Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2014 18:44
jeroným

XXX.XXX.146.118

O líhnutí a různých typech líhní už mám dávno jasno.. Mám líheň 40let starou a mám taky jednu dá se říct nejmodernější se vším všudy. Ty líhně co jsem neměl, ty sem viděl pracovat a nebo jsem tady o nich četl, ale??
Stále mi uniká jedna důležitá věc: Proč se u líhní s nuceným oběhem musí vejce otáčet často a u ostatních stačí dvakrát denně? Když pominu přilepení blány ke skořápce,tak jsem žádný důvod nenašel. U obou těchto druhů líhní jsem udělal různé pokusy a mezi nimi i ten,že jsem po celou dobu inkubace vejce ani jednou neotočil a kuřata se normálně vyléhly. Ikdyž ne s takovým procentem, ale přece. Toto vyzkoušet mě napadlo,když jsem na vejcích pod kvočnou označil vejce a chodil je dvakrát denně kontrolovat. Zhruba polovinu kvočna ani jednou neotočila a přes to se všechny vejce vyléhly.
Takže zná někdo odpověď, proč se v návodech toto uvádí?? smajlíksmajlík

5.3.2014 19:54
ovecka

XXX.XXX.31.130

Já si myslím, že to není rozdělené s oběhem a bez oběhu, ale s automatickým otáčením a ručním otáčením. Automatika to zvládá několikrát denně, ale stačí dvakrát (lenoši mohou jen jednou smajlík). Myslím si, že jsem měla v ruce nějaký manuál k líhni s nuceným oběhem, ale otáčení přes táhlo a venku na líhni páčka a také tam bylo obracení minimálně 2x denně. Dana

5.3.2014 20:29
dorm

XXX.XXX.202.18

kvočna líheň nelze srovnávat.Kvočna si vejce otočí kdy je třeba a v jakém stádiu inkubace vejce je,proto jsi třeba nepostřehl.Vejce pod kvočnou má třeba z vrchu 41st,což je v líhni smrtelné a ze spodu jen 34st.
Kvočna a příroda ví kdy co a jak. Je jiná vlhkost a proudění než v líhních

http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_category&id=12

Přirozené proudění v líhních nezahříva vejce po obvodu stejnou teplotou ani vlhkostí a zdaleka se nevyrovná kvočně,ale přesto stačí jen 2x denně otočit protože má jinou vlhkost ze spodu a z vrchu

motorové zase zahřívají obtokem teplého vzduchu celé vejce po obvodu,proto se vysušuje celé dokola,proto i nižší teplota a častější otáčení

5.3.2014 20:25
beginner

XXX.XXX.244.10

Otáčením se zajišťuje stejnoměrné prohřátí vejce a rychlejší tvorba cévní sítě i alantoidních a amnionových tekutin. Častým otáčením od 3. do 8. dne se docílí co největší rozprostření cév po skořápce a tím dostatečné zásobování zárodku po dobu inkubace. Byly prováděny pokusy, kde se uvádí, že od 9. dne ( v jiném pokusu od 13.dne) otáčení již nemá významný vliv na líhnivost. Nejlepších výsledků se dosáhlo při otáčení 99x denně od 3.do 8.dne. Bohužel nebyla uváděna kvalita vajec, zda byla stejná nebo rozdílná. Myslím, že u méně kvalitních vajec (od špatně krmených slepic), může časté otáčení zachránit líhnivost. U kvalitních vajec rozdíl asi nepoznáme.

5.3.2014 20:51
dorm

XXX.XXX.202.18

beginner napsal(a):
Otáčením se zajišťuje stejnoměrné prohřátí vejce a rychlejší tvorba cévní sítě i alantoidních a amnionových tekutin. Častým otáčením od 3. do 8. dne se docílí co největší rozprostření cév po skořápce a tím dostatečné zásobování zárodku po dobu inkubace. Byly prováděny pokusy, kde se uvádí, že od 9. dne ( v jiném pokusu od 13.dne) otáčení již nemá významný vliv na líhnivost. Nejlepších výsledků se dosáhlo při otáčení 99x denně od 3.do 8.dne. Bohužel nebyla uváděna kvalita vajec, zda byla stejná nebo rozdílná. Myslím, že u méně kvalitních vajec (od špatně krmených slepic), může časté otáčení zachránit líhnivost. U kvalitních vajec rozdíl asi nepoznáme.

smekám,ja vykydám kde jakou pedii(wikipedie),ale takhle srozumitelně bych to nesesmolilsmajlík

5.3.2014 22:14
beginner

XXX.XXX.244.10

dorm napsal(a):
smekám,ja vykydám kde jakou pedii(wikipedie),ale takhle srozumitelně bych to nesesmolilsmajlík

No stejně to nebyla správná odpověď smajlík Takže k tomu "musí" otáčet často nebo 2x denně. U všech líhní bez automatického otáčení se uvádí minimálně 2x a je jedno jestli mají nucený oběh nebo ne. Představte si, že si koupíte líheň bez automatického otáčení (naklápění) a v návodu bude, že máte vejce ručně otáčet každou hodinu ve dne v noci smajlík Tak asi proto ten rozdíl smajlík

6.3.2014 07:23
jeroným

XXX.XXX.146.118

dorm napsal(a):
kvočna líheň nelze srovnávat.Kvočna si vejce otočí kdy je třeba a v jakém stádiu inkubace vejce je,proto jsi třeba nepostřehl.Vejce pod kvočnou má třeba z vrchu 41st,což je v líhni smrtelné a ze spodu jen 34st.
Kvočna a příroda ví kdy co a jak. Je jiná vlhkost a proudění než v líhních

http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_category&id=12

Přirozené proudění v líhních nezahříva vejce po obvodu stejnou teplotou ani vlhkostí a zdaleka se nevyrovná kvočně,ale přesto stačí jen 2x denně otočit protože má jinou vlhkost ze spodu a z vrchu

motorové zase zahřívají obtokem teplého vzduchu celé vejce po obvodu,proto se vysušuje celé dokola,proto i nižší teplota a častější otáčení

Já jsem uváděl,že jsem si vejce pod kvočnou označil a chodil je dvakrát denně kontrolovat.. Je velice nepravděpodobné, že by slepice v průběhu zhruba dvanácti hodin otočila vejce dvakrát a do polohy tak,že bych to nepostřehl. Důležité ale je, že kvočna otáčela pouze vejce po obvodu a ty uvnitř ani jednou a některé vejce mírně přemístila a opět ty uvnitř nikoliv. Což popírá to, co píšeš, protože nejvíc by měla podle logiky hýbat s těma uvnitř,néé? Uvnitř by měla být teplota přece nejvyšší..smajlík

6.3.2014 18:51
beginner

XXX.XXX.244.10

jeroným napsal(a):
Já jsem uváděl,že jsem si vejce pod kvočnou označil a chodil je dvakrát denně kontrolovat.. Je velice nepravděpodobné, že by slepice v průběhu zhruba dvanácti hodin otočila vejce dvakrát a do polohy tak,že bych to nepostřehl. Důležité ale je, že kvočna otáčela pouze vejce po obvodu a ty uvnitř ani jednou a některé vejce mírně přemístila a opět ty uvnitř nikoliv. Což popírá to, co píšeš, protože nejvíc by měla podle logiky hýbat s těma uvnitř,néé? Uvnitř by měla být teplota přece nejvyšší..smajlík

Podle toho co píšete to spíš vypadá, že kvočna hlídá hlavně teplotu. Vejce ve středu drží stejnoměrnou teplotu lépe než ta na okraji, protože mají okolo sebe jiná vejce, která hřejí a jejich nadměrná teplota se dá regulovat odejitím z hnízda, zatímco vejce na okraji z jedné strany nic nehřeje, a tak je kvočna otáčí, aby byla prohřátá ze všech stran.

6.3.2014 19:08
jeroným

XXX.XXX.146.118

beginner napsal(a):
Podle toho co píšete to spíš vypadá, že kvočna hlídá hlavně teplotu. Vejce ve středu drží stejnoměrnou teplotu lépe než ta na okraji, protože mají okolo sebe jiná vejce, která hřejí a jejich nadměrná teplota se dá regulovat odejitím z hnízda, zatímco vejce na okraji z jedné strany nic nehřeje, a tak je kvočna otáčí, aby byla prohřátá ze všech stran.

Opět rozumné vysvětlení... S tím bych souhlasil.. smajlík Já sem měl jednou kvočnu,která vždy přebytečné a nebo zřejmě neoplodněné vejce sežrala, takže musela být citlivá na vykazované teplo oplodněných(resp. neoplodněných) vajec. Škoda,že pak i pozabíjela všechny kuřata,které nebyly její.. Vlaška jedna poblázněná..smajlík To hybridky odvodily úplně vše.. smajlíksmajlík
Díky za odpověď..

6.3.2014 19:32
dorm

XXX.XXX.202.18

jeroným napsal(a):

Co popírá,že ona přesně ví kdy má vejce otočit a třeba je neotočí tři čtyři dny vůbec.Ona přesně ví kdy potřebujou otočit. píšu podle doby inkubace a ostatních okolností na které je člověk ještě moooc hloupý ona to pozná,tak co popírám?smajlík
Kvočna a umělá líheň nejde srovnávat,to je jako vodové barvy s metalízou
nemůžu,že je chytřejší než líheň a člověksmajlík
Nebo si všimla,že jsi je poznačil a dělá naschválysmajlík

7.3.2014 10:10
roman555

XXX.XXX.71.100

Prostě vajíčka která jí pálí a jsou hodně přehřátá,tak ty vajíčka překoulí a sedí spokojeně dál.smajlík

7.3.2014 14:27
beginner

XXX.XXX.244.10

roman555 napsal(a):
Prostě vajíčka která jí pálí a jsou hodně přehřátá,tak ty vajíčka překoulí a sedí spokojeně dál.smajlík

Já si myslím, že ji pálit nemohou, když má slepice vyšší teplotu než zárodek ve vejci, ale vycítí jak jsou prohřátá a podle toho jedná smajlík

7.3.2014 14:59
katka83

XXX.XXX.91.141

Ja som videla kvočku otáčať vajcia len raz denne a to keď prišla z "vychádzky" sadla si na ne a pregúlila ich. Inač som ju buď nepristihla alebo ich už neotáčala a z 9vajíčiek 7kuriat jedno neoplodnené a jedno zahynulo v druhom týždni.

7.3.2014 16:19
roman555

XXX.XXX.71.100

beginner napsal(a):
Já si myslím, že ji pálit nemohou, když má slepice vyšší teplotu než zárodek ve vejci, ale vycítí jak jsou prohřátá a podle toho jedná smajlík

Já to taky nemyslel doslovně,ale cítí které vejce je nahřáté víc a které míň.smajlík

7.3.2014 16:43
beginner

XXX.XXX.244.10

Jsou to holky šikovný smajlík

7.3.2014 19:01
milan53

XXX.XXX.224.58

Dobrý večer.Dal by som za pravdu Romanovi 555,nakoľko kvočka ku koncu inkubácie častejšie opúšťa hniezdo,lebo živý jedinec vo vajíčku vykazuje vyžšiu teplotu ako má ona samotná.Ani akokoľvek časté otáčanie vajíčok nenahradí kvalitnú násadu,ktorá je spojená s kvalitou krmenia a plodnosťou kohúta.M.H.

7.3.2014 22:43
jeroným

XXX.XXX.146.118

milan53 napsal(a):
Dobrý večer.Dal by som za pravdu Romanovi 555,nakoľko kvočka ku koncu inkubácie častejšie opúšťa hniezdo,lebo živý jedinec vo vajíčku vykazuje vyžšiu teplotu ako má ona samotná.Ani akokoľvek časté otáčanie vajíčok nenahradí kvalitnú násadu,ktorá je spojená s kvalitou krmenia a plodnosťou kohúta.M.H.

Nevím,jak moc je kdo zkušený chovatel, ale odehrává se tu bitva odhadů a dohadů, protože nikdo neví vše i včetně mě.. Kdybych věděl,tak se neptám, že?? smajlík
Ale jediné,co vím určitě je, že kvočna ze začátku sezení na vejcích hnízdo opouští i na třičtvrtě hodiny a tyto intervaly zkracuje natolik,že hnízdo 3-4dny před inkubací neopouští téměř vůbec a sedí jak přibitá. Měl jsem nesčetně kvočen,takže můžu říct, že za tímto si stojím. Jediné,co kvočna udělá v parných letních dnech je,že si mírně stoupne asi do pozice jako když snáší vejce a tím je nechá chladit. Opravdu z hnízda neodchází..!! smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík