Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2014 17:19
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dobry den
zacal jsem tento rok chovat slepice. Dost me to bavi a postupne si chci poridit misto hybridek - na kterych se ucim - nejake pekne cistokrevne Maransky a Araukany. Mam pouze jeden problem. Co o dovolene? Muze mi nekdo poradit jak to resite - zastupce hledat neni lehke smajlík

12.8.2014 17:23
xdingo

XXX.XXX.127.2

Drůbež o dovolení není problém.
Velký kýbl (či jiná nádoba, podle množství drůbeže, klidně třeba i sud, vana a podobně) s vodou.
Velkou nádobu na obilí (nebo lze nasypat někam na hromádku - ale tam pak riskujete nemoci, nedoporučuji).

Drůbež bez problémů rozdýchá i týden bez Vaší asistence smajlík

Horší je opustit třeba dojené ovce nebo kozy. Tam náhrada musí být vždy a navíc se pěkně blbě shání smajlík

12.8.2014 17:38
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Dekuji za prvni reakci.
Samozrejme jine zvirectvo nemam. Jen tech 20 slepic a kohouta. Ale z tech 20 je 9 malych kurat a z tech si necham jen ty slepicky. Jsou na velke zahrade a do kurniku mam elektronicka dvirka. Ty funguji prima. Po cele zahrade mam rozmistene nadoby s vodou a krmitka se zrnim. Zahrada je oplocena. Jen nevim co v zime? Nebo kdyz bych chtela jit na podzim a bylo by skarede pocasi (v lete dovolenou mit nemusim - moc lidi, draho...a doma je taky hezky). A jak casto se musi zbirat vajicka?

12.8.2014 18:50
dorm

XXX.XXX.191.170

bgstettn napsal(a):
Dekuji za prvni reakci.
Samozrejme jine zvirectvo nemam. Jen tech 20 slepic a kohouta. Ale z tech 20 je 9 malych kurat a z tech si necham jen ty slepicky. Jsou na velke zahrade a do kurniku mam elektronicka dvirka. Ty funguji prima. Po cele zahrade mam rozmistene nadoby s vodou a krmitka se zrnim. Zahrada je oplocena. Jen nevim co v zime? Nebo kdyz bych chtela jit na podzim a bylo by skarede pocasi (v lete dovolenou mit nemusim - moc lidi, draho...a doma je taky hezky). A jak casto se musi zbirat vajicka?

šikovný kutil Vám udělá snášková hnízda s odkulem za přepážku ,kdyby náhodou se některé s těchto plemen která uvádíte rozkvokalo

12.8.2014 19:58
xdingo

XXX.XXX.127.2

Přesně jak psal Dorm. Buď hnízdo s odkulem, nebo to prostě riskněte. Jedete na dovolenou (pravděpodobně za X tisíc), tak holt přinejhorším přijdete o část vajec (za týden odhadem 50 vajec po 3 korunách?), pokud by nějaká slepice začala sedět. Jinak by problém být neměl, pokud budou hnízda moc plná, slepice případně začnou snášet mimo ně (lze řešit tak, že do části kurníku dáte slámu, čímž vytvoříte "náhradní hnízda").

Léto, zima, myslím, že je to jedno. Když je venku hezky, slepice jdou ven, když ne, zůstanou v kurníku. Já osobně nemám ani zavírací kurník, slepice si běhají a nocují kde chtějí v rámci výběhu a to i v zimě. Nechávám to plně na jejich rozumu. Snad jen v zimě pozor na zapadání přístupu do kurníku sněhem. Ale vše je řešitelné (stříška a podobně).

12.8.2014 20:53
bgstettn

XXX.XXX.61.213

Jeste jednou vam dekuji za reakci - zni to pro me povzbudive. Uz jse se obavala manzelske krize smajlík
A s tim hnizdem mate pravdu - vubec me to nenapadlo! Diky!

13.8.2014 07:25
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Já teď stavím voliery, které jsou propojitelné a celkem mají výměru 6*5 m. Mají pletivo s okem 2*2 a drát 2 mm. Když pojedu na dovolenou, nechám slepice pouze ve voliérách, nepouštím je, dám zásobu vody a jídla, které je lepší mít v uzavřeném prostoru i přes noc, kvuli potkanům. Vodu ve stínu a stačí na jednom místě. Voliera je zastřešená - v zimě to bude paráda. Nasypu do ní kolečko listí a hlíny a slepky mají celou zimu co hrabat. Sběr vajec řeším sousedem, který občas zkontroluje i vodu a zrní, ale ty snášková hnízda nejsou špatný nápad. Jen mi řekněte, jak uděláte, aby nebyla vejce a hnízda zašvihaná od slepičinců, když se musí odkulit, to nemůžu dát slámu ani piliny.

13.8.2014 08:24
kuri

XXX.XXX.254.237

Zavesil som piatim hybridkam bandasku s dvoma napajacimi niplami,zvedavo prisli,poozobavali a od vtedy uz maju iba tuto napajacku. 20 sliepok,v lete asi 4-5l vody na den x dni dovolenky. Zavesit zo 3 dostatocne velke vedra,do kazdeho 2-4 niple a s vodou je vystarano.
Moje sliepky su naucene na vlky srot s rezanou travou,psenicu iba od hladu ale pocas dovolenky by prezili aj na psenici. Nasypky. Trebars otocenu bandasku a otvor 10-15mm nad podlahou,vyberu si.
20 sliepok,do 2.5kg psenice na den ... vsetko pred dovolenkou vyskusat a doladit.
4 hybridky mi posledne dva mesiace nesu 4 vajcia denne. Iba 3x mali po tri. Dovolenka na jesen,menej vajicok ... ale aj tak ich môze byt dost. Ako uz pisali,nieco suche zastresene,niekolko nahradnych hniezd ...

14.8.2014 10:08
bingo

XXX.XXX.213.22

bingo napsal(a):
.

pardon,omyl

Přidejte reakci

Přidat smajlík