku (činku)?

4.3.2014 17:37
babča70

XXX.XXX.21.11

Dobrý večer, je to opravdu pižmovka, je od paní z domácího chovu a navíc mám ověřeno, že v loňském roce vyseděla a odvodila 14 kačat /proto jsem jí kupovala, že už byla vyzkoušená/. Dopoledne jsme jí zkusili zavřít a byl z toho horor - kačka z jedné strany a kačer z druhé strany zkoušely kvalitu pletiva, navíc vejce byla rozházená po celém kotci. Výsledek byl ten, že jsme milou kačku zase pustili na svobodu Asi to vzdám, vejce jí vezmu a zkusím jestli snášku po čase nezopakuje.smajlík

4.3.2014 19:25
lydie

XXX.XXX.70.117

můžete ji vyfotit a foto sem vložit?

5.3.2014 21:26
babča70

XXX.XXX.21.11

Dneska jsem vyfotila, ale bohužel jsem někam založila kablík k PC. Zítra se snad zadaří - nejsem moc zdatný uživatel PC. Situace stále stejná, kačka na celodenní vycházce, vejce špinavá a rozházená, a dnes nic nesnesla.

6.3.2014 12:04
babča70

XXX.XXX.21.11

Tak to je ta hříšnice /snad to vyjde/. Po včerejším odpočinku dneska opět další vejce.

7.3.2014 06:52
ovecka

XXX.XXX.31.130

Mám klasickou pižmovku, nanesla asi 22 vajec a začíná pouštět prach. Tak asi do 3-5 dnů sedne. Nanese ještě pár vajec. Dokáže obsednout a vylíhnout 22 až 25 kachňat (podle velikosti. Já jí běžně dávám 21-23 vajec a v pohodě. Ale až chce ona. Vejce odebírám a nahrazuji 5 podkladky. Když už 2 dny sedí, vyměním za vejce. Vždy to vyjde.
Možná se mýlím, ale podle černé čepičky bych soudila na barbarie. Dana

7.3.2014 10:15
roman555

XXX.XXX.71.100

ovecka napsal(a):
Mám klasickou pižmovku, nanesla asi 22 vajec a začíná pouštět prach. Tak asi do 3-5 dnů sedne. Nanese ještě pár vajec. Dokáže obsednout a vylíhnout 22 až 25 kachňat (podle velikosti. Já jí běžně dávám 21-23 vajec a v pohodě. Ale až chce ona. Vejce odebírám a nahrazuji 5 podkladky. Když už 2 dny sedí, vyměním za vejce. Vždy to vyjde.
Možná se mýlím, ale podle černé čepičky bych soudila na barbarie. Dana

Máte pravdu je to kříženec.Mám čistokrevné pižmovky a nikdy nic černého na sobě neměly.smajlík

7.3.2014 10:25
lydie

XXX.XXX.70.117

roman555 napsal(a):
Máte pravdu je to kříženec.Mám čistokrevné pižmovky a nikdy nic černého na sobě neměly.smajlík

Mohla bych prosím poprosit o definici čistokrevné pižmovky?

7.3.2014 10:28
lydie

XXX.XXX.70.117

babča70 napsal(a):
Tak to je ta hříšnice /snad to vyjde/. Po včerejším odpočinku dneska opět další vejce.

Vypadá jako pižmovka, to větší před ní je pižmák?

7.3.2014 11:33
babča70

XXX.XXX.21.11

Ano, před ní je pižmák, čistě bílý, ale je ještě mladý a zatím nepojímá. Partnerem naší kačenky je kačer barberie /údajně/. smajlík

7.3.2014 12:56
lenkape

XXX.XXX.35.239

Já bych taky nechala vynosit a vejce zatím odebírala a jí nechala pár , aby nehledala jiné místo na snášení. Až pustí peří a sedne vyměňte za nejčerstvější. Ostatní spotřebovat , nebo do líhně. Prostě příroda. Mně zase kačky snášely v prosinci a ty jsem věnovala na jídlo a kamarádovi pod slepici na líhnutí, ale nic z nich nebylo, přestože kačer pojímal. Teď teda začly snášet konečně zase. Máme první 3 vajíčka.

7.3.2014 20:02
rumbaba

XXX.XXX.219.2

já už mám taky vejce jedna má 12 druhá 2 a nevím které snáší mám tři

13.3.2014 09:23
ponka1

XXX.XXX.88.99

Tak mám letos stejný problém,kačka nanesla 23 vajec,už dva dny nic,nepíská, peří v hnízdě není, co s tím? Dle ušpinění zad,ji kačer už nepojímá.Udajně je s kvalitní matky co běžně sedí.Jak dlouho mužu vejce skladovat? nejstarší má bezmála měsíc smajlík

17.3.2014 16:19
mojzas

XXX.XXX.224.249

ponka1 napsal(a):
Tak mám letos stejný problém,kačka nanesla 23 vajec,už dva dny nic,nepíská, peří v hnízdě není, co s tím? Dle ušpinění zad,ji kačer už nepojímá.Udajně je s kvalitní matky co běžně sedí.Jak dlouho mužu vejce skladovat? nejstarší má bezmála měsíc smajlík

Co kachna sedla? Mám mladou kachnu, má naneseno cca 15 vajec, myslím, že už nenese a hnízdo krásně udělané, vejce poskládané, začalo se v něm objevovat prachové peří a kachna stále nesedí. Dnes jsem se díval do hnízda a jak kdyby to přeoral traktor, hnízdo podupané, vejce mezi slámou, jedno naprasklé. Jak dlouho to trvá, než kachna zasedne, když přestane snášet?

17.3.2014 18:33
ponka1

XXX.XXX.88.99

sláva nakonec sedla , až třetí den po snesení posledního vejcete smajlík

18.3.2014 17:48
mojzas

XXX.XXX.224.249

ponka1 napsal(a):
sláva nakonec sedla , až třetí den po snesení posledního vejcete smajlík

Já pevně doufám, že ta moje se taky uráčí! Do hnízda chodí, dneska jsem ji zahlédl v boudce dvakrát a pořad vystýlá a vystýlá slámou. Už má tolik slámy v hnízdě, že tam není k hnutí. Vždy už si myslím, že si dala říct a sedla a třeba po hodině, kdy je v boudce, zase vyleze a běhá po dvorku. Ale tak snad si dá říct, třeba si dává pauzu a pak nasedne.

19.3.2014 10:17
ponka1

XXX.XXX.88.99

já ji musím pouštět z voliéry pod dohledem,jde se vykoupat a pak se zapomene,a nechala by vejce dlouho.Tak jí po pul hodině zaženu a ona jde zase sedět.

19.3.2014 11:10
mojzas

XXX.XXX.224.249

ponka1 napsal(a):
já ji musím pouštět z voliéry pod dohledem,jde se vykoupat a pak se zapomene,a nechala by vejce dlouho.Tak jí po pul hodině zaženu a ona jde zase sedět.

To je zajímavé. Ta moje mám dojem, že sedí jen přes noc, ale ráno vyleze a je venku. ráno jsem makal na vejce a nebyla ledová, takže je musela zahřívat, ale teď si od rána vesele běhá po dvorku a nevypadá, že by chtěla sednout. No uvidíme, mohu dělat co chci , ale dokud ona nebude chtít sedět, tak nesedne,

19.3.2014 15:28
ponka1

XXX.XXX.88.99

a nemůžete jí udělat kolem malou ohrádku kde by dostala jen krmení a ona nebude mít potřebu odcházet a bavit se celý den? některým se to musí omezit...smajlík

19.3.2014 17:24
mojzas

XXX.XXX.224.249

ponka1 napsal(a):
a nemůžete jí udělat kolem malou ohrádku kde by dostala jen krmení a ona nebude mít potřebu odcházet a bavit se celý den? některým se to musí omezit...smajlík

To už mě taky napadlo, ale bohužel takovou možnost vůbec nemám. Boudky na snášení jsou v jedné místnosti, kde kachny společně přespávají a navíc, pořád v hnízdě nemá prachové peří. Má ho tam jen velmi málo, jinak vystláno pouze slámou. Takže si myslím, že asi pořád není ještě ten správný okamžik, kdy by chtěla sedět..Právě nejsem schopen se na 100 procent ujistit, že už nenese. Musel bych všechna vejce vytahat, abych je byl schopen spočítat a nechci se ji zas moc vrtat v hnízdě. Musím vydržet, snad sedne a když ne, tak si beru dovolenou a sednu asi já smajlík

5.4.2014 19:01
babča70

XXX.XXX.21.11

Zadavatelka tématu - jen jako zajímavost - kačenka k dnešku snesla 73 vajec a vypadá to, že stále nemíni skončit, už je připravená třetí várka do líhně - při prvním líhnutí z 24 vajec 4 neoplozená, ostatní vylíhlá, druhá porce 28 ks se má líhnout za cca 14 dní a další je připravená ve sklepě.Myslíte, že až skončí se snášením, že ještě někdy ponese nebo bude úplně vyčerpaná?smajlík

6.4.2014 19:40
mojzas

XXX.XXX.224.249

Tak trvalo, ale dala si říci. Už druhý týden poctivě sedí smajlík dnes jsem prosvítil vejce a z 21 vajec, což jsem se až divil, že jich má tolik, když je to mladá kachna, jsem vyhodil dvě, byla 100 procentně čistá, ostatní jsou zatím ve hře :) a druhá kačka začala škytat, zatím má jen 13 vajec, ale i tak potěší :)

6.4.2014 22:16
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Tak tady čtu, co Vám ty kachny dělajísmajlík Já jsem dostala od kamarádky vajíčka kachny, co ji taky nesedla. Vylíhlo se mi 7 kačenek, dnes je jim 5 dní. Je to má první zkušenost s kačkami. S kuřaty zkušenosti mám, ale tohle bylo naprosto něco jiného. Tak háklivé, jsou ty žluťounké kuličky! Spala jsem u líhně, nebyla to sranda. Kuře vyletí, kačky to mají nějak těžší. Teď mi sedí dvě kvočny. Jedna už vyfásla vajíčka, druhá sedí na "trenažéru" má pod sebou podkladky.
Tohle na fotečce byl juniorsmajlík

6.4.2014 22:20
vlasta.

XXX.XXX.29.89

Tohle je největší potěšeníčko smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík