Dobrý den,
na jaře se chci pustit do líhnutí kuřátek. Před 2 lety jsme si to již trochu vyzkoušeli (měli jsme 25ks 5ti denních, takže představu na odchovnu mám. Tentokrát chci infra lampu nahradit výhřevnou deskou a nelíbilo se mi řešení napájení. Měli jsme malou kloboukovou napáječku, ale furt v ní byly hobliny (( V rubrice u ktálíků jsem našla zajímavé řešení napájení - plastová trubka na vodu, do které se vyvrtají otvory a zastrčí nipl. Tuto trubku bych potom měla vodorovně na kraji odchovny a pod ní možná rošt.
Ale moje otázka zní, budou kuřátka pít z niplu? A do jakéhověku toto doporučujete?
Anebo jak řešíte napájení? Chodíme do práce a nechci, aby pili znečištěnou vodu, to mi příjde jako nejhorší, z čeho jsou pak nemoci
Děkuji za Vaše rady a tipy
Již přez rok používám u kuřátek i čerstvě vylíhnutých niplovou napaječku ( 1 l velikost, koupena na lihne.cz) a jsem maximálně spokojená. Snadné čistění, kuřátka i křepelky se naučí velmi rychle. Jen se musí ob den vyměnit hobliny pod niplem, protože kuřátka cintají. Ale voda je čistá, nic se neucpává. Právě budu kupovat kyblík na zavěšení se třemi niply pro starší kuřata do odchovny. Andrea
- také jsem nevěřil, že na to přijdou /snad kohoutci, ale že by i slepičky / a tak jsem je pod to různě podstrkoval, nakonec mě překvapili a vážně si to najdou a pijí z toho !!
Do jakého stáří? I staré slepičky když tam kuřatům vlezou, tak si jdou srknout! Asi by to fakt chtělo roštík přeci jen trochu nabryndají a nějaká kapka ukápne!
A teď ze skušeností - lepší by bylo nádobku s vodou /a heřmánkem/ dát mimo vytápěný prostor, aby se voda nekazila, alespoň ze začátku, když více topíme. A natáhnout to hadičkou.
A ještě trochu důležité - ty "kapátka" jsou dva druhy jeden má pohyb pouze na strčení dopředu či dozadu - tak ten je pro králíky a pak je druhý a ten má uvnitř kuličku, takže reaguje na každé jakékoliv ťuknutí! Lépe to napsat neumím - a ten je pro kuřátka!!
B.
Děkuji moc za rady, na líhne.cz budu delat na konci zimy útok, líheň, výhřevná deska, viděla jsem tam i krmítko - a teď i napáječku
Pro starší možná použiju tuto - dřív byla pro křepelky
Používám niplové 1l z www.lihne.cz, jsou to ty na fotkách výše. Jsem s nimi spokojená. Když mám více kuřátek, vyrábím si sama kyblíky, do kterých zaústím pouze kolínko s niplem a v počtu jaký potřebuji. Kyblíky volím podle potřebné velikosti od 3 do 10 l. Kapání je obvykle způsobeno i velmi drobnou nečistotou, stačí napáječku vymýt s pomocí kartáče a nipl procvakat a trochu s ním při mírném tahu zakroutit. Jiná věc je "sprchování" jedinců pod niply. S tím mám také zkušenost. U toho je důležitá výška zavěšení niplů a např. u křepelek jsem pod niply umístila zavěsné kelímky, které zachytily přebytečnou vodu a zamezily křepelkám sprchování. Z niplů se naučily bez problému pít i slepice, které dosud měly pouze kloboukovou napáječku.
bara001
napsal(a):
Používám niplové 1l z www.lihne.cz, jsou to ty na fotkách výše. Jsem s nimi spokojená. Když mám více kuřátek, vyrábím si sama kyblíky, do kterých zaústím pouze kolínko s niplem a v počtu jaký potřebuji. Kyblíky volím podle potřebné velikosti od 3 do 10 l. Kapání je obvykle způsobeno i velmi drobnou nečistotou, stačí napáječku vymýt s pomocí kartáče a nipl procvakat a trochu s ním při mírném tahu zakroutit. Jiná věc je "sprchování" jedinců pod niply. S tím mám také zkušenost. U toho je důležitá výška zavěšení niplů a např. u křepelek jsem pod niply umístila zavěsné kelímky, které zachytily přebytečnou vodu a zamezily křepelkám sprchování. Z niplů se naučily bez problému pít i slepice, které dosud měly pouze kloboukovou napáječku.
Velmi mě zaujala vaše výroba niplových kyblíků, byla by jste tak hodná a poslala mi nějakou fotečku, také by jsem to zkusila. Díky Andrea mail : anda73@seznam.cz
bara001
napsal(a):
Velmi mě zaujala vaše výroba niplových kyblíků, byla by jste tak hodná a poslala mi nějakou fotečku, také by jsem to zkusila. Díky Andrea mail : anda73@seznam.cz
andreakiss
napsal(a):
https://sites.google.com/site/www1221eunapajackyhydina/ trocha s nedôverou som pozeral na to video,ci bude nipel tesnit vo vedierku ... objednal som ... vrtak som mal o 1mm mensi,nahrial dieru zapalovacom,zastrcil nipel,ma na konici zrazenu hranu,2 zavity zatocil,pockal az plast uplne vychladne,dotiahol ... naozaj netecie. Sliepky sa naucili okamzite,kacky nie,tak som im prilozil dve sliepky,pedagogicky a kacky aj tak neobkukali. Dal som napajacku novo vyliahnutym kaciatkam a po dvoch dnoch jedno skusilo,potom druhe a po par dnoch uz vsetky sa pekne napajaju. Pod napajackou je trocha mokro,tak nejaky rost ako hore radia. A aby sa dala napajacka zdvihat s rastom kuriatok,kaciek ...
andreakiss
napsal(a):
andreakiss
napsal(a):
Super,díky Dorme. Shlédla jsem, jen teď, kde koupím ten nipl ? Poradí mi někdo, prosím ? Děkuji
Andrea: a co třeba toto? Výroba v ČR a hlavně odzkoušeno.
Když bude hodně kuřat, tak je nutno dát pod niple misku Jedná se o odchovnu s roštem. Tuto napáječku nedoporučuji s podestýlkou.
Brzy bude v prodeji na www.lihne.cz nebo přímo u mě jako výrobce.
jkljkl

XXX.XXX.32.32
Myslite ze jsou ty niplove napajecky vhodne i pro housatka?jde mi o to, jestli nebudou urousane mokre.Dekuji.
jkljkl

XXX.XXX.32.32
andreakiss
napsal(a):
Měla jsem v loni 8 housátek, co jsem si vylíhla a bez problémů se naučila pít z niplů. Andrea.
Dekuji, jde mi o to jestli nebudou tak mokra jako kdyz maji kloboukovou napajecku.dekuji.