Dobrý den!Chtěla jsem se optat.Od loňska jsem začala chovat husokachny a letos jim bude rok!Mám je jako mazlíčky a také na slymáky.Mají voliéru a přes den volný pohyb na pastvě.Na podzim se začali pářit,mají hodně oškubané peří a jedna z kachen má dokonce na hřbetě krvavá místa.Nevím co mám dělat,jestli oddělit nebo nevím,ale zabíjet je určitě nechci!A jestli by někdo dokázal určit co je co (kachna-kačer) přikládám foto.Předem děkuji Lucka B.
Na téhle fotce jsou čisté no,bylo sucho a pěkně,ale teď vypadají hrozně Děkuji za radu,tak to zkusím vypozorovat.Celou dobu to s nima šlo,ale poslední dobou
Foto přikládám,je "čerstvé" Děkuji Lucka B.
Ano mají se kde koupat,mají svůj rybník,využijí i kaluže Začalo to opravdu při páření,vytrhávají si tahle peří
Vidíme to pořád...parazit to určitě není...Honí se po zahradě,jedna drží tu druhou za krkem zobákem do doby než jí zalehne a začnou se pářit,jak se chytají tak to takhle vypadá -( Aby tu druhou zabrzdila tak jí prostě čapne a je to znát i na trávníku,plno peřího...
Nechápu je
lucy85
napsal(a):
Ano mají se kde koupat,mají svůj rybník,využijí i kaluže Začalo to opravdu při páření,vytrhávají si tahle peří
Vidíme to pořád...parazit to určitě není...Honí se po zahradě,jedna drží tu druhou za krkem zobákem do doby než jí zalehne a začnou se pářit,jak se chytají tak to takhle vypadá -( Aby tu druhou zabrzdila tak jí prostě čapne a je to znát i na trávníku,plno peřího...
Nechápu je
Možná máte moc kačerů... Nebo naopak žádného kačera a kačeny jsou proto neklidné . Jinak nebylo by lepší chovat nějaké plemeno kachen, či pižmovky, než neplodné křížence?
Je to možné,ještě se přesvědčím,ale mám dojem,že jsou dva na dva...tedy dvě kačeny a dva kačeři...Co se týče neplodnosti a plodnosti,já je mám jen pro radost né na chov...takže mi vyhovují...budu je sledovat a snad vychytám kdo je co...a oni nebudou schopni žít takhle spolu?Nebo je mám rozdělit na dvojice?Venku to ujde,ale jak jsou ve voliéře tak...Venku se sem tam proženou a pak spolu všichni leží v trávě a chrní...
lucy85
napsal(a):
Je to možné,ještě se přesvědčím,ale mám dojem,že jsou dva na dva...tedy dvě kačeny a dva kačeři...Co se týče neplodnosti a plodnosti,já je mám jen pro radost né na chov...takže mi vyhovují...budu je sledovat a snad vychytám kdo je co...a oni nebudou schopni žít takhle spolu?Nebo je mám rozdělit na dvojice?Venku to ujde,ale jak jsou ve voliéře tak...Venku se sem tam proženou a pak spolu všichni leží v trávě a chrní...
Možná je jim voliéra malá a nudí se.... nemám s mulardy zkušenost, jen s kachnami, tak uvažuji, jak by to vyhovovalo kachnám. Literatura uvádí u pižmovek : Na jednoho kačera je vhodné 3-5 kachen.
Voliéru mají na noc....a malá snad není,je to kotec pro psa,tedy býval!
lucy85
napsal(a):
Voliéru mají na noc....a malá snad není,je to kotec pro psa,tedy býval!
Voliéra je pěkná. Tak nevím. Když se takhle mordují i v noci..... Já pouštím kachny ráno mezi pátou a šestou a večer je musím zahánět, ještě v deset běhají po louce. Tak snad vypozorovat poměr kachen a kačerů ....
Děkuji Tak ještě to zkusím a uvidíme...Mám jen strach aby se nepozabíjeli no
O nic jiného nejde...nebo hold prodloužím pouštění....a to je pouštíte za každého počasí?Když budou v celodenním dešti,ale i s přístupem zpět domu tak jim to neva?Já je pouštím když se vstává do práce kolem osmé a jdou než se setmí...
Musíte vypozorovat, že se skutečně jedná o dva kačery a dvě kachny /zkuste tu kloakální metodu/, pak ještě zda se nějak mezi sebou preferují a tvoří páry. Tyto páry pro rozlišení nějak označit a pak na noc zavírat každý pár jinam. Buď udělat ještě jednu voliéru nebo tu stávající rozdělit. Pokud by se nějak zásadně praly i na zahradě, tak pak ven vypouštět na střídačku ob den.