Pár konkrétních dotazů od začátečníka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.3.2014 09:15
pakucha

XXX.XXX.36.63

Tak mini výběh už je hotový, ještě doděláme ten kurník v něm a teď ty slípky. Chtěl bych poprosit o pár konkrétních rad:
- tak to vyšlo, že první rady máme z anglické knihy a kurník s výběhem je postavený podle koncepce ‚deep litter‘ , tedy s představou, že ve výběhu na obrázku budou nějaké čtyři, pět slepic, které jen výjimečně budou chodit ven a pod sebou budou mít silnou vrstvu listí, slámy, hoblin a částečně i kompostovatelných zbytků z kuchyně, ve které by měly slepice najít něco pro sebe a zároveň pomáhat kompostování. Zajímaly by nás také české zkušenosti – máte je někdo?
- liší se plemena také chutí vajec?
- v jednom ze zdejších příspěvků se píše, že je teď, začátek března nevhodná doba na pořizování slepic, která nejsou z velkochovu – kdy tedy? Ocením i případné tipy na severozápadním okraji Prahy a okolí. Nechce se mi moc do nákupu po internetu, ale raději od konkrétního pěstitele. Chceme slepice jen na vejce a to s představou, že u nás holky dožijí.

9.3.2014 09:57
merfi

XXX.XXX.88.249

Tie najvzacnejsie mam tiez vo volierach.Len s tym rozdielom,ze mam aj cca 100x10 m vybeh.Pustam ich postupne,takze nemaju vybech kazdy den
Co sa tyka toho nevhodneho obdobia na kupu
Podla mna to bolo myslene tak,ze je nevhodne obdobie na kupu kvalitnych cistokrvnych kusov pred znaskou.Co ale neznamena,ze sa nedaju zohnat.Ale lacne nebudu,kedze velkofarmy ich nemavaju a v malom sa to velmi predrazuje kurenim.Moj nedoplatok tento rok na el.300€.A to mi obycajne vracaju 70-100€.
A prave naopak je teraz najvhodnejsi cas na kupu nasadovych vajec a malych kuriatok.O 5-6 mesiacov budete mat prve vajicka

10.3.2014 07:37
bara001

XXX.XXX.40.135

Slepice, tedy přesněji nosné hybridy, chováme v podobném menším výběhu, snášedla mají umístěná v kurníku, kam je na noc zavíráme, ten je zateplený i na zimu, aby snášely celoročně. Při výběru plemene jsem se zaměřila opravdu na výkonnost a tak jsme (už i dříve) chovali plemeno Dominat. V současné době mají mnoho barevných variant, ale nejlepší zkušenosti mám s černými a šedobíle kropenatými. Pak jsou dobré hnědé a bílé, ale bílé strašně lítají a jsou splašené. Teď bych chtěla nakoupit kuřata Bowans Brown, podle ukazatelů výkonnosti by měly být ještě lepší než Dominant. Jen u těchto nosných plemen je trochu svízel s dožitím, dobře nesou 1. sezónu pak tu druhou obstojně a pak už jen živíte. Já obměňuji každý rok polovinu

10.3.2014 07:53
bara001

XXX.XXX.40.135

Ještě jsem zapomněla teď prodávají ve Zlatníkách a v Hořešovicích u Slaného, začínají nést cca ve 20 týdnech. Podle toho snadno zjistíte podle stáří kupovaných kuřat, kdy přibližně můžete čekat první vajíčko.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2014 08:12

Pokud je vám jedno, co ve voliéře bude, pak vám skutečně stačí nosný hybrid (nikoliv plemeno!), nicméně "slepice na dožití" vám mnoho užitku neudělá, mjak je už tady uvedeno, snáška po 2. roce prudce klesá u všech slepic, nejen u nosných hybridů. Hybridů koupíte dle libosti, je zde dost inzerátů na velkokapacitní líhně a odchovny (konkrétní malochovatel obvykle nosné hybridy neprodukuje).
Pokud chcete, aby slepice byly i pro potěchu oka, tak zvolte třeba zdrobnělé veslumky, těch se vám tam vejde i víc, v poměru k velikosti těla a spotřebě krmiva produkují velká vejce. Co se chuti týče, bude to otázka zkušenosti, resp. vkusu, ale vejce jako takové bude chutnat obecně stejně, určitý vliv může mít složení krmení. Bez internetu se ale neobejdete, minimálně pro vyhledání toho konrkténího chovatelesmajlík

11.3.2014 15:31
pakucha

XXX.XXX.36.63

Moc děkuju za odpovědi.

15.3.2014 20:04
prokopova

XXX.XXX.174.242

Chovám slepice teprve rok, ale to mi stačí na to, abych vám řekla, že ten prostor je MOC MALÝ!!! Byl by dobrý jen v případě, že byste je každý den na pár hodin vypouštěli ven. Jinak je to jen hezké vězení. Ať jim budete nastýlat co chcete, nebudou se cítit dobře. Vejce mít zřejmě budete, ale myslete taky na to, za jakou cenu (teď nemyslím tu tržní).

15.3.2014 20:16
gitka027

XXX.XXX.115.251

Dobry den môj nazor nebude odborny ale mozno sa vam bude pacit, myslim si ze ten kurin vam na spominany pocet sliepok uplne bude stacit :) a dalej by som urcite nevolila hybridy ako vam tu bolo odporucane, tie su vhodne len na halovy odchov kde maju pravydelny svetelny rezim, kedze u vas na dvore ho mat nebudu nebudu ani tak vykonne a budete do nich zbytocne vkladat vela investicii co sa tyka krmiva... ja by som vam skôr odporucila napriklad Wiandotky alebo Amroxky su nenoarocne co sa tyka chovu na dvore a maju velmi dobru znasku, v pripade ze im ponechate vajicka urcite vam aj nieco vyliahnu smajlík

15.3.2014 20:33
začátek

XXX.XXX.18.82

Co třeba z.velsumky,nebo z.sasexky.

15.3.2014 21:49
jkonicar

XXX.XXX.163.158

začátek napsal(a):
Co třeba z.velsumky,nebo z.sasexky.

chovám oboje, velsumky mají velká vajíčka sasexky zase nesou celý rok tak u mě vedou.

16.3.2014 07:02
zstrakac

XXX.XXX.249.2

jkonicar napsal(a):
chovám oboje, velsumky mají velká vajíčka sasexky zase nesou celý rok tak u mě vedou.

zVelsumky .34vajec naváhu -30vajec nosnic.Vyzkoušeno výměna do líhně.

16.3.2014 09:34
pakucha

XXX.XXX.36.63

Je to přes osm čtverečních metrů, takže zatím se z literatury, a tou samozřejmě nemyslím nějakou příručku pro průmysl 'živočišné výroby', i z různých rad zdá, že by to mělo stačit. S tímto názorem jste první, ale děkuji za něj. Jsem sám moc zvědavý, jestli vám po roce dám zapravdu nebo ne.

16.3.2014 09:49
pakucha

XXX.XXX.36.63

Předchozí reakce byla @prekopova (už teď tedy vím, že tlačítko 'odpovědět' pod každým příspěvkem neznamená odpovědět na příspěvek, ale přidat další do diskuse :)

@gitka027 a @začátek - velsumky, wyandotky i sasexky jsem si dohledal jako plemena s kombinovanou užitkovostí. My nicméně slepice nechceme na maso a proto jsme se ohlíželi spíš po vlaškách nebo leghornkách. Jsou nějaké argumenty pro to, abychom šli do středně těžkých plemen přestože se nechystáme slepice využívat na maso?

Uvažovali jsme i o tom, že bychom zkusil třeba i tři různá plemena najednou, abychom zjistili, kterému se u nás bude dařit nejlépe. Jsou nějaké důvody proti takovému postupu?

16.3.2014 12:22
mysak

XXX.XXX.54.5

pakucha napsal(a):
Předchozí reakce byla @prekopova (už teď tedy vím, že tlačítko 'odpovědět' pod každým příspěvkem neznamená odpovědět na příspěvek, ale přidat další do diskuse :)

@gitka027 a @začátek - velsumky, wyandotky i sasexky jsem si dohledal jako plemena s kombinovanou užitkovostí. My nicméně slepice nechceme na maso a proto jsme se ohlíželi spíš po vlaškách nebo leghornkách. Jsou nějaké argumenty pro to, abychom šli do středně těžkých plemen přestože se nechystáme slepice využívat na maso?

Uvažovali jsme i o tom, že bychom zkusil třeba i tři různá plemena najednou, abychom zjistili, kterému se u nás bude dařit nejlépe. Jsou nějaké důvody proti takovému postupu?

Dobrý den, prostudujte si zdejší příspěvky je jich tu už pěkná řádka.
Tato voliérka rozhodně není vhodná pro temperamentní nosná plemena vlašky, leghornky, je předpoklad nudy z malého prostoru a z toho vyplývající sklon k ozobávání peří a kanibalismu. Zvolte podle výše rad opravdu zdrobnělé velsumky rezavě koroptví. Budete spokojeni. A slepičky také. Stačí vám 4 - 5 slepiček.
Jinak slepice se chovají většinou pro kompletní užitek, tj. po skončení rentabilní snášky jdou taky sníst, je z toho výborná a zdraví posilující,(někdy i poopiční) polévka, rizoto a podobně. Chovat slepice jako miláčky tj. pet, je snad dobré jedině pro Angličany smajlík. Pardon. Tolik k praktickým radám. Juraj Kafka

16.3.2014 13:24
pakucha

XXX.XXX.36.63

Děkuji všem za rady. Zkusíme tedy sehnat z velsumky a z. sasexky.

17.3.2014 20:48
prokopova

XXX.XXX.174.242

mysak napsal(a):
Dobrý den, prostudujte si zdejší příspěvky je jich tu už pěkná řádka.
Tato voliérka rozhodně není vhodná pro temperamentní nosná plemena vlašky, leghornky, je předpoklad nudy z malého prostoru a z toho vyplývající sklon k ozobávání peří a kanibalismu. Zvolte podle výše rad opravdu zdrobnělé velsumky rezavě koroptví. Budete spokojeni. A slepičky také. Stačí vám 4 - 5 slepiček.
Jinak slepice se chovají většinou pro kompletní užitek, tj. po skončení rentabilní snášky jdou taky sníst, je z toho výborná a zdraví posilující,(někdy i poopiční) polévka, rizoto a podobně. Chovat slepice jako miláčky tj. pet, je snad dobré jedině pro Angličany smajlík. Pardon. Tolik k praktickým radám. Juraj Kafka

Chtěla bych tímto reagovat na pana Kafku. Jsem z těch, co chovají slepice jako miláčky. Mají takový komfort, o jakém se většině slepicím může jen zdát. A přitom původní plán jsme měli taky takový, že budou v menší ohradě. My jsme na zahradě kromě zimy skoro každé odpoledne až do večera, a když jsme viděli, že chtějí ven, tak jsme je začali pouštět. Po čase jsme zrušili plot, který byl stejně na nic a slepičky si "užívají" celou zahradu. Jelikož jsou jen čtyři, tak ty škody nejsou tak hrozné. Každý třetí den musíme obejít zahradu a posbírat do kbelíku slepičince a teď jsme museli oplotit užitkovou zahradu. A ani nevíme, jak se to stalo, už k nim máme jakýsi vztah. Prostě je neumíme brát jako naši předkové, jen na užitek. A to přitom pocházíme já i manžel z venkova, jen jsme část dospělého života žili ve městě. Už jsme přemýšleli o tom, co budeme dělat, až budou staré. Pozveme si veterináře, aby je uspal a pak pohřbíme?? Uvědomuju si, jak jsou to nesmyslné úvahy, ale co s tím?! Ještě poznámka: když vidím, jak se někteří lidé chovají ke svým zvířatům, ať už užitkovým, nebo psům a kočkám, tak jsem ráda za ten náš "anglický" přístup. Zdraví Ivana Prokopová.

17.3.2014 22:09

prokopova napsal(a):
Chtěla bych tímto reagovat na pana Kafku. Jsem z těch, co chovají slepice jako miláčky. Mají takový komfort, o jakém se většině slepicím může jen zdát. A přitom původní plán jsme měli taky takový, že budou v menší ohradě. My jsme na zahradě kromě zimy skoro každé odpoledne až do večera, a když jsme viděli, že chtějí ven, tak jsme je začali pouštět. Po čase jsme zrušili plot, který byl stejně na nic a slepičky si "užívají" celou zahradu. Jelikož jsou jen čtyři, tak ty škody nejsou tak hrozné. Každý třetí den musíme obejít zahradu a posbírat do kbelíku slepičince a teď jsme museli oplotit užitkovou zahradu. A ani nevíme, jak se to stalo, už k nim máme jakýsi vztah. Prostě je neumíme brát jako naši předkové, jen na užitek. A to přitom pocházíme já i manžel z venkova, jen jsme část dospělého života žili ve městě. Už jsme přemýšleli o tom, co budeme dělat, až budou staré. Pozveme si veterináře, aby je uspal a pak pohřbíme?? Uvědomuju si, jak jsou to nesmyslné úvahy, ale co s tím?! Ještě poznámka: když vidím, jak se někteří lidé chovají ke svým zvířatům, ať už užitkovým, nebo psům a kočkám, tak jsem ráda za ten náš "anglický" přístup. Zdraví Ivana Prokopová.

Proti gustu zadny disputat, jak se pravi. Jen si nejsem jist, ze k Vam veterinar pojede kvuli uspani 4 slepic a pokud ano, ze Vam je necha zahrabat na zahrade.
Jenze ne kazda slepice se ve "zdravi" dozije pozehnaneho veku a zrejme budete jedni z mala, co budou zivit 5 ci vice let slepice jen proto, ze je maji jako domaci mazliky, kdyz neponesou zadne nebo jednou za cas nejake vejce.
Ja mam svoje hedvabky take pro zabavu, snesu jim prvni posledni, vejce jsou jako pridany bonus, ale kdyz nektere ocividne neco je, uz k veterinari nejedu a lecim sekyrkou, je to totiz mnohem "vyhodnejsi", nez cokoliv jineho. A po trech letech jdou do hrnce, jiz jen kvuli tomu, aby udelaly misto novym generacim z pod kvocen. Pokud tedy nemate nejake echt vzacne plemeno, ale pokud si to dobre pamatuji, mate nejake hybridky.

18.3.2014 06:50
chov.

XXX.XXX.79.4

- zdraví vás další "Angličan" - ano slepičky lze chovat jako "miláčky"!
- ledaskdo chová papoušky a také je nezbaští. Já mám prostě problém, co chovám nemohu si potom dát na talíř! Snad mám i problém s vajíčky od našich slepicsmajlík!
- je dobré mít přítele, který si starší slepičky odnese /říká, že je má pro psa, ale zda si udělá rizoto, to je již jeho problém/.
Prostě hedvábničky, japonky a chocholky jsou u nás pro parádu a zábavu /jsem přesvědčen, že to vědí/!!
- pokud jde o veta a zakopání na zahrádce /jen se některého zeptejte, kde má svého bývalého pejska - možná i tchýni/?
smajlík B.

18.3.2014 07:24
pakucha

XXX.XXX.36.63

Vzhledem k tomu, že jsme vegetariáni, tak také počítáme s tím, že slepice necháme dožít. A známe i další lidi, kteří to pojímají podobně, ač vegetariány nejsou. Ale nedělá mi problém pochopit tradiční přístup. Je to každopádně věc životního postoje, kde argumenty nejsou zase až tak důležité - všichni je znají všechny, jen jim přisuzují různou váhu.

18.3.2014 23:09
honzapm

XXX.XXX.29.18

Slepice pomáhají s kompostem? S rozkladem?
Tím, že vše překopou a přeruší tak proces tlení? To jsou mi ale novinky z Prahy.

19.3.2014 22:05
prokopova

XXX.XXX.174.242

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proti gustu zadny disputat, jak se pravi. Jen si nejsem jist, ze k Vam veterinar pojede kvuli uspani 4 slepic a pokud ano, ze Vam je necha zahrabat na zahrade.
Jenze ne kazda slepice se ve "zdravi" dozije pozehnaneho veku a zrejme budete jedni z mala, co budou zivit 5 ci vice let slepice jen proto, ze je maji jako domaci mazliky, kdyz neponesou zadne nebo jednou za cas nejake vejce.
Ja mam svoje hedvabky take pro zabavu, snesu jim prvni posledni, vejce jsou jako pridany bonus, ale kdyz nektere ocividne neco je, uz k veterinari nejedu a lecim sekyrkou, je to totiz mnohem "vyhodnejsi", nez cokoliv jineho. A po trech letech jdou do hrnce, jiz jen kvuli tomu, aby udelaly misto novym generacim z pod kvocen. Pokud tedy nemate nejake echt vzacne plemeno, ale pokud si to dobre pamatuji, mate nejake hybridky.

To byla nadsázka, že pozvu vetrerináře na uspání, když jsou slepice staré. Chtěla jsem tím říct, že nevím, jak to zvládnu, až to bude potřeba udělat. Dovedu si představit, že zabiju cizí slepici (i když jsem to v životě nedělala, ale troufla bych si na to), ale svoje vlatní, se kterýma budu ještě aspoň tři roky žít a starat se o ně, to si neumím představit. Je mi jasné, že když už jsem se jednou rozhodla chovat slepice, tak to musím zvládnou se vším všudy. Ale to zabití není jen můj problém, už mi to říkalo víc lidí, co chovají slepice. A taky to zde píšou i ostatní. Závidím Vám FRUFRU, že to umíte dělat tak, jak naši předkové. To my, co jsme jen navázali na tradice, už máme problém s tím zabitím.
A dík za každou odpověď nebo názor na tohle, spíš filosofické, téma. Prokopová.

20.3.2014 07:31

prokopova napsal(a):
To byla nadsázka, že pozvu vetrerináře na uspání, když jsou slepice staré. Chtěla jsem tím říct, že nevím, jak to zvládnu, až to bude potřeba udělat. Dovedu si představit, že zabiju cizí slepici (i když jsem to v životě nedělala, ale troufla bych si na to), ale svoje vlatní, se kterýma budu ještě aspoň tři roky žít a starat se o ně, to si neumím představit. Je mi jasné, že když už jsem se jednou rozhodla chovat slepice, tak to musím zvládnou se vším všudy. Ale to zabití není jen můj problém, už mi to říkalo víc lidí, co chovají slepice. A taky to zde píšou i ostatní. Závidím Vám FRUFRU, že to umíte dělat tak, jak naši předkové. To my, co jsme jen navázali na tradice, už máme problém s tím zabitím.
A dík za každou odpověď nebo názor na tohle, spíš filosofické, téma. Prokopová.

Je to o zvyku. Když jsem měl zabít první kus, tak to taky bylo těžké (jenže co s tolika kohouty, že?), skoro jsem si usekl rukusmajlík, ale s každým dalším kusem to bylo lepší, dneska už to beru jako nutnost, když nechci mít zahradu narvanou k prasknutí slepicemi a kohouty, nebo když je nějaký kus nemocný. Jinak to nejde, protože pak se trápí zvíře, které tyhle naše filozofické problémy nemá, vnímá jen tu fyzickou bolest nebo jiný handicap. U veterináře jsem byl jednou na začátku svých chovatelských snah, rozbor ukázal na Markovu nemoc a já musel nechat utratit celý tehdejší kmen hedvábek. Od té doby, jakmile nějaký kus vykazuje "odchylky od normálu" (nemám na mysli kokcidiozu, tu jsem vyléčil medikamenty, s vápenkou bojuju průběžně apod.), tak léčím sekyrkou. Ale vím, že třeba králíka bych nezabil, proto je nechovám. Ale to už jsem si vyzkoušel jako dítě. Stáhnout, vykuchat atd., ale zabít ne. U těch slepic mi nic jiného nezbývá.

20.3.2014 09:56
začátek

XXX.XXX.18.82

chov. napsal(a):
- zdraví vás další "Angličan" - ano slepičky lze chovat jako "miláčky"!
- ledaskdo chová papoušky a také je nezbaští. Já mám prostě problém, co chovám nemohu si potom dát na talíř! Snad mám i problém s vajíčky od našich slepicsmajlík!
- je dobré mít přítele, který si starší slepičky odnese /říká, že je má pro psa, ale zda si udělá rizoto, to je již jeho problém/.
Prostě hedvábničky, japonky a chocholky jsou u nás pro parádu a zábavu /jsem přesvědčen, že to vědí/!!
- pokud jde o veta a zakopání na zahrádce /jen se některého zeptejte, kde má svého bývalého pejska - možná i tchýni/?
smajlík B.

Trošku odbočim a upozornim.Baví se vězni za co sedí a jeden říká,že za slepice dostal 11 let,ale ostatní říkaj to neni možný.Je,potvory vyhrabali tchýni.

Přidejte reakci

Přidat smajlík