mesič
napsal(a):
Dobrý den,
chtěli bychom pořídit husy, ale nemáme pro ně zatravněný výběh. Mohla bych jim ale denně nosit koš plný sekané vojtěšky, budou to zobat?
No, když budete kouzelník,tak možná ano,ale nejdříve si něco přečtěte o výživěš housat a pak teprve snad jako doplněk tu vojtěšku.Není to věda,ale říká se tomu selský rozum.
Rovnou na to zapomeňte, leda byste ji možná přidával rozdrcenou do míchanice. Jinak ji husy nežerou. Husy totiž žerou jenom trávu, pampelišku, pejřavku, pak třeba salát, zelí, kapustu, no možná by se ještě něco našlo, ale rozhodně nežerou všechny byliny. Mě zůstávájí na zahradě nedopasky, například mochny, hluchavky, popenec, apod. které pak začínají převládat, protože husy trávu oštipují a to ostatní ne.
Dobrý den.Poslední dobou sem píšu nerad,ale nedá mi to.Paní nikde nepsala že je bude krmit jenom vojtěškou.Když bude krmit normálně ze začátku směs potom obilné šroty k tomu vojtěšku nevidím v tom problém.Samořejmostí je výběh suchý a ne jenom bahno.Na zelené krmení je třeba udělat krmítko ať toho husy víc nezašlapou než sežerou.Dobrý je udělat něco jako jesle místo šprinclů dát pletivo s oky tak 5 na 5 cm.
Vojtěšku že husy nežerou to slyšim prvně moje husy jí žerou v pohodě.Vojtěška je jedno z nejlepších krmiv pro drůbež nebudu hledat co všechno obsahuje, ale má vysoký obsah bílkovin. Pro husy v růstu ideální.Vozim vojtěšku ob den prasatum z pole hodim jí do kolečka s korbou z pletiva a husy jí sežerou víc než půlku přes noc i když jsou na zelenym.
Na pastvišti kam je dávám když jsou větší vojtěšku preferovali až jí vyhubily bylo jí asi 7 arů.
Tak klidně vojtěšku krmte husy na i faunu nechodí tak neví že jí nežerou budou jí žrát jako ty moje.
V omezeném výběhu nezapomeňte na grit dotaci minerálů vitamínů a odčervovat.
mesič
napsal(a):
Děkuji moc za příspěvky, určitě je nechci nechat jen o vojtěšce, spíš jako náhradu té pastvy. Jinak míchanice dělat budu, měli jsme několik let po sobě kačeny, tak nějakej základ mám
Jinak vojtěšku jsme dávali vietnamskému praseti, chutnala mu, ale trávu měl radči
a co takhle skusit kopřivy ja už na ně chodim ,no sice pali jak čert ale kačenam a husam chutna a mužou se utlouct
Dobrý den, minulý týden ve čtvrtek jsme si domů dovezly 2husy a 1housera, už větší, na jaře prý budou snášet vejce.
Chci se zeptat, zda je to normální, že stále nežerou?Zkouším jím dávát pšenici, uvařené brambory, namočený starý chléb, trávu mají ve výběhu a nevidím, že by něco žraly.
Zatím se i bojí, stojí v koutě.Vodu pijí, ve vance se koupou, ale žrádlo tam je, jak sem jim tam dala.
Děkují za rady.