andrejh16
napsal(a):
Dobrý večer. Chcem poprosiť niekoho kto má skúsenosti so stavbou odchovne. Prosím dali by ste sem foto vašej odchovne? Lebo majú sa mi vyliahnuť prepelice a potrebujem spraviť dobrú odchovňu aby mi neuhynuli a neprechladli.
Dakujem
Za každú radu alebo foto som veľmi vdačný.
Dovolím si zareagovat na váš dotaz, chovám křepelky sice první rok, ale myslím, že po prvním líhnutí jsem vychytala problémy a že se mohu podělit o zkušenosti. Další odchovy už totiž byly bez problémů. Jako odchovna nám slouží vyrobená bedna o rozměrech 95x 110 cm a vysoká cca 70 cm. ve výšce cca 15 cm jsou ze stran vložené vruty, které slouží jako zarážky pro síťove dno, což je dřevený rám velikosti vnitřního rozměru bedny a na něm je připevněné pletivo čtvercové svařované o rozměru oka 12x12 mm. Pod toto dno vkládám trusníky, aby se bedna snadno čistila. pro čerstvě vylíhlé křepelky položím na drátené pletivo perlinku, a to tak aby její okraje byly mírně zvednuté k bočnicím a křepelky si nemohly zachytit nožku v nepřesné spáře. na to pak pokládám tác s pilinami, nad něj výhřevnou desku a napeječky. Vedle tubusová krmítka a první den před ně umístím noviny, na které nasypu trochu krulice a krmné směsi, aby věděli, kde mají krmení. Svícení mám zavěšené nad krmítky na boku bedny. Bednu zakrývám rámy s umělohnotným pletivem až když začnou poletovat. Celou odchovnu mám umístěnou v mlátku, kde je stálá teplota cca 18 stupňů.
Je to lampička, která je přímo do zásuvky (koupeno v Lidlu) v ní je ta 3W žárovka a celé je zastrčeno do časového spínače.
A ještě poslední. Křepelky budou mít 14 dní, tak už perlinku sundám a trus bude krásně propadávat pod mřížku.
Na tom posledním snímku vidíte vrchní krytí - rámy s umělohmotným pletivem.
Kvalita fotek není nic moc, ale pro ilustraci snad stačí.