Prišlo mi dnes z Nemecka a Holandska 5 balíkov nás. vajec. V každom bolo 30 vajec zriedkavejších plemien.
Všetky vajcia sú vporiadku, len u 2 vajec veľkých Španielok je škrupinka jemne naťuknutá (taký jemný pavúčik), že to skoro ani nie je vidno. Keďže ide o dosť vzácne (i drahé vajcia) chcel by som požiadať o vaše rady, aké máte skúsenosti s "opravou" drobne poškodenej škrupiny.
Niekto tu písal (neviem to nájsť), že je to dobré zakvapkať voskom zo sviečky. Počul som aj oprave lakom na nechty (trochu sa tej chémie bojím).
Máte niekto skúsenosti a vyliahlo sa z toho kuriatko?
Dobrý den,
dovolím si sem vložit jeden můj postřeh z mého prvního líhnutí, kdy jedno vejce bylo poškozeno z přepravy (drobný nepatrný pavouk u vzduchové komůrky) a druhé jsem vlivem své šikovnosti při otáčení asi 9 den poškodil (pavouk asi 5cm v průměru a 0,5cm prohlubeň). Vše zatřeno bezbarvým lakem na nehty, nechat zaschnout, asi po 10min. vloženo zpět do líhně. Další průběh inkubace bez nadstandartní péče o poškozené vejce.
S pozdravem
MZ
peter z bratislavy
napsal(a):
Prišlo mi dnes z Nemecka a Holandska 5 balíkov nás. vajec. V každom bolo 30 vajec zriedkavejších plemien.
Všetky vajcia sú vporiadku, len u 2 vajec veľkých Španielok je škrupinka jemne naťuknutá (taký jemný pavúčik), že to skoro ani nie je vidno. Keďže ide o dosť vzácne (i drahé vajcia) chcel by som požiadať o vaše rady, aké máte skúsenosti s "opravou" drobne poškodenej škrupiny.
Niekto tu písal (neviem to nájsť), že je to dobré zakvapkať voskom zo sviečky. Počul som aj oprave lakom na nechty (trochu sa tej chémie bojím).
Natuknute vajce som uz niekolko krat opravoval voskovanim.Niekto mi tu radil,ze sa to nema a ze kuriatko moze dostat infekciu,ale asi som dieta stasteny,zatial to bolo vzdy uspesne.A uprimne...co horsie by sa mu mohlo stat,ako ho dopredu odsudit.
Pouzil som papierovu pasku,pretoze drzi lepsie ako plastova.Prelepim nou celu prasklinu a cele to zavoskujem klasickou bielou neparfumovanou svieckou.
Tiez mi vcera prisli z Nemecka Minorky a aj napriek dobremu baleniu bolo jedno prasknute a jedno uplne rozbite.
A tu je vysledok.Bolo to prve oplodnene vajce z Cemani 2+1 co som od vas kupoval.Smola,ze prasknute,stastie,ze aj tak prezilo
Já opravuji obyčejnou průhlednou lepící páskou - izolepa. Po naťuknutí kuřetem před líhnutím sundávám. Ovšem, chce to rychle, co nejdříve po zjištění ,,závady", aby infekce měla co nejméně šancí. Včelí vosk se mi jeví také vhodný, bode mít i protibakteriální účinky. Jenom pozor na teplotu a polohu zárodku. Dana
peter z bratislavy
napsal(a):
ake ste mali este objednane druhy sliepok ??
Poslušne hlásim:
z 30 importovaných a nsadených vajec veľkých Španielok bolo 17 oplodnených a predstavte si aj obe "opravované". A dnes sa stal "zázrak" z oboch opravovaných vajec sa vyliahli kuriatka. Takže tento spôsob opravy porušenej škrupinky naozaj funguje.
Včera som našiel vo výbehu u veľkých Kočiniek aj vajce s malou dierkou (akoby ju niekto opatrne vyvrtal). Tak som skúsil inú metódu a prelepil som dierku Leukoplastom. Uvidíme čo to spraví.
Ešte raz všetkým zúčastneným ĎAKUJEM za dobré rady.
peter z bratislavy
napsal(a):
Poslušne hlásim:
z 30 importovaných a nsadených vajec veľkých Španielok bolo 17 oplodnených a predstavte si aj obe "opravované". A dnes sa stal "zázrak" z oboch opravovaných vajec sa vyliahli kuriatka. Takže tento spôsob opravy porušenej škrupinky naozaj funguje.
Včera som našiel vo výbehu u veľkých Kočiniek aj vajce s malou dierkou (akoby ju niekto opatrne vyvrtal). Tak som skúsil inú metódu a prelepil som dierku Leukoplastom. Uvidíme čo to spraví.
Ešte raz všetkým zúčastneným ĎAKUJEM za dobré rady.
Dobrý den,
gratuluji k úspěchu a jsem rád, že jste potvrdil mou zkušenost. I když jsem již tento způsob opravy skořápek přebral od jiných chovatelů, jsem rád, že jsem ho mohl předat dalším. Věřím, že Vaše jméno a vždy věcné a zkušené rady tomotu jen přidalo. Dle mého názoru je to velmi jednoduchý a hlavně funkční způsob opravy. Nechci znevažovat i jiné rady (věřím že i funkční), ale s lakem je to téměř bez práce... Jinak důležité je, aby nebyla porušena blána pod skořápkou, tam již pomůže jen asi zázrak.
S pozdravem
MZ
Ja som opravoval vajce s preliačinou cca 1cm včelím voskom.A za 21 dní sa mi vyliahla malá bielefeldka.
boris6
napsal(a):
to bolo z tých vajíčok odo mňa? to máte dobrý pomer
Jasne..to sú ony.Ten pomer spravili asi tie vajcia čo boli navyše
Najprv som myslel že to prasknuté je od oravky ale potom som lepšie pozrel značenie.
A nesmiem zabudnút na tie dve "špecialitky" od oraviek.Som zvedavý čo z nich vyrastie