Dostavali sme kurín ale neviem ako mám navrhnúť interiér kurníka. Aby to bolo praktické. Kurín ma rozmer D/Š/V 165x118x108 steny sú z 8 pur panela. Dnu sa to môže predelit na polovicu. A ja by som potreboval nejak pomocť s interíéerom na polovicu.
martin.k.
napsal(a):
Dostavali sme kurín ale neviem ako mám navrhnúť interiér kurníka. Aby to bolo praktické. Kurín ma rozmer D/Š/V 165x118x108 steny sú z 8 pur panela. Dnu sa to môže predelit na polovicu. A ja by som potreboval nejak pomocť s interíéerom na polovicu.
jedna polovica ma velkost D/Š/V 82,5 cm 118 cm 108 cm
Uživatel s deaktivovaným účtem

martin.k.
napsal(a):
jedna polovica ma velkost D/Š/V 82,5 cm 118 cm 108 cm
K zadní stěně proti vstupu dejte hřad (mezi delší steny), kukaň na snášení bych dal z boku vedle vchodu.
dorm
napsal(a):
Jde o to ,jaké plemeno v tom budeš chovat a kolik kusů?Když napolovic a dáš vše co je potřeba moc místa tam nebude.
To taký aspoň provizorný lebo ja som choval v takých drevených budkách. Tak otec mi zohnal panely a postavali sme aspon nieco. V jednej polovici mám 2 ks zdrobnené Hoľanďanky a v druhej 4ks. Sebrtitky. A keby že dám nad hniezda hrad ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

martin.k.
napsal(a):
To taký aspoň provizorný lebo ja som choval v takých drevených budkách. Tak otec mi zohnal panely a postavali sme aspon nieco. V jednej polovici mám 2 ks zdrobnené Hoľanďanky a v druhej 4ks. Sebrtitky. A keby že dám nad hniezda hrad ?
Možno, ale musíte mít komplet kryté a budou posr...
martin.k.
napsal(a):
Když dáte nad hnízda hřad, budou hnízda pokálené. Když to dáte opačně budou slepice sedat na noc do hnízd. Prostě tam kde je to výš. Asi by bylo nejlepší jak bylo řečeno dát tam hřad do zadu, společný (jedna tyč) pro obě oddělení, tak aby procházel zkrz tu přepážku. A do rohu k přední stěně dal bedýnku s hnízdem. Do rohu myslím opačného než je vletový otvor. Tak bude hnízdo asi nejméně znečištěné a vy tam snadno sáhnete rukou, jestli tam není vajíčko. Pokud je přední stěna otevírací tak je to ještě snazší. Podle mne stačí jedno hnízdo do každého, slepičky se určitě vystřídají až budou nést všechny. Jinak ten hřad dejte tak vysoko a tak daleko od zadní stěny jak dovoluje délka ocasu holanďanského kohoutka, jinak z toho ocasu bude mít brzy riadne opoužívanou březovou metličku. Zpravidla sedí čelem k výletu.
No a jinak bych dal kurníček na nějaké cihly nebo kamenné kvádříky tak vysoko nad terén, aby pod ním ještě slepice mohly přes den pobývat v suchu. Nebo zhotovit ještě jednoduchý přístřešek na krmítko a napaječku. Prostě krmit budete stejně venku. Kurníček bude sloužit více méně jen k nocování a eventuelně ke snášce. Jinak si zajistěte oddělení i výběhu pletivem mezi oběma hejny, jinak se budou kohouti respektive dominantní bude toho podřízeného vyhánět klidně z obou místností. Mě by se líbilo mít takovýto kurníček, ale pro dva kmeny stejného plemene.. Jo.... kdyby..
udělejte pod hřad ,,trusnej " stůl, to znamená, že veškerý trus z noci zůstane na plošině pod hřadem a slepice to nerozhrabou v podestýlce . A pod něj můžete umístit snášková hnízda, zpola ta třeba zastínit odklápěcím víkem a slépky budou velmi spokojené
ponka1
napsal(a):
udělejte pod hřad ,,trusnej " stůl, to znamená, že veškerý trus z noci zůstane na plošině pod hřadem a slepice to nerozhrabou v podestýlce . A pod něj můžete umístit snášková hnízda, zpola ta třeba zastínit odklápěcím víkem a slépky budou velmi spokojené
Aký je rozmer Vášho kurníka ?
Zde je foto, jak vypadá trusné místo - stůl, jak vidíte, na 60 cm se vejdou pohodlně 4 ks malé drůbeže, bylo jich i 5 ks. Rozměr hnízd pod trusným stolem je 30*30*35 - š*h*v. Stůl je na volno a když čistím, vyklopím ho do kolečka a seškrábnu. Jinak kurník má celkem 130*60 cm a je součástí velkého napojeného vedle na větší hejno, toto mi bude sloužit pro kohouty, které budu mít do rezervy, dám jim brýle, aby se nepozabíjeli.
Jiří Herynek
napsal(a):
Mám hrad nad hnizdy, spolu se stolem kryt pletivem. Nehrabou se v hovn..
Původně jsem to chtěla taky zapletivovat, než jsem se k tomu dostala, zjistila jsem, že ráno seskáčou hned dolů a ven a na stole se nerochněj , jsou tam netknuté hromádky
Jiří Herynek
napsal(a):
Mám hrad nad hnizdy, spolu se stolem kryt pletivem. Nehrabou se v hovn..
Mám hnízda z boku do chodby,ale cestu do nich chráním stolem.Hnízda z venku mimo kurník nezaberou místo
dorm
napsal(a):
Mám hnízda z boku do chodby,ale cestu do nich chráním stolem.Hnízda z venku mimo kurník nezaberou místo
Hnízda z venku jsou vždycky fajn. Já mám malá plemena a menší kurniky, ještě mají skrytou volieru. Hnízdo řeším třeba i papírovou krabicí a jedndou za rok ji vyměním.
Jiří Herynek
napsal(a):
Hnízda z venku jsou vždycky fajn. Já mám malá plemena a menší kurniky, ještě mají skrytou volieru. Hnízdo řeším třeba i papírovou krabicí a jedndou za rok ji vyměním.
Taky chovám zdrobnělé a také ve volierách..pak mám také malé
kmenové kurníky ale bez zastřešení
při dešti mají jen místo pod kurníkem a stříšku nad popelištěm a živ.plot habr
mám hůře situované místo na JV a méně sluníčka,
peří bez lesku,bledé obličeje a světlé nohy pak nevypadají zdravě
hnízda nemám úpně celá z venku,ale jedna třetina jde do kurníku
Potřeboval jsem místo jak v obslužné chodbě,tak v kurníku,
Foto je při stavbě a zatmelení je proti parazitům před ,,finýto,, nátěrem
Ještě chybí zadní vyndávací lišta aby nepadal bordel do pantu
na dno dávám jen papír s podestýlkou vlastní výroby
není to sice interier,ale stejný materiál a velikost
https://www.youtube.com/watch?v=hVUWg9NJMfA