Na fore je vela popisane o priznakoch lieceni. mozno zakladam zbytocne tema ale chcem si trosku utriedit prehlad o tom s cim maju dany chovatelia skusenosti a mozno sa nieco nove dozvediet do dalsej chov.sezony.
Voci comu vakcinujete co je dolezite? (kokcidioza, markova, salmonela atd....) teraz sa bavime len o drobnochove nie co robia hydinarne vo velkom.
dakujem za prispevky prinosne k tejto teme. ak sa to zda niekomu zbytocne vzhladom na velkost fora ignorujte, pripadne prispevok zmazte
Pokud odchováváte z kuřat, můžete během růstu dle návodu přeléčit proti samonee a kokcidioze Klozanitem, pak od 6 týdnů použít něco na newcastelskou chorobu - nervové onemocnění, přenášejí ptáci. Jinak není asi potřeba, pokud udržujete v čistotě, běžné podmínky odchovu....
Vakcinuji proti kokcidioze Livacoxem. Vakcinují se kuřata hned po vylíhnutí. Kuřata nesmí dostat lkrmení s antikokcidiky!
Starší kuřata vakcinuji proti pseudomoru - povinnost pokud chcete vystavovat nebo prodávat. Revakcinace každého půl roku.
Jiné choroby neřeším, ale pokud by se v chovu něco objevilo, vakcinovat pochopitelně budu. Dnes existují vakcíny téměř na vše a lepší prevence, než řešit problémy s úhyny.
Presne ako piše Danis.
Livacox na doživotnú imunitu proti kokcidioze a Avipharm proti pseudomoru (povinne ak idete na výstavu).
Lepšie chorobe predchádzať, ako potom liečiť jej následky, resp. mať úhyny.
Nemôžem nájsť leták zo starého balenia ale ja som vakcinoval všetko , mlade aj dospelé,kury, bbažanty, orebice, jarabice, prepelice aj perličky. Dovtedy som mal uhyny hlavne samicieho pohlavia. U takých z.velsumiek kde bola prevaha kohútikov to bola katastrofa. Po riad.ej vakcinacii s revakcinaciou podľa návodu takmer bez straty. A ak budete chodiť po výstavách tak sa bez toho nezaobidete. Nielen kvôli povinnosti ale hlavne kvôli nebezpeciu ktoré tam najkvalitnejším kusom hrozí. Potom sa vám môže stať že vám niekto povie že má od vás zdravé sliepocky hoci si ich kúpil pred ôsmimi rokmi a je mu ľúto ich zabiť.
NEvakcinuji nic. Úhyny na nemoci nemám (pokud zanedbaná výchova psa není nemoc, ale to už je snad napraveno )
Proti kokcidioze a parazitům používám ocet přidávaný do napáječky. Samozřejmostí je čistota, kvalitní strava a dostatečný výběh.
Chovám husy, kachny, slepice, křepelky. (+ psa, kočky, ovce, kozy, prase - ten jediný je očkován proti vzteklině, protože musí...)
Povinnost očkování proti pseudomoru na výstavách považuji za prasárnu a byrokratický nesmysl. Snad riskuji já, že mi uhyne mé nenaočkované zvíře, ne? Ti, co mají naočkováno se přeci nemají čeho bát, ne? Mimo jiné i díky této pseudoochrabě na výstavy nemohu...
xdingo
napsal(a):
NEvakcinuji nic. Úhyny na nemoci nemám (pokud zanedbaná výchova psa není nemoc, ale to už je snad napraveno )
Proti kokcidioze a parazitům používám ocet přidávaný do napáječky. Samozřejmostí je čistota, kvalitní strava a dostatečný výběh.
Chovám husy, kachny, slepice, křepelky. (+ psa, kočky, ovce, kozy, prase - ten jediný je očkován proti vzteklině, protože musí...)
Povinnost očkování proti pseudomoru na výstavách považuji za prasárnu a byrokratický nesmysl. Snad riskuji já, že mi uhyne mé nenaočkované zvíře, ne? Ti, co mají naočkováno se přeci nemají čeho bát, ne? Mimo jiné i díky této pseudoochrabě na výstavy nemohu...
Všechny příspěvky byly zatím pro vakcinaci, Vy jste jediný, kdo si dovolil oponovat a já se k Vám přidám.
Pokud je chov tak jak má být, to znamená všechno v nejlepším pořádku, pak vakcinace je nejen zbytečná ale dokonce si s ní " rozmazlíte " zvířata, rozbijete imunitu hejna a vlastně dotáhnete do čistého prostředí něco nedobrého.....
Povinnost očkování na výstavách ČSCH padla s novelizací vet. zákona a pokud si vet. podmínky určí sama pořádající organizace v rozporu se zákonem pak si koleduje o průser.
marysh
napsal(a):
Všechny příspěvky byly zatím pro vakcinaci, Vy jste jediný, kdo si dovolil oponovat a já se k Vám přidám.
Pokud je chov tak jak má být, to znamená všechno v nejlepším pořádku, pak vakcinace je nejen zbytečná ale dokonce si s ní " rozmazlíte " zvířata, rozbijete imunitu hejna a vlastně dotáhnete do čistého prostředí něco nedobrého.....
Povinnost očkování na výstavách ČSCH padla s novelizací vet. zákona a pokud si vet. podmínky určí sama pořádající organizace v rozporu se zákonem pak si koleduje o průser.
Pokud vystavuji a neočkuji min. proti pseudomoru, vytavuji se sám riziku, že to můžu dotáhnout domů. Pokud chovám ve voliéře pro srandu a nebo pro srandu či vejce celkově, ale nepřicházím do styku s jiným ptákem 9* zarok, ok......nic proti.
marysh
napsal(a):
Mohu poprosit o odkaz na danou část novelizace zákona? Rád bych na schůzi přinesl předsedovi, aby si na "to dal pozor" při sepisování podmínek na výstavu. Už se mnou delší dobu řeší, že by i byli rádi, kdybych některá zvířata vystavoval, ale že bez očkování prostě ne. V létě se tu chystá výstava pro větší počet lidí...
Slanda: Ano, stejnému riziku se ale i vystavuji, když mi na dvůr" naserou" holubi nebo vlaštovky. Nechovám zvířata v nějakém uzavřeném vesmíru a s kontaktem s vnějším prostředím ve dvou výbězích (2000 m2 + 6000 m2) počítám. Předloni se mi dokonce v jednom rohu výběhu v křoví a hromadě větví u ořešáku uhnízdila divoká kachna. Bohužel ji z hnízda vyhnal pes a už se nevrátila. Tak vejce dostal druhý den pes. Možná něco na nemoci jednou umře, možné ne. Ale věřím, že dostatek pastvy a přirozené stravy zvířatům pomůže se od nemocí držet dál a mít kvalitní imunitu...
Táta a dědy měly oproti tomu malý 100m2 výběh pro drůbež, očkovali jako diví, krmily různé směsi s přidanými vitamíny a spoustu další volovin... a drůbež jim přesto chcípala.
Věc: Stanovení veterinárních podmínek konání svodů
1.1.2011 vstoupila v platnost novela veterinárního zákona číslo 166/1999 Sb., v platném znění, která v § 3 odst.1, písm. e) stanoví, co se z hlediska tohoto zákona rozumí svodem zvířat.
Svodem zvířat se podle výše citovaného § novely rozumí soustředění hospodářských zvířat různých chovatelů na určeném místě a k určenému účelu, jde-li o evidovaná zvířata podle plemenářského zákona (tím se rozumí soustředění koní a ostatních lichokopytníků, skotu a turů, ovcí, koz, prasat a evidované drůbeže). Pro konání svodů těchto vyjmenovaných druhů zvířat budou i nadále stanovovány podmínky místně příslušnou krajskou veterinární správou (dále jen KVS) stejným způsobem, jak tomu bylo před 1.1.2012.
Pro ostatní druhy zvířat (psi, kočky ptáci, drůbež v zájmových chovech, ryby, plazi apod.) podmínky pro konání jejich shromáždění (výstavy, trhy, chovatelské přehlídky, zkoušky, bonitace apod.) KVS stanovovat nebude.
Z toho vyplývá, že na pořadatele, který bude organizovat výstavy, zkoušky, bonitace a další akce zvířat, která nejsou ve smyslu veterinárního zákona zvířaty hospodářskými, se již nevztahují povinnosti vyplývající z § 9 (svod zvířat) veterinárního zákona a nemusí tedy žádat o stanovení veterinárních podmínek.
To však neznamená, že si pořadatel nemůže stanovit podmínky, které musí chovatel splnit, pokud se chce určité akce zúčastnit. V § 4, odst. 1 písm. c) veterinárního zákona je uvedeno, že chovatel je povinen bránit vzniku a šíření nákaz a jiných onemocnění zvířat. Z toho se dá odvodit, že výstav a dalších akcí by se neměli účastnit chovatelé, pokud jim nebude znám zdravotní stav ostatních účastníků dané akce. K tomu, aby chovateli bylo zaručeno, že neporuší již citovaný § 4, odst. 1 písm. c) slouží veterinární podmínky, které si stanoví sám, případně i veterinární přejímka zvířat.
Dále je třeba připomenout, že KVS sice nebude stanovovat podmínky pro konání veřejného vystoupení pro zvířata, která nejsou hospodářskými zvířaty, ale je třeba upozornit, že pro pořadatele i nadále platí povinnosti vyplývající z § 8 odst. 2 a 3 zákona číslo 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění, tzn. zajistit odborně způsobilou osobu, která zabezpečí ochranu zvířat při konání akce, postupovat podle schváleného řádu ochrany, oznámit nejméně 14 dní předem místo a datum konání akce místně příslušné KVS, druh a počet zvířat, vyžádat si souhlas místně příslušné obce s konáním akce, poučit aktivně zúčastněné osoby jak manipulovat se zvířaty a mít při konání akce k dispozici schválený řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení.
Závěrem tedy lze shrnout, že ve vztahu pořadatel, chovatel versus KVS nastává změna v tom, že u zvířat, která nejsou zvířaty hospodářskými, pořadatel nežádá KVS o stanovení veterinárních podmínek, ale pouze jí 14 dní předem oznamuje konání veřejného vystoupení.
Dále je povinen splnit povinnosti vyplývající mu z ustanovení § 8 zákona na ochranu zvířat proti týrání, v platném znění.
peter z bratislavy
napsal(a):
Presne ako piše Danis.
Livacox na doživotnú imunitu proti kokcidioze a Avipharm proti pseudomoru (povinne ak idete na výstavu).
Lepšie chorobe predchádzať, ako potom liečiť jej následky, resp. mať úhyny.
Možná by jsme si tady mohli vysvětlit slova " prevence ", " karanténa ", a.t.d. ....
Třeba prevence určitě není nacpat do zvířat různé chemikálie a vakcíny v domnění, že jim tak vybudujeme umělý imunitní systém. Karanténa zase není přivézt zvířata z výstavy, trhu či od jiného chovatele a šup s němá do hejna.
Velice děkuji. Zrovna se blíží další schůze, tak tam téma nadhodím... to bude zase keců od některých "ultra-léčitelů"... no, uvidíme, jak se to vyvrbí
Jinak také razím názor, že prevence = kvalitní výživa a velmi dobrý zdravotní stav. Nikoliv chemie + chemie + krmná směs s chemií.
Silné a zdravé zvíře má nejlepší podmínky pro to, aby se s chorobou vyrovnalo. Slabá zvířata v podmínkách mnohdy srovnatelných s klecovými a halovými chovy mají možnost přežít pouze s pomocí chemie a ještě více chemie... nicméně já se přiznám, že tomuto osobně neříkám domácí či zájmový chov. A bohužel u některých starších členů místního svazu díky tomu nejsem příliš v oblibě a někteří vyloženě litují, že mě vzali
Už vidím, jak budou někteří "dědkové" nadávat, že jim nakazím jejich zvířata pseudomorem a kdovíčím... akorát by mě zajímalo jak je mám nakazit, když mají přece tu chemicky zajištěnou doživotní imunitu?
marysh
napsal(a):
Možná by jsme si tady mohli vysvětlit slova " prevence ", " karanténa ", a.t.d. ....
Třeba prevence určitě není nacpat do zvířat různé chemikálie a vakcíny v domnění, že jim tak vybudujeme umělý imunitní systém. Karanténa zase není přivézt zvířata z výstavy, trhu či od jiného chovatele a šup s němá do hejna.
Svůj názor klidně vysvětlit můžu. Kokcidioza je v chovech drůbeže tak rozšířená, že je mi milejší obětovat pár korun za vakcínu, než obětovat pár kusů drůbeže.
Co se týká pseudomoru, skutečnost je taková, že vakcinace se na výstavách prostě vyžaduje, takže když chci vystavovat, musím vakcinovat. Zda mají tato nařízení nějaké opodstatnění je věc jiná, ale běžný chovatel se buď přizpůsobí nebo se na výstavu nedostane. Podobně to je s prodejem. Než riskovat, že někomu uhyne drůbež a on mě nařkne, že mám zamořený chov, raději navakcinuji a mám klid.
Další věc je ta, že se pseudomor začal objevovat v populaci volně žijících ptáků, takže skutečně existuje reálné nebezpečí nákazy.
V současnosti vakcinuji jen tyto dvě choroby a to z důvodů výše uvedených. Chov mám bohudík zdravý, tak není důvod prevenci přehánět.
Pokud by se vyskytla nějaká choroba, budu to pochopitelně řešit a vakcinovat, protože některé choroby stále ještě nejdou léčit a přicházet o zvířata se mi fakt nechce.
Ale je to každého věc, jak ochrání své chovy, nebo zda je vůbec chránit chce.
danis
napsal(a):
Svůj názor klidně vysvětlit můžu. Kokcidioza je v chovech drůbeže tak rozšířená, že je mi milejší obětovat pár korun za vakcínu, než obětovat pár kusů drůbeže.
Co se týká pseudomoru, skutečnost je taková, že vakcinace se na výstavách prostě vyžaduje, takže když chci vystavovat, musím vakcinovat. Zda mají tato nařízení nějaké opodstatnění je věc jiná, ale běžný chovatel se buď přizpůsobí nebo se na výstavu nedostane. Podobně to je s prodejem. Než riskovat, že někomu uhyne drůbež a on mě nařkne, že mám zamořený chov, raději navakcinuji a mám klid.
Další věc je ta, že se pseudomor začal objevovat v populaci volně žijících ptáků, takže skutečně existuje reálné nebezpečí nákazy.
V současnosti vakcinuji jen tyto dvě choroby a to z důvodů výše uvedených. Chov mám bohudík zdravý, tak není důvod prevenci přehánět.
Pokud by se vyskytla nějaká choroba, budu to pochopitelně řešit a vakcinovat, protože některé choroby stále ještě nejdou léčit a přicházet o zvířata se mi fakt nechce.
Ale je to každého věc, jak ochrání své chovy, nebo zda je vůbec chránit chce.
"Ale je to každého věc, jak ochrání své chovy, nebo zda je vůbec chránit chce."
Velme, velmi nechutně zavádějící věta... Myslím, že chov lze chránit dobrými životními podmínkami a rozmanitou skladbou krmiva. Nejen koktejlem chemie + chemie ...
Kokcidiodozu znám jen u nakoupených zvířat, ve vlastním chovu ji prakticky neznám. Výjimečně se objevují náznaky začátkem léta, ale to přisuzuji zvýšené fluktuaci hejna (větší množství nakoupených zvířat na jaře), stresu a z toho plynoucích negativních zdravotních efektů...
PS: Opět nechápu Vámi zmiňovanou logiku... Pokud máte naočkováno s "doživotní imunitou", proč se bojíte, že se od neočkovaných slepic nakazíte kokcidiozou nebo pseudomorem? Vždyť to přece přes doživotní imunitu nejde a jediný, kdo riskuje jsem já - majitel nenakaženého kusu. Vaše logika nedává smysl a je to jen nesmyslná pomluva a strašení...
Prodávám pouze nevakcinovanou drůbež. Všechny kupující na to upozorňuji, nikdo s tím nemá problém, když vidí zdravá a vitální hejna, která mám. Nikdo se ani neozval s úhyny...
xdingo
napsal(a):
"Ale je to každého věc, jak ochrání své chovy, nebo zda je vůbec chránit chce."
Velme, velmi nechutně zavádějící věta... Myslím, že chov lze chránit dobrými životními podmínkami a rozmanitou skladbou krmiva. Nejen koktejlem chemie + chemie ...
Kokcidiodozu znám jen u nakoupených zvířat, ve vlastním chovu ji prakticky neznám. Výjimečně se objevují náznaky začátkem léta, ale to přisuzuji zvýšené fluktuaci hejna (větší množství nakoupených zvířat na jaře), stresu a z toho plynoucích negativních zdravotních efektů...
PS: Opět nechápu Vámi zmiňovanou logiku... Pokud máte naočkováno s "doživotní imunitou", proč se bojíte, že se od neočkovaných slepic nakazíte kokcidiozou nebo pseudomorem? Vždyť to přece přes doživotní imunitu nejde a jediný, kdo riskuje jsem já - majitel nenakaženého kusu. Vaše logika nedává smysl a je to jen nesmyslná pomluva a strašení...
Prodávám pouze nevakcinovanou drůbež. Všechny kupující na to upozorňuji, nikdo s tím nemá problém, když vidí zdravá a vitální hejna, která mám. Nikdo se ani neozval s úhyny...
Mohu se optat, z jakého důvodu mne napadáte a urážíte?
Napsal jsem pouze svůj pohled na věc, nikoho jsem nenapadal ani neurážel, na rozdíl od Vás.
Já nechápu logiku Vaši. Pokud mám naočkováno, tak právě proto, abych se nemusel bát, že se mi slepice nakazí, jinak bych to asi nedělal že...
Doživotní imunitu mají slepice pouze po vakcinaci kokcidiozy, u pseudomoru se musí vakcinovat každého půl roku, aby to mělo smysl.
Sám jste psal, že nevystavujete, takže Vaše drůbež nepřijde do styku s jinými zvířaty, takže si můžete dovolit nevakcinovat.
Já vystavuji. Kokcidioza tu řádí ve velkém a já fakt nehodlám riskovat, že se mi zvířata na výstavě nakazí a potom mi to doma pochcípá. Takže svoji drůbež před nákazou chráním a vakcinuji. Díky tomu mám chov zdravý, i když si jiní chovatelé občas stěžují, jak si z výstavy "něco" přitáhli.
Znovu opakuji, je to každého věc, jak své chovy chrání nebo ne. Jestli Vám to připadá nechutné, Vaše věc.
Cituji: "Ale je to každého věc, jak ochrání své chovy, nebo zda je vůbec chránit chce."
Stojím si za tím, že Vaše věta je nechutně zavádějící a manipulující... vesměs tím ostatním sdělujete, že kdo nepoužívá chemii a jiné "dobroty", ten nechrání či chránit nechce, což je manipulativní. Ochrana a prevence vypadá i podle odborné literatury opravdu jinak, než do zvířat cpát či píchat co nejvíc průmyslových chemikálií...
A jestli si myslíte, že v oplocených výbězích 2000+6000 m2 nepřijdou do styku s jinou drůbeží, tak jste asi hodně naivní. Naopak jak jsem psal, minimálně jednou jsem i zaznamenal ve výběhu sedící divoké kachny, pravidelně mi zde hnízdí vlaštovky, na podzim je zde spousta ptáků zpěváků, protože v jednom z výběhů je masivnější porost ptačího zobu.
Jinak zde také kokc. řádí. Nyní nevystavuji právě kvůli neshodě na podmínkách na povinném očkování(mají-li všichni kromě mě očkováno, pak opravdu nechápu, čeho se bojí... a nebo mají naočkováno "jen na papíře" a strach je oprávněný? Opravdu si kvůli výstavě nezprzním chov tím, že mu budu budovat jakousi umělou pseudoimunitu), to ale neznamená, že můj chov nepřijde do styku s jinou drůbeží. Pravidelně zvířata prodávám (letos celkem asi 500ks, hlavně IB, pižma, kuřata, housata, pár křepelek) a naopak pravidelně nakupuji na výstavách či z inzerátů na obměnu krve či zkoušku nových zvířat (krůta, husa...) či plemen. Nakoupená zvířata mám oddělená většinou 2-5 dní, v tu chvíli podávám v napaječce vodu s domácím octem, pokud nemám k dispozici nakvašené ovoce, nebo kompot. U nakoupených zvířat jsem se setkal i s kokc. i s čmelíky, pravděpodobně i s něčím jiným, ale nic neuhynulo, tak to asi nebylo smrtelné. Z obojího se nakoupená drůbež rychle dostala, základní hejno nebylo výrazně postiženo. Úhyn dospělců na nemoci nulový, úhyn mláďat kolem 5-7% u křepelek a 3-5% u kachňat, housat a kuřat starších 2 dnů.
Se divím, že podle Vašeho názoru vůbec nějaká zvířata ve volné přírodě ještě žijí... když se setkávají s jinými zvířaty a nikdo je neočkuje ani neléčí...
V žádném případě nechci a ani nebudu se stavět mezi Vás, přátele chovatele. Přestaňte se hádat, znovu si přečtěte všechny příspěvky a určitě přijdete na to, že jste oba dobří a zkušení chovatele a vlastně můžete být i dobří přátele a navzájem si hodně pomoct. Reprezentujete dva protilehlé tábory, ten starší tábor používá chemii a je plný nařízení a výstavních podmínek, ten druhý tábor zase dává chovatelům volnost a možnost přemýšlet, ale i plně nést odpovědnost za své rozhodnutí.
Já také nemívám ve svém chovu kokcidiózu a modlím se ať to tak zůstane, pseudomor jsem ještě neviděl a doufám, že neuvidím. Chemii se vyhýbam pokud se to dá, nevakcinují, úhyny minimální a ty většinou má na svědomí sousedův pes. Zvířata, které dám na výstavu, už jen výjimečně dovezu spět domu a karanténa je samozřejmostí.
marysh
napsal(a):
V žádném případě nechci a ani nebudu se stavět mezi Vás, přátele chovatele. Přestaňte se hádat, znovu si přečtěte všechny příspěvky a určitě přijdete na to, že jste oba dobří a zkušení chovatele a vlastně můžete být i dobří přátele a navzájem si hodně pomoct. Reprezentujete dva protilehlé tábory, ten starší tábor používá chemii a je plný nařízení a výstavních podmínek, ten druhý tábor zase dává chovatelům volnost a možnost přemýšlet, ale i plně nést odpovědnost za své rozhodnutí.
Já také nemívám ve svém chovu kokcidiózu a modlím se ať to tak zůstane, pseudomor jsem ještě neviděl a doufám, že neuvidím. Chemii se vyhýbam pokud se to dá, nevakcinují, úhyny minimální a ty většinou má na svědomí sousedův pes. Zvířata, které dám na výstavu, už jen výjimečně dovezu spět domu a karanténa je samozřejmostí.
, nečakal som to od vás. Cesta a hlavne ta správna sa hľadá ťažko. Tiež si nemyslím že chémia rieši všetko ale niekedy to inak nejde. Zadavatel bude mať čo robiť aby si vybral. Čo sa týka hygieny a karantény sú to pre niektorých neznáme pojmy. Taktiež sa tu stretli dva tábory- chov na m2 a chov na desiatkach m2. Za roky čo chovam som vyskúšal oba a rozdiely sú obrovské. Kokcidioza je tiež veľká záhada keďže som sa učil že je to parazit- symbiont a len pri strese vyvolá epidémiu. Prirodzená imunita? To je sen. Pre 90% chovateľov dosiahnuteľné len pokiaľ vydržia z daným plemenom x rokov a majú šťastie na nákup nových jedincov. Dúfam že raz takýto chov navštívim. Takže na záver - všetkého z mierou, v chove aj v presadzovaní si svojich názorov. Osobné skúsenosti sú to najcennejšie čo máme a čo môžeme ponúknuť iným.
zbosace
napsal(a):
, nečakal som to od vás. Cesta a hlavne ta správna sa hľadá ťažko. Tiež si nemyslím že chémia rieši všetko ale niekedy to inak nejde. Zadavatel bude mať čo robiť aby si vybral. Čo sa týka hygieny a karantény sú to pre niektorých neznáme pojmy. Taktiež sa tu stretli dva tábory- chov na m2 a chov na desiatkach m2. Za roky čo chovam som vyskúšal oba a rozdiely sú obrovské. Kokcidioza je tiež veľká záhada keďže som sa učil že je to parazit- symbiont a len pri strese vyvolá epidémiu. Prirodzená imunita? To je sen. Pre 90% chovateľov dosiahnuteľné len pokiaľ vydržia z daným plemenom x rokov a majú šťastie na nákup nových jedincov. Dúfam že raz takýto chov navštívim. Takže na záver - všetkého z mierou, v chove aj v presadzovaní si svojich názorov. Osobné skúsenosti sú to najcennejšie čo máme a čo môžeme ponúknuť iným.
Souhlasím s Vámi i s Marysh. Karanténa a hygiena je základ, leckdy to ale prostě nestačí.
Chovám drůbež na velkém pozemku volně, ve voliérách jsou pouze zvířata určená na výstavu a to jen po nezbytně nutnou dobu, aby neměla poničené peří a také zvířata čerstvě dovezená jsou oddělená po dobu cca 6 týdnů.
Taktéž zvířata, po kterých chci odchovat potomstvo mám odděleně v samostatném výběhu, jak jinak zajistit čistokrevnost....
Kokcidie - je to prvok. Přirozená imunita neexistuje. Pokud se nevakcinuje, je nakaženo téměř 90% populace, většinou bez příznaků. Dospělý jedinec se s nákazou většinou popasuje a nemocnost nebo úhyny jsou minimální. Při stresu je to jinak. Organismus je oslaben a parazit využije příležitost. To je přesně ten důvod, proč onemocní zvířata po absolvování výstavy, trhu apod a proč svoji drůbež vakcinuji hned po vylíhnutí. Mám potom víceméně jistotu, že choroba nepropukne a o to jde.
A pseudomor, tam je to asi taky jasné. Musím. Jinak mě na výstavu nepustí.
Jak píšete, každý si musí vlastní cestu najít sám, není důvod někoho napadat jen proto, že má jiný názor.
A že i bez vakcinace bývá x let klid je taky pravda, ovšem až se něco semele a drůbež začne padat po desítkách, velmi často změní názor i skalní odpůrce vakcinace.