Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.
Chtěli bychom vyzkoušet chov kačen. Přesněji chceme chovat kačeny, ale nemáme s nimi žádné přímé zkušeností. Chováme králíky, brojlery, kozy ale kačeny ještě ne. jaké je nejvhodnější plemeno do začátku? prozatím jen na výkrm. Na chovný pár a snášky si netroufáme. Vodní zdroj na pozemklu nemáme, ale není problém mít vlastní výběh s nějakou nádobou na vodu o rozměru 1x1m. Děkuji

začátek
napsal(a):
Nejlepší jsou takové,které Vám padnou do oka.
no, tím bych se asi nakonec řídil. to je taková klasika, když vybírám něco, čemu prd rozumím. Naposledy auto :)
Ale co jsem doposud dočetl, tak jeden typ kačen ukládá tuk do jater, druhý pod kůži. Nebudu pro ně mít nějak extra velký výběh ani moc velkou vodní plochu. Tak bych rád plemeno, kterému to nebude moc vadit.
napsal(a):
Dobrý den.
Chtěli bychom vyzkoušet chov kačen. Přesněji chceme chovat kačeny, ale nemáme s nimi žádné přímé zkušeností. Chováme králíky, brojlery, kozy ale kačeny ještě ne. jaké je nejvhodnější plemeno do začátku? prozatím jen na výkrm. Na chovný pár a snášky si netroufáme. Vodní zdroj na pozemklu nemáme, ale není problém mít vlastní výběh s nějakou nádobou na vodu o rozměru 1x1m. Děkuji
Jestli vám jde o výkrm, tak cokoliv brojlerového/masného (jako u kuřat, které píšete, že máte): Pegingská, rouenská, pižmová... ale klidně i husokachny mulard a podobně. Pokud nechcete chovný pár a řešit odchov, tak opravdu prakticky cokoliv včetně masných hybridů tzv. husokachen.
Stáří volte podle toho, jak moc se o ně chcete/dokážete starat. Nejlépe vycházejí jednodenní, ale je nutné svítit/topit a podobně, cca 3-týdenní už můžou bez problémů ven, i když drobným přitápěním na noc nic nezkazíte.

xdingo
napsal(a):
Jestli vám jde o výkrm, tak cokoliv brojlerového/masného (jako u kuřat, které píšete, že máte): Pegingská, rouenská, pižmová... ale klidně i husokachny mulard a podobně. Pokud nechcete chovný pár a řešit odchov, tak opravdu prakticky cokoliv včetně masných hybridů tzv. husokachen.
Stáří volte podle toho, jak moc se o ně chcete/dokážete starat. Nejlépe vycházejí jednodenní, ale je nutné svítit/topit a podobně, cca 3-týdenní už můžou bez problémů ven, i když drobným přitápěním na noc nic nezkazíte.
Ano, prozatím jen na výkrm. Teď řeším kozy a není moc času se zajímat o další věci. Ale třeba se to příští rok rozjede i s kačenama.
Předpokládám, že jednodenní kačeny asi numůžu mít ve společné kleci s jednodenními kuřátky že? To bych musl rozdělit, protože máme v plánu vzít další broilery.
Není dobré mít pohromadě hrabavou a vodní drůbež.
Vodní drůbež si ráda s vodou hraje. Tím vám může pocákat kuřátka, která následně na podchlazení uhynou. Stejně tak je hrabavá drůbež aktivnější i v noci a obecně to prostě nedělá dobrotu. Já jsem takhle o pár kuřátek přišel a od té doby striktně odděluji.

xdingo
napsal(a):
Není dobré mít pohromadě hrabavou a vodní drůbež.
Vodní drůbež si ráda s vodou hraje. Tím vám může pocákat kuřátka, která následně na podchlazení uhynou. Stejně tak je hrabavá drůbež aktivnější i v noci a obecně to prostě nedělá dobrotu. Já jsem takhle o pár kuřátek přišel a od té doby striktně odděluji.
díky.
snad ještě jednu otázku, řeším umístění kuřátek/káčátek na první dny života. měl jsem kuřata jen jednou, už jsou skoro na zabití. udělal jsem to tak, že jsem starou skříňku položl na záda, nasypal piliny, umístil napáječku na vodu, krmítko s granulema a přikryl z 75% dřevotřískou. Seshora šla jedna žárovka, která skříňku vytopila na cca 26 stupnů. Ale přišlo mi to docela nouzové řešení. protože bych rád choval kuřata i v zimě, kdy chci vybudovat ustájení v bývalém chlívku, rád bych měl už pořádnou bednu. zateplenou, vymakanou. Poradíte? Cokoli . . . odkaz někam na zajímavý článek, zkušenost, vlastní foto . . .díky :)
Já jsem použil kvalitní plastovou paletu na ovoce s bočnicemi. K tomu topnou desku, jako rezervu mám i topnou rohož (na kterou dávám křepelky, nebo drůbež od 1 týdne věku) a jako rezervu různé žárovky od menších po větší. Je to o tom, kolik chcete investovat, jak intenzivně se plánujete chovem zabývat (já nyní už líhnu prakticky nonstop. Jaro-léto: kachny, husy, podzim-zima: kuřata a kachny (IB), průběžně líhnu i křepelky).
Něco takovéhohle:
http://www.auer-packaging.cz/cz/big-boxy_12.html
A vedle beden ve zbytku stodoly pak mám odchov trošku větší drůbeže v zimě., aby nebyly úplně na mrazu.

No chci se tomu věnovat intenzivně. Sice jen pro vlastní spotřebu, ale sem tam stejně něco podarujete v rodině. Problém je vtom, že začínám taknějak sevším a nemůžu do toho hned sypat peníze. musím postupně. První kolo jsem kuřatům svítil žárovkou a měl je v bedně 120x60, tak na druhé kolo bych mohl kupříkladu pořídit spíš nějaké topné těleso.
Brojlery mám nyní venku ve výběhu pro králíky a rozhodl jsem se, že další už budu nechávat jen uvnitř. vybuduji jim voliéru ve chlévě, hned vedle kurníku.
kačeny budeme brát už větší, protože jsme to propásli, ale příště už jednodenní. Tam je začátek stejný jako u kuřat? bedna, žárovka, teplo, sucho, pití a žrádlo?
napsal(a):
No chci se tomu věnovat intenzivně. Sice jen pro vlastní spotřebu, ale sem tam stejně něco podarujete v rodině. Problém je vtom, že začínám taknějak sevším a nemůžu do toho hned sypat peníze. musím postupně. První kolo jsem kuřatům svítil žárovkou a měl je v bedně 120x60, tak na druhé kolo bych mohl kupříkladu pořídit spíš nějaké topné těleso.
Brojlery mám nyní venku ve výběhu pro králíky a rozhodl jsem se, že další už budu nechávat jen uvnitř. vybuduji jim voliéru ve chlévě, hned vedle kurníku.
kačeny budeme brát už větší, protože jsme to propásli, ale příště už jednodenní. Tam je začátek stejný jako u kuřat? bedna, žárovka, teplo, sucho, pití a žrádlo?
Jak jsem psal, dobré jsou ty tzv. Umělé kvočny (topné desky), u nich je nevýhoda, že člověk na první pohled nevidí pod ně a nevidí tedy, jestli není nějaký problém s úhyny a podobně. Pak se mi osvědčila i topná rohož, ale tu používám spíš až pro několikadenní, spíše týdenní drobotinu. Ale pokud vím, dá se používat od prvního dne.
Něco takového:
http://www.lihne.cz/111-68w.html
Nicméně přiznám se, že od této firmy mi k rohoži chyběl nějaký návod a provedení mi přišlo celkem nekvalitní na to, že zařízení pracuje s napájením 230V.
Začátek je prakticky u vší drůbeže stejný. Teplo (je jedno, jestli bedně/králíkárně a jestli žárovkou, rohoží, umělou kvočnou či čímkoliv jiným), sucho, pití, žrádlo.

No tak ty desky se mi moc líbí.
Ještě dotaz do budoucna . . . píšete, že líhnete nonstop. Včem je to lepší? U nás ve městě seženu jednodenní broilery za 10,- kus. (fa. Best Opava), ale uvažoval jsem spíš o kačenách, husách a podobně. tam je ale problém, že bych musel mít dodavatele vajec. Což asi nebude tak jednoduché že?
Líhnu nonstop z několika důvodů:
a) Neuznávám způsob, jakým se "majitelé" chovají ke zvířatům ve velkochovem... ať už je to Babišovo, nebo někoho jiného. Takže nechci tyto lidi v jejich "podnikání" (týrání zvířat) podporovat tím, že budu nakupovat jejich produkty.
b) Závislost na toto dodavateli: Koupíte brojlerová kuřata, vychováte, zabijete... a musíte zase koupit kuřata. Z brojlerů/finálních hybridů není možné chovat potomstvo. Teoreticky to sice jde (kuřata se vylíhnou), ale výsledky jsou zoufalé, protože se vám vylíhnou kuřata, která mají malé přírůstky, snáší minimum vajec, často trpí deformacemi. Je to dáno jednoduchou genetikou. Na finální hybridy se kvůli přenosu přesných genů kříží samec A se samicí B (a nikdy ne naopak!), potomek má díky tomu třeba po matce velká prsa a po otci rychle roste. Ale když pak necháte rozmnožovat tento druh AB s jiným AB, tak vám může vzniknout cokoliv. V nejhorším případě (25%) to bude růst pomalu po samici a prsa to de mít "malá" po samci. Takže jste na drůbežárně plně závislí a musíte jen kupovat a kupovat. Navíc když započtete cestu do drůbežárny každé dva měsíce a podobně, tak vám cesta výrazně vzroste.
c) Je to atrakce: Koupit jednodenní kuře můžete snadno, ale když vidíte ten "lesk v očích" malých dětí, když přijdou na návštěvu a vidí, jak se kuře pomalu snaží dostat ze skořápky... to má své kouzlo a většina dětí už toto nezná. Spousta známých k nám už jezdí jako do zoo. A děti dokáží pozorovat líhnoucí se kuřátka, kachňátka, housátka, či křepelky i několik hodin v kuse. Kam se hrabe televize. K tomu na rozdíl od zoo si můžou kterékoliv zvířátko opatrně vzít, hladit si jej, chovat, hrát si s ním.
d) Ekonomika: Hodnota vejce je cca 2-3,- kč, provoz líhně stojí v průměru 2,- kč na jedno vylíhnuté kuře. Navíc nemusím nikam jezdit (čas, benzín) a mohu zvířata neomezeně "recyklovat". Tedy jakmile mi jedna generace odroste, vyberu z ní nové chovné kusy, které mi zajistí další generaci a zbytek putuje na pekáč. Takže jsem si vybral středně těžká plemena, která dlouhodobě chovám. Ekonomiku a vytíženost líhně si vylepšuji prodejem křepelek a kachňat (hlavně IB), snad budou časem i přebytky hus nebo krůt.
e) Ekologie: Jak jsem psal "a)", nesouhlasím se systémem chovu ve velkochovem, "sexováním" (a házením 1-denních kohoutků do pytlů s následným prodejem za 30,- kč / kg polomrtvého masa pro krmné účely), chov v klecích, spotřeba pitné vody a jiných surovin pro tento chov. Já chovám ve volných výbězích, krmím minimálně, co si zvířata najdou, to mají (krom mláďat samozřejmě), zvířata jsou spokojená. Slepičky a vybrané kohoutky nechávám na další chov, zbylé kohoutky nechám na výkrm a zužitkuji je místo brojlerů (proto chov středně těžkých plemen - slepice mají slušnou snášku, kohoutci mají zase dostatek masa na pekáč"). Jediný můj ústupek proti ekologickému chovu je odchov v líhni místo přirozeného odchovu. Zvolil jsem jej kvůli lepší kvalitě odchovu (velká část zvířat bohužel už pud sezení/kvokavost nemá a odchov nefunguje) a většímu množství odchovaných zvířat (při odebírání vajec a líhnutí v líhni je snáška cca dvojnásobná oproti vlastnímu vyvedení potomků rodiči).
Navíc ceny housat, kachňat, krůťat a podobně jsou již výrazně vyšší, než vámi uváděných 10,- kč / ks.
Ano, buď si musíte sehnat dodavatele vajec (stačí sledovat inzeráty, případně časem si vytipovat několik chovatelů a od nich brát vejce dlouhodobě), nebo držet vlastní základní chovný kmen. Prostě si budete držet 4 kachny a 1 kačera přes zimu a máte zajištěno každý rok 100+ kachňat na pekáč i na obnovu chovu a náhradu za starší kusy. Při volbě vhodného plemene není odchov přes zimu problém.
Omlouvám se za delší odpověď na krátký a jednoduchý dotaz, ale ten důvod opravdu není jeden.
Jedná se o souhrn názorů a životního stylu, který mě vede k celkovému chování ke svému okolí, lidem, zvířatům, potravinám... Z "moderních" názvů těchto životních stylů mi jsou blízké "potravinová soběstačnost", "minimalismus", "zanechání minimální nebo pozitivní ekologické stopy", "energetická soběstačnost" (již mi chybí jen dořešení elektrické energie na ostrovní provoz, bez solárů, s kterými nesouhlasím - PS: Víte třeba o tom, že vám stavební úřad nebude chtít zkolaudovat dům, kde máte prokazatelně vlastní generátor el. energie, ale nejste připojeni do rozvodné soustavy "vyděrače ČEZ"?) a podobně.
Přeji Vám hodně štěstí v chovu.

no nezbývá mi, než s vámi souhlasit. Dalo by se to takhle provozovat. Dokážu si představit mít vlastní chov kačen. Když si zvyknu na agresivní husy (mám malé děti) tak i zde by se dalo něco dělat minimálně vyzkoušet.
Jediný problém vidím v broilerech. Ale pokud budu odebírat jednodenní, tam se snad ještě žádný hyenismus neděje. Nebo ano? Brali jsme první várku o 15ti kuseh. Dali nám dva zdarma navíc, kdyby nějaké nepřežilo první den. Nakonec přežily všechny kuřátka, akorát jedno mám něco s nohou. Pozdě jsem zjistil, že existuje něco jako plastin. A podle vzhledu je vidět, že máme jak slepice, tak kohoutky. Tady bych to musel řešit jak píšete, nějakým jiným druhem slepic. Nějakým "masným" plemenem. Kde asi nebude kuře za 6 týdnů. Ale moc k tomu nevidím důvod. pokud bych ale koupil líheň na kačeny a husy, určitě budu zkoušet i další. nakonec . . . . . když to člověk dělá svědomitě, tak náklady jsou vždy menší, než hodnota výsledného produktu. A zkusit se musí vše :)
napsal(a):
no nezbývá mi, než s vámi souhlasit. Dalo by se to takhle provozovat. Dokážu si představit mít vlastní chov kačen. Když si zvyknu na agresivní husy (mám malé děti) tak i zde by se dalo něco dělat minimálně vyzkoušet.
Jediný problém vidím v broilerech. Ale pokud budu odebírat jednodenní, tam se snad ještě žádný hyenismus neděje. Nebo ano? Brali jsme první várku o 15ti kuseh. Dali nám dva zdarma navíc, kdyby nějaké nepřežilo první den. Nakonec přežily všechny kuřátka, akorát jedno mám něco s nohou. Pozdě jsem zjistil, že existuje něco jako plastin. A podle vzhledu je vidět, že máme jak slepice, tak kohoutky. Tady bych to musel řešit jak píšete, nějakým jiným druhem slepic. Nějakým "masným" plemenem. Kde asi nebude kuře za 6 týdnů. Ale moc k tomu nevidím důvod. pokud bych ale koupil líheň na kačeny a husy, určitě budu zkoušet i další. nakonec . . . . . když to člověk dělá svědomitě, tak náklady jsou vždy menší, než hodnota výsledného produktu. A zkusit se musí vše :)
Husy nemusí být vždy agresívní. Pokud na vás budou zvyklé, agresivita by se vyskytovat příliš neměla. Pokud se s nimi mazlit nechcete, pak sice mohou být agresivnější, ale zase je pravděpodobně budete mít od dětí dostatečně daleko, ne? Ale jak říkáte, nejlepší je vyzkoušet, já také spoustu postupů ještě upravuji, protože mi něco nevychází.
Brojler: Proč problém? Pokud budete mít vlastní chov slepic, platí co jsem psal výše. Slepičky použijete na snášku nebo prodáte, kohoutky pošlete na pekáč. Hotovo Ideální jsou středně těžká plemena. Já jsem navíc patriot, takže nyní zkouším Šumavanku, babičce jsem pořídil prakticky za stejným účelem České zlaté kropenky (byli prý hezčí). Slepičky má na snášku, kohoutky zabíjí na maso. Mě dá 4 plata ročně na vylíhnutí, aby obnovila krev. Zpočátku na to koukala podezřívavě (byla zvyklá na nějaký rozvoz, pravděpodobně jeden z mnoha prodejců Kavapa), teď má své oblíbené slepičky, kuřátka si cca od 6-týdne venku "piplá" sama a málem ani neodjela do lázní, protože jí přišlo, že jim ty starší ubližují. Pokud to takto nechcete, tak si pořiďte chovný kmen (3.1) nějakého vyloženě těžkého plemene slepic, které vám bude snášet vejce, která budete všechna líhnout a máte to samé jako brojlery. Mě osobně právě přišlo zajímavější využít snášku slepiček a "přebytečné" kohoutky u středně těžkých plemen mít na maso. U těžkých již máte pouze maso, ale žádná vajíčka (těch pár, co snesou budete dávat do líhně).
ad zvěrstva na jednodenních kuřátkách: Chov rodičů pro brojlery je výhradně v klecových či halových chovech s minimem prostoru. Umělá úprava světelného režimu, umělé zkracování dne... vše pro větší snášku. Sexování není u brojlerů tak běžné, jako u nosných plemen, ale tuším, že se také provádí.
Navíc já vnímám chov drůbeže spíše jako celek a v tu chvíli jak jsem psal, nebudu nákupem podporovat něco, s čím nesouhlasím. (A já prostě už nevidím takový rozdíl, jestli koupím hotové mražené kuře, nebo jednodenní kuře z toho samého velkochovu).
Znám dost lidí, kteří to vidí podobně a také se vracejí k původnímu způsobu života na vsi, ale znám i lidi, kteří mi tvrdí, že jsem extrémista a magor (ti většinou za zády a informace se ke mě dostane odjinud, na názorovou konfrontaci tito lidé často nemají nervy... asi proto, že jim chybí argumenty, kromě "se to tak teď dělá" a "je to přece legální, ne?"... ).

u těch broilerů vidím problém spíš v tom, že když je nahradím něčím jiným, tak prostě budu krmit jednou tak déle. No, musím si vtom udělat jasno. Mít dvoje slepice je pro mě nepraktické. Stejně bych je měl pohromadě. Uvidím, no :)
napsal(a):
u těch broilerů vidím problém spíš v tom, že když je nahradím něčím jiným, tak prostě budu krmit jednou tak déle. No, musím si vtom udělat jasno. Mít dvoje slepice je pro mě nepraktické. Stejně bych je měl pohromadě. Uvidím, no :)
A problém v dvojnásobné době krmení je kde? Kvůli ceně krmiva? Pokud bude krmit intenzivní výkrm, pak dosáhnete podobného času. Ale místo toho můžete nechat kuřata venku, ať si nahrabou, k tomu obilí přikrmovat (buď mírně, nebo ad libidum neomezeně) a výkrm bude sice delší, ale cena výkrmu bude reálně nižší, protože spotřebují méně obilí a část potřebné potravy si sami najdou.
Ale je to samozřejmě na vás. Jen nastiňuju možnosti. Mě osobně je jedno, jestli výkrm trvá 9 nebo 16 týdnů. Ale krmiva (obilí) za celou dobu výkrmu 2,5 - 3 kg kohoutka spotřebuji cca 4-5kg (20,- kč) a to nejvíc ve formě šrotu, když je malý.

xdingo
napsal(a):
A problém v dvojnásobné době krmení je kde? Kvůli ceně krmiva? Pokud bude krmit intenzivní výkrm, pak dosáhnete podobného času. Ale místo toho můžete nechat kuřata venku, ať si nahrabou, k tomu obilí přikrmovat (buď mírně, nebo ad libidum neomezeně) a výkrm bude sice delší, ale cena výkrmu bude reálně nižší, protože spotřebují méně obilí a část potřebné potravy si sami najdou.
Ale je to samozřejmě na vás. Jen nastiňuju možnosti. Mě osobně je jedno, jestli výkrm trvá 9 nebo 16 týdnů. Ale krmiva (obilí) za celou dobu výkrmu 2,5 - 3 kg kohoutka spotřebuji cca 4-5kg (20,- kč) a to nejvíc ve formě šrotu, když je malý.
Aha. No je fakt, že co se týče času, jde spíš a hlavně o první várku. Na tu si počkám. a když pak budu pravidelně přidávat nové a nové, tak budu mít maso pořád.
Tím pádem bych ale neměl potom řešit rozdělení kurníku na dvě poloviny, ale nechat masné plemeno spolu s nosnicema? když je totiž rozdělím, odříznu u brojlerů/masných výstup ven na dvorek. Chtěl jsem to dělat v bývalém chlívku cca 4x5x2m a venkovní výběh počítám cca 15x20m . . . .možná trošku víc. Zde ale ai padá myšlenka snášky vajec masného chovného páru. Jednak bych musel mít jen masné kohouty pro jistotu a taky možnost rozeznat jedno vejce od druhého.
Pokud byste chtěl masný chovný pár, musel by být samozřejmě oddělen. Proto (a protože jsem od přírody lenoch a věci si chci usnadňovat) jsem se já rozhodl pro středně těžké plemeno, abych měl to samé zvíře na snášku vajec na jídlo a to samé výkrm masa. Takže standardně vejce putují na jídlo, když se ozve nějaký zájemce, tak sbírám na jídlo či násadová a když mám na jídlo dost, sbírám násadová a vejce za cca 3 dny dám najednou do líhně.
Jinak prostory na dané množství jsou vyhovující až až. I když pokud byste do budoucna chtěl rozšířit o kachny/krůty/husy, tak se vám již asi stane, že výběh zničí. Tuším, že pro zachování trávníku je třeba 10m2 na 1ks dospělé drůbeže. Mládě za polovic, kachna, krůta dvojnásobek, husa trojnásobek. Ale jedná se o orientační hodnoty doporučené chovateli v okolí či z různých jiných lidových zdrojů. Nejsem si jist, že by toto nějaká kniha dostatečně řešila. V této slepičí zóně je vhodné mít rovnou zřízený i nějaký kompost nebo hnůj, kam házíte odpad ze zahrady. Slepice jej přeberou, zbytek zetlí a slepice si z něj vyhrabou třeba žížaly. Navíc vám takovýto kompost velmi efektivně odplevelí tím, že z něj vyzobou všechna semena.

Zdravím. Tak dnes jsem se vrátil z Polska. Mám to co by kamenem dohodil. Byl sem se podívat na burze a přivezl 10 týdenních kačen. Podle paní je to jistý "francouzský broiler". Ale jelikož jsem za poslední dva dny přečetl toliko článků, tak už jsem pěkně pomotaný.
Přikládám obrázek. Podle toho co sem vyčetl by to měly být barbarie? Jedna mě stála 6 zlotých.

Jinak včera jsme se s manželkou rozhodli, že pro kačeny a husy vybudujeme samostatný výběh. Máme v rohu zahrady, hned vedle slepic krásné místo s dvěma většími stromy. Rozloha bude asi 3x10m a mám laminátovou nádrž, kterou jim tam zakopu. Ta má rozměry cca 80x140cm. Tak aspon tak. 10 kačen stačí a na zkoušku bych knim chtěl šoupnout 2 husy.
varšava
napsal(a):
Cena je dobra ale barbie jsou jen na pekač nemužete v chovu pokračovat. 2husy landeske mam na prodej take jsou lonske jen k nim sehnat housera a na jaře budou husičky
Proč by nešlo v chovu barbarií pokračovat? Teď nemyslím zda to je vhodné či nikoliv a proč, ale prostý fakt, zda to je možné nebo ne.
Možné to je. Jsou normálně plodné, vždyť to je pižmovka, jen prošlechtěná pro potřeby velkochovu.
Barbarie je větší a lépe osvalená než pižmovka, lépe nese(víc vajec), ale má zhoršený pud sezení, takže je vhodná líheň.
Nedoporučuje se křížit ji s klasickou pižmovkou, pro možnost ztráty instinktu sezení na vejcích u potomstva, o který nám u pižmovek jde především.

Abych pravdu řekl, na odchov mladých zatím nepomýšlím. Prozatím si chci osahat výkrm. proto jsem koupil tyhle ty kousky, protože je vykrmím a sním. Domácí kačenu jsem snad ještě nejedl. Stejně tak broilera, či husu. U nás v rodině jedou jen prasata a králíci. Celý život baštím králíky. Furt jen králíky, ani punťa to už nežere :)
No a při tom vším si vychytám prostory. Výběh, vodní plochy a tak . . . a příští rok pak můžu pomýšlet na odchov mladých. To bych pak už asi vybíral dle jiných parametrů.
Stejně tak husy. letos dvě, tři na výkrm. Pak sníst a rozhodnout se. Tam taky budu vybírat ani ne tak podle rychlosti vykrmení či vydatnosti masa, ale spíš podle toho, jak je která ukřičená, agresivní a tak. Mám malé děti (2 a 5 let) a jak se zatím projevují, se zvířaty tráví hodně času. I samice králíků jsem musel redukovat na agresivní a neagresivní a vyměnit s otcem :)

varšava
napsal(a):
pokud tam date nadrž s vodou tak ty kačeny se vam tam utopi mně se letos utopily 2 nevšimla jsem si že do lavorku napršelo a že se tam do takove ohradky vubec dostaly. nechcu se vnucovat ale kdybyste chtěl muj meil ma.sz@seznam.cz na faunu moc nerada je tam strašně moc štouralu
Tuhle drobotinu mám v malém krytém výběhu a na noc je nejspíš budu schovávat do přepravky ve stodole. Ten výběh budu teprve stavět. A tam je pustím, až na to budou připravené. Nevím přesně, ještě to musím nastudovat, ale tuším že někde až po třetím týdnu, možná později.
varšava
napsal(a):
pokud tam date nadrž s vodou tak ty kačeny se vam tam utopi mně se letos utopily 2 nevšimla jsem si že do lavorku napršelo a že se tam do takove ohradky vubec dostaly. nechcu se vnucovat ale kdybyste chtěl muj meil ma.sz@seznam.cz na faunu moc nerada je tam strašně moc štouralu
Já nevím jak vy, ale kusy starší cca 4 týdnů se mi snad nikdy neutopily. "Rybníčky" (Jáma cca 3-5m2, napájená vodou z okapu) mám s pozvolnými břehy s velkou mělčinou. Do lavorů, mís, kýblů a podobných zásobníčků na vodu dávám větší kámen, aby na něj mohlo zvíře vždy vylézt a následně pryč.
PS: Nabídky "kvalitních zvířat" bez uvedení ceny s tím, že je tu moc "šťouralů" nepůsobí příliš profesionálně a věrohodně.
Jinak "jakýsi francouzský brojler" bude pravděpodobně mullard nebo nějaký finální hybrid (s velkou příměsí krve barbarie). Mullard je neplodný. Finální hybrid je sice plodný, ale k dalšímu chovu naprosto nevhodný, protože nevíte, co z něj vyroste (viz můj předcházející příspěvek zde na téma hybridů brojlerů). Tak jako tak ideální na výkrm, ale pro chov by bylo lepší pořídit čisté plemeno. Pižmovku, Ruánku, Rouenskou... cokoliv podobného. Pižmovka, ale i většina ostatních vám mladé odvodí často sama bez jakýchkoliv starostí a potřeby techniky. Prostě ji jen necháte zasednout a hotovo.
Víc výběhů je fajn, ale pozor na dravce. Liška a jiní poznají, že "za plot" se pes nedostane a hejno drůbeže vám může velmi rychle zdecimovat. Pak je to o tom, jak moc chcete řešit zavírání drůbeže do kurníků, automatická dvířka a podobně.
napsal(a):
Jinak včera jsme se s manželkou rozhodli, že pro kačeny a husy vybudujeme samostatný výběh. Máme v rohu zahrady, hned vedle slepic krásné místo s dvěma většími stromy. Rozloha bude asi 3x10m a mám laminátovou nádrž, kterou jim tam zakopu. Ta má rozměry cca 80x140cm. Tak aspon tak. 10 kačen stačí a na zkoušku bych knim chtěl šoupnout 2 husy.
Kolik v tom prostoru chcete mít kačen a hus? 3x10 je totiž strašně malá plocha, jak pro kačeny, které její větší část promění na bláto, tak pro husy, které se rády pasou a 30m čtverečních nestačí ani pro jednu.

ewelýna
napsal(a):
Kolik v tom prostoru chcete mít kačen a hus? 3x10 je totiž strašně malá plocha, jak pro kačeny, které její větší část promění na bláto, tak pro husy, které se rády pasou a 30m čtverečních nestačí ani pro jednu.
Moc ne. Raději bych choval pár kousků a co nejdýl (brzké jaro až po podzim), než jen přes léto a dávat na mražák. Pokud nás to chytne a bude se chov dařit, nebude problém výběh zvětšit na čtyřnásobek. Teď tam ale máme záhonky se zeleninou a už je na to pozdě.
Kačeny zatím na noc přenášíme, ale až budou větší, udělá jim boudu a na noc je budeme zavírat rovnou ve výběhu.
Pokud bych chtěl chovat husy, asi bych musel oplotit záhonky a vypustit ja na celou zahradu za stodolou. Nebo společně udělat megavýběh, kde budou i s třema kozama.
jsem úplný začátečník a začal jsem tak,že jsem si pořídil kačenky,jen proto,že si je kupoval soused.Jel jsem s ním a tak se mi líbyly,že jsem je musel vzít už jen tak,dětem.Řekl jsem si,však je v nejhorším vykrmím za 60 dní a sním,vzal jsem 4 kusy,třídeních kačenek ruánských,po 60,-kč.Ale stalo se,že jsme se do nich všichni zamilovali.Dnes mají přesně 5 týdnů a já mezitím,alespoň sosal info z netu,co to jen jde.Ale není nad knihu,mám jednu malou,půjčenou brožuru a tam jsou konkrétní,věcné rady.
Nicméně bych chtěl ale jít do pořádného chovu kačen,něco mi říká,že na to mám vhodné prostory.Mám za sebou ovečky,králíky a slepice,ale asi tak před 5ti lety jsem veškeré zvířectvo zrušil.Králíci chcípali,slepice nic moc nesnášely a ty dvě ovečky mi dávaly přes zimu zabrat.
Teď jen válčím se zelenou hmotou,sekám a sekám.......tak mě napadlo ten prostor nechat kačenám,ale nevím jak nato zatím.Ale je teprve konec léta,do jara budu studovat a budovat a z jara bych to chtěl rozjet.Nějak Nějaká rada do začátku?

chovám ty kačeny asi stejně dlouho. Nějak nebyl čas to extra studovat, nicméně jsem přišel na to, že letos to s něma už nějak doklepu a příští rok z jara jim udělám extra výběh. Udělám pořádné koupaliště a okolo celkem velkou plochu z betonu. Silně zvažuji, že jim vybetonuji celý výběh, aby se dal pravidelně čistit. v ejdnom rohu bazén, v druhém sláma na odpočinek, ve třetím klec na večerní zavírání a ve čtvrtém krmítka. ke krmení používám snad vše co zahrada dá, nejčastěji nastrouhané vařen brambory, nařezané kopřivy, obilné klíčky, obilný a kukuřičný šrot + plastin) a jako zákusek mají hromady slimáků po kterých by se ubili.
pokud máte hodně zeleného prostoru, doporučuju spíš husy. ty jsou na tom s pasením údajně líp. já to určitě vyzkouším a ke kozám do výběhu nějaké pořídím. láká mě to zkusit ještě letos. Zkusil bych najít nějaké "méně hlasné" plemeno a pořídil nějaké už dorostenky na dokrmení.
prostor mám pro ně hodně velký i s malou vodní plochou,na které je už přes den nechávám pást.Jinak zatím krmím jen klasickýma směskama pro kačeny.Kachník bych asi udělal z malého salaše po ovečkách.Zatím jsou přes noc v zastřešené kleci 1mx1m a přes zimu je míním dát do chlévka.
trochu úsměvné inspirace :http://www.youtube.com/watch?v=hG6lv0Kud74