Líheň MAKRO IO 103 líhnutí 2014

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.4.2014 15:23
petája

XXX.XXX.96.2

Milí přátelé líhnoucí smajlík
I já jsem se minulý rok nechala zlákat koupí této líhně, ale protože jsem já sama ,,líhnula" na podzim miminko a na radu venzivy (které tímto děkuji, měla pravdu) jsem líhnutí kuřátek nechala až na tento rok..
Vlákno z minulého roku mám pečlivě nastudované, včera jsem s napětím vložila přes 30ks vajíček a potřebovala bych poradit, líheň jede od včerejška od večera a na displeji mám teplotu 38,8 'C a vlhkost se mi neustále drží na 75%....vlastně bylo 76 %, ale dala jsem do nádržky bublinkovu fólii, ale spadlo to jen o to 1... %
A tak nevím, jestli nechat líheň svému osudu, anebo jak tedy tu vlhkost snížit, utěšuji se, že třeba vlhkost v samotné líhní je menší, než ukazuje displej....bohužel vlhkoměr jako takový na změření nemám, teplota na platíčku na vejcích je 37,7 'C ( měřeno rtuťovým teploměrem)
A taky jsem musela sundat ten rošt dole pod vejci, protože mi jimi nešlo otáčet, drhly o něj.... Chtěla jsem Vás poprosit o rady Vás zkušené líhňaře, pořád jen zírám do líhně, je to lepší než biják a co teprve, až se políhnou kuřátka smajlík.....díky Petra

22.4.2014 15:53
honzapm

XXX.XXX.29.18

Petro, pamatuji si na vás :). Tak to je fajn, že jste úspěšně na podzim dolíhla.

Vlhkost v mojí líhni šíleně kolísala a nakonec jsem udělal nejlepší výsledky,
když jsem to nechal být. A co se teploty týká, je lepší, když dosahuje vyšších
parametrů. Protože pokud jsem dodržoval teploty přesně dle návodu nebo
obecných doporučení pro slepičí vejce, tak se kuřata líhla špatně a o dva dny později.
Takže jsem nakonec dal líheň na složenou osušku (je to fajn i když třeba přeliju
vodu pod vejci - vytéká těmi dírkami po stranách) a kolem líhně jsem dal ještě jednu
velkou osušku stočenou do tlustého válce. Líheň pak byla docela orosená
a teplota byla i přes 39 st., ale líhlo se pak vše jedna báseň a už od 20. dne.

Letos jsem na vahách, jestli líheň vyndavat z půdy a něco tam nasadit.
Hlava by chtěla, ale tělo moc nechce - není moc času ještě na péči o kuřata.

22.4.2014 16:00
maxmilien

XXX.XXX.179.228

A co dát pryč ty bublinky - já je tam neměla a vlhkost ok.

22.4.2014 17:20
petája

XXX.XXX.96.2

honzapm napsal(a):
Petro, pamatuji si na vás :). Tak to je fajn, že jste úspěšně na podzim dolíhla.

Vlhkost v mojí líhni šíleně kolísala a nakonec jsem udělal nejlepší výsledky,
když jsem to nechal být. A co se teploty týká, je lepší, když dosahuje vyšších
parametrů. Protože pokud jsem dodržoval teploty přesně dle návodu nebo
obecných doporučení pro slepičí vejce, tak se kuřata líhla špatně a o dva dny později.
Takže jsem nakonec dal líheň na složenou osušku (je to fajn i když třeba přeliju
vodu pod vejci - vytéká těmi dírkami po stranách) a kolem líhně jsem dal ještě jednu
velkou osušku stočenou do tlustého válce. Líheň pak byla docela orosená
a teplota byla i přes 39 st., ale líhlo se pak vše jedna báseň a už od 20. dne.

Letos jsem na vahách, jestli líheň vyndavat z půdy a něco tam nasadit.
Hlava by chtěla, ale tělo moc nechce - není moc času ještě na péči o kuřata.

Dobrý den smajlík.
Tak ted jsem dala pryč trochu vody, co se mi vylila do nádržky B, jsem to asi trochu včera přelila, teplota kolísá mezi 38,7 až 39 'C a vlhkost na 67%, pod líhní mam silnější deku a na líhni na víku druhou tenší, vyloženě okolo líhně nic...tak si myslím, že bych to tak nechala...
Mám tam i pět vajíček araukany křížené s vlaškou, tak by bylo prima, kdyby se zrovna z nich něco vylihlo...
A Vy si nepamatujete, kolik jste měl vlhkost na displeji?
Jeeeee neváhejte a šup na půdu....já se taky bojím jak to budu zvládat, prckovi rostou zuby už od třech měsíců a někdy je to fakt síla....a do toho kuřata, zkušenosti téměř žádné...smajlík
A co máte za slepičky?

22.4.2014 19:59
zstrakac

XXX.XXX.249.22

petája napsal(a):
Dobrý den smajlík.
Tak ted jsem dala pryč trochu vody, co se mi vylila do nádržky B, jsem to asi trochu včera přelila, teplota kolísá mezi 38,7 až 39 'C a vlhkost na 67%, pod líhní mam silnější deku a na líhni na víku druhou tenší, vyloženě okolo líhně nic...tak si myslím, že bych to tak nechala...
Mám tam i pět vajíček araukany křížené s vlaškou, tak by bylo prima, kdyby se zrovna z nich něco vylihlo...
A Vy si nepamatujete, kolik jste měl vlhkost na displeji?
Jeeeee neváhejte a šup na půdu....já se taky bojím jak to budu zvládat, prckovi rostou zuby už od třech měsíců a někdy je to fakt síla....a do toho kuřata, zkušenosti téměř žádné...smajlík
A co máte za slepičky?

Zdravím, taky ji mám první várka zkušební21 oplozených 18 prcků z Ve,Ar,Štajerky az Maransky.Druhá várka 20 z .VE 4 čistý 2 nevylíhlý-14 kuřat 26Araukan 10čistých 2nevylíhlý 14 kuřat.smajlík. Teplota na displeji 38,3-38,6 navecích 37,9-38, vlhkost60-62držela.Líhen posazená v polistyrenu v místnosti 19 stupnů. Spokojenost.Ukamaráda28 kuřat k nim doma vylíhlýsmajlík.Tak at´se daří.smajlík

22.4.2014 22:01
ronx

XXX.XXX.170.139

Ja som si tento rok tuto liahen tiez kupil teplota bola ok medzi 38,5 - 39 a vlkost som udrzoval okolo 60 % ale vyliahlo sa len 16 kuriatok z 50 oplodnenych vajec a zbytok bud ostalo vo vajci a tam zdochlo alebo sa ani nezacalo dobat von. A este k tej vlhkosti posledne 3 dni som ju zvysil na cca 75% a este som tie ktore som videl ze su puknute kropil vodou. Co som zrobil zle?

23.4.2014 07:59
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

To, že se vejce nevylíhla, neznamená, že je chyba v líhni, pokud seženete nasadová z jiného zdroje a uděláte 2-3 pokusy líhnutí, pak se dá usuzovat. Mě se z prvních 50 vajec vylíhlo 6 kuřat, bylo prostě brzy na sbírání kvalitních násadových vajec, ted mám tuto líheň plnou. Dělám to tak, že pokaždé, když mám 10 -+ nasadím (mám malé plemeno a nesnáší moc zjara), dolíhnout dávám do samodomky, která mě stála cca 2 tis a vejde se do ní snad i 100 vajec na dolíhnutí. Je to plastová lepší krabice, větrák, topný kabel a termostat a 1 čokoláda. Vše zapojeno cca za 2 h a běhá....vlhkost na dolíhnutí 80% a kuřata šla jak po másle. Zatím první úspěšná várka 100% (nepočítám sběry v lednu a únoru), další výsledky uvidím tento měsíc.
K IQ -Teplota i vlhkost ok, nic jsem neupravoval a nekoumal. Snadno se přelije do vnější misky, za pul dne to klesne, jak se to odpaří.

23.4.2014 22:03
petája

XXX.XXX.96.2

Tak dneska ráno na 3 hodiny vypli proud, líheň jsem vyloženě zabalila do dek a nějak to přečkala, po sepnutí proudu vyletěla vlhkost na 68 %, teplota vystoupala na 39....myslíte, že takový krátkodobý výpadek může mít vliv na vejce v líhní? Jsou tam 3 den..
Začala jsem otáčet vždy po 12ti hodinách, stačí to?
Nyní teplota líhně 39,2 'C, teplota na vejcích vprostřed ( když položím teploměr na ty držátka, ve kterých jsou vejce 37,5 'C a vlhkost se mi drží na 60 %, , ta kolísá a do rána tam bude okolo 55 %...
Ta teplota líhně se mi zdá vyšší, mám přes ní hozenou lehkou deku a když ji sundám, spadne teplota o dost níž....mám tu liheň nechat takto nastavenou?
Moc děkuji za rady smajlík.

24.4.2014 08:05
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Nic se neděje, teplota na vejcích lepší kolem 37,8-38 st. , vlhkost taky neřešte, před líhnutím ji zvyšte klidně na 80%. Několika hodinové výpadky proudu, či zvýšená vlhkost na nějakou kratší dobu ničemu nevadí.

24.4.2014 09:00
krisitnasun

XXX.XXX.26.155

Proc kdyz dodrzuju veskere postupi se mi kurata nelihnou ne slepice krepelky byla 80% uspesnost a u kurat se jsem rada s odrenyma usima za 25% a to ji je musim vyloupat a v nekterych pripadech i podvazat pupecnik =o/smajlík

24.4.2014 12:04
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

krisitnasun napsal(a):
Proc kdyz dodrzuju veskere postupi se mi kurata nelihnou ne slepice krepelky byla 80% uspesnost a u kurat se jsem rada s odrenyma usima za 25% a to ji je musim vyloupat a v nekterych pripadech i podvazat pupecnik =o/smajlík

Příčin tu najdete v diskuzi lihnutí pro panny a panice. Příčina může být nízká teplota. Dále pak vliv kvality vajec. Špatná výživa hejna, degenerace chovu, příbuzenská plemenitba, malá hmotnost nás. vajec, nějaké onemocnění, plísně atddd. Mrkněte do fora jak jsem psal výše.

24.4.2014 15:24
krisitnasun

XXX.XXX.26.155

no v tom je ten problem teplotu si kontroluju hned dvema teplomerama , dobre otacim , vejce mam od 3 chovatelu v prvni varce pani od ktere jsem mela vejce byli jedine co se vylihli ted je tam mam zasse a nic dnes 4 z 20 konec chovatelka ma kvalitni krmiva to je prave ten problem nevim zda to neni touto makro lihni a nebo se moc snazim v predeslem lihnutim jsem na to prdela otacela 1x za 12h a vlhcila v norme a celkovi uspech byl nesrovnatelny no nevim krepelky se maji lihnout dnes zatim nic a perle az v nedeli tak se uvidi

24.4.2014 16:50
clown

XXX.XXX.134.226

ja mel takhle teplomery tri .., hned u sebe .. ,
jeden ukazal 35.7, druhej 36.9, treti 37.8 ... , lekarska rychlobezka i normalni 38.8 :(, az mi pan Kalat z Pribrami pujcil lihenskou fajfku a bylo jasno 38.8 sedelo i potreti .. .. .. takze vysledek 3:3 .. , uz nechci ty digi srace za stovku, ani videt :(

stalo mi to sice dve - tri sady vajec krepelek .., ale stejne :(( Uvarenych cca 50 vajec nic moc .., teda dokud je to uvareny a nevyleze to, tak to jde .. , horsi je, kdyz to vyleze a diky podchlazeni to ma spatny nohy .., no zabijejte to, kdyz je to velky jak cmelak .. smajlík

o vlhkomerech za par desetikorun zase jindy ... :( ukazuje 55/60% a ono prd ..pres 80% :(
takze vlhko a horko .. :((

24.4.2014 17:10
krisitnasun

XXX.XXX.26.155

No ja mam teplomer za 900kc laiserovi ale vlhkomer je nejaka mr.... za kacku njn teplota v lihni je 38.4 porad + nekolikrat za den otacim krepelky v minulem lihnuti byli uspesne 16 ze 20 a kdyby nebylo mich blbich kocek co se dostali do kuchyne ted bych jich nemela jen 13 .... nevim jestli to neni tim ze tam mam vic druhu .. slepice , krepelky a perlicky ???

24.4.2014 18:54
venziva

XXX.XXX.32.1

petája napsal(a):
Tak dneska ráno na 3 hodiny vypli proud, líheň jsem vyloženě zabalila do dek a nějak to přečkala, po sepnutí proudu vyletěla vlhkost na 68 %, teplota vystoupala na 39....myslíte, že takový krátkodobý výpadek může mít vliv na vejce v líhní? Jsou tam 3 den..
Začala jsem otáčet vždy po 12ti hodinách, stačí to?
Nyní teplota líhně 39,2 'C, teplota na vejcích vprostřed ( když položím teploměr na ty držátka, ve kterých jsou vejce 37,5 'C a vlhkost se mi drží na 60 %, , ta kolísá a do rána tam bude okolo 55 %...
Ta teplota líhně se mi zdá vyšší, mám přes ní hozenou lehkou deku a když ji sundám, spadne teplota o dost níž....mám tu liheň nechat takto nastavenou?
Moc děkuji za rady smajlík.

Busmajlíkďte úplně v klidu, máte to vše v pořádku. Minimalizujte otevírání líhně a když budete potřebovat, písněte mi na email v profilu smajlík

24.4.2014 19:00
venziva

XXX.XXX.32.1

ronx napsal(a):
Ja som si tento rok tuto liahen tiez kupil teplota bola ok medzi 38,5 - 39 a vlkost som udrzoval okolo 60 % ale vyliahlo sa len 16 kuriatok z 50 oplodnenych vajec a zbytok bud ostalo vo vajci a tam zdochlo alebo sa ani nezacalo dobat von. A este k tej vlhkosti posledne 3 dni som ju zvysil na cca 75% a este som tie ktore som videl ze su puknute kropil vodou. Co som zrobil zle?

V jak teplé místnosti jste měl líheň? Slepičí vejce není třeba rosit. Jakou vodou jste rosil??? Otevřením líhně uteče všechno teplo,..... Chyb bylo asi více.

24.4.2014 19:56
petája

XXX.XXX.96.2

venziva napsal(a):
Busmajlíkďte úplně v klidu, máte to vše v pořádku. Minimalizujte otevírání líhně a když budete potřebovat, písněte mi na email v profilu smajlík

VENZIVO děkuji za podporu smajlík, určitě se Vám ozvu na email, jen co malý dovolí...líheň otevírám asi 4x denně když dolévám vodu, která se odpařuje čím dál rychleji, na kolik až můžu nechat spadnout teplotu nejníže?

24.4.2014 22:16
ronx

XXX.XXX.248.83

Teplota v miestnosti bolo 18 az 20 stupnov, rosil som obycajnou cistou vodou a rosil som tie vajcia ktore sa zacali liahnut az 22 a 23 den.

24.4.2014 23:39
venziva

XXX.XXX.32.1

ronx napsal(a):
Teplota v miestnosti bolo 18 az 20 stupnov, rosil som obycajnou cistou vodou a rosil som tie vajcia ktore sa zacali liahnut az 22 a 23 den.

Nedržel jste se návodu. smajlík O rosení tam nic není. Pokud jste rosil ještě k tomu studenou vodou - další chyba. Slepičí vejce rosit nemusíte. Každé otevření líhně způsobí vyvětrání teplého vzduchu. Pokud otevřete líheň, kde je naklubané kuře, prudkou změnou teploty a vlhkosti dojde ke stažená blány kolem kuřete. Kuře je jako ve svěrací kazajce a nedostane se ze skořápky. Slepičí vejce se vám lihla až 22. a 23. den? To je také divné, měla by se líhnout 21. den. Neměl jste v líhni nízkou teplotu? Displej by měl ukazovat zhruba 38,8°C- 39,6°C, aby byla u vajec správná teplota.

24.4.2014 23:44
venziva

XXX.XXX.32.1

Pokud jste měl v místnosti teplotu mezi 18-20°C, měla by být líheň trochu zateplená. v návodu samotném udávají, že je tčeba ji mít v místnosti mezi 20-25°C. Pokud je teplota nižší, upozorňují na zateplení. Tato líheň nemá termostat a proto se v místnosti s teplotou pod 20°C bez zateplení dostatečně nevytopí.

25.4.2014 00:04
honzapm

XXX.XXX.29.18

Loni jsem líhnul v této líhni, taky jsem nebyl příznivcem nějakých udělátek
a úprav navíc. Takže jsem líheň zapnul, nalil vodu do jedné z nádržek (už
nevím do které), umístil vejce a 2x denně je otočil (ráno po probuzení
a večer před spaním - tj. absolutně bez pevného čas. režimu).
Ale 20. den žádné škrábání ve vajíčku, žádné pípání, 21. den taky nic.
Při prosvěcování ale vše bylo v pořádku, díky bílým vajíčkům jsem mohl
bezvadně sledovat celý vývoj. Až 22.-23. začalo škrábání a pípání
a z 10 vajec se naklovalo pět kuřat, vylíhla se jen čtyři.

Měl jsem líheň v ložnici, v podkroví, kde je dost teplo.
Byla na zemi, na plovoucí podlaze. Dost to funělo, ale spát se při tom dalo bezva.
Teplota na displeji ok, u vajec jsem ji neměřil. Prostě jsem to nechal dle návodu.

Měl jsem v líhni další vejce (přidával jsem postupně), tak jsem dumal,
co udělat jinak a líp, aby bylo líhnutí řádné.
Nakonec jsem neochotně dal právě tu zmiňovanou osušku jak pod líheň,
tak smotanou do tlustého válce kolem líhně.
Vlhkostí jsem se nezabýval, jen jsem nenechal nádržku nikdy vyschnout.

Vejce (kvůli průběžnému přidávání) jsem otáčel pořád, i ta naklovaná.
Nemělo to na líhnutí žádný vliv (doporučuje se neotáčet poslední dny líhnutí).
Nedával jsem nic na dolíhňovou podložku. Bylo tam už moc chladno
a nelíhlo se to na ní dobře. Nechal jsem naklovaná vejce v kolíbce,
jen jsem se dal na kraj, takže vylíhlé kuře pak bylo v tom krajním prostoru,
kde mělo dostatek místa, ale hned jsem je odebíral do odchovny.
Vylíhlá kuřata rapidně navýšila vlhkost v líhni, ani to nemělo žádný vliv
na inkubaci později vložených vajec.
Dokonce se mi posledních 10 vlašek vyklubalo naráz, během pár hodin,
což byla skvělá podívaná.

25.4.2014 16:11
ronx

XXX.XXX.248.83

Ok kazdy sa uci chybami a chcel som sa spytat ci nevadi ze ked sa male kura vyliahne tak otaca a presuva vajicka a este nieco ako mam vybrat vyliahnute kurence aby sa tie co sa dobu von neuveznili v blanke?

25.4.2014 16:14
ronx

XXX.XXX.248.83

Chcel som sa este spytat co je toto ma to jedno z kuriatok prilepene na zadocku. Je to tvrde.smajlík

26.4.2014 11:58
Jiří Herynek

XXX.XXX.218.182

ronx napsal(a):
Chcel som sa este spytat co je toto ma to jedno z kuriatok prilepene na zadocku. Je to tvrde.smajlík

To je těžce usra.a prdýlkasmajlík je to v téma řešeno včera a dnes.

26.4.2014 17:28
ronx

XXX.XXX.248.83

Uz som mu to odmocil a beha spokojene ale stve ma ze je o tretinu mensi nez ostatny

26.4.2014 19:37
honzapm

XXX.XXX.29.18

To už mu zůstane.
Ani v dospělosti se velikostí a odolností ostatním jedincům nevyrovná.

29.4.2014 15:41
petája

XXX.XXX.96.2

Tak jsem musela náhle s dítětem k lékaři a vrátila jsem se až nyní, na líhni bylo 38% vlhkost, teplota 39 stupňů...vejce jsou tam osmý den, dnes jsem večer chtěla prosvěcovat...je to s tou vlhkostí špatné? Ach jo....smajlík

29.4.2014 17:41
beginner

XXX.XXX.244.10

petája napsal(a):
Tak jsem musela náhle s dítětem k lékaři a vrátila jsem se až nyní, na líhni bylo 38% vlhkost, teplota 39 stupňů...vejce jsou tam osmý den, dnes jsem večer chtěla prosvěcovat...je to s tou vlhkostí špatné? Ach jo....smajlík

Není to špatné. Já vlhkost nechávám záměrně klesnout nízko (suchá nádržka) a teprve vodu dolévám. Průměrně je pak vlhkost od 1. do 18.dne cca 50-55%.

29.4.2014 23:17
venziva

XXX.XXX.32.1

petája napsal(a):

Přesně tak, jak píše beginner, buďte v pohodě. Krátkodobé snížení vlhkosti vůbec nic s vejci neudělá. Teplota 39°C na displeji u této líhně je také OK.

30.4.2014 16:53
rhelis

XXX.XXX.36.20

Dobrý den, pokud vám vejce drhnou při otáčení musíte vytáhnout vejce i systém na otáčení a otočit mřížku která je na dně. Mřížka má z jedné strany zobáčky. Loni jsem vylíhnul kačenky a když jsem dával kuřata líheň jsem vymyl a nepozorností jsem mřížku otočil obráceně potom mi to drhlo taky. Tak se koukněte třeba to bude stejný problém.
At´se Vám to líhne.

S pozdravem
Rudolf Helis
Rychvald

30.4.2014 19:37
venziva

XXX.XXX.32.1

rhelis napsal(a):
Dobrý den, pokud vám vejce drhnou při otáčení musíte vytáhnout vejce i systém na otáčení a otočit mřížku která je na dně. Mřížka má z jedné strany zobáčky. Loni jsem vylíhnul kačenky a když jsem dával kuřata líheň jsem vymyl a nepozorností jsem mřížku otočil obráceně potom mi to drhlo taky. Tak se koukněte třeba to bude stejný problém.
At´se Vám to líhne.

S pozdravem
Rudolf Helis
Rychvald

Já mám mřížku z obou stran hladkou. Úplně ji vyndavám a vkládám, až když se mají vajíčka vyndavat z kolíbek.

30.4.2014 23:48
honzapm

XXX.XXX.29.18

Já pro změnu otáčím každou řádku zvlášť.
Jednou rukou pomalu otáčím páčkou a druhou jemně popostrkuji řádky.
Mřížku nechávám (nezkoumal jsem, jaká je z druhé strany).

5.5.2014 11:17
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Dobra den chtěla bych poprosit o radu co bylo špatně
V lihni už jsem měla 2 krat kuřatka a vše bez problemu,ted jsem nasadila husi vajička ,husy mam svoje lonske labutačky ,Do lihněš jsem dala v prve varce 11 vajec , většina byla neoplozena a zbylo nakonec 6 a z toho se vylihla jen 2 housata kterym jsem musela trošku pomahat a i tak jim trvalo skoro 2 dny než se vykulila z vajička ,V dalšich vajičkach byla ještě 3 housata ale byla sice vyvinuta ale mrtva a jedno bylo zkažene .
Teplota v lihni byla kolem 39.2-38.8 ,vlhkost kolem 70 % někdy vic někdy min ,otačela jsem několikrat za den ,a možna jsem asi špatně či malo chladila .ted mam ještě 65 vajiček ktera se zdaji oplozena :(

5.5.2014 16:30
beginner

XXX.XXX.244.10

ivulka2 napsal(a):
V lihni už jsem měla 2 krat kuřatka a vše bez problemu,ted jsem nasadila husi vajička ,husy mam svoje lonske labutačky ,Do lihněš jsem dala v prve varce 11 vajec , většina byla neoplozena a zbylo nakonec 6 a z toho se vylihla jen 2 housata kterym jsem musela trošku pomahat a i tak jim trvalo skoro 2 dny než se vykulila z vajička ,V dalšich vajičkach byla ještě 3 housata ale byla sice vyvinuta ale mrtva a jedno bylo zkažene .
Teplota v lihni byla kolem 39.2-38.8 ,vlhkost kolem 70 % někdy vic někdy min ,otačela jsem několikrat za den ,a možna jsem asi špatně či malo chladila .ted mam ještě 65 vajiček ktera se zdaji oplozena :(

Z tak malého počtu vajec (6), že se vylíhli jen dvě housata, tak to se nedá nějak posuzovat. Mohla to být náhoda, že zrovna zbývající čtyři vejce nebyla moc kvalitní.

5.5.2014 20:04
ivulka2

XXX.XXX.155.174

ivulka2 napsal(a):

je vidim že tam mam chybu ...ne 65 ale jen 5 vajiček smajlík

5.5.2014 20:58
terezakl

XXX.XXX.100.61

Zdravím líhňaři,
po delší odmlce se opět hlásím. Naposledy jsem tu hledala na staré diskuzi, jak se líhnou housátka. Nikdo nic momc nevěděl, tak jsm se do toho pustila. Mám za sebou už dvě várky. Teplotu jsem neřešili vůbec - mám líheň v pokoji o 23°C. Vlhkost jsem dolévala, aby byla kolem 70 ke konci jsem hodně větala ( klidně i 4 hodiny, když jsem zapomělasmajlík) a samozřejmě rosila - u husích vajec se prý musí hodně, tak jsem to tak také dělala. První várka dopadla následovně - 16 vajec - 14 oplozených a 12 se vylíhlo.
Druhá várka byla perfektní - 8 vajec 8 zdravých housátek. Nádhera smajlík

Toť moje nové zkušenosti.
P.S: kačenky se také línou pefektně - lépe než kuřata.

Terkasmajlík

6.5.2014 22:04
petája

XXX.XXX.96.2

Dobrý večer.
Tak se po odmlce opět ozývám, nakonec z 35 vajec mám 32 oplodněných a zdají se v pořádku...chtěla jsem se zeptat, mohu nechat ta 3 neoplodněná vejce v líhni do konce líhnutí, nejsem si jistá, zda jsou opravdu neopłodněná...líhnu poprvé..
A až se začnou kuřata líhnout, dostala jsem radu, že mám hlavně vyndávat skořápky, aby se nenalepily ještě na nevylíhlá vejce a kuřátka nechat v líhní klidně déle, jak dlouho tam tedy kuřata nechat? Líheň by se neměla otvírat, aby se kuřátka mohla v pohodě dostat z vajíček, jak mám tedy vyndat ty skořápky a kuřata, která se vylíhla?
Jak dlouho mám čekat na vylíhnutí posledního kuřete?
Snad jsem otázky položila srozumitelně....díky...Petra

7.5.2014 20:45
petája

XXX.XXX.96.2

Můžete mi prosím ještě poradit, vejce jsem do líhně nasazovala 21. 4. ve 21. hodin večer.
Kdy je mám přendat na mřížku a kdy by se měly začít asi líhnout?
Kolik mám od toho 18-tého dne udržovat teplotu a vlhkost?
Děkuji moc, bohužel jsem přišla o návod a po několikátém přečtení velké diskuze z minulého roku už mám ve všem zmatek...smajlík

8.5.2014 02:26
beginner

XXX.XXX.244.10

petája napsal(a):
Můžete mi prosím ještě poradit, vejce jsem do líhně nasazovala 21. 4. ve 21. hodin večer.
Kdy je mám přendat na mřížku a kdy by se měly začít asi líhnout?
Kolik mám od toho 18-tého dne udržovat teplotu a vlhkost?
Děkuji moc, bohužel jsem přišla o návod a po několikátém přečtení velké diskuze z minulého roku už mám ve všem zmatek...smajlík

Vejce opatrně přendejte na mřížku v pátek 9.5.večer. Nejlépe tou stranou nahoru jaká byla poslední poloha v kolíbce. Kuřata by se měla začít klubat v neděli a vylíhnout v pondělí.
Když budete mít líheň v teplém a vlhkém prostředí, tak jí můžete otevřít, vyndat skořápky a zkontrolovat vejce zda není naklubáním otočené k mřížce, zaklíněné mezi ostatními vejci nebo přelepené skořápkou. Nejsem zastánce otevírání líhně během klubání, ale když už, nedělejte to často, max. 2-3 krát denně. Kuřata tam nechte do té doby než bude vyklubaná většina, protože udržují pro ostatní vhodnou vlhkost a teplotu ke klubání. Kuřata vyndavejte až v případě, že je líheň plná a nemají si kde lehnout. Vyndavejte pouze suchá kuřata. Konec líhnutí je, když už je i poslední vylíhnuté kuře suché ( do té doby v líhni i první vylíhnutá kuřata v pohodě vydrží).

Můj názor je, že nejlepší je k líhni během líhnutí vůbec nechodit. Vylíhnutá kuřata jsou klidná, spí a klubající se kuřata mají klid. Když kuřata zaznamenají pohyb kolem líhně, začnou být aktivní a pak po sobě šlapou a koulí ostatními vejci. To vás vyděsí a začnete líheň otevírat, vyndavat kuřata, skořápky...to zase děsí je...nakonec vyndáte skoro všechna vylíhnutá kuřata a úplně se změní klima v líhni. Není to dobré. Na druhou stranu, ano, může se stát, že nějaká skořápka přischne k vejci nebo že je kuře naklované a nemůže se dostat ze skořápky, protože je vejce překulené do špatné polohy. Každý máme jiné podmínky, někdo má k dispozici teplou a vlhkou místnost, jiný nemá... a tak se nedá jednoznačně říct jeden postup, který by byl dobrý pro všechny.

Teplotu udržujte stejnou nebo ji pouze mírně snižte. Už tím, že je přendáte na mřížku, budou vejce v nižší teplotě.
Podle návodu, voda na poslední dva dny do nádrže B (velká nádrž po obvodu 75%). Tohle je trochu složitější odhadnout, jestli se kuřata budou klubat dvacátý den nebo třeba až dvaadvacátý. To je pak pro opozdilce vysoká vlhkost už od osmnáctého dne příliš. Zvýšila bych jí v pátek večer nebo klidně i během soboty. Stalo se mi, že se kuře vyklubalo ještě než jsem zvýšila vlhkost a od té doby ji zvyšuji až devatenáctý den, protože pro opozdilce je to lepší.

9.5.2014 23:10
petája

XXX.XXX.96.2

beginner napsal(a):
Vejce opatrně přendejte na mřížku v pátek 9.5.večer. Nejlépe tou stranou nahoru jaká byla poslední poloha v kolíbce. Kuřata by se měla začít klubat v neděli a vylíhnout v pondělí.
Když budete mít líheň v teplém a vlhkém prostředí, tak jí můžete otevřít, vyndat skořápky a zkontrolovat vejce zda není naklubáním otočené k mřížce, zaklíněné mezi ostatními vejci nebo přelepené skořápkou. Nejsem zastánce otevírání líhně během klubání, ale když už, nedělejte to často, max. 2-3 krát denně. Kuřata tam nechte do té doby než bude vyklubaná většina, protože udržují pro ostatní vhodnou vlhkost a teplotu ke klubání. Kuřata vyndavejte až v případě, že je líheň plná a nemají si kde lehnout. Vyndavejte pouze suchá kuřata. Konec líhnutí je, když už je i poslední vylíhnuté kuře suché ( do té doby v líhni i první vylíhnutá kuřata v pohodě vydrží).

Můj názor je, že nejlepší je k líhni během líhnutí vůbec nechodit. Vylíhnutá kuřata jsou klidná, spí a klubající se kuřata mají klid. Když kuřata zaznamenají pohyb kolem líhně, začnou být aktivní a pak po sobě šlapou a koulí ostatními vejci. To vás vyděsí a začnete líheň otevírat, vyndavat kuřata, skořápky...to zase děsí je...nakonec vyndáte skoro všechna vylíhnutá kuřata a úplně se změní klima v líhni. Není to dobré. Na druhou stranu, ano, může se stát, že nějaká skořápka přischne k vejci nebo že je kuře naklované a nemůže se dostat ze skořápky, protože je vejce překulené do špatné polohy. Každý máme jiné podmínky, někdo má k dispozici teplou a vlhkou místnost, jiný nemá... a tak se nedá jednoznačně říct jeden postup, který by byl dobrý pro všechny.

Teplotu udržujte stejnou nebo ji pouze mírně snižte. Už tím, že je přendáte na mřížku, budou vejce v nižší teplotě.
Podle návodu, voda na poslední dva dny do nádrže B (velká nádrž po obvodu 75%). Tohle je trochu složitější odhadnout, jestli se kuřata budou klubat dvacátý den nebo třeba až dvaadvacátý. To je pak pro opozdilce vysoká vlhkost už od osmnáctého dne příliš. Zvýšila bych jí v pátek večer nebo klidně i během soboty. Stalo se mi, že se kuře vyklubalo ještě než jsem zvýšila vlhkost a od té doby ji zvyšuji až devatenáctý den, protože pro opozdilce je to lepší.

Děkuji mockrát za radu, vejce jsem teď večer přendala na mřížku, vlhkost se mi zatím drží na 78 st, a teplota na 39,2 st., ta zůstala stejná...a říkám si, děj se vůle boží...
Beginner, mohu Vám případně napsat na email? Díky...

7.6.2014 17:30
petája

XXX.XXX.96.2

Zdravím všechny Makro líhňaře smajlík
Tak ze 32 oplodněných vajíček se nakonec vylíhlo 24 kuřátek, která se mají čile k světu a jsou jim nyní 3 týdny....smajlík
Nyní mám v líhni 12 vajec orlovek, chtěla jsem se zeptat ohledně vlhkosti, pořád semi drží na 76%, ať doleji vody málo, nebo i více, vylítne vždy na 76% a pak pomalu klesá na 61% a pak prudce skočí na 38%. ( nádržka vyslechne ), nemám prostě šanci udržet tam vlhkost okolo těch těch 60 %....jak by se to dalo vyřešit? Anebo to řešit vůbec nemám?
Bude to tím, že je v líhni jen 12 vajíček?
Teplota na displeji ukazuje 39,1 - 39,3 což je myslím v pořádku...

21.4.2015 20:37
skodovak

XXX.XXX.49.50

Dobrý den, pokud dobře měří teploměry, mám spíše problém opačný a to vysoká teplota u vajec.
Mám na prostředku téměř 37.8.-38 na vrchu 38.2 až 38.5 a to mám vajíčka malá zdr. Plemena.
V pokoji 21 až 24, lze nějak řešit kromě nižší teploty pokoje což u mně nejde.?
Zateplení nemám žádné jen hadr pod. Děkuji.

4.5.2015 09:56
MártyZ

XXX.XXX.0.0

Dobrý den, zakoupil jsem tuto líheň a na úplně první moje líhnutí jsem dal vajíčka IB ( jak u nás říkáme lahváčů). Podle měření drží teplotu i vlhkost jak je napsáno v návodu. Připadá mi trošku hlučnější, ale jak tu někdo píše, třeba se to srovná. Jediné co mě udivuje, že pokud jdu obracet vajíčka a sundám vrchní část a nakloním jí, tak v místě kde je kryt ve kterám je umístěn ukazatel teploty a vlhkosti s přepínáním stupňů, vždy vyteče pár kapek vody, která tak zřejmně kondenzuje. Je to běžné?

5.5.2015 13:06
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Mám 2 stejné, v jedné ukazuje špatně hydroměr cca o 20%, a v té samé je teplota cca 39-39,5 st. na vrchu vajec - tudíž o 0,5 st. ve středu, je to více, ale vylíhlo se to pěkně, asi s denním předstihem ( způsobeno vyšší teplotou ), po druhé jsem ji použil jako dolíheň - nižší teplota na podložce - cca kolem 38 st., a OK. Ta první, co už vylíhla asi 100 kuřat má teplotu na lísce ok, ale nižší na podložce. tudíž, pokud to neuchladne, nebo se to neupeče, dá se s tím líhnout.
Tu teplejší jsem dal do garáže, venku 5 st a peče na pěkných 38,5, ted už zase více. Z toho mi vyplívá, že nemá líheň termostat ale pouze pravidelně pulzně topí, podle blikání a velice ji ovlivnuje okolní teplota.

A jak máte úspěšnost? Slyšel jsem vesměs špatná čísla, já mám cca 65% z nasbíraných, z odpadu polovina čistých.
JH.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.5.2015 14:19

Líheň má termostat nastavený na teplotu líhnutí při vnější teplotě 20-22 st.Že termostat má, poznáte, když víko podržíte odklopené, tak svítí kontrolka nepřetržitě a nebliká.Z plné líhně se mi nevylíhne v průměru tak 6 kusů.Je také třeba občas vyměnit vejce od středu, kde je teplota nejnižší s vejci od kraje.

4.6.2015 19:33

Dnes líhnutí naprosto katastrofální, z 25 vajec bovans pro známého se vylíhla 4 kuřata,5 té naklované do poloviny a úhyn a zbytek kuřat uhynulo ve vejcích dle velikosti a žloutkového váčku mezi 17 a 21 dnem.Teplota po celou dobu líhnutí 38,4 - 38,8 na termostatu, na vejcích cca o 0,2 st méně.Vlhkost jsem udržoval po celou dobu kolem 60 % i při klubání.Poslední 4 dny na dolíhňové lísce.Mám docela obavu, že jsem kuřata udusil vysokou vlhkostí, že vlhkoměr ukazuje špatně.Rozpitvaná vkuřata byla dle mého pohledu obalena hodně vodnatými blánami.

Máte někdo u této líhně podobnou zkušenost.

6.6.2015 22:56
Jens

XXX.XXX.7.192

Koupil jsem si taky líheň. Pokud potřebuje někdo do Makra pro incubátor, tak ať se ozve.
jens1000@seznam.cz.

22.11.2015 17:12
Líhneme

XXX.XXX.7.192

Dobrý den, dovolte mi Vás pozvat k prohlídce internetového obchodu www.Lihneme.cz, kde můžete naleznout líhně určené k domácímu chovu drůbeže, plazů a exotického ptactva. Děkuji a přeji krásný den.

27.12.2015 22:33
honzapm

XXX.XXX.182.25

Také nahoru.

9.3.2016 19:16
smrk1973

XXX.XXX.131.68

Dobrý den existují do Makrovek, také lísky na křepelky aby šli také otáčet páčko vše najednou dík za info.

10.3.2016 21:11
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Nedělám reklamu těmto líhním, vše mi úžasně od bažantů, slepic či hus v daný den co se má líhnout to se vylíhlo. Krásně odvíčkované vajíčko a mláďata perfektní. Chci dodat, že když jsem v těchto líhních nyní přibral kolegům na odlíhnutí cizí vejce, tak tyto měly problém a buď uhynuly ve vejcích, nebo se horkotěžko dostávaly ven. Asi to nebude líhní. To samé jsem zažil i s husami. Není to náhodou špatnou stravou či genetikou rodičů? Při líhnutí mým kohoutem orlovky a mou slepicí vše v pořádku. Při výměně kohouta z cizího chovu a těch samých slepic ve stejné líhni při stejném krmení ale lepším počasí, už nejsou takové mrazy, úplná katastrofa. Třeba si nesedla genetika. Pepa

11.3.2016 09:09
alena.par

XXX.XXX.11.178

Já jsem líhla poprvé, tak jsem nazkoušku dala 15 vajíček,1 bylo neplodněné a jedno se přestalo vyvíjet a zbytek se krásně vylíhl. Takže už tam mám 40 dalších smajlík

19.3.2016 21:52
Líhneme

XXX.XXX.7.192

smrk1973 napsal(a):
Dobrý den existují do Makrovek, také lísky na křepelky aby šli také otáčet páčko vše najednou dík za info.

Dobrý den, ano, existuji lisky do otočného roštu.. Podívejte se na Lihneme.cz.

21.3.2016 09:23
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Dobrý den, chci se podělit o své zkušenosti při líhnutí v různých líhních, ale hlavně v MAKRO líhních. Při prosvěcování vajíček u přirozených odchovů slepice, husy, kačeny atd. jsem zjistil, že i když venku pršelo a husa stále na vejce nasedala mokrá, tak vejce silně ztrácely vlhkost a těsně před líhnutím byla skoro 1/3 vzduchová mezera. House či kuře pak má dostatek vzduchu pro své dýchání před vylíhnutím a může se zde točit a krásně otvírat víčko u vajíčka jakoby otvírákem. Proto když jsem se držel návodu k líhním a dodržoval předepsané vlhkosti, tato mláďata byla příliš velká, celou dobu se zde vše zdárně vyvíjela až do doby líhnutí, kdy se téměř vše vždy udusilo. Takže když to shrnu, první tři dny vejce symbolicky pokropím, líheň zavřu, jemná vlhkost tam zůstává, protože vejce netočím a ani líheň neotevírám. Po třetím dni, když začnu točit vejci, líheň otvírám a celou dobu vejce suším. Samozřejmě sleduji vzduchovou mezeru abych to nepřehnal, ale to se mi ještě nestalo, mám asi ve starém domku vyšší vlhkost. A den před tím, než začnu opět s vejci netočit, pod vejce naliju vodu a držím maximální vlhkost. U husy je ještě kropím rozprašovačem. Vše se líhne v daný den, vajíčka jsou uvnitř čistá a kuřata, housata, bažanti vše se zataženým pupkem a vitální. Když popřípadě přilíhnu pár kusů cizích vajec, samozřejmě dodržím daný postup od sklidnění nejméně 24 hodin po jízdě, a tato schválně proložím mezi svá vejce (chaoticky), tak vidím problémy při líhnutí u těchto vajec. Takže asi horší strava či jiné podmínky u chovatele. Vejce samozřejmě nevážím na úbytek hmotnosti, ale selským rozumem, když dodržím vzduchovou bublinu, aby byla před líhnutím taková jaká má být, tak i ta váha musí jít dolů. Tato menší housata či kuřata se po vylíhnutí jako kdyby nafoukla při přijmutí vysoké vlhkosti z líhně. Kdybych je chtěl zpátky do vajíčka zavřít, už se tam nevejdou.
Při odchovu velkých papoušků Ara jsem vycházel taky z toho, že jsou z tropické části jižní a střední Ameriky a když jsem tato vejce udržoval ve vlhkostech předepsaných líhni pro tyto druhy, jsem nic nevylíhnul, mlláďata se vždy zadusila ve vejcích, byla tak obrovská, že se tam ani nemohla otočit. Když jsem je začal sušit, vše je v pořádku. Samozřejmě tato nelíhnu v MAKRO líhních. Proto za mne: sušit, sušit a sušit. Tento příspěvek dám i na podobné vlákna je to tu celkem nepřehledné a tazatelé řeší tento problém na různých místech. Pepa

24.3.2016 08:37
alena.par

XXX.XXX.11.178

Já se jen přidám se zkušeností.Líheň jsem koupila starší za pár kaček.Na zkoušku jsem tam dala 15 vajíček ze dvorku a vylíhlo se mi 13 kuřátek (1 neoplodněné a 1 se přestalo vyvíjet).Pk jsem si tam nasadila své vlašky a z 42 vajíček 39 čilých kuřátek, klubaly se dva dny ale za to může asi délka skladování násadových vajec (až 3 týdny).Takže za mě: za ty prachy super!

17.4.2016 23:24
Líhneme

XXX.XXX.7.192

Návod k líhni najdete zde.
http://www.lihneme.cz/navody-k-obsluze/.

13.2.2018 21:28
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Zdravím, v pátek jsem manželce nasadil do líhně, a odjel pracovně frr. Dnes mi žena povídá. Táto ta líheň jede od pátku o deset stupňů méně, takže 29- 30 st. Líheň asi odešla, . Má smysl půjčovat si rychle jinou a vejce přendal, nebo vejce uvařit slípkám a začít od znovu. děkuji

14.2.2018 07:30
Zpěváci Ústí

XXX.XXX.11.21

Nikdo neporadí

Přidejte reakci

Přidat smajlík