vcela
napsal(a):
Dobrý den,
jsem začínající chovatel drůbeže, a nevím kolik je možné přidávat do krmení ječmene. Pokud vůbec to jde. Můžete mi poradit. Děkuji Karel
Pokud máte slepice tak jim ječmen dávejte úplně minimálně.Mám s tím zkušenosti takové že když začnu dávat ječmen tak zanedlouho nějaká kvoká.
,,Krmný ječmen má dobré dietetické vlastnosti a působí příznivě na kvalitu masa i jakost sádla u prasat. U dojnic ovlivňuje příznivě kvalitu mléka i másla. Je zvláště vhodný pro výkrm prasat a skotu. Pro drůbež se využívá minimálně, protože obsahuje hodně neškrobových polysacharidů, zejména β-D glukanů a pentosanů.
Celkový obsah β-D glukanů se pohybuje mezi 2,4–8 % v sušině. Tato variabilita je dána jak genetickými faktory, tak vlivy prostředí. K nárůstu obsahu β-D glukanů vede zvýšené hnojení dusíkatými hnojivy a teplé slunečné počasí ve fázi tvorby obilek. Využití ve výživě drůbeže je limitováno obsahem β-D glukanů, které ovlivňují viskozitu tráveniny a jsou příčinou vlhké podestýlky. Je proto vhodné doplňovat směs průmyslově vyráběnou β-glukanázou. Šrotováním se využitelnost všech organických živin zvyšuje až o 10 %.
Omeziení při zkrmování
Doporučené dávkování do krmných směsí:
Drůbež: 15–20 % (s přídavkem β–glukanázy 30–40 %)"
Citováno z katalogu krmiv sestaveným Ústaven výživy zvířat a pícninářství.
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=12
Dana