Aku hydinu chovat vo vinohrade?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2014 08:26
jmiklas

XXX.XXX.222.75

Viete mi poradit, aku hydinu pustit do vinohradu, aby ho neznicili - neozobali mlade vyhonky na jar a urodu na jesen? Vinohrad ma klasicke rynsko-hesenske vedenie - vyska hlavy a taznov vo vyske cca 90 cm.

Sliepky uz mam, tie som pustil do casti, kde su ovocne stormy (do vinohrad sa obavam, ze by na jesen ozobali urodu). Teraz by som este rad zuzitkoval aj cast, kde je vinohrad... Husy, kacky,...? Pripadne ake plemeno? Mate niekto skusenost?

Dakujem
jm

12.5.2014 12:17
milan140

XXX.XXX.199.84

Zkušenost mám takovou, že husy oberou všechno, kam došáhnou.Na zahradě ozobaly angrešt i rybíz. Spořádaly i spadaná jablka tvrdá a kyselá. O spadané třešně se i popraly.

12.5.2014 12:39
začátek

XXX.XXX.18.82

Dobrý den,po mojí zkušenosti mohu říc,že jen vycpanou,nebo sádrovou.Jinak jedině po sklizni.smajlík

13.5.2014 18:54
mysak

XXX.XXX.40.188

začátek napsal(a):
Dobrý den,po mojí zkušenosti mohu říc,že jen vycpanou,nebo sádrovou.Jinak jedině po sklizni.smajlík

Asi tak, slepice do vinohradu proč ne, nevšímají si větví a výhonů, ale ve fenofázi hráškovatění bobulí a zaměkání až do sklizně jim přístup rezolutně odepřít, protože hrozno oberou dřív než špačci a to kompletně. Vlastní zkušenost. Kachny jedině plovavé a i to mohl být risk.. Husy a pižmovky raději vůbec a nebo jak řekl příspěvek nade mnou - až po sklizni.

13.5.2014 21:45
xdingo

XXX.XXX.127.2

Mě napadá jedině kachna - Indický běžec.

Bude Vám likvidovat živočišné škůdce (slimáky, šneky, mravence, obecně jakýkoliv hmyz) a jako bonus slušná snáška vajec. Nepoškodí rostliny (zelené nežere) a na bobule se nedostane (cca 30-40cm nad zemí je pro něj výškový strop - nešplhá, nelétá). Já je používám na ochranu zeleninových záhonů. Vyzobe housenky ze zelí nebo salátů, zlikviduje mraveniště, ale salát, kedlubny či jinou zeleninu nechá na pokoji(dokud má dost žrádla).

Nevýhodou je, že stále budete muset trávu sekat smajlík

Ale jinak souhlasím s ostatními přispěvateli. Sádrová je asi sázka na jistotu ;-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík