Dobrý den.Mám 23 slepic a už 10 dní najdu tak max 4 vejce Jsou to hybridky z ,,koncentráku,, jednu pauzu již měli,když přepéřovali a pak bylo cca 15 vajec denně.Měli by mít rok a půl,kupovala jsem je jako roční ve snášce a známý povídal,že podle nohou to stáří cca odpovídá.Krmím brambory,kopřivy,pšenici a pšeničné otruby,roboran,skořápky,rozmočené tvrdé pečivo,mají velký výběh,hrabou a ještě dostávají trávu nasekanou co jí pak celý den přehrabávají....nevíte kde je problém?Ráno dostanou míchanici,brambory s otrubama či pečivem plus kopřivy,vitamíny,skořápky...večer pšenici.
Staci to co ste napisali medzi poslednym.Maju vybeh a vzdy si nieco vyhrabu.Zozranim lariev,cervov,slimakov a pod do seba dostanu parazity.Riesil som to iste u mojich.Jednznacne odcervit a do 10-14 dni budete mat zase plnu znasku.Ja som pouzil Helmigal,kazdej sliepke 1 tabletku do zobaka
merfi
napsal(a):
Staci to co ste napisali medzi poslednym.Maju vybeh a vzdy si nieco vyhrabu.Zozranim lariev,cervov,slimakov a pod do seba dostanu parazity.Riesil som to iste u mojich.Jednznacne odcervit a do 10-14 dni budete mat zase plnu znasku.Ja som pouzil Helmigal,kazdej sliepke 1 tabletku do zobaka
Dobrý večer
Helmigal je pouze pro okrasnou drůbež. Nemá se používat pro potravinová zvířata. Slepice se vůbec nemají odčervovat preventivně ( názor veterinářů ) a kdyz už odčervit tak Flubenolem který je pro potravinová zvířata a nemá žádnou ochranou lhůtu na vejce. Jitka
A druhá pauza na další přepeření? Stáří slepic nyní?
Ale obecně bych to viděl spíše na horší zdravotní kondici (u vynesených velmi běžné), doporučil bych jako prevenci parazitů a kokdioze dávat do vody trochu octa (ideálně týden v kuse). Funguje na zlepšení zažívání, hubí kokcidie a parazity.
Pokud je ale již nyní parazitóza velmi silná, je třeba přeléčit, to už ocet nepomůže. Ideálně po konzultaci s veterinářem vybrat vhodný preparát.
Flubenol sa u nas pouziva hlavne na psi a macky.S tou ochr.lehotou by som si az tak isty nebol.Ak sa jedna o placebo,tam urcite.Ak sa jedna o ucinny liek,tak tam je vzdy nejaka ochr.lehota.Pri Helmigale na vajcia 3.tyzdne,maso tyzden.
Co sa tyka druhu lieku,tak na sliepky sice odporucaju vami udavany Flubenol a dalej Panacur.Avsak ucinna latka v liecive Panacur je tiez fenbendazol,pri Flubenole je to flubendazol ;-)
Pri pasucich sliepkach su parazity viac ako moznostou a tak radsej raz rocne odcervim,ako by som ich mal nechavat v sterilnej klietke
Samozrejme je na kazdom co urobi zo svojim chovom
Tak jsem mluvila s veterinářem a ten mi řekl,že nejpravděpodobněji,mám v kurníku čmelíky a ti sají slepice a proto nenesou,prej je těch potvor letos strašně moc.Tož jsem vyfasovala ampule na ředění s vodou na vystříkání kurníku a arpalid na slepice...no ještě to vybílím a jsem zvědavá co bude dál....všem moc díky za rady a uvidíme
Proti čmelíkům když tak poté dejte do snáškových hnízd listy ořešáku (klidně naškubejte těch pár listů někde u cesty nebo u souseda, pokud nemáte doma). Ořešák (případně i mateřídouška, tymián, máta peprná) výrazně čmelíky a i jiný hmyz odpuzuje, takže po desinfekci se již snad nevrátí. Jinak přeléčíte, vydesinfikujete... a za pár týdnů je máte zpět, protože jsou v celém výběhu, v různých škvírách a spárách a podobně a oni si na správný okamžik tu chvilku počkají.
Dobry vecer
tak kdyz tady ctu co se deje tak musim rict - nechci to zakriknout - jsem doposud mela skoro jen stesti. Ja co by zacatecnice jsem si poridila z pojizdne nejmenovane drubezarny 15 slepic: 5 "ve snasce" rocni a 10 kuric pred snaskou. Snaset zacaly vsecny najednou az po mesici a pul. Pak jsem si dokoupila 3 araucany a jednoho kohouta. Ve zkratce: jedna mlada kurice zdechla, mam 2 kvocny a 9 vlasnich kurat a presto denne 12 -14 vajec. Maji tez vybeh a myslela jsem ze to je uplne to nej nej co pro ne muzu udelat. Ale kdyz to ted tak ctu - paraziti etc. tak dostavam strach. Rada bych tomu zabranila - tak kolik toho octu jako profilaxe do vody? A jaky?
Jakýkoliv ocet. Já třeba používám vlastní jablečný či bezový.
Ale může být i klasický kvasný lihový.
Stačí polévková lžíce na 10L. Někdo doporučuje více, někdo méně. Já to stejně dávám od oka.
Výběh je ideální, protože zvířata sami ví, co jim pomůže. A pokud mají tu možnost, dokáží se "vyléčit sama". Většina nemocí je z nevhodných podmínek chovu. Malý prostor, malá druhová rozmanitost rostlin ve výběhu, nevhodně umístěné kurníky či snášková hnízda, stresovaná zvířata, nevhodné krmivo a podobně.
Takže velký výběh s dostatkem rostlin, v něm klidně malý zdroj vody na hraní ("rybníček" třeba 2 m2), nějaký strom jako stín, popeliště (1 kolem popela nebo štěrku, případně si jej slepice vytvoří sami na místě, kde se jim bude líbit), čistý kurník a snášková hnízda, čistou vodu na pití (ideálně jednou za čas s octem) a nemoci se vám vyhnou širokým obloukem. Tedy ne, že by vám nikdy nic neonemocnělo nebo neumřelo, protože nežijeme na ostrově a nemoc může přijít z okolí, ale šance je menší, než když bude 30 slepic na 10 m2 výběhu s kurníkem. Tam se prostě už bez chemie neobejdete.
Takže Vaše "štěstí" je dáno vhodnými podmínkami, ač jste je ani složitě nemusel budovat a také tím, že na daném místě třeba drůbež dlouho nebyla a tedy i nemoci a paraziti z místa postupně vymizeli. Ale mohou se kdykoliv vrátit s nákupem zvířat, nebo prostě jen z okolních chovů.
Dekuji vam za velmi povzbudivou pozitivni reakce. Tak i udelam. Budu pridavat ocet do vody. Zatim jsem Jim do vody pridavala hermankovy caj a rostlinny Extrakt proti prujmu. Jinak - nasi sousedi slepky nemaji a na nasem pozemku minimalne poslednich 20 let nebyly slepky ani zadna chemie - vubec zadna. K poteseni jen obrazek mojich kuratek - vychovanych z vlasnich vajec pod kvocnou
bgstettn
napsal(a):
Dekuji vam za velmi povzbudivou pozitivni reakce. Tak i udelam. Budu pridavat ocet do vody. Zatim jsem Jim do vody pridavala hermankovy caj a rostlinny Extrakt proti prujmu. Jinak - nasi sousedi slepky nemaji a na nasem pozemku minimalne poslednich 20 let nebyly slepky ani zadna chemie - vubec zadna. K poteseni jen obrazek mojich kuratek - vychovanych z vlasnich vajec pod kvocnou
Myslím, že ocet není to nejlepší. Pokud chcete slepicím dopřát je lepší Acidomid D.
karji
napsal(a):
Dobrý večer
Helmigal je pouze pro okrasnou drůbež. Nemá se používat pro potravinová zvířata. Slepice se vůbec nemají odčervovat preventivně ( názor veterinářů ) a kdyz už odčervit tak Flubenolem který je pro potravinová zvířata a nemá žádnou ochranou lhůtu na vejce. Jitka
nesouhlasím,odčervuji preventivně vždy veškerou drůbež a používam různé preparáty a pokaždé používám jiny,je ochraná lhůta cca 7 dni a to není problém,tak 7 dní nepoužíváme vejce ke konzumaci.Drůbež se odčervuje preventivně naprosto běžně
asperulo
napsal(a):
Myslím, že ocet není to nejlepší. Pokud chcete slepicím dopřát je lepší Acidomid D.
Více chemie... reklamní průmysl z vás bude mít radost (Se divím, že podle některých přispěvovatelů zvířata posledních pár milionů let vůbec přežila, když nebyly k dispozici vitamíny, minerály, kompletní krmné směsi a spousta dalších věcí)
Jinak složení Acidomid podle webu prodejce:
minerální látky, elektrolyty
organické kyseliny (mravenčí, propionová, mléčná, octová, citronová a další)
vitamín C
extrakty přírodního původu
upravená pitná voda
Takže koncentrovaná kyselina octová, mravenčí a citronová (poměry nejsou uváděny schválně, aby nebylo vidět, že ty dražší se tam prakticky nevyskytují tipuji), k tomu uměle vyrobený vitamín C (zjednodušeně: nechá se zplesnivět cukr, ten se přelije kyselinou sírovou a následně se z toho vysráží vitamín C -> dobrota), voda a pár neurčitých nesmyslů, pravděpodobně extrakty bylin, ke kterým má normální zvíře přístup ve výběhu. "Elektrolyt" je marketingový nesmysl. Jsou automaticky součástí používaných organických kyselin či solí.
Prakticky se jedná o předražený ocet s trochou vitamínu C
Ja uz acidomit nepouzivam,ale nepouzivam ani ocot.Aspon podla toho co som sa o tom docital,tak to viac neprospieva,ako prospieva.Nerad by som kuriatkam a sliepkam naleptaval vnutornosti.
Ale uplne bez chemie to nerobim ani ja.Len miesto kyselin,kupujem vakcinu Livacox.Pouzivam este avipest proti pseudomoru a to je tak asi vsetko co sliepky dostanu.Klamem.Kedze su vo velkom vybehu a minuly rok,ked neniesli som nasiel som v truse tenke a dlhe nitkovite cervy,odcervoval som.Do dvoch tyzdnov boli zase v plnej znaske,tak to budem aplikovat kazdy rok
Kedze vajicka aj maso konzumujem tiez,nepouzivam ziadne antibiotika a ani ziadne ine lieciva.
Můžu se jen zeptat, jak jste přišel na to, že zředěným octem (1 polévková lžíce 8% octa na 10L, tedy roztokem o výsledné koncentraci cca (v %) 8% * 0,025L / 10L = 0,02%!!) poleptáte slepici vnitřnosti?
Dovolím si citovat web Mendelovy univerzity v Brně:
http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=960
"Žaludek má dva úseky. Ve žláznatém žaludku se potrava zpracovává chemickou cestou. Vylučuje se zde kyselina chlorovodíková, pepsinogen a mucin. Kyselina chlorovodíková přeměňuje pepsinogen na pepsin, který začíná štěpit bílkoviny na peptidy a aminokyseliny. Žaludeční šťáva má pH 1,5 – 2,0. "
pH"
- což odpovídá až cca 2% kyselině Chlorovodíkové, jestli jsem to správně spočítal.
Díky tomu slabě okyselený roztok pomáhá udržet kyselé prostředí v žaludku a střevech, což ničí kokcidie a jiné parazity. Sliznice žaludku i střev jsou dimenzované na výrazně silnější kyseliny, ať už HCl, citronové, octové, či jiné. V přírodě se zvířata snadno dostanou k přirozeným zdrojům těchto kyselin. A to hlavně k různým zkvašeným (nahnilým) plodů ovoce a zeleniny, sezobávání mravenců a podobně. To se ale většině slepiček v omezených výbězích nepodaří, proto je vhodné přidávat ocet do vody. Zároveň ocet působí proti zkažení vody a udrží ji déle "čerstvou a pitnou".
Jen upozorním, že i pivo nebo sodovka jsou z chemického hlediska (obsahu kyselin) kyselejší a agresivnější, než zmiňovaný roztok octa.
Nijak.Len postradam zmysel octovania a kedze vacsina ludi octuje odhadom,tak bud to riadne prezenie,alebo je toho malo a mina sa to ucinkom.Dalsia vec je ta,ze je ine ak ma niekto 5-10 kusov hydiny a ak mam toho viac.Vzdy davam viac vody a v takychto teplach ako su teraz menim vodu castejsie.Takze aspon u mna by to bolo zbytocne plytvanie.Ja radsej zaockujem Livacoxom a ak sa tomu da verit,sliepka si vypestuje imunitu.
Tymto nikoho nenahovaram,co ma a co nema robit.Len ak vidim,ze su sliepky v pohode,tak kyseliny neriesim
merfi
napsal(a):
Nijak.Len postradam zmysel octovania a kedze vacsina ludi octuje odhadom,tak bud to riadne prezenie,alebo je toho malo a mina sa to ucinkom.Dalsia vec je ta,ze je ine ak ma niekto 5-10 kusov hydiny a ak mam toho viac.Vzdy davam viac vody a v takychto teplach ako su teraz menim vodu castejsie.Takze aspon u mna by to bolo zbytocne plytvanie.Ja radsej zaockujem Livacoxom a ak sa tomu da verit,sliepka si vypestuje imunitu.
Tymto nikoho nenahovaram,co ma a co nema robit.Len ak vidim,ze su sliepky v pohode,tak kyseliny neriesim
Sorry, ale to je jako prohlášení: "Postrádám smysl zdravé výživy. Vždyť máme prášky na vysoký tlak i cholesterol"...
Ocet je záležitost prevence a dobrého zdravotní stavu zvířat. Jo a myslím, že je odhadem 10x levnější než livacox. Přiznám se, že nevím, kolik aktuálně ocet stojí (vyrábím si sám), ale pro cca 50ks drůbeže + odchov mláďat (cca 500ks) + cca 10 ovcí a koz spotřebuji ročně asi 25L octa. Odčervuji pouze nově koupená zvířata, která mají nějaké problémy.
Netvrdim,ze nerobite spravne.Len mame na to obaja rozne nazory.Aj so zdravou vyzivou je to podobne.100 ludi vam bude tvrdit jedno a dalsich 100 ludi druhe.
Co sa tyka ceny,tak ak si ho vyrabate,urcite bude lacnejsi a viete co v nom mate.Kupovany by vysiel asi viac ako livacox.Ten som kupoval za 22.50 a je to vakcina na 1000ks
Jasně. Acidomid je nejlepší. Vždyť je to jen "trošku" předražená směs octa, kys. citronové a vitaminu C. Vitamin C si zvířata nazobou v ovoci ve výběhu, minerály, "elektrolyty" a stopové prvky taktéž. kyselinu citronovou jsem naposledy kupoval asi 1kg 100% za 60 kč (v Acidomidu je kolik? 5% ? ), ocet tu někdo psal, že litr stojí asi 15 kč.
Ale to je jedno. Vzdávám se. Chemie, "kompletní směsi" a co nejvíc léčiv je pro zvířátka to nejlepší. A nejlevnější. A nejpřirozenější. A vůbec: Oni bez toho nemůžou žít a majitelé se pak mohou plácat po zádech, jaké mají super domácí zdravé maso a vajíčka. Přitom metody chovu a výkrmu se často od velkochovů Babiše a hyper-super-marketů liší snad jen chovaným množstvím.
Neberte si to nějak osobně, ale znám i lidi, co mají "výběh" pro drůbež 3x2m + 2x1m "kurník". V tom mají 20 slepic. Krmí to N1, čím odčervují netuším. A slepičky jsou prý zdravé a šťastné, když nesou 15 vajec denně. A žloutek je také žlutější, než mám já (bodejť by nebyl, když v N1 směsi jsou 1-3 různá barviva). Ale hlavně, že prodávají zaručeně kvalitní domácí vajíčka. Ptám se znovu, čím se tito "chovatelé" liší od halového chovu?
PS: Složení směsi N1 pro nosnice například zde:
http://www.zvirecidobroty.cz/zbozi/3935/Smes-N1--1-kg.htm
"Složení: 38% kukuřice, 29% pšenice, 14% sojový loupaný extr. šrot toustovaný z GMO, 7% řepkové expelery, 4 % uhličitan vápenatý, 2 % pšeničné otruby, 0,7% dihydrogenfosforečnan vápenatý, L - lyzin, DL-methionin, vitamíny A, D, E, síran měďnatý pentahydrát, butylhydroxyanisol, etoxyquin, červené a žluté barvivo, všechny ostatní přirozeně se vyskytující látky a jím odpovídající syntetické produkty, 0,35% živočišný tuk, 0,34% chlorid sodný, rostlinný sojový olej z GMO. Obsahuje premix zchutňujících látek Biostrong 510."
Dobrou chuť s GMO vejci s barvivy přeji.
Co sa tyka acidomidu,tak tam s vami uplne suhlasim.Podla mna je to tiez iba predrazeny ocot.
Co sa tyka gmo soje a farba zltku podla vzorkovnika ako maju lakovne na auta,tak isto
Samozrejme ani ja nedavam sliepkam ziadne amtibiotika.
Ale co sa tyka Livacoxu,je to iba oslabeny kmen kokcidii.Nieje to nejaky chemicky preparat a ak s tym sliepka ziska dozivotnu imunitu,tak tam nevidim ziadny problem.Vzdy som mal za to,ze mierne kysle prostredie zabija len kokcidie a niektore druhy bakterii.Na vnutorne parazity je to absolutne neucinne.Ak by spm chcel ist prirodnou cestou,tak mozno cesnak....
Vakcinacia proti pseudomoru je pozadovana ak chcete vystavovat.Takze ak chovate len na vajicka,tak ok.Ak chcete aj vystavovat,ine vam neostava.
Ja mam 25á zahradu,kde je niekolko jabloni,sliviek a inych ovocnych stromov a stale travnaty vybeh.Takze zltka su krasne aj bez prifarbovania