Zdravím
Postavil jsem si menší líheň, nyní při zkušebním provozu se mi zdá, že frekvence spínání žárovek na topení je příliš častá. Mám nastaveno vypnutí termostatu při dosažení teplty 37,8 C a opětovné zapnutí při 37,5 C. Doba nahřívání o 0,3 C je 40 s a po 50 s opět sepne topení, Takže žárovky ( 2 x 40w ) do hodiny 40x sepnou a vypnou, to je za 24 hodin 960 a za celou dobu líhnutí víc jak 20000x. Mám obavy o životnost jak žárovek tak i relé v termostatu. Větrání mám nucené 2 x ventilátor z PC napájené sníženým napětím 6V.
Je možné provozovat líheň v tomto režimu, nebo mám něco špatně?
lm31
Jistěže si uvědomuji, že použití žárovky je nejméně vhodné, ale přesto je mnoho líhní kde se používají. Líheň s vyhříváním topným kabelem je zatím ve vývoji, proto jsem nouzově zprovoznil tuhle provizorní. Má někdo v provozu líheň vytápěnou žárovkama s tak častým spínáním? Pokud ano, jaká je životnost žárovek?
Jinak mám Brinseu 190 a topí 3s, 3s ne a tak stále dokola. Regulace bude elektronická, pulsní. Ale těch cyklů je 10 více než ve vašem případě. Jede už 5 rokem po dobu 3 měsíců v roce nonstop. Má tedy odjeto 15 měsíců - 52 560 000 sepnutí.
V případě vašeho relé, závisí na jeho kvalitě a parametrech. Pokud je nové a na vyšší proud, mělo by vydržet těch cyklů daleko více.(nechtějte po mně další detaily, pouze laicky tlumočím, co mi sdělit manžel - elektrotechnik). Dana
zarovka v lihni ... 40W sracka TESLAMP, E14 zavit .. 10 dni max .. ,
vlhkost 70% urco se neprehrivala, foukalo od ni nucene vetrakem, byla jako predehrev pro slaby topny kabel .. bohuzel jsem zjistil, ze topny kabel mi nevytopi umelohmotny box aka lihen, kdyz se doma prestane topit drevem, ale prejde se na plyn .. (prichod jara) .. , takze jsem musel fakt nerad pridat zarovku :(
kdyz ta obyc odesla tak brzo, tak jsem tam na dva dny dal infra .., protoze keramika mi ohrivala kuratka, musel jsem takto ..
myslim, ze resenim do lihne je pouzit jak to maj v tech ukrajinskych lihnich, sice 4x40W, ale zarovka se nevypina, ale jen tlumi .. (aspon tusim, ze jsem to videl u nich) ...
jinak proti silikonovymu topnemu kabelu nemuzu rict ani slovo .., kdyz je dobre izolovana lihen nema to chybu .. mel jsem drevenku, zateplenou PUR penou o cca 10 litrech a 25W super .., presel jsem na plast, s blbbou izolaci a 50W malo :(
pro mne resenim bylo koupit za par stovek starou BIOSku :) a je naramnej klid ..
Mam za 300 kč topny kabel a nemusim řešit žárovky. Napojte to čokoládou místo žárovek, 75W mi vytopí 75 l plastový box bez izolace a spíná cca jak vám žárovky. Hlavně aby vydrželo rele ale jinak ok. Topný kabel je ok. Taky jsem používal spirálu z odpor. drátu, 3 m namotané na svářecí drát - asi 150 w, ale je to o úraz el. proudem a delší setrvačnost.
Ten zásuvkový regulátor vypadá jako dobrá možnost, pokusil bych jej zapojit tak aby při vypnutí žárovek termostatem, byly dále napájeny přes regulátor. Regulátor nastavím na snížené napětí, tím nebude vlákno v žárovkách tak namáháno a snad vydrží. V současném stavu, kdy je líheň chvilku osvětlována žárovkama a chvilku ve tmě, nevím jaký vliv by to mohlo mít na líhnující se kuřata. Při začleněném regulátoru by pouze poklesla intenzita světla ale nebyla by úplná tma.
lm31
Jiří Herynek
napsal(a):
Mam za 300 kč topny kabel a nemusim řešit žárovky. Napojte to čokoládou místo žárovek, 75W mi vytopí 75 l plastový box bez izolace a spíná cca jak vám žárovky. Hlavně aby vydrželo rele ale jinak ok. Topný kabel je ok. Taky jsem používal spirálu z odpor. drátu, 3 m namotané na svářecí drát - asi 150 w, ale je to o úraz el. proudem a delší setrvačnost.
Dobrý deň.Už 5 rokov používam na vykurovanie iba topné kabeli v 4 liahňach s nuteným obehom vzduchu.Rozmery 75x60x60 cm t.j.270 litrov .Liaheň izolovaná vykurovací kabel 90 až 100w,je dostačujúci v miestnosti obývanej.Liahňem od Decembra do konca Mája čo predstavuje pol roka.Liaheň je na 70 husích,130 slepačích a 100 morčacích vajec.Na liahnutí Sú dôležité tito veci :Spolahlivý termostat,bezporuchový zdroj tepla,kvalitné nás.vajíčka a trpezlivosť.Som s pozdravom M.H.