Tak to asi ani moc nie ale napríklad velmi dobre nesú zdr . velsumky , mne tento rok super niesli brahmy a pekné velké vajíčká , tam sa jedná hlavne o to že ony sa snažia si naniesť vajíčka na sedenie , aj moje naniesli a teraz všetky kvokajú ale to sa dá odkvokať a znáška by mala znovu nastúpiť , večšina zdr plemien má zachovanú kvokavosť, a preto sú neni až také dobré nosnice , najlepšia volba bude asi velsumka :)
U nás hodně nesly zdrobnělé vlašky.
Konkrétně oranžově zbarvené. Nesly každý druhý den.
Gramáž vajíček začala na 45 g, což je vzhledem k velikosti jejich těla obdivuhodné.
Velikost žloutku také byla obrovská, zejm. ve srovnání opět s tělem, ale i s klasickým vejcem.
Dál už ale moje údaje neposlouží, zakousl mi je bratránkův pes.
Tj. nevím, zda by např. dalším rokem ta gramáž vejce nějak zásadně nestoupla,
popř. zda by ta snáška zůstala taky tak kvalitní.
Myslím ale, že ano. Choval jsem je nerozumně i s velkými vlaškami, které je ale dost
odháněly od koryta, takže možná ani neměly takový příjem energie, jaký by si přály.
I přesto za užitkovost kloubouk dolů. A zrovna tak za design.
ronx
napsal(a):
A kde by sa dali zohnat zdrobnene vlasky alebo nasadove vajcia nevizeraju zle ale neviem najst nikoho v SR
tak v SR neporadím, ale v ZO Velké Bílovice (kousek za Břeclavou) jsou tuším dva nebo tři chovatelé zdr. vlašek. Mají webovky tak se mužete mrknout a kontaktovat je.
Mne zdr.Wyandotky snáškou vyloženě zklamaly.Jsou to krásné klidné a hodné slepičky a vynikající kvočny, ale moc nenesou /v porovnání/.Super jsou zdr.Velsumky.Ty nesou hodně a krásná velká hnědá kropenatá vejce.Co mne nejvíce překvapilo, tak jsou slepičky zakrslé holandské.Jsou maličké (0,5kg) a nesou hodně a poměrně velká bílá vejce.
Pôvodných plemien zdrobnelych je viac ale ich chov i tých čo majú svoj protejsek alebo pôvod z veľkých sa chovajú skôr na exteriér- výstavy. Jediné zdr.velsumky v dlhoročných chovoch sú uspokojivé v množstve znesenych vajec a v množstve vajecnej hmoty. Toto plemeno už nejeden krát predbehlo svoj veľký náprotivok aj v KÚ. Jeho kvality sa dajú ovplyvňovať , reaguje na každé zkvalitnenie techniky chovu. Šlachtia sa aj nové farebné razy ale akosi sa s ich uzitkovostou nikto nechvali. Ja osobne i keď chovam rôzne plemena, na produkciu vajec len zd.Ve.hr.j.- z.Ve.rez.kor.