Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2014 22:53
brondous

XXX.XXX.213.98

vždy jsem byl zastáncem odchovat si vše když ne od hejna tak alespoň od vejce.Vloni jsem si pořídil pižmy a párek hus a vše bez jediného uhynu.Letos první várka z líhně 14 hus a 20 mulardů,dnes jsou 4 týdny staré,ráno přijdu do chlíva a leží tam pět kachňat.Po podrobnějším prohlídnutí zbytku,vše Ok a vypuštěno na pastvu.Odpoledne jsem našel tři padlé,zbytek jsem zahnal do chlívku,pustil infra,v osm jsem přišel na kontrolu a opět jsem házel dva kusy do kolečka.Vůbec nevím co tam mám ráno čekat.Co může mít tak akutní průběch?

5.5.2014 09:29
ovecka

XXX.XXX.171.70

1.Nedostatek vitamínů(A?D?E?),2, pokud jsou už více jak 14 dní na pastvě - začervení, 3, otrava?. jiné akutní onemocnění. Dana

5.5.2014 11:28
brondous

XXX.XXX.213.98

ovecka napsal(a):
1.Nedostatek vitamínů(A?D?E?),2, pokud jsou už více jak 14 dní na pastvě - začervení, 3, otrava?. jiné akutní onemocnění. Dana

Vitamíny možná ale nevím zda by to mělo tak akutní průběh bez nějaké skleslosti a nechutenství.měsíc bez uhynu a během jednoho dne taková řacha.Na pastvu jsem dával již od týdne mezi okna aby byli v teple ale vyvaroval jsem se je dávat někam kde bylo nějaké zvířectvo již dříve.Nevím zda jsem neudělal chybu,nasekal jsem jim převčírem (nepouštěl jsem byla zima)do žebříčku trávu která byla mokrá oni samozřejmě vytahali zašlapali a zda náhodou nesežrali tu zašlapanou a zapařenou trávu.Ráno ale po uhynu kachňat vypadali Ok a za dvě hodiny KO.Vubec nemám tušení.

12.5.2014 15:30
brondous

XXX.XXX.213.98

Tak jsem přeléčil Sulfacoxem,tři dny dostávali vitamíny AD3 a topil jsem jim.Roboran a Acomid dostávají standartně Dnes jsem pustil na hodinu ven, zavřel přijdu za dvě hodiny do chlívku a tři housata se vůbec nezvedli a do pul hodiny bylo po nich a za další hodinu přijdu a dva mulardi přestali chodit,plazí se jakoby po kloubách, tak si myslím že mi padne vše,bohužel zde není veterinář který by tomu trochu rozuměl.Z 15 ti hus okolo dvou kil 8 kusů pryč a mulárdů ani nemluvím

12.5.2014 16:22
brondous

XXX.XXX.213.98

tak po necelé hodině přijdu na zahradě a poslední dvě z těch největších hus jsem našel ležet u rybníčku KO. Hodinu před jsem nic nepozoroval,jak když je trefí šlak.Některé tedy přestanou chodit a za čtvrt hodiny je po nich.Nenapadá nikoho nic?Otravu nepředpokládám.Nikde neroste nic jedovatého a chovné kusy všechny bez problémů.

12.5.2014 16:43
brondous

XXX.XXX.213.98

Jako by to mělo nějakou souvislost s pohybem.pokud jsou ve chlívku na hoblinách šest dní byly Ok,Vypustím je ven a jen je sbírám.Proč do teď ani jeden uhyn,vloni ani jeden uhyn,a teď tohhle.
Tyto jsem už oželel ale mám husu s 22ks housatky ,30 maličkých mulárdů na rybníku dvě pižmy s 30ti třínedělnímy kačatky ,11 krutek a dvě kruty mi sedí a opravdu přemýšlím co s tím.Když jsem veterináři u nás řekl že mi padlo 7 hus tak mi nabízel Entizol.Jsou to pejskaři.

12.5.2014 16:47
ladd

XXX.XXX.34.42

A co otrava? Nemohly se něčeho jedovatýho napást?

12.5.2014 17:12
brondous

XXX.XXX.213.98

ladd napsal(a):
A co otrava? Nemohly se něčeho jedovatýho napást?

Nepozoruji že by něco jedovatého zde rostlo a hlavně jak jsem psal vše ostatní se stejným teroteriem je Ok.A tp dnes jsem je záměrně vyhnal na jiné místo aby nepřišli do kontaktu s jiným zvířectvem

12.5.2014 18:44
ovecka

XXX.XXX.31.130

Tento odkaz je na prezentaci o nemocech vodní drůbeže:
http://fvl.vfu.cz/export/aviarni-medicina-LS-2007/Veterinarni_problematika_vodni_drubeze_a_pernate_zvere-6-V-07.pd

Koukněte na to, podobnou diagnozu, jako uvádíte, tam má několik nemocí. Takhle po netu těžko poradit.
Moje zkušenost: housata a kachňata do věku 3-4 (podle počasí, jsou náchylná na prochladnutí od nožek, i když jsou s husou) týdnů vůbec nevypouštím ven na pastvu.
Dávám zelené krmivo ze zahrady, kam žádná! drůbež nikdy nepřišla. Jinak krmím kompletní směsí a v 10 dnech a po týdnu znova přidávám každému do zobáku vitamíny AD3 a Hydrovit E+Se, zhruba po 0,5ml od každého (pro kachňata na 10ks 1+1ml do vody).
Po vypuštění na pastvu pozoruji pohyb, když je zaháním, velice pomalu! do husníku. Ve chvíli, kdy se některé z nich začne opožďovat nebo upadne a hůře vstává, ihned! odčervím Helmigalem 1tabl. do zobáku a po týdnu opakuji. Preventivně odčervím po 14 dnech na pastvě.
Pokud jsem s odčervením otálela 4-5 dní, padala housata jedno za druhým, tak jak popisujete.
Upozorňuji, že se jedná o mou ověřenou zkušenost a nechci ji nikomu vnucovat, ani zde vést diskuze směs x přirozené krmení. Dana

12.5.2014 19:38
brondous

XXX.XXX.213.98

ovecka napsal(a):
Tento odkaz je na prezentaci o nemocech vodní drůbeže:
http://fvl.vfu.cz/export/aviarni-medicina-LS-2007/Veterinarni_problematika_vodni_drubeze_a_pernate_zvere-6-V-07.pd

Koukněte na to, podobnou diagnozu, jako uvádíte, tam má několik nemocí. Takhle po netu těžko poradit.
Moje zkušenost: housata a kachňata do věku 3-4 (podle počasí, jsou náchylná na prochladnutí od nožek, i když jsou s husou) týdnů vůbec nevypouštím ven na pastvu.
Dávám zelené krmivo ze zahrady, kam žádná! drůbež nikdy nepřišla. Jinak krmím kompletní směsí a v 10 dnech a po týdnu znova přidávám každému do zobáku vitamíny AD3 a Hydrovit E+Se, zhruba po 0,5ml od každého (pro kachňata na 10ks 1+1ml do vody).
Po vypuštění na pastvu pozoruji pohyb, když je zaháním, velice pomalu! do husníku. Ve chvíli, kdy se některé z nich začne opožďovat nebo upadne a hůře vstává, ihned! odčervím Helmigalem 1tabl. do zobáku a po týdnu opakuji. Preventivně odčervím po 14 dnech na pastvě.
Pokud jsem s odčervením otálela 4-5 dní, padala housata jedno za druhým, tak jak popisujete.
Upozorňuji, že se jedná o mou ověřenou zkušenost a nechci ji nikomu vnucovat, ani zde vést diskuze směs x přirozené krmení. Dana

Vážím si vašich rad a snažil jsem se jimi i řídit.Většina nemocí má průjem nebo delší příznaky.Te´d jsem koukal do kalendáře a housata měli 6 týdnů.na pastvu chodily pouze do "skleníku" od 14 dnů s tím že jsem přendaval večer aby měly suchou trávu a byly pouze tam kde se nic nepaslo.Na otevřené pastvě byly pouze půl dne před týdnem,pak týden v chlévě na léčbě a dnes jsem je vypustil podruhé a ze 14 hus 20-ti mulardů zbývají 4 husy(ty jsou nejmladší, 5-ti týdenní,líhnul jsem 8ks a za týden 6ks) a 3 mulárdi.Odchovával jsem pod keramickými žárovkami ve chlívku který jsem jim udělal u kotle aby měli tepleji.Denně měněná podestýlka hobliny.Krmnou směs jsem nasadil pouze před týdnem na vaše doporučení jinak pšeničný šrot s ječným a hodně kopřiv.Pokud bych měl něco již v rodičovském hejnu myslím že by se to projevilo již dříve a ne tady v tom stáří.
AD3 Hidrovit jsem aplikoval také na vaše doporučení a Helmigal měl veterinář pouze v nějaké práškové formě pro prasaata.Tabletky na holuby neměl tak jsme se dohodly na Sulfacox.Za celý týden nic a dnes po vypuštění nářeJeště jedna věc těch kačen jsem měl 23ks ale tři se líhly později a byly to trpaslíci,nerostli a jednomu vypadalo peří od hlavy až na zadek(myslel jsem avitaminoza),tak jsem je před 14 dny utratil.Nemohlo by to mít nějakou souvislost?

12.5.2014 20:01
ovecka

XXX.XXX.31.130

Sulfacox je antibiotikum a antikokcidikum, ale neřeší problém začervení. I když, tak jak to popisujete, by začervené být neměly. Pak už jedině některá z rychle probíhajících nemocí, ale to je hhádání ze lžičky vody. Pokud si projdete výše uvedenou prezentaci, tak zjistíte, že několik infekčních nemocí se projevuje náhlým úmrtím z plného zdraví. Vím, že je to k vzteku, ta bezmoc a znám ten pocit, kdy jdete do chlívku s hrůzou, co vás zase čeká. Škoda jen, že je pro vás ten Helmigal nedostupný. Já jej mám v zásobě neustále. Pokuste u veta poptat Chemisole. Je do vody a dávkuje se 1ml na litr. Dáte po 2-3 dny a po 10 dnech zopakovat. Jinak už mne opravdu nic nenanpadá, co by se dalo zkusit.
Pokud bude ještě úhyn, otevřete mrtvolku a zkontrolujte játra - u kachen virová hepatitida-červené skvrny, herpesvirová enteritida - žlutavé skvrny Dzerzyho nemoc u husí a pižmovek - vypadávání peří? Fakt to takhle nejde určit. Dana

12.5.2014 20:48
brondous

XXX.XXX.213.98

ovecka napsal(a):
Sulfacox je antibiotikum a antikokcidikum, ale neřeší problém začervení. I když, tak jak to popisujete, by začervené být neměly. Pak už jedině některá z rychle probíhajících nemocí, ale to je hhádání ze lžičky vody. Pokud si projdete výše uvedenou prezentaci, tak zjistíte, že několik infekčních nemocí se projevuje náhlým úmrtím z plného zdraví. Vím, že je to k vzteku, ta bezmoc a znám ten pocit, kdy jdete do chlívku s hrůzou, co vás zase čeká. Škoda jen, že je pro vás ten Helmigal nedostupný. Já jej mám v zásobě neustále. Pokuste u veta poptat Chemisole. Je do vody a dávkuje se 1ml na litr. Dáte po 2-3 dny a po 10 dnech zopakovat. Jinak už mne opravdu nic nenanpadá, co by se dalo zkusit.
Pokud bude ještě úhyn, otevřete mrtvolku a zkontrolujte játra - u kachen virová hepatitida-červené skvrny, herpesvirová enteritida - žlutavé skvrny Dzerzyho nemoc u husí a pižmovek - vypadávání peří? Fakt to takhle nejde určit. Dana

Tk jsem se odhodlal a ještě jsem dva kusy hus před spálením otevřel.Střeva Ok,žaludek OK,játra lehce fleky jakoby odstínem do žluta a na jatrech jakoby asi tři chuchvalce sražené krve

12.5.2014 22:17
kamis

XXX.XXX.62.41

Nemůžou se někde dostat k roundapu, fridexu nebo nějakému postřiku - sajrajtu ? Příznaky sedí na akutní otravu, neožírají venku něco jedovatého - tis, oleandr, škumpu, vratič, konvalinky, lýkovec, oměj ( ten je jedovatej jak sviňa - jednou se mi sním otrávila česká husa, chvilku se potácela a pak padla).

20.5.2014 16:09
brondous

XXX.XXX.213.98

Tak jen pro info,z těch 14 hus mi zůstaly 4,které obden nemůžou na nohy,jsou malatnější,hrozné peří ,průjem a denně se zabývám myšlenkou s nimi praštit.Z 20ti mulárdů dva které vypadají Ok. Od husy s 22mi housátky do dnes vše ok,dnes jsem je vypustil na výběch a tři jsem našel padle-stejný scénář.Prohlédl jsem 30ks mladých mulárdů,které mám ve stejném chlévě v odchovně a cca šest kusů má pleš,prostě holé fleky na hlavě.Předpokládám tedy že to bude Parvoviróza.
Na zahradě v rybníku mám dvě pižmy s 30-kachňaty-zatím OK.No a co dál?Co poradíte?
Zřejmě asi nechat vše vychcípat,co nechcípne,praštit s tím o zem,
Co se týče rodičovských hejn nevykazují žádný problém,2x husa a houser,tři pižmy,dvě kachny a dva pižmáci se tváří Ok,pro jistotu asi vše utratit.Slepice(výběh i ustájení mimo) začaly pšíkat asi utratit,krůty na dvoře pokud odvodí mladé nechat nebo také utratit?
V loni jsem si přivezl od chovatele králiky hyly které měli zřejmě parezu.Neprospívaly,chov se nedařil a ve finále měli vyžrané díry pod kůží ve stehnech(absces),v zimě jsem celý chov králiků zlikvidoval,možná že je to nějaký pozůstatek od nich,čert ví.
Tak co chovatelé co mi poradíte?Omlouvám se za melancholii ale fakt vidím vše černě.

20.5.2014 21:54
katka83

XXX.XXX.111.235

Ja by som uhynuté húsa dala na veterinárnu pitvu. Dať to poriadne vyšetriť, aby ste vedeli na čom ste.

21.5.2014 10:18
ovecka

XXX.XXX.171.70

Pokud budete chtít mít jistotu, opravdu pitva nemocných jedinců. Hygienická a preventivní opatření dle nákazové situace. I pro vodu existují vakcíny, domluvit se někde ve velkochovu na odběr menšího množství. Najít kvalitního veta a konzultovat s ním. Zvýšit hygienu chovu (desinfekce ubikací minimálně 2x do roka, + po každém turnusu mláďat, desinfekce napaječek, krmítek 1x týdně, častější výměna podestýlky, kompostování s vápnem bez přístupu ostatní drůbeže na kompost, krmení mladých zeleným, které je z pozemku, kde nikdy drůbež nebyla) a prevenci ( vitamíny, očkování, preventivní odčervení, oddělený chov jednotlivých druhů a turnusů mláďat, včasná léčba, popřípadě likvidace nemocných kusů). To je můj návrh.
Druhá verze - chov zlikvidovat. Všechna dřevěná zařízení spálit. Rok počkat, druhý rok připravit vše nové a další roky začít znovu.
Třetí verze - zlikvidovat nemilosrdně nemocné kusy, provést hygienická opatření a pokračovat v chovu. Jak zde někteří zastánci přírodního výběru doporučují, vyselektují se ,,odolní" jedinci (dost často to jsou celoživotní bacilonosiči - přivezete cizí zvíře a jede nemoc znova). Mám ale dojem, že to bude to samé. Za sebe bych nedoporučovala.
Držím vám palce Dana

21.5.2014 10:33
bara001

XXX.XXX.40.135

Souhlasím s paní Danou, ale především by bylo vhodné řešit věc s veterinářem, názory na dálku vám moc nepomohou a riskujete další úhyny. Ze své zkušenosti - mám 2 skvělé veterináře a tak je vždy jeden k dosažení, mám-li podezření na závažnou nemoc, a to při vašich úhynech mláďat něco takového bude, okamžitě volám veterináře. Naše rodinná kamarádka veterinářka vždycky říká: "zavolej raději třikrát zbytečně než jednou pozdě". Držím palce, ať se u vás situace zlepší. Barbora

23.5.2014 18:28
brondous

XXX.XXX.213.98

ovecka napsal(a):
Pokud budete chtít mít jistotu, opravdu pitva nemocných jedinců. Hygienická a preventivní opatření dle nákazové situace. I pro vodu existují vakcíny, domluvit se někde ve velkochovu na odběr menšího množství. Najít kvalitního veta a konzultovat s ním. Zvýšit hygienu chovu (desinfekce ubikací minimálně 2x do roka, + po každém turnusu mláďat, desinfekce napaječek, krmítek 1x týdně, častější výměna podestýlky, kompostování s vápnem bez přístupu ostatní drůbeže na kompost, krmení mladých zeleným, které je z pozemku, kde nikdy drůbež nebyla) a prevenci ( vitamíny, očkování, preventivní odčervení, oddělený chov jednotlivých druhů a turnusů mláďat, včasná léčba, popřípadě likvidace nemocných kusů). To je můj návrh.
Druhá verze - chov zlikvidovat. Všechna dřevěná zařízení spálit. Rok počkat, druhý rok připravit vše nové a další roky začít znovu.
Třetí verze - zlikvidovat nemilosrdně nemocné kusy, provést hygienická opatření a pokračovat v chovu. Jak zde někteří zastánci přírodního výběru doporučují, vyselektují se ,,odolní" jedinci (dost často to jsou celoživotní bacilonosiči - přivezete cizí zvíře a jede nemoc znova). Mám ale dojem, že to bude to samé. Za sebe bych nedoporučovala.
Držím vám palce Dana

Tak jedno house jsem již zaslal na svu,tak jsem zvědav, ale vypadá to na tu parvirozu.Pokud sečtu fakta
-v odchovně byla malá krůťata vyloženě vedle housátek a těch se to nedotklo(alespoň zatím)
-téměř v šesti týdnech se projevila nákaza a popadalo téměř vše.Vydržely ze společného ustájení do dnes tři housátka které klempírují a dva mulárdi,jeden nejeví žádné známky a jeden je trochu menší a má holejší krk.
-další odchov který je ve stejném chlévě(mají ale svůj kotec) u kotle.husa s 22ks housátek(cca 10 dní) zbývá 13 housátek.Dnes již nebyl akutní průběh ale jedno je olysalé okolo očí a jedno chodí na jedné noze po kloubku.Ve stejném chlévě odchovna udělaná z regálové skříně.35 mulárdů cca 10 dní staré nevykazují nějaké problémy ale cca 20ks má pleš nebo holý krk.
-vše dospělé vypadá v naprostém pořádku
-to znamená napadá to pouze mláďata poprvé to bylo v 5ti týdnech,dnes již od mala.Musí se to přenášet vzduchem,krmítka ani vzájemné odchovny jsou kus od sebe.Krůťata vypadají Ok,nebude to tedy nemoc drůbeže ale hus které ve velké míře padnou téměř bez příznaku a ty co vydrží klempírují.Pro mulárdy to již nemá tak fatální důsledky,pouze pelichají a možná se zhorší růst nebo bude menší uhyn.
-rodičovská hejna mám v jiných chlévech a ty se tváří v pořádku-zřejmě je to nenapadá.Jejich snáška,oplozenost,líhnivost téměř 100%..
v rybníčku mám dvě pižmy s jejich kachˇnaty a cca 5 mulárdů,všechny jsou Ok bez ubytku s pěkným přírustkem,bez holých míst.Pod mulardama 5 ks 5ti denních housátek a již se mi peří přestává líbit a jedno má zarudlé oči.
-nemusí to být v rodičovských hejnech ale pouze v tom jednom chlévě, nevím však jak se to tam dostalo a vzniklo to.Jediná vajíčka která jsem měl cizí byla krůťata.Napaječky letos uplně nové
Zkusím jakmile se mi dolíhne líheň vydesinfikovat,nalíhnout co mám(cca 11 husích a 40 mulárdích) a následně odchovat na druhém konci vesnice u rodičů.
Kvalitní vet.?Mluvil jsem ze čtyřmi a je to beznadějný.podestýlku,hobliny měním každý den,mláďata odchovávám do určitého stáří jinde,vitamíny a stejně je již dalších 9ks během včerejška a převčerejška pryč.Co se týče desinfekce je to trochu stížené že mám drůbež ve chlívek přímo na statku,žádné dřevěné boudy ani nic jiného.

24.5.2014 11:47
ovecka

XXX.XXX.31.130

Pak je ještě možnost, že některé staré kusy husí nebo pižmovek jsou vironosiči Derzyho nemoci a máte to v chovu. Jediná prevence je očkování starších kusů před chovnou sezonou a zvýšení odolnosti malých housat a pižmat. Léčba neexistuje a ti, co nemoc přežijí se stávají právě vironosiči. Přenáší se z kusu na kus,násadovými vejci z nemocného chovu, podestýlkou a člověk při ošetřování, pokud jde od starších, které nemoc přenáší hned k mladším - přenese na oblečení a botách. Průšvih je, že se z chovu obtížně odstraňuje. Dana

24.5.2014 12:19
brondous

XXX.XXX.213.98

ovecka napsal(a):
Pak je ještě možnost, že některé staré kusy husí nebo pižmovek jsou vironosiči Derzyho nemoci a máte to v chovu. Jediná prevence je očkování starších kusů před chovnou sezonou a zvýšení odolnosti malých housat a pižmat. Léčba neexistuje a ti, co nemoc přežijí se stávají právě vironosiči. Přenáší se z kusu na kus,násadovými vejci z nemocného chovu, podestýlkou a člověk při ošetřování, pokud jde od starších, které nemoc přenáší hned k mladším - přenese na oblečení a botách. Průšvih je, že se z chovu obtížně odstraňuje. Dana

Pižmovky,husy i dvě kačeny byly v zimních měsících ubytovány spolu.Měli by to mít všichni.Pižmovky na rybníku s mladými jsou OK,bez jediného ubytku. Vloni bylo vše v pořádku bez nějaké péče a jediného úbytku,housata i pižmata jsem měl pod matkami i v líhni a vše Ok. Jediná novina co u mne letos byla,8 krůtích vajec brojlerových-líhnul jsem společně, na podzim jsem přibral tu landesku které mi bylo líto(měli dva roky v malochovu ale neměli housera a neměli mladé) a pořídil mladou kachnu pekingskou a saskou,obě z malochovu.
U derzyho nemoci píšou že mláďata které pocházejí od nosičů jsou do tří týdnu imunní a já dnes pozoruji změny na housátkách 6-ti denních.Spíše mi připadá jako by to bylo v tom jednom chlívě ale nevím jak by se to tam dostalo.Mám zde hodně vlaštovek,vrabců atd.Nevím zda by to byly schopni zanést

24.5.2014 13:46
betrix46

XXX.XXX.163.137

Měl jsem něco podobneho u kuřat dvouměsičních a byl to pseudomor.V K.

31.5.2014 10:26
ovecka

XXX.XXX.31.130

Pro ,,brondous"
Jak to dopadlo s vyšetřením v SVÚ, máte už výsledky? Jaká je diagnoza? Dana

6.6.2014 08:06
2mazutak

XXX.XXX.90.1

vážený, tak tohle sedí na vratič kdysi jsem měl pižmovky pospíchal jsem na noční a potřeboval jsem jestě něco zelenýho hodit kachnám tak jsem vytrhl trs vratiče a hodil jim to ráno nemohly na nohy měl jsem dilema zabít nezabít ale měly chut k žrádlu tak jsem je nechal ,žrádlo dával rovnou k zobáku ,dostaly se z toho až za pět dní na mladý organizmus to asi bude letální v dřívějších dobách vratič používaly i ženy na pokoutné odstranění plodu většinou i se smrtelnými následky pro matku po požití ochrne pohybový aparát jinak je vratič výborný jako odpuzovač veškerých vnějších cizopasníků toto jsou moje zkušenosti s vratičem ty kachny tenkrát nic jiného pozřít nemohly , byly uzavřeny na holém výběhu budu rád ,když vám to nějak pomůže jeden člověk nemůže vědět všechno projděte pastevní plochu a odstrante ho nic tím nezkazíte smajlík

20.6.2014 14:13
strelish

XXX.XXX.209.60

broundous - také bych byla ráda za zjištění z vet.pitvy, nám se loni dělo v podstatě to samé, co popisujete - včetně stáří úhynů. Vzali jsme housata odjinud než rok předtím (jinou drůbež jsme neměli a nebyla tu ani předtím), takže zamoření od nás tak nějak vylučuju, otravu něčím taky - s vratičem rozhodně do styku nepřišly. Domnívám se, že ta housata s tím musela přijít už z místa, kde jsme je koupili.

18.7.2014 12:08
začátek

XXX.XXX.18.82

Dobrý den,jak je tedy nejlépe postupovat při odchovu housat,hus a chovných kusů,aby měla tu nejlepší péči.

18.7.2014 14:46
xdingo

XXX.XXX.127.2

začátek napsal(a):
Dobrý den,jak je tedy nejlépe postupovat při odchovu housat,hus a chovných kusů,aby měla tu nejlepší péči.

Třeba takto:
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=923

Ne-chovatel

18.4.2015 13:14
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.205

Dobrý den paní Dano,

Doufám že dotaz na vás zaregistrujete.

Chtěl jsem se přeptat, zda ten Helmigal v tabletách co dáváte housatům obsahuje opravdu 20mg fenbendazolu. Tato dávka by měla být totiž určena pro 0,5 kg tvory.

Chtěl bych se jen ujistit že to housatům nic neudělá. Případně se ještě přeptat jak srovnáváte tento přípravek s Chemisole (účiná látka Levamisol 20mg/ml). Střídáte nějak tyto přípravky aby nedocházelo k rezistenci Capillarií?

Jak řešíte dospělou drůbež?

Jde svým způsobem o část prevence zamoření prostředí. Ona i ta husa sem tam sezobne žížalu, která je mezihostitelem celé řady Kapilárií.
Odstraňujete například v přůběhu léčby trus, přípravek účinkuje řekněme po dobu 8-mi dní, nebo ho normálně "zpracujete" jako v jiné období. Odčervujete jednou nebo dvakrát ročně?

Dotaz spíše pro ostatní? Jak to řešíte u slepic (běhá mi vše pohromadě), co se týká vajec? Týden vejce vyhazujete a pak opět konzumujete?

Máte někdo zkušenosti i s jinými antihelmetiky? Ptám se proto, že Capillarí je celá řada, a přestože se obecně hovoří o podávání podává Albendazolu či Levamizolu, tak například Wikipedia u docela obsáhlého seznamu Kapilarióz uvádí pro léčbu "mebendazol, thiabendazol, levamisol aj."

Máte někdo zkušenost s vratičem?

Díky za reakce. Pěkný den.

Ne-chovatel

18.4.2015 13:26
Ne-chovatel

XXX.XXX.127.184

Hned přidám jeden rozdíl který považuji za důležitý. Helmigal (Fembendazol) by měl mít i ovocidní účinek, tedy působí i na vajíčka.

Ne-chovatel

18.4.2015 13:50
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211

Ještě by mne paní Dano zajímalo zajímalo (máte v nicku Ovečka), zda používáte u Helmigalu i ne tabletovou formu, například u těch ovcí a zda upřednostňujete schéma jednorázové dvounásobné dávky (neuvedeno v příbalové informaci), nebo předepsané dávky po dobu 3 dnů? A pak teprve opakování po 14-21 dnech (někdo doporučuje 7-14 dnech).

Co se drůbeže týká a jejich nejčastějších parazitů, kapilárií, týká. Podle vývojových cyklů popsaných u těch nejznámějších kolonizací kapiláriemi se mi zdá, že by nejlepší bylo opravdu odčervovat po dobu 3 dnů a pak někdy mezi 7-14 dnem.

Byla by 10mg tableta Helmigalu (20mg Fenbendazolu) v tomto případě již příliš?

P.S.
Jak se dělá ten test kapilárií v trusu pomocí solného či glukózového roztoku? Zmiňují to papouškáři.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2015 13:58

Ne-chovatel napsal(a):
Ještě by mne paní Dano zajímalo zajímalo (máte v nicku Ovečka), zda používáte u Helmigalu i ne tabletovou formu, například u těch ovcí a zda upřednostňujete schéma jednorázové dvounásobné dávky (neuvedeno v příbalové informaci), nebo předepsané dávky po dobu 3 dnů? A pak teprve opakování po 14-21 dnech (někdo doporučuje 7-14 dnech).

Co se drůbeže týká a jejich nejčastějších parazitů, kapilárií, týká. Podle vývojových cyklů popsaných u těch nejznámějších kolonizací kapiláriemi se mi zdá, že by nejlepší bylo opravdu odčervovat po dobu 3 dnů a pak někdy mezi 7-14 dnem.

Byla by 10mg tableta Helmigalu (20mg Fenbendazolu) v tomto případě již příliš?

P.S.
Jak se dělá ten test kapilárií v trusu pomocí solného či glukózového roztoku? Zmiňují to papouškáři.

"test kapilárií v trusu pomocí solného či glukózového roztoku" je klasická flotace. Kromě nasyceného roztoku glukózy je potřeba také odstředivka a mikroskop.

Ne-chovatel

18.4.2015 14:57
Ne-chovatel

XXX.XXX.139.27

Děkuji za reakci Bodlinko. Přesně toho jsem se bál.

Ostatním se omlouvám za ten chaos (mg), který se mi povedlo učinit kolem Helmigalu.

Helmigal, na který jsem se ptal, by měly být 250mg tablety, které obsahují 10mg Fenbendazolu a tedy by měly být vhodné na odčervení ptáků o hmotnosti 0,5 kg při podávání po dobu 3 dnů. Tolik příbalové informace.

18.4.2015 20:39
ovecka

XXX.XXX.203.146

Mám Helmigal 10mg. Silnější jsem nikdy neměla. Používám jej u jednotlivých kusů drůbeže. Odčervovat takto celá hejna se mi nechce. Ale vzhledem k tomu, že se Chemisole dočasně nevyrábí, možná na to dojde. Ovce odčervuji na střídačku Ivomecem injekčně a Aldifal per os (dvojnásobná dávka).
Housatům a kachňatům ve věku okolo 3 týdnů dávám jednu tabletu. Nemyslím si, že by to bylo mnoho, většinou těch 500g skoro mají. Pozemek a výkaly neřeším, v trávníku bych je asi těžko hledala.
Dospělou drůbež jsem doposud odčervovala na podzim, při přepeřování a vejce po dobu 5 dní likvidovala do hnoje. Pak už jsem je pro vlastní potřebu neřešila. Na prodej je dávám až po 3 týdnech.
Opakovaně housata a kachňata odčervuji po 14 dnech. Po oba termíny odčervuji jednou tabletou. Pokud se stane, že housata začnou kulhat, odčervuji 2 dny po sobě a po 14 dnech opět 2 dny.
Myslím si, že moje odpovědi jsou pro vás spíše odpovědmi poučeného laika. Vy to berete moc vědecky a já spíše prakticky a ze zkušenosti. Dana.

Ne-chovatel

19.4.2015 10:55
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211

Dobrý den Dano.

Jsem také praktik, nicméně zrovna bez praxe a proto vám to zní spíše vědecky.

Pro ostatní bych jen uvedl, že každé prostředí je jiné a liší se i parazity. Proto neberte můj dotaz jako nějaké dogma, které by vás mělo navést k tomu jak byste měli všichni ohledně hus/drůbeže a jejich zdraví postupovat.

Děkuji vám Dano, a přeji pěkný den.

15.4.2020 23:44
MarcelaOuhrabkova

XXX.XXX.129.70

Myslím na virus, když to čtu, vše tomu odpovídá

3.10.2022 14:27
petra.r

XXX.XXX.138.36

Příspěvek je starší, ale nikde jsem nenašla výsledek pitvy. Je tu plno spekulací a docela by mě zajímalo, co to bylo. Vím, že každý případ je individuální, ale pro zajímavost..... Díky

3.10.2022 17:00

petra.r napsal(a):
Příspěvek je starší, ale nikde jsem nenašla výsledek pitvy. Je tu plno spekulací a docela by mě zajímalo, co to bylo. Vím, že každý případ je individuální, ale pro zajímavost..... Díky

Protože tu není.

Přidejte reakci

Přidat smajlík