Musím se svěřit s dnešním zážitkem s prodejem kuřat: líhnula jsem vlašky a wyandotky, obojí měly zamluvené dvě paní z Ostravy (či okolí). Slíbila jsem, že zavolám, až se kuřata vylíhnou. Paní, která chtěla wyandoty, mi předem řekla, že si pro ně přijede, pokud jich bude aspoň deset - vylíhlo se 16 kousků od dvou kmenů - označila jsem je, paní Christophové jsem to zavolala a řekla jí, že si ke mně pojede ještě jedna paní z OV, tak by se mohly domluvit na spolujízdě a dala jí její číslo (že jsem se na to nevykašlala...).
Druhá paní ale pak zavolala, že jí kuřátka vyzvedne pán, co tady rozváží krmiva, takže sem nepojede. Toto jsem sdělila esemeskou i té pí Christophové, tak mi obratem poslala SMS, jestli by to nemohl vzít i jí . Opět jsem napsala, že se musí domluvit s ní, já toho pána neznám. Čekala jsem na odpověď, poslala znovu SMS, nic...
Tak jsem zavolala - vzal to její manžel - prý je v práci a kuřata nechce. Ptala jsem se proč - prý je to pro ně daleko (z Ostravy k nám je to cééélých 50 km) takže by je kuře vyšlo na 50 ! Kč ("to je přece hrůza paní" pravil posměšně ten dobrák). Přiznám se, dosti jsem se rozčílila, a ptala se, jestli to nevěděli před týdnem - prý ne a že by večer určitě zavolali a že je určitě udám (další můj zájemce už si sehnal jiná kuřátka).
Srandovní je, že před 20 minutami tu byl ten pán pro vlašky a řekl, že by jí je byl klidně vzal, kdyby o tom věděl. Ale jsem celkem ráda, že jsem jim je neprodala, než takovým trotlům, to je radši šoupnu kvokající Eleně, ať má radost.
Tak jsem si jen chtěla vylít zlost a varovat ostatní před těmito "chovateli".
Lucie
Na takové lidi ještě narazíte mockrát. Nemá cenu se kvůli tomu rozčilovat.
Po všemožných zkušenostech to dneska dělám tak, že objednanou drůbež držím do určitého domluveného data a ani o den déle. Neřeším, jak se kupující pro kuřata dostane, to je jeho věc,ať si to zařídí jak chce.
Nepřijede, má smůlu, prodám prvnímu dalšímu zájemci. Většinou mám nějaké v záloze.
Uvařte si kafe a dejte inzerát, jistě kuřata prodáte.
Mám letos podobnou zkušenost, lidé si nasmlouvají kuřátka a potom se nenamáhají přijet. Paní slíbila zaplatit zálohu, záloha nedošla, ale vajíčka už byla v líhni. Po avízu, že má kuřata odebrat, prý pošle kolegu. Tak jsem připravila ráno v 6 kuřata do bedny a odvoz nikde a ani SMS, zavolat nic. Tak jsem je obratem prodala dalšímu čekateli.
Teď se mi tu líhnou poslední kuřátka - velké wyandotky černě lemované. Pán je moc chtěl a když mu dávám vědět, že se líhnou a zítra budou k odběru - nic. Tak nevím. Asi nějaká nákaza nevychovanosti a neserioznosti.
Od příštího roku budu líhnout pouze na zálohy. Seriozní zájemce zaplatí a včas odebere. Vykuk couvne nebo zálohu nezaplatí - tedy nenasadím. Násadová vajíčka posílám raději také až po platbě na účet. Opět seriozní zaplatí a má to levnější o dobírku. Dana
ovecka
napsal(a):
Mám letos podobnou zkušenost, lidé si nasmlouvají kuřátka a potom se nenamáhají přijet. Paní slíbila zaplatit zálohu, záloha nedošla, ale vajíčka už byla v líhni. Po avízu, že má kuřata odebrat, prý pošle kolegu. Tak jsem připravila ráno v 6 kuřata do bedny a odvoz nikde a ani SMS, zavolat nic. Tak jsem je obratem prodala dalšímu čekateli.
Teď se mi tu líhnou poslední kuřátka - velké wyandotky černě lemované. Pán je moc chtěl a když mu dávám vědět, že se líhnou a zítra budou k odběru - nic. Tak nevím. Asi nějaká nákaza nevychovanosti a neserioznosti.
Od příštího roku budu líhnout pouze na zálohy. Seriozní zájemce zaplatí a včas odebere. Vykuk couvne nebo zálohu nezaplatí - tedy nenasadím. Násadová vajíčka posílám raději také až po platbě na účet. Opět seriozní zaplatí a má to levnější o dobírku. Dana
Když to máte těžký. V dnešní době má spousta lidí špatnou zkušenost i z té druhé strany, kdy zaplatí zálohu nebo rovnou plnou cenu a drůbež nedostanou. Např. drůbežárna Klokočí, dříve Hrabůvka je tím vyhlášená, že bere zálohy a drůbeže se člověk nedočká. A peníze zpátky se z takových vykuků dolují velmi těžko.
Já osobně zálohy neberu. Řeším to tak, že objednanou drůbež nalíhnu, většinou i něco navíc a pokud ji zájemce neodebere, tak ji prostě prodám. Není s tím problém. No a kdyby čistě náhodou něco zbylo, tak se to buď použije do chovu nebo vykrmí a šoupne do mrazáku.
Má to i druhé pozitivum, kdyby se totiž líhnutí nepovedlo, nemusím mít těžkou hlavu z toho, že si někdo zaplatil něco, co nakonec nedostal. I když vrátím peníze, stejně toho dotyčného zklamu, že....
Dan
ovecka
napsal(a):
Když to máte těžký. V dnešní době má spousta lidí špatnou zkušenost i z té druhé strany, kdy zaplatí zálohu nebo rovnou plnou cenu a drůbež nedostanou. Např. drůbežárna Klokočí, dříve Hrabůvka je tím vyhlášená, že bere zálohy a drůbeže se člověk nedočká. A peníze zpátky se z takových vykuků dolují velmi těžko.
Já osobně zálohy neberu. Řeším to tak, že objednanou drůbež nalíhnu, většinou i něco navíc a pokud ji zájemce neodebere, tak ji prostě prodám. Není s tím problém. No a kdyby čistě náhodou něco zbylo, tak se to buď použije do chovu nebo vykrmí a šoupne do mrazáku.
Má to i druhé pozitivum, kdyby se totiž líhnutí nepovedlo, nemusím mít těžkou hlavu z toho, že si někdo zaplatil něco, co nakonec nedostal. I když vrátím peníze, stejně toho dotyčného zklamu, že....
Na druhou stranu přílišná ochota se taky nevyplácí. Když se člověk někomu snaží vyjít maximálně vstříc, působí to na kupce dojmem, že se kuřat nemůže zbavit a začne si vymýšlet nesmysly.
Nejlepší je stanovit rozumné podmínky a na těch potom nekompromisně trvat.
Dan
Já si první nalíhnu pro sebe. Tím zjistím oplozenost a líhnivost a vím, co můžu slíbit. Vzhledem k tomu, že mám pro sebe cca 120 kusů kuřat, jsou moje odchovávací kapacity vyčerpány a nemohu si dovolit další, mladší kuřata. Nejsem drůbežárna a co slíbím, to jsem zatím vždy dodržela. Většinou dostane zájemce i pár kusů navíc, aby mi nezbyly. Zatím nikdo neprodělal. Snažím se udržet si slušné jméno. Dana
Souhlasím s Danem.
Jinak mi, Lucie, vyloženě vadí, když po jediné zkušenosti - navíc s manželem
jmenované dámy - uvádíte její příjmení.
Připadá mi to jako velmi neuvážené. I-prostředí je totiž velmi specifické.
Toto jméno tu bude ještě např. za deset let, někdo si ho třeba přečte.
Vy už třeba dávno nebudete mít slepice nebo o případu nebudete vědět,
přesto ho takto hloupě a neuváženě vylepíte na web, což už nezměníte.
Nestálo by za to, když už si musíte vylít emoce, přemýšlet?
Nebo paní přejmenovat na Novákovou?
Až uvedená dáma (osobně - ne prostřednictvím manžela - třeba vtipálka/šetřílka...)
napálí dalších třeba pět chovatelů, pak pochopím jisté varovné kroky.
Jinak ne.
Taky mám špatné skušenosti s panem Tichým ,zaplatila jsem zálou na Landenské housata a horkotěžko jsem je dostala. Těch SMS co posílal s omluvou že housatka nejsou,tahal mne za nos skoro dva měsíce, až mi došla trpělivost a po zjištění dalšího prodeje jsem na něj šla dvrdě ,housata jsem dostala ,ale byla tak zubožená ,že jsem myslela že nepřežijí převoz.Dostala se stoho ,všechny jsem odchovala a skušenost k nezaplacení.Taky líhnu ale jen známým ,kterým věřím že si drobotinu odeberou a spokojenost je na obou stranách
honzapm
napsal(a):
Souhlasím s Danem.
Až uvedená dáma (osobně - ne prostřednictvím manžela - třeba vtipálka/šetřílka...)
Jinak ne.
A já nesouhlasím ! Šmejdy je třeba zveřejnit.
marysh
napsal(a):
A já nesouhlasím ! Šmejdy je třeba zveřejnit.
Kdyby každý zveřejňoval všechny lidi, co si kdy neodebrali zamluvenou drůbež, tak se fauna změní ve jmenný seznam a na normální dotazy nezbude prostor.
Lidi jsou prostě takoví, proč si s tím dělat hlavu. Kdo má strach, že své odchovy neudá, tak ať líhne jen pro sebe a je to.
No třeba si ta paní, příště dá větší pozor na svoji spolehlivost a poučí manžela co a jak má domluvené.
Když nad tím budeme mávat rukou, tak si ona dotyčná řekne no co někde si něco zamluvím a pak se rozhodnu jestli to chci nebo ne dyť o nic nejde ne ?
Podle mě když zjistili že jim to mohl někdo zadarmo přivézt tak najednou ohrnuli nos nad výdajem za dopravu.
Určitě zadavatelka udá wyandotky chce ted každej já taky :-D
mám přes padesát násadových vajec a už mi stárnou nemám kvočny :( uměle odchovávat nechci
orpingtonce jsem šoupla 21kuřat snad je obstará :)
honzapm
napsal(a):
Souhlasím s Danem.
Jinak ne.
Chápu Vaši reakci, taky jsem zvažovala jestli ji tady "naprášit", ale třeba se chytí za nos, jestli sem chodí (kdoví, jestli se tak skutečně jmenuje...). Vadila mi hlavně vyčůranost té paní - když zjistila, že by mohla mít dopravu zadarmo a pak z toho sešlo (její vinou - stačilo jen zavolat), tak se ani neobtěžovala mi zavolat nebo napsat, že už je nechce, času měla dost. Manžel byl jen mluvčí.
Není to poprvé, co mi někdo něco neodebral apod., jmenný seznam lidí, co mě někdy vytočili tady dělat nehodlám (toho je dost na nemoderce), ale tihle asi ještě pár lidí naštvou (nebo už těch pět Vámi zmiňovaných chovatelů naštvali) - třeba to někomu pomůže.