Zkuste se podívat na tento odkaz: http://www.muscovyduckcentral.com/genetics.html Dana
Nebo kalkulačku...
http://kippenjungle.nl/Overzicht.htm
lydie
napsal(a):
Nebo kalkulačku...
http://kippenjungle.nl/Overzicht.htm
Asi Vás zklamu, ale ta kalkulačka je naprosto k ničemu. Dělal jsem letos pokus, chtěl jsem to vyzkoušet. Krahujcového kohouta jsem dal na slepice třech barev - bílá kolumbie, žlutá kolumbie, koroptví.
Dle kalkulačky se mělo líhnout 100% černé potomstvo ze všech spojení, což se mi zdálo značně nepravděpodobné a taky se potvrdilo., že to je nesmysl.
Realita je taková, že 75% potomstva je krahujcové, zbylých 25 % je v barvách slepic s krahujcovými znaky.
U kolumbií je to příčně žíhaná kresba, u koroptvích slabé žíhání na barevném podkladě.
Myslím si, že na výše uvedené stránce o pižmovkách je to popsáno:
modrý x černá = 50% modrých a 50%černých
modrý x hnědá = 50% modrých a 50= hnědých
Řekla bych, že to bude fungovat i u sedlatých.
Když si otevřete stránku v Googlechromu, tak vám to i přeloží. Sice kostrbatě, ale leccos se dá pochopit. Dana
ovecka
napsal(a):
Myslím si, že na výše uvedené stránce o pižmovkách je to popsáno:
modrý x černá = 50% modrých a 50%černých
modrý x hnědá = 50% modrých a 50= hnědých
Řekla bych, že to bude fungovat i u sedlatých.
Když si otevřete stránku v Googlechromu, tak vám to i přeloží. Sice kostrbatě, ale leccos se dá pochopit. Dana
U spojení modrý x hnědá to je jinak. Z praxe mohu říci, že se líhnou jen černá a modrá káčata ( resp. černobílá, modrobílá). Ta kalkulačka, co jste vložila píše totéž, kopíruji:
modrá X čokoláda = 50% černé, 50% modré kachňata, drakelets, které nesou čokoládu.
Vyplývá z toho, že modrá káčata, která se vylíhnou nesou gen pro hnědou barvu. Napřesrok dám vědět, jak se to chová v praxi, mám těchto modrých jedinců na dvoře několik a chci zkusit, jak se budou barvy štěpit dál.
Chci je křížit mezi sebou a zpět s kachnou hnědé barvy.
letos mě vyšli fakt užasné barvy káčat, z bílé kachny a kačera bílého s černým ocasem...
Za znalca sa nepokladám ale keďže som sa určitú dobu týmto farbám venoval- máte chov strakatych a pravdepodobne jeden z rodičov je nositeľom genu pre dvojfarebne perie, ja som si ho pomenoval žihane, pasikave. Vám je bližší názov krahujcove, prípadne kukaččí. V zahraničí sa s nimi stretnete pod názvom ,,barred". Kacatko bolo po vyliahnuti žlté s tmavým chvostikom a zobanek pri koreni trochu strieborno šedy. Po prepereni sa kresba zredukuje, brucho vsak vždy bude svetlé z mramorovou kresbou. Samozrejme u plnobarevnych. Ako mláďatá sú asi najkrajšie.
přesně bylo žluté s tmavším ocáskem, jeho matka byla na 90 % procent modrá straka a otec bílý byl zároveň otec matky.Podložila jsem ho bílé, takže pokud jsem nezaměnila vejce je s příbuzenské plemenitby...
Na obr.sú hnedé?čokoládové?s pasikom. Odchovane ako náhoda zo spojenia matka hnedá žihana straka x čierny žihany kačer, bohužiaľ jej syn, s genom pre hnedú/štepak. Pasikava kresba sa vyskytuje v dvoch typoch, spomínaný barred a ripley- ten je trvacnejsi, kresba je.v tvare šupinky. Zatiaľ neviem o nikom v čr ani v sr kto by ich choval. V Česku som vedel o jednom chovatelovi ktorý sa baretkam začal venovať aj s patričnými znalosťami v genetike ale nejak sa odmlcal. Určite by boli jeho výsledky poučné pre nás viacerých.
Neviem či je to uhol lomu svetla ale zdá sa mi že ma tiež náznak zihania. To by sa dalo najlepšie posúdiť pohľadom zhora. Niektoré čierne majú kresbu len pri raseni peria, potom sa biely pasik zaplni pigmentom. Ak to nieje tento prípad tak bude tmavá divoká a v dospelosti hlava čierna bielo striekana. Na obr.niečo z dnešného rána...
Na tomto obr.sú 2:0 o niečo mladší ako vaša. Pred dvoma týždňami krásna kresba ale už tmavne. Pohľad na chrbát.
zbosace
napsal(a):
Neviem prečo mi to ukladá na ležato. Tak ešte jedna pri inom svetle.
Na obrazku su asi 42 dnove kacata,moje iba druhe hniezdo. Tie tri hnede su prikupene a trocha starsie. Obrazok je z 9.10.2014. Z prveho hnezdenia urastali takto https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1784677/svesena-kridla Som zvedavy ako dorastu a co vyberiem k jarnemu hniezdeniu. Tieto dve hniezda su po rodicoch,co mam v profile.