Neškodí Acidomid v růstu a konverzi krmiva?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

5.7.2014 14:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.110

Dobrý den, chtěla bych se podělit o zkušenost, případně, zda jste někdo měli podobný problém. Koupila jsem 28 jednodenních krůt. Kromě dvou uhynulých první týden mají dnes 15 týdnů. Krmila jsem do 6ti týdnů starterem, potom kopřivy, šrot z kukuřice, ječmene, pšenice 1 : 1 .1. Dále rybí moučka, občas mléko, Nutrimix nebo Roboran, vápník, vit. AD3, selen. U 5ti krůt přes podle mě dostatečně minerálově a vitamínově zajištěnou krmnou dávku , tak se těmto krůtám začaly deformovat nohy v kloubech, některým do X, jiným do V. Až přestaly chodit, jen skákaly po jedné, jedna zůstala zdravá. Kloub na noze, ten hlavní, jakoby kolenní, tak otekl, krúta mají nohu zdviženou, nedošlápnou na ni. Pařáty rozevřou normálně. I u ostatních krůt, které zatím chodí, se začaly nohy křivit, Pátrala jsem a napadlo mě jedno. Do napájecí vody jsem pokaždé dávala ACIDOMID. Je to směs kyselin. Nemohou tyto kyseliny neutralizovat ostatní vitamíny, především vápník, který je důležitý pro kostru, Nemohl ACIDOMID způsobit zhoršené vstřebábání vápníku, tím, že ho neutralizoval v těle krůty? Protože totiž po jeho vysazení se problém zastavil, měsíc ho nedávám, krůtám se nohy nehorší a ty, které měly problém, tak těm se to také nehorší. Předtím to šlo dost rychle. Teď se to tak ten měsíc úplně zastavilo při stejné krmné dávce a krůty stále rostou stejnou rychlostí. Po této zkušenosti jsem vysadila ACIDOMID i králíkům a slepicím. Neškodí totiž Acidomid víc, než prospívá? Pokud vůbec prospívá? Nevidím totiž žádný rozdíl, mezi dobou s ACIDOMIDEM a bez něj. Až na ty zkřivené nohy. Prosím o reakce uživatelů na základě zkušeností s krmením krůt, nestojím o naučené přednášky prodejců tohoto výrobku. Děkuji a případně přeji lepší úspěchy, než mám já.

5.7.2014 21:22
ovecka

XXX.XXX.31.130

Acidomid používám, ne u krůt, ale u kuřat cca do 10-12 týdnů. Nedávám doporučené dávky, ale asi poloviční a nepozoruji žádné nepříznivé účinky. Naopak se posunuje nástup projevů kokcidiozy, projevy jsou slabší a kuřata lépe reagují na podávání ESB3.
Tím nechci říci, že by Vámi popisovaný problém nemohl nastat. Pokud vyloučíte jinou příčinu - jako infekce v kloubech (já jsem letos řešila stafylokokovou infekci, která se projevila právě otoky kloubů), genetické dispozice, nevybalancovaný poměr vápníku a fosforu v krmné dávce (pokud je přebytek fosforu, rostou více svaly a kostra to neudrží), tak by se to mohlo stát. Spíše bych se ale přikláněla, že v krmné dávce je méně vápníku, než by krůty potřebovaly. A díky tomu, že Acidomid působí právě na lepší využitelnost bílkovin, nastal problém. Po vysazení se už bílkoviny tak dobře netráví a zdánlivě se problémy neprohlubují. Dana

14.5.2015 09:45
bronda

XXX.XXX.98.84

Zdravím
Píšete, že dáváte pravidelně Acidomid kuřatům do 10-12 týdnů.
Moje otázka:
Nasazujete Acidomid ihned po vylíhnutí, nebo až později?
Používáte Acidomid i následně v chovném hejnu?
Děkuji.

14.5.2015 15:06
ovecka

XXX.XXX.0.0

bronda napsal(a):
Zdravím
Píšete, že dáváte pravidelně Acidomid kuřatům do 10-12 týdnů.
Moje otázka:
Nasazujete Acidomid ihned po vylíhnutí, nebo až později?
Používáte Acidomid i následně v chovném hejnu?
Děkuji.

Ano, dávám kuřatům od vylíhnutí do 3 měsíců. Vzhledem k tomu, že mám přes zimu cca 50 slepic, tak do chovného hejna již dále peníze neinvestuji. Letos zkusím okyselovat vodu kyselinou ascorbovou. Vyjde to levněji a voda se v létě tolik nekazí. Dana.

15.5.2015 15:55
bronda

XXX.XXX.98.84

Díky za informaci. Také to nějak tak plánuji.

Ne-chovatel

15.5.2015 18:20
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.201

Pokud od kyselin askorbové očekáváte i stejné příznivé účinky jako od její levotočivé formy, kyseliny L-askorbové (vitamín C), tak se nedočkáte. Na okyselení vody by ale měla stačit, kyselina je to poměrně slabá, ale přesto znatelně silnělší než ocet.

Ne-chovatel

15.5.2015 18:24
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.201

Pardon.

Pokud od kyseliny askorbové očekáváte i stejné příznivé účinky jako od její levotočivé formy, kyseliny L-askorbové (vitamín C), tak se nedočkáte. Na okyselení vody by ale měla stačit; kyselina je to poměrně slabá, ale přesto znatelně silnělší než ocetová (což je ale kvůli různé formě dávkování jedno, píši to spíše jako upozornění kvůli nádobě pokud byste přehnali koncentraci - u octa to nikdy neřeším).

16.5.2015 02:09
beginner

XXX.XXX.210.194

Myslím, že pokud je vyvážená strava, tak doplňkové přípravky mohou být víc ke škodě než k užitku.
Když například podáváte vitamín AD3 zvířatům, která mají vyváženou stravu a jsou ve volném výběhu, tudíž na slunci, tak je vitamíny předávkujete. Předávkování vitamínu A může vést k hypervitaminóze a ta způsobuje osteoporózu. Předávkování vitamínu D narušuje metabolismus vápníku a fosforu vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí. Jenže co napadne chovatele při prvních příznacích? Většinou to, že mají zvířata těchto vitamínů nedostatek a ještě zvýší dávku.

Krůty nemám, ale kuřata, slepice a kachny. O účincích Acidomidu mám také své pochyby, nikdy ničemu nezabránil ani nepomohl, takže už delší dobu žádné doplňkové přípravky nepoužívám, mají vitamíny obsažené ve stravě, sucho v odchovnách i kurnících, čerstvou vodu a musím zaklepat, úplná pohoda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík