Kachnička mandarinská

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2014 11:57
LadyFarm

XXX.XXX.72.241

Dobrý den,vloni jsem si pořídila párek mandarinek.Chci se zeptat,jestli už můžu letos očekávat mladé.Kačenka docela dlouho kačírka "terorizovala",ale poslední dobou už spolu kamarádí.Dostaly budku a chodí ji oba obhlížet a vypadá to,že se jim zalíbila.Kačírek kačku jemně ozobává na krku,ale pojímat jsem ho zatím neviděla.Děkuji za jakékoli info ohledně chovu těchto krásných kačenek smajlík Soňa

2.4.2014 21:15
kikobajla

XXX.XXX.186.169

dobry den tak to je dobre znamenie onedlho mozte ocakavat prve vajicko tie moje uz nesu len som mal taky problem ze maly malo vapniku a slabe skrupinky tak som im pridal vapink do srotu na druhy den to bolo hned lepsie nech sa vam darismajlík

3.4.2014 08:30
LadyFarm

XXX.XXX.72.241

kikobajla napsal(a):
dobry den tak to je dobre znamenie onedlho mozte ocakavat prve vajicko tie moje uz nesu len som mal taky problem ze maly malo vapniku a slabe skrupinky tak som im pridal vapink do srotu na druhy den to bolo hned lepsie nech sa vam darismajlík

Zdravím,děkuji moc za odpověď.No už se moc těším,co z toho bude smajlík.Donesla jsem jim na jezírko žabinec-spokojenost obrovská,dala jsem naklíčit zrní,skořápky jim taky zkusím dát-preventivně,kdyby se přece jen rozhodla začít nést.Přeji Vám také úspěchy v chovu.Soňa

4.4.2014 06:04
chov.

XXX.XXX.79.4

LadyFarm napsal(a):
Dobrý den,vloni jsem si pořídila párek mandarinek.Chci se zeptat,jestli už můžu letos očekávat mladé.Kačenka docela dlouho kačírka "terorizovala",ale poslední dobou už spolu kamarádí.Dostaly budku a chodí ji oba obhlížet a vypadá to,že se jim zalíbila.Kačírek kačku jemně ozobává na krku,ale pojímat jsem ho zatím neviděla.Děkuji za jakékoli info ohledně chovu těchto krásných kačenek smajlík Soňa

-je to vše naprosto OK !!
- to není "terorizování" /u kačenek je to poněkud obráceně/- je to výzva k páření!
- očekávejte kachňátka - až nanosí dostatečný počet vajec - zasedne.
- po vylíhnutí pochytat a zkupírovat!
smajlík B.

4.4.2014 08:43
LadyFarm

XXX.XXX.72.241

chov. napsal(a):
-je to vše naprosto OK !!
- to není "terorizování" /u kačenek je to poněkud obráceně/- je to výzva k páření!
- očekávejte kachňátka - až nanosí dostatečný počet vajec - zasedne.
- po vylíhnutí pochytat a zkupírovat!
smajlík B.

Děkuji za odpověď a za krásnou fotečku.Přidala jsem jim ke krmení i kopřivy se šrotem a dala naklíčit obilí.Ještě jsem se tu dočetla,že je dobré vystlat budku sušinou.Určitě dám vědět,jak to vše dopadne.Kupírování budu muset asi pořešit s veterinářem,protože s tím nemám zkušenosti,zatím jsem jen zastříhávala křídla slepicím a pižmovkám ,ale na kupírování si sama asi prvně netroufnu smajlík.Přeji hezký den a také hodně úspěchů smajlík

5.5.2014 11:18
gilli

XXX.XXX.112.54

LadyFarm napsal(a):

Dobrý den, děkuji za hezký příspěvek a stručně popíši co se děje u nás smajlík, my máme mandarinky od září 2013, kachnička už sedí na hnízdě a včera to bylo 21 dnů. První vajíčko snesla 22.3. a potom obden jedno. Ze začátku jsem je odebírala, bydlíme u vody, bylo -5 °C, ale když se v dutině začalo objevovat chmýří, vrátila jsem tam i ta první vajíčka. Dvě jsem odstranila, měly velmi tenkou skořápku, jedno bylo dokonce mimo hnízdo. Od neděle 13.4. sedí kachnička už celé dny, ven vychází v podvečer a myslím, že by tam mohlo být tak 9 vajíček smajlík No a teď už se musím připravit na tu drobotinu, snad to dopadne ddobře!
Poprosím ještě o nějaké rady – když kachna vyjde ven, budu je v hnízdě kupírovat-nůžky? a dezinfekce. Ven vyskáčou ve stejnou dobu, nebo starší dřív? smajlík
Děkuji.Zdeňka

5.5.2014 15:46
LadyFarm

XXX.XXX.41.63

gilli napsal(a):
Dobrý den, děkuji za hezký příspěvek a stručně popíši co se děje u nás smajlík, my máme mandarinky od září 2013, kachnička už sedí na hnízdě a včera to bylo 21 dnů. První vajíčko snesla 22.3. a potom obden jedno. Ze začátku jsem je odebírala, bydlíme u vody, bylo -5 °C, ale když se v dutině začalo objevovat chmýří, vrátila jsem tam i ta první vajíčka. Dvě jsem odstranila, měly velmi tenkou skořápku, jedno bylo dokonce mimo hnízdo. Od neděle 13.4. sedí kachnička už celé dny, ven vychází v podvečer a myslím, že by tam mohlo být tak 9 vajíček smajlík No a teď už se musím připravit na tu drobotinu, snad to dopadne ddobře!
Poprosím ještě o nějaké rady – když kachna vyjde ven, budu je v hnízdě kupírovat-nůžky? a dezinfekce. Ven vyskáčou ve stejnou dobu, nebo starší dřív? smajlík
Děkuji.Zdeňka

Děkuji za příspěvek.Držím pěsti a dejte vědět,jak líhnutí dopadne smajlík.

Chci se ještě zeptat,jestli dáváte do budky něco na vystlání.Já jim dala hrst řezané slámy,ale ta je skoro pryč.Kačka je v budce docela často,ale vajíčko zatím žádné..

5.5.2014 19:07
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):
Děkuji.Zdeňka

- tak to zkusíme!
Zatím jste vše dělala OK! Mandarinka sedí tak 28-30 dní. Kachnička je usuší a hlavně promastí! Potom je začne vyvolávat před budku a ony skáčí po jednom ven! Všechny až najednou! Bývá to většinou po ránu-dopoledne. Předpokládám, že ty mladé budete moci potom odchytit? /To já s tím mám problém - musím honem po prkně na ostrůvek /mám tam hloubku přes 2m/, sundat triko, zacpat otvor, pochytat do kýble, zakupírovat a dát zpět do hnízda! To kupírování jsem tu někde již popisoval - hlavně - pouze jedno křídlo a jako když si ohnete ruku v lokti, jet od pěsti tedy po křídle až ke kloubku a před ním šmik!
Já ještě používám to, že mám očíslované budky i jedno vajíčko z každé budky v líhni a tak poznám, jak daleko je klubání-líhnutí!
Po kupírování si je kačenka opět svolá k sobě-chvilku s Vámi nebude mluvit, ale později se vše srovná!
Tak ať se vede ....
smajlík Beda

5.5.2014 19:15
chov.

XXX.XXX.79.4

LadyFarm napsal(a):
Děkuji za příspěvek.Držím pěsti a dejte vědět,jak líhnutí dopadne smajlík.

Chci se ještě zeptat,jestli dáváte do budky něco na vystlání.Já jim dala hrst řezané slámy,ale ta je skoro pryč.Kačka je v budce docela často,ale vajíčko zatím žádné..

dobře- kačenka si sama nic nenanosí, musíte tu budku vystlat-nejlepší je taková dlouhá suchá tráva, snad se jí říká "stařina"! Ona si to utočí a udělá si hnízdo, vajíčka potom přikrývá prach. péřím.
Nepospíchejte na ní ona dobře ví, že může ještě v noci mrznout a nasedá až na úplnou snášku!
smajlík B.
Když se vše vyvede, pak to stojí za to ...

5.5.2014 20:04
Jiří Herynek

XXX.XXX.218.182

Mě již sedí karolínka 14 dní, v noci když dnes mrzlo, dokonce pomohl zahřívat kačírek, tak se těším, jak to dopadne, má 12 vajec. Sedí v kmenové budce, podestýlku má hobliny a spolu s prachovým peřím udělala takovou skelnou vatu, která to izoluje. Loni jsem poprvé křídloval, a musím říci, že jsem to i netrefil přesně, u denních je to křidýlko dost pidi, takže některým vyrostli částečně letky, ale letos si to snad zopaknu, nic neteče a kachňata jako by nic, zase dál běhají a skotačí....

5.5.2014 20:06
chov.

XXX.XXX.79.4

- ještě jednu radu:
- pokud máte trochu přírodní podmínky, zkuste 1-2 káčata nekupírovat!
- budete-li se o kačeny dobře starat /o čemž nepochybuji/, neměly by Vám uletět a to pak teprve stojí za to!!
-smajlík B.

5.5.2014 20:09
chov.

XXX.XXX.79.4

- a ještě nějaká fotka, ať víte, nač se těšíte smajlík
smajlík B.

5.5.2014 21:25
gilli

XXX.XXX.112.54

chov. napsal(a):
- ještě jednu radu:
- pokud máte trochu přírodní podmínky, zkuste 1-2 káčata nekupírovat!
- budete-li se o kačeny dobře starat /o čemž nepochybuji/, neměly by Vám uletět a to pak teprve stojí za to!!
-smajlík B.

Móóc děkuji, snažila jsem se načíst dostupné info a hlavně Vaše rady. Výběh máme ze 3/4 zasíťovaný, tak pokud se "urodí", necháme i nekupírované, ale toho zákroku se bojím, bojím smajlík
Ještě prosím, kačera nechat ve výběhu? Děkuji

5.5.2014 21:51
gilli

XXX.XXX.112.54

Soninko, já jsem dala na dno budky hrstku natrhaného mechu /jelikož jsem nevěděla jak na to/ a pak ze starého sena udělala hnízdečko jak slepicím a toť vše.

A když je kačka venku, mrknu do hnízda a vajíčka jsou pořádě přikrytá prachovým polštářem, fakt je to jak skelná vata smajlík a máme asi problém s velikostí dutiny, kačer by se tam určitě nevešel. Rozměry jsem zadala manželovi no, včil už nic, ale v případě neúspěchu ...se to má na koho svést smajlík

5.5.2014 22:04
kikobajla

XXX.XXX.82.121

mne sedia dve kacky kazda ma po 13 ks vajicok prve sa maju liahnut o tyzden a druhe o try tizdne dnes som presvecoval a vsetkych 26 vajicok je oplodnenych zarodov foto je moje z dnesku 1.budka smajlík

5.5.2014 22:06
kikobajla

XXX.XXX.82.121

2. budka tieto sa maju liahnut o tyzdensmajlík

5.5.2014 22:06
kikobajla

XXX.XXX.82.121

5.5.2014 23:22
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):
Móóc děkuji, snažila jsem se načíst dostupné info a hlavně Vaše rady. Výběh máme ze 3/4 zasíťovaný, tak pokud se "urodí", necháme i nekupírované, ale toho zákroku se bojím, bojím smajlík
Ještě prosím, kačera nechat ve výběhu? Děkuji

Aha - dobrý postřeh! Na většině fotek bývá s káčaty, kachnička máma a kačer tam není!
Jak tedy - kačer se u kachničky s káčaty nechá! On se však drží stranou, hlavně proto, že má ještě svatební šat a je barevný a může připoutat dravce! Naopak, kačeři se spíše shlukují a vytvářejí samčí kolonie. Postupně se převlékají z barevného "svatebního šatu" až jsou s kachničkami k nerozeznání! Potom přes zimu se opět spárují! Téměř všude se píše, že se partneři pro každý rok mění- není to však pravda! Mandarinky jsou doma v Číně symbolem věrnosti a párek mandarinek se dává jako dárek o svatbě novomanželům! Asi by to neškodilo zavést i u nás.
Takže zpět - nebát se, kačeři mandarinek, kachňátkům neublíží! Ale pozor na starší karolíňáky /tak od 3 let/- to jsou někdy pacholci! Jinak mohou být mandarinky i karolinky společně i při odchovu!
smajlík Beda

6.5.2014 06:17
chov.

XXX.XXX.79.4

- tak tohle vám nikomu nepřeji!
- v loni - přišel přívalový liják a vše bylo včetně vajíček
půl metru pod hladinou a když voda opadla:
smajlíkB.

6.5.2014 06:28
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):
Soninko, já jsem dala na dno budky hrstku natrhaného mechu /jelikož jsem nevěděla jak na to/ a pak ze starého sena udělala hnízdečko jak slepicím a toť vše.

A když je kačka venku, mrknu do hnízda a vajíčka jsou pořádě přikrytá prachovým polštářem, fakt je to jak skelná vata smajlík a máme asi problém s velikostí dutiny, kačer by se tam určitě nevešel. Rozměry jsem zadala manželovi no, včil už nic, ale v případě neúspěchu ...se to má na koho svést smajlík

- ten otvor asi tak průměr 10cm - vyhovuje!
- to, že by i kačer lezl do budky se stává velice ojediněle /spíše vůbec/!
- on sedí na budce, či pod ní a hlídkuje - když se jde kačena nasytit, tak jí doprovází.
/přidám ještě jednu fotku-zmaru smajlík/
- a dodám pokud tam máte kuny-ručím za to, že vám to vybere až poslední noc před vylíhnutím, počká si!!!smajlík
smajlík

6.5.2014 20:01
gilli

XXX.XXX.112.54

kikobajla napsal(a):

ráno jsem vyfotila naši kačku a přibližně NE- Úterý, by se mohlo také něco vylíhnout, problém je asi v tom, že jsme nikdy neviděli kačera pojímat kachničku! Přiznám se, že máme jako "vodní koupáníčko" zatím, jenom zakopanou vanu smajlík, snad to stačilo, no a o víkendu se uvidí... smajlík

6.5.2014 20:56
kikobajla

XXX.XXX.82.121

gilli napsal(a):
ráno jsem vyfotila naši kačku a přibližně NE- Úterý, by se mohlo také něco vylíhnout, problém je asi v tom, že jsme nikdy neviděli kačera pojímat kachničku! Přiznám se, že máme jako "vodní koupáníčko" zatím, jenom zakopanou vanu smajlík, snad to stačilo, no a o víkendu se uvidí... smajlík

budku mate vyrezanu gulatinu zo stromu ?? ja mam zo stromu a pride mi to najprirodnejsie nykdy som im nerobil budku z dosiek a pred vchodom mam hryb na ktorom vzdy sedi kacer a strazi kacku zajtra pridam fotosmajlík

6.5.2014 21:18
gilli

XXX.XXX.112.54

chov. napsal(a):
- ten otvor asi tak průměr 10cm - vyhovuje!
- to, že by i kačer lezl do budky se stává velice ojediněle /spíše vůbec/!
- on sedí na budce, či pod ní a hlídkuje - když se jde kačena nasytit, tak jí doprovází.
/přidám ještě jednu fotku-zmaru smajlík/
- a dodám pokud tam máte kuny-ručím za to, že vám to vybere až poslední noc před vylíhnutím, počká si!!!smajlík
smajlík

Pane Beda, vloni jste měl smůlu, bohužel i to se stává, ale z vašich krásných fotek je vidět, že se u vás párečkům daří.Snad si to letost všichni vynahradí.
.. a na tu kunu se musíme fakt připravit, v březnu byla opravdu jedna slepice zakousnuta, ale mimo oplocené území, věřím, že nám to tady ohlídá náš pes. Pro jistotu jsem dnes ve výběhu zanechávala všechny jeho stopy... Manžel před chvílí vymyslel, že otvor v budce na noc překryje králičím pletivem, a šel ....ráno prý sundám jenom drátek smajlík a dál to budeme řešit až až ...

6.5.2014 21:23
gilli

XXX.XXX.112.54

kikobajla napsal(a):
budku mate vyrezanu gulatinu zo stromu ?? ja mam zo stromu a pride mi to najprirodnejsie nykdy som im nerobil budku z dosiek a pred vchodom mam hryb na ktorom vzdy sedi kacer a strazi kacku zajtra pridam fotosmajlík

asi to tak nevypadá smajlík , ale je to ze dvou půlek stromu, manžel, tak nějak pilou vyřezával otvor-je to sice nahrubo, ale asi dostačující, mám obrázek z jara, když si ji obhlíželi ..

6.5.2014 21:54
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):
asi to tak nevypadá smajlík , ale je to ze dvou půlek stromu, manžel, tak nějak pilou vyřezával otvor-je to sice nahrubo, ale asi dostačující, mám obrázek z jara, když si ji obhlíželi ..

- budka je moc pěkná!!
- co já se nadělal pracných budek ze stromů, aby byly co nejpřirozenější!!ili
- všichni mně vozili vyhnilé kmeny!
- dnes jsou první obsazeny budky z prkýnek - a ty co se nejvíce líbily mně, jsou i neobsazené!smajlík
- ale pokaždé je dobře nabídnout jim alespoň dvě budky - strašně rádi si vybírají!!
smajlík

6.5.2014 22:47
gilli

XXX.XXX.112.54

našla jsem toto foto ..."dutinová budka" ... moravská výroba... smajlík smajlík
pokud se vylíhnou z čeho porostou?,ať nejsou v pondělí o hladu smajlík zítra jedu na krmivo VKCH1-bude to stačit, podotýkám, že žabinec- nikde v okolí nemám... děkuji za další info

7.5.2014 05:34
chov.

XXX.XXX.79.4

- no tak to je hodně pracné, nejméně práce dá, když je kmen vyhnilý - to se ten vnitřek pouze vyraubuje, vyvrtá se otvor a je hotovo!
Ale věřte mně, že je to pouze pěkná dekorace! Budka z palubek,či prkének to plně nahradí /pokud jí budete dělat pracujete při výrobě pouze z rozměry 25 a 50 cm+otvor 10cm/! Mohl bych sem dát fotky- moc pěkných budek z kmenů, které mám neobsazeny, zatím co palubkové jsou obsazeny všechny.
A ke krmení - no nejlepší je okřehek / měl jsem rybníček kam jsem na něj jezdil. Předloni tam nasadili amury a tolstobiky a bylo vymalováno!
Takže VKCH1+pšenice+travička, kde se napasou + na vodu lámat dětské vaječné piškoty /ty vám budou brát z ruky/!
Když ty malinké budete chtít jó rozmazlovat, tak prodávají /snad pro želvy/ sušené Garnáty či Gernáty??/ Mají pro ně velké množství bílkovin /není to laciné, ale ze začátku jim trochu dopřát můžete! Pokud by jim to vše nějak moc baštily ty dospělé, udělejte přez krmítko takovou "klec z latěk" aby tam prošla pouze ta kachňata.
smajlík

7.5.2014 07:41
kikobajla

XXX.XXX.47.153

tu je ta moja ta je v celosti ma odpileny len vrch a spodok

7.5.2014 08:20
chov.

XXX.XXX.79.4

- budka - moc pěkná /být mandarinka tak beru/!
- smajlík

7.5.2014 08:42
gilli

XXX.XXX.112.54

Pánové, smajlík máte to krásné smajlík

8.5.2014 19:37
chov.

XXX.XXX.79.4

- takhle by to asi mělo touto dobou vypadat ...
- holky v budníkách a kluci hlídají ...

8.5.2014 19:40
chov.

XXX.XXX.79.4

- a když bylo dnes pěkně, tak jsem fotil ...
- zakupírovaný mandariňák ...

8.5.2014 21:41
gilli

XXX.XXX.112.54

chov. napsal(a):
- takhle by to asi mělo touto dobou vypadat ...
- holky v budníkách a kluci hlídají ...

smajlíksmajlíksmajlík, my zatím také čekáme a zeptám se, co můžeme očekávat?, kachnička je přírodní a sameček skořicový, mohou být vajíčka vůbec oplozená?, co by se mohlo vylíhnout z tohoto křížení? smajlík Dnes už jsem měla nutkání sáhnout do hnízda a prosvítit vajíčka, ale když jsem to prý neudělala dřív ... necháme se překvapit.

9.5.2014 04:10
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):
smajlíksmajlíksmajlík, my zatím také čekáme a zeptám se, co můžeme očekávat?, kachnička je přírodní a sameček skořicový, mohou být vajíčka vůbec oplozená?, co by se mohlo vylíhnout z tohoto křížení? smajlík Dnes už jsem měla nutkání sáhnout do hnízda a prosvítit vajíčka, ale když jsem to prý neudělala dřív ... necháme se překvapit.

- oplozená budou!
- nějaká budou přírodní, nějaká žemláci smajlík /předpokládám- bývá to tak//!
- nikdy vajíčka neprosvěcuji ani tam moc nešahám! /max-kdyby nějaká byla černá-zkažená, tak vyhodit/!!
smajlík

9.5.2014 04:14
chov.

XXX.XXX.79.4

- ještě jsem něco pro Vás našel:
- dobře prohlédnout !
- jak se říká: 2x měř - 1x fik !!

9.5.2014 04:20
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):

- vlastně, tady máte odpověď :

13.5.2014 14:25
chov.

XXX.XXX.79.4

- tak tady na tomto vlákně se teď budou dít věci !!
- mám tajnou zprávu, že se dnes u gilli začalo s líhnutím !!!

13.5.2014 19:21
gilli

XXX.XXX.112.54

Dobrý večer, tak opravdu po 12 hod jsem nakoukla do hnízda a vedle kachničky bylo konečně kus skořápky ... HURÁ !! ale bohužel přes chmýří nebylo nic vidět. Odpoledne jsem nakukovala jen přes vstupní otvor, bohužel je vidět jen část těla kachničky, ale chmýří nějak mizí?, a teď čekám, 19.30 -20,00 hod to je její půlhodinka, kdy vycházela ven do výběhu, foťák je v pohotovosti …tak se uvidí..., ať to nezakřiknem .. a snažím se být téměř neviditelná smajlík

14.5.2014 18:41
kikobajla

XXX.XXX.10.164

14.5.2014 19:31
gilli

XXX.XXX.112.54

kikobajla napsal(a):
prve tohtoricne mandarinkysmajlík

Móoc gratuluji smajlíksmajlíksmajlík
a pro příznivce stručně popíši naši ságu smajlík,
tak jsem to prošvihla, přišla jsem v poledne a kachna i s malýma už byla venku v úkrytu smajlík, v hnízdě zůstala dvě vajíčka, byla oplodněná, ale nebyla ani naťuknutá...

14.5.2014 19:39
gilli

XXX.XXX.112.54

Později jsem šla pro malé, bylo jich krásných 7 kusů a díky studenému počasí byly schoulené v hnízdečku, naskládala jsem je do kyblíku a domů a bohužel, velmi jsem rozčílila kachnu smajlík

14.5.2014 19:41
gilli

XXX.XXX.112.54

5 jsme zakupírovali, dvě nechali s křidýlky a v podstatě nebyl žádný problém. Byly hodně živé a vyskakovaly i z kýblu smajlík

14.5.2014 19:42
chov.

XXX.XXX.79.4

- říkal jsem bude to po ránu - dopoledne!!
- škoda - je to jeden z nej zážitků !
- ona je vyvolává /znám přesně ten zvuk/ a kachňata vyskakují - vy jen počítáte jedno...,druhé..., třetí.... smajlík
- smajlík

14.5.2014 19:50
gilli

XXX.XXX.112.54

No, a rychle jsme je šli vrátit. A teď nastala hrůza, vložila jsem je do hnízda, ony však vyběhly ven a se stále vyplašenou kachnou lítaly po výběhu. Šli jsme pryč a asi za 3/4 hod se vrátili, kachničky i se samičkou už byli v hnízdě a jedno kachňátko bylo venku převrácené s nožičkami nahoře smajlík. Vzala jsem ho a teď už je skoro dvě hodiny v líhni a už se bere k světu a začíná pípat...., když vše půjde dobře zaneseme ho při šeru k ostatním ... smajlík

14.5.2014 19:52
gilli

XXX.XXX.112.54

chov. napsal(a):
- říkal jsem bude to po ránu - dopoledne!!
- škoda - je to jeden z nej zážitků !
- ona je vyvolává /znám přesně ten zvuk/ a kachňata vyskakují - vy jen počítáte jedno...,druhé..., třetí.... smajlík
- smajlík

jóóó, ale musela jsem být jinde smajlíksmajlík, možná příští rok a děkuji za podporu

14.5.2014 21:17
kikobajla

XXX.XXX.10.164

gilli napsal(a):
Móoc gratuluji smajlíksmajlíksmajlík
a pro příznivce stručně popíši naši ságu smajlík,
tak jsem to prošvihla, přišla jsem v poledne a kachna i s malýma už byla venku v úkrytu smajlík, v hnízdě zůstala dvě vajíčka, byla oplodněná, ale nebyla ani naťuknutá...

dakujem napodobne tuto foto co ste pridali to ste dali budku na lezato ?? alebo je to druha inak vynikajuci napad mozu sa schovat nefuka vietor na mlade mandarinky aj ked su vsetky schovane pod matkousmajlík

15.5.2014 08:16
gilli

XXX.XXX.112.54

udělali jsme takové úkryty z půlek stromů, bylo to jednoduché s motor. pilou a každý si chodí do svého, občas se vymění ...smajlík

15.5.2014 10:13
LadyFarm

XXX.XXX.41.63

Zdravím Vás,pořád tu koukám,jak už se Vám líhne nebo čekáte na líhnutí a byla jsem smutná,že naše kačky nicsmajlík...a ejhle,dnes ráno jsem koukla do budky a je tam vajíčko smajlík,tak třeba se taky dočkám smajlík

15.5.2014 13:38
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):
udělali jsme takové úkryty z půlek stromů, bylo to jednoduché s motor. pilou a každý si chodí do svého, občas se vymění ...smajlík

- jo to je paráda!
- ale pokud rychle neuděláte nějaké výstupy z té vany, tak o káčata přijdete!!

15.5.2014 14:12
chov.

XXX.XXX.79.4

LadyFarm napsal(a):
Zdravím Vás,pořád tu koukám,jak už se Vám líhne nebo čekáte na líhnutí a byla jsem smutná,že naše kačky nicsmajlík...a ejhle,dnes ráno jsem koukla do budky a je tam vajíčko smajlík,tak třeba se taky dočkám smajlík

- je to Vaše vlákno a Vy jste si ho otevřela!!
- určitě se také dočkáte /u mě se také zatím nic moc neděje/
- chtěl bych Vám je říci, že pokud mají kačírci ten barevný pěkný šat, tak jsou plodní, jak se odbarví
je po legraci a čeká se zase rok!
- tak ať se Vám vede ........

15.5.2014 14:16
chov.

XXX.XXX.79.4

- a když jsem již tady tak přihodím
pěknou fotku "stříbrných" /ale to je již zase
trochu jiná liga...smajlík

16.5.2014 23:09
lupus4

XXX.XXX.5.8

zeptám se, co můžeme očekávat?, kachnička je přírodní a sameček skořicový

tak je-li opravdu skořicový (recesivní vázaná na pohlaví)
tak všichni 1,0 budou přírodní / skořicový
a všechny 0,1 budou skořicové

takže hned víte pohlaví kačat smajlík

16.5.2014 23:41
lupus4

XXX.XXX.5.8

gilli napsal(a):
5 jsme zakupírovali, dvě nechali s křidýlky a v podstatě nebyl žádný problém. Byly hodně živé a vyskakovaly i z kýblu smajlík

takže jestli mne monitor neklame máte 5,2 smajlík

17.5.2014 21:59
gibo123

XXX.XXX.210.219

Tieto kacky mi ucarovali ako to tu citam a tak robite mi chut si ich zohnat smajlík.

18.5.2014 21:44
gilli

XXX.XXX.112.54

LadyFarm napsal(a):

smajlíksmajlíksmajlík..moc fandím a budu držet pěsti ..

18.5.2014 21:46
gilli

XXX.XXX.112.54

- ale pokud rychle neuděláte nějaké výstupy z té vany, tak o káčata přijdete!!

smajlík hned, když jsem si to přečetla, mmj. liják jak z konve, jsem „vylepšovala“ výběh, už je i výstup z vany a úprava trámů u plotu, kachňata měla problém na ně vyskočit ,smajlík díky

18.5.2014 21:51
gilli

XXX.XXX.112.54

lupus4 napsal(a):
takže jestli mne monitor neklame máte 5,2 smajlík

Děkuji za informaci a pokud tomu rozumím správně, samečci budou nejméně 4
/jedno tmavé kachně uhynulo/ a z těch dvou skořicových, by mohl být i sameček …?

a dnes odpoledne, po mém hodinovém, strnulém čekání, se samička zklidnila a ukázala nám tu svou krásnou drobotinu .… kachňata ve vaně smajlík

18.5.2014 21:55
gilli

XXX.XXX.112.54

a vyskakují si úplně jinama než mají ... příště tam musím dát směrovky!

18.5.2014 22:09
chov.

XXX.XXX.79.4

- možná jí vadilo právě to strnulé čekání? Většinou mají ve zvyku se přijít pochlubit a kachňata předvádějí!
Pokud bude ve vaně dost vody, tak se ven dostanou, pokud nebude rády to prkno použijí. /- ale to již určitě vidíte, jak je, či není to pro ně náročné.
Již aby bylo tepleji - nedivím se, že jste o jedno již přišli.
smajlík

18.5.2014 22:25
lupus4

XXX.XXX.102.21

gilli napsal(a):
Děkuji za informaci a pokud tomu rozumím správně, samečci budou nejméně 4
/jedno tmavé kachně uhynulo/ a z těch dvou skořicových, by mohl být i sameček …?

a dnes odpoledne, po mém hodinovém, strnulém čekání, se samička zklidnila a ukázala nám tu svou krásnou drobotinu .… kachňata ve vaně smajlík

z těch dvou skořicových, by mohl být i sameček …?

ne, vždyť jsem vám psal, že je to barva recesivní, vázaná na pohlaví - tudíž 0,1 nemůžou štěpit na skořicovou

tak znova klucí jsou ta tmavá kačata a všichni štěpí na skořicovou
holky jsou ta skořicová kačata a na NIC neštěpí smajlík

skořicoví kluci by vám vypadli, až pokud si nějakého necháte a zpárujete ho se skořicovou 0,1
pak by tam byli jak přirodní kluci (a z nich 50% by opět štěpilo na skořici) i holky, tak i skořicoví 1,0 i 0,1

nevím, proč to Béda hned nenapsal,

18.5.2014 23:20
gilli

XXX.XXX.112.54

Moc děkuji, už je to jasné a omlouvám se, ale nerozumněla jsem tomu lomítku 1,0 přírodní / skořicový
... tak máme kupírované 3,1 a 1,1 nekupírované
Kdybych to věděla, mohla jsem nechat víc létajících samečků. U nás na řece se zatím pohybuje jeden mandariňák, vyfotila jsem ho před 14 dny a zřejmě letos pomáhá kačerům hlídat partnerky ...smajlík

18.5.2014 23:33
gilli

XXX.XXX.112.54

Asi je to dobře, že se objevují "uprchlíci" z chovů už i u nás volně v přírodě? Mohou se přizpůsobit zdejším životním podmínkám natrvalo?

19.5.2014 05:45
chov.

XXX.XXX.79.4

- no, nenapsal jsem to proto, že jsem trnul, aby se vůbec něco vylíhlo a v tomto počasí udrželo a tak jsem se soustředil na ty věci "nesložité", ale k životu potřebné! smajlík
Ještě bych tedy dodal, že ti přírodní /štěpitelní/ se potom poznají, že nemají nohy žluté, ale takové nazelenalé.
I já občas nějaké mladé, nezakupírované vypouštím do přírody /včera zrovna-tentokrát ještě nechtěně/. Byl bych rád, kdyby se u nás v přírodě usadili a mám za to, že by to šlo! Horší je, když za mnou přijdou "myslivci" a ptají se, co to vlastně zastřelili?smajlík
smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2014 07:39

chov. napsal(a):
- no, nenapsal jsem to proto, že jsem trnul, aby se vůbec něco vylíhlo a v tomto počasí udrželo a tak jsem se soustředil na ty věci "nesložité", ale k životu potřebné! smajlík
Ještě bych tedy dodal, že ti přírodní /štěpitelní/ se potom poznají, že nemají nohy žluté, ale takové nazelenalé.
I já občas nějaké mladé, nezakupírované vypouštím do přírody /včera zrovna-tentokrát ještě nechtěně/. Byl bych rád, kdyby se u nás v přírodě usadili a mám za to, že by to šlo! Horší je, když za mnou přijdou "myslivci" a ptají se, co to vlastně zastřelili?smajlík
smajlík

Jen je tato introdukce, tedy vypouštění nepůvodních druhů do přírody. zakázaná. I když chápu, že zrovna kačenky mandarinské v několikáté "domácí" generaci nejsou takové nebezpečí, jako třeba uprchlí/vypuštění norci, nutrie atd. (to by nám mohli Australané vyprávět...) A ještě horší je to potom s rostlinami typu netýkavka a bolševník...

19.5.2014 18:52
chov.

XXX.XXX.79.4

- souhlas-určitě je to pravda, ale ...
- domnívám se /v daném případě/, že je to-to nejmenší zlo, které na přírodě pácháme ...
smajlík

20.5.2014 18:36
chov.

XXX.XXX.79.4

- a ještě bych chtěl dodat něco /křišťálově čistého, jak jen křišťál čistý může být/: - pokud jde o tu Australii a jejich králíky - tak v tom fakt nejedu !!! smajlík
Také bylo u vás dnes takové smajlík ??

24.5.2014 20:11
ivetaš

XXX.XXX.27.176

kikobajla napsal(a):

dobrý deň,smiem sa opýtať odkiaľ ste a či budete mať nejaké na predaj?

24.5.2014 22:26
kikobajla

XXX.XXX.141.9

som od Novych Zamkov na predaj budu prvej kacke prezilo z 11 iba 9 tie dve mi zachladli na kacku to bolo proste dost kedze je mala a ta druha ma 13 ks vajicok tie by sa mali liahnut tak do 3 dni zarody mala vsetky tak uvidimesmajlík

25.5.2014 09:03
ivetaš

XXX.XXX.27.176

kikobajla napsal(a):
som od Novych Zamkov na predaj budu prvej kacke prezilo z 11 iba 9 tie dve mi zachladli na kacku to bolo proste dost kedze je mala a ta druha ma 13 ks vajicok tie by sa mali liahnut tak do 3 dni zarody mala vsetky tak uvidimesmajlík

super,ja som od Senca,bála som sa,že ste niekde z východu smajlík môžem sa ešte opýtať,aký je rozdiel medzi zdrobnenou kačičkou a mandarínskou? máme jazierko,veľkú záhradu,takže som sa rozhodla si kúpiť párik minikačičiek,od minulého roka mám milflérky 3+1 a nejak sa mi to zapáčilo smajlík a v akom veku budete predávať kačičky?

25.5.2014 09:42
ivetaš

XXX.XXX.27.176

ten rozdiel som myslela nie farba,typ,ale vlastnosti,či sú aj mandarínske kačky krotké.Známa má zdrobnené kačky biele ,tie vraj prídu k nej,sú ale dosť hlučné...musím ešte niečo o nich naštudovať smajlík

25.5.2014 22:09
kikobajla

XXX.XXX.141.9

ta povaha zalezi od plemena a ako casto je s nimi clovek urcite su divsie nez zdrobnele kedze je zdrobnela slachtena a mandarinka je vlastne diva kacica v inej krajine tak jak aj unas dive kacky predavat ich budem uz ked bude jasne co je kacka a kacer urcite ta povaha zalezi aj od toho ci su z liahne alebo spod kacky

26.5.2014 07:59
ivetaš

XXX.XXX.27.176

ďakujem za odpoveď,držím palce,nech sa aj druhé liahnutie podarí....budem sledovať inzeráty,ja idem od 25.6.na dovolenku,takže mne by to vyhovovalo tak prvý júlový týždeň ich zobrať.V akom veku sa dá určiť pohlavie?

29.5.2014 22:01
gilli

XXX.XXX.112.54

Zdravím příznivce mandarinek … a přikládám foto ze dne 20.5.2014

29.5.2014 22:03
gilli

XXX.XXX.112.54

a další, kde je vidět, že jedna skořicová nerostesmajlík

29.5.2014 22:04
gilli

XXX.XXX.112.54

dnešní foto z 29. 5. …malinká je zatím čiperka, dělá všechno jako ostatní … prosím chovatele, dá se něco dělat?

29.5.2014 22:11
gilli

XXX.XXX.112.54

Jiří Herynek napsal(a):
Mě již sedí karolínka 14 dní, v noci když dnes mrzlo, dokonce pomohl zahřívat kačírek, tak se těším, jak to dopadne, má 12 vajec. Sedí v kmenové budce, podestýlku má hobliny a spolu s prachovým peřím udělala takovou skelnou vatu, která to izoluje. Loni jsem poprvé křídloval, a musím říci, že jsem to i netrefil přesně, u denních je to křidýlko dost pidi, takže některým vyrostli částečně letky, ale letos si to snad zopaknu, nic neteče a kachňata jako by nic, zase dál běhají a skotačí....

Dobrý večer .. a jak to dopadlo u vás, nebylo by nějaké foto?

29.5.2014 22:19
gilli

XXX.XXX.112.54

kikobajla napsal(a):

prosím, nebylo by také nějaké foto, jak ta vaše kachňátka povyrostla?.....smajlík, děkujismajlík

30.5.2014 11:26
monika22

XXX.XXX.12.112

Neměl by prosím někdo na prodej pár mandarinek? Sháním už dlouho, a nedaří se mi sehnat... Nejlépe Jihočeský kraj... smajlík

30.5.2014 11:46
LadyFarm

XXX.XXX.41.63

gilli napsal(a):
Zdravím příznivce mandarinek … a přikládám foto ze dne 20.5.2014

To je krásná rodinka smajlík...tiše závidím.Já jsem objevila v budce 1.vajíčko,už je to tak 14 dní a od té doby nic.Nevím,jestli se kačka rozhodla nenést,že jsem jí do budky nahlédla nebo kvůli počasí,nevím.smajlík

30.5.2014 19:25
ivetaš

XXX.XXX.238.42

kikobajla napsal(a):

tak ako druhé liahnutie? podarilo sa? V akom veku kačičiek budete vedieť pohlavie? Mala by som záujem o dve,alebo tri .smajlík

31.5.2014 21:57
kikobajla

XXX.XXX.145.146

tak tu je druhe liahnutie z 13 vajicok kacka v piato doobeda vyviedla 13 nadhernych kaciatok pre zle pocasie som ich premiestnil do odchovni kedze mala problem ich obsedet v akom veku ich budem predavat neviem nikdy som to nepocital ale vzdy predavam ked som si na smajlík100% isty co je co

1.6.2014 23:34
ivetaš

XXX.XXX.62.106

kikobajla napsal(a):
tak tu je druhe liahnutie z 13 vajicok kacka v piato doobeda vyviedla 13 nadhernych kaciatok pre zle pocasie som ich premiestnil do odchovni kedze mala problem ich obsedet v akom veku ich budem predavat neviem nikdy som to nepocital ale vzdy predavam ked som si na smajlík100% isty co je co

krásne sú smajlík

2.6.2014 05:28
chov.

XXX.XXX.79.4

gilli napsal(a):
a další, kde je vidět, že jedna skořicová nerostesmajlík

- to nemusí nic znamenat / já mám také bráchu a je pomalu o půl metru větší než já/!smajlík
- a jak u mě? Všem bych "radil" a sám možná nic neodchovám smajlík
- jak to tak bývá, dvě budky vyskákaly v ty dny, jak tak lilo a byla zima! Já to u mě nepochytám /i za cenu menších odchovů/, chci aby to bylo co nejpřírodnější a nejvolnější?
- a tak nejdříve odešly ty choulostivé bílé a potom stále jedno za druhým ty přírodní!
- něco málo kachnička uhlídala a zatím to tam jezdí!
- ještě ve dvou budkách sedí, tak jsem zvědav, jak to dopadne?
- také zjišťuji jednu velkou chybu, co dělám /a to si ohlídejte/. Mám to zřejmě dost staré, vždycky dám pryč nová kachňátka a staré chovné páry si ponechám! A on ten čas a ty roky tak letí ...
- tak jsem rád, že se daří alespoň vám smajlík B.

3.6.2014 11:02
ivetaš

XXX.XXX.239.96

môžem sa opýtať ,koľko cca stojí pár mladých mandarínok?smajlík

7.7.2014 19:18
gilli

XXX.XXX.112.54

Dobrý den, opět musím požádat chovatele o radu: náš odchov kachniček probíhal asi standardně, dvě kachňata přestala růst, zkusila jsem ještě vitamíny a odčervení, ale obě uhynula. Tak nám zůstali tři samečci a jedna holka. Vše bylo normální, až o víkendu potomci začali nahánět kačera, samička ne, jen mladí !! Takže, kačer je teď ve vedlejším výběhu a i přes plot se mladým nelíbí. Pročítala jsem různé příspěvky, ale nikde se o tom nepíše, o nějakém napadání, či agresivním chování potomků? že mladí odeženou otce, je to běžné? a jak to probíhá u vaší drobotiny. Děkuji

7.7.2014 20:43
chov.

XXX.XXX.79.4

- i když neporadím, tak odpovím:
- za celá léta, co chovám mandarinky a okr. kačenky se nestalo, že by dvě rostly normálně a dvě né až by zahynuly!
- za celá léta co chovám ... se nestalo, že by odchované mladé napadaly některého z rodičů!!
- je pravda, že o dorost se stará máma kačenka a táta mandariňák se sice drží stranou, ale nenapadají ho!
- možná, že je to tím, že je pouze jeden pár /ale i tak jsem něco takového neslyšel/ - ale psal jsem, že samečci /když máma vychovává/ tak se straní a združují, než dostanou znova svatební šat a začnou si hledat samičky a párovat se /na podzim/! Ale nějaké napadání neznám? Ale nechal bych je, pochybuji, že by si nějak více kluci ublížili ?

smajlík Béda

7.7.2014 23:16
gilli

XXX.XXX.112.54

Děkuji, zkusím otce mandariňáka zase přidat k rodince, ať si zjedná pořádek ..smajlík

27.4.2015 20:27
kachna mandarinka

XXX.XXX.58.142

Dobrý den nevíte o někom kdo by prodal kachničky mandarinské předem děkuji.

29.4.2015 12:11
gilli

XXX.XXX.112.54

Dobrý den, my bohužel nemáme volné kachničky, ale moc přeji, aby se vám chov zdárně rozjel
... mám dotaz na chovatele:.. nemá někdo zájem o 14 vajíček kachničky mandarinské /matka přírodní, otec skořicový/ kačer se před 12 dny ztratil-zřejmě díky dravým ptákům a kachnička na vejce už nezasedla, nejeví o budku zájem a přidala k druhému kačerovi, který hlídá svou sedící družku na vejcích..
...první vejce bylo sneseno cca 25.3.- stále jsou v budce, nechce si je někdo zdarma vzít
a zkusit..?
tel.: 602575842 Slušovice u Zlína.

29.3.2016 19:07
Radka.B.

XXX.XXX.58.142

Dobrý den, vloni jsem si koupila páreček kachniček mandarínských zajímalo by mě jestli mohu očekávat kachňatka. Často je vydím jak se páří ale kachničku jsem ještě neviděla obhlížet budku.

26.6.2016 09:11
tyty

XXX.XXX.8.201

Dobrý den, měl bych dotaz v jakém věku se kroužkují mladé kachničky mandarinské.

30.5.2018 23:23
jurosik

XXX.XXX.117.138

tyty napsal(a):
Dobrý den, měl bych dotaz v jakém věku se kroužkují mladé kachničky mandarinské.

Mlade kačičky Mandarinske som okružkoval 9mm kružkom, vo veku 15 dní od opustenia budky-hniezda.

31.5.2018 12:11
2mazutak

XXX.XXX.3.12

zdravím.chci se zeptat, jak je to v zimě.musí se někam přemístovat, nebo jsou stále venku, v zimě i v létě.díky za odpověd.

13.6.2018 09:49
gilli

XXX.XXX.25.24

Kachničky přezimují bez problémů, stačí přístřešek, suchá podestýlka, ale i v mrznoucích dnech by měli mít přístup k vodě, stačí "lavór" s vodou

23.9.2018 15:15
LiborA

XXX.XXX.215.34

Prosím o radu zkušenějšího chovatele. V srpnu 2017 jsme si pořídili pár mandarinek a pár karolínek. Máme na zahradě potok a soustavu jezírek a chováme je na volno. Ihned jsme jim připravili dutinové budky. Na jaře jsme měli po 10 mladých od každého paru. V průběhu 1 měsíce nějaké bohužel uhynuly či se ztratily. Po narození jsme téměř všechny okupírovali až na 2 kačenky, které se nám prostě nepodařilo chytit. Nyní jsou již samci částečně vybarvení. Tři páry jsme darovali a vše ostatní máme. Je celkem převaha samců. Mohou zůstat všichni pohromadě i v době toku a hnízdění? Zahrada je cca 1500m2 a vodní plochy jsou 3 jezírka celkem cca200 m2.

25.9.2018 17:44

LiborA napsal(a):
Prosím o radu zkušenějšího chovatele. V srpnu 2017 jsme si pořídili pár mandarinek a pár karolínek. Máme na zahradě potok a soustavu jezírek a chováme je na volno. Ihned jsme jim připravili dutinové budky. Na jaře jsme měli po 10 mladých od každého paru. V průběhu 1 měsíce nějaké bohužel uhynuly či se ztratily. Po narození jsme téměř všechny okupírovali až na 2 kačenky, které se nám prostě nepodařilo chytit. Nyní jsou již samci částečně vybarvení. Tři páry jsme darovali a vše ostatní máme. Je celkem převaha samců. Mohou zůstat všichni pohromadě i v době toku a hnízdění? Zahrada je cca 1500m2 a vodní plochy jsou 3 jezírka celkem cca200 m2.

Sice nejsem chovatel mandarínek ani karolínek, ale vím, že lichá zvířata dělají zkrátka nepořádek. Hrozí tam, že se na podzim spáruje matka se synem, otec s dcerou, bratr se sestrou nebo nedej Bože karolínka a mandarínka (i když se nemůžou křížit) a to je pro chov jistě nepřínosné kvůli výskytu vad z příbuzenky a nebo taky neopldněná vejce při spojení karolín x mandarín. Navíc je musíte celou zimu živit, celou zimu budou zabírat místo v zařízení, kam se dávají na noc (pokud teda nejsou venku) a hlavně mezi samci budou časté potyčky, mandaríňáci přijdou o své ozdobné opeření, karolíňáci možná taky, no prostě hrůza. Jestli není problém je prodat, tak to udělejte, ušetříte tím hodně . A nebo se zbavte méně zastoupených samiček a samcům sežeňte nepříbuzné. Pak ještě musíte dát páry dohromady podle plánu, tedy chytit samce, samičku a spolu na samotku, aby se dali k sobě, jinak stejně hrozí příbuzenka nebo pár dvou druhů. Dělat bordel budou i dva liší samci. Raději to řešte správně chovatelsky, tedy nenechávejte si jen tak všechno a párování na nich, má to svá opodstatnění, raději to vemte pod kontrolu. Jezírek a vody máte dost, ale prostě je musíte dopárovat nebo dát pryč, protože co pak s degenerovanými mladými, jestli znáte tu práci se zabíjením a škubáním . Protože škubat takovou malou potvůrku s hodně hezky namaštěným peřím se Vám chtít nebude.S pozdravem Jakub Erlec, chovatel kachen zakrslých

1.5.2021 09:22
rudy13

XXX.XXX.44.179

Kachnička mandarinka sedí,až se vylíhnou mladé čím se krmí.Dospělé dostávají pšenici,kukuřici,občes míchanici z brambor a šrot.Ale čím vylíhnuté,nějaké granulky?

Přidejte reakci

Přidat smajlík