zdravím vás,jsem začátečník v chovu drůbeže.Pořídil jsem si líheň (real49) a v tuto už asi nevhodnou dobu mi to nedalo a musel jsem ji otestovat.Chtěl jsem se ale zeptat jak dlouho se můžou líhnout.Vajíčka jsou v líhni dnes 22dní a už to vypadá,že se další nevylíhnou.
Prostě mi jde o to kdy můžu v klidu vypnout líheň,ať nic nepokazím.
Jinak se mi vylíhlo ze 49ti vajec 23 čilých kuřátek,zatím žádný úhyn
Vypni jí..
co by se ještě vylíhlo,(pokud byla oplodněná)
by byli neduživci a v listopadu to je pro začátečníka dost problém odchovat
budeš mít plnou hlavu těchto zdravích v tomto čase
i tohle líhňař musí překousnout a být tvrdý a nelítostný pokud chce mít zdravá zvířata a mít z nich užitek
příroda řekla dvacet a půl dne a tím to zhaslo
I velkolíhně s brojlery co nevyskočí na čas jde do šmelce se skořápkama,protože vědí,že by ho na váhu za určitý čas neudělali a byl by prodělečný
děkuju za odezvy,tak jsem to dnes teda vypl,ve zbylých vajíčkách byly hotové kuřata,ale již mrtvá a smradlavá.Asi silná skořápka.Teď ale začne sranda,jako odchovnu jsem použil terarium po hadovi,horší bude až trochu povyrostou.Chtěl jsem hlavně otestovat líheň,teď ji zapnu až někdy na jaře.A chtěl bych líhnout hlavně kačenky
Těch příčin, proč se kuřátka nevylíhla může být hodně, ale hledala bych je spíš někde v krmení chovného hejna. Ale pro jistotu zkontrolujte rovnoměrnost teploty v líhni a jestli máte pocit, že v některých částech se kuřátka nelíhla, může být problém i tam. Ale v dalších diskuzích tady najdete hodně informací. Jinak kuřátka určitě odchováte držím palce.
chovným hejnem to nebude,vejce byly ze třech různých chovů od sousedů a všechny jsem si popsal,ať vím kdo dodal nejkvalitnější vajíčka,ale u všech vyšla překvapivě líhnivost na oněch 50%.Vajíčka tedy všechny v pořádku z chovů,kde mají přes den výběh,pastvu,zbytky z kuchyně i zrno.
Mám ale takový pocit,že ty nevylíhnuté byly ve středu líhně a po okrajích se klubaly více.Tedy snad teplota......Na líhni jsem měl nastaveno 38.6
A v tom je asi celý problém! Hodně lidí si plete líhně a teploty to jest,přirozené proudění to jsou remosky,,biosky,, a žárovkové doma dělané
a pak s nuceným oběhem,,motorové,,(ventilátor) u každé takové líhně je jiná inkubační teplota,počet otáčení vajec a vlhkost
real 49 je motorová a proto teplota 38.6st byla vysoká
.
Pro líhně s nuceným oběhem je doporučená teplota 37.5 - 38.2
předlíheň 50 - 65%
dolíheň 65 - 70 % a snížit teplotu o 0.2st
nedodržoval jsi doporuč.vlhkost při tak vysoké teplotě u líhně s ventilátorem která víc vysušuje vejce,proto ten výsledek líhnutí
pls.kde jsi vyčetl tu teplotu kterou jsi nasadil ( 38.6 st.)
l.n.k
napsal(a):
také nejsem zastánce vleklého líhnutí, ale vždy čekám asi 24 hod od prvního vylíhlého kuřete
Ano, ja som sa poučil na svojich chybách (nevyliahnute hotové kuriatka) a tiež čakám, ale až 1-2 dni od prveho pipania v liahni a až tak ju OTVORIM a vyberiem to čo je vyliahnute a zbytok vyhodim. Nevyberam po jednom. Otvoríte liaheň, prudko klesne vlhkosť, kuriatka sa prilepia v škrupinke. Kuriatko nepotrebuje 48 hodín od vyliahnutia piť ani jesť. Mam na to ešte jednu vychytavku. Dnes som to robil, mam cez 400 prepeličích vajec v liahni. Tri dni pred koncom preložim vajcia do kartonových krabic s dierkami (z obchodu si donesiem), keď treba prispôsobím rozmery. Nemusím potom prácne čistiť liesky z liahne. Škatule vyhodim a je to
dorm
napsal(a):
A v tom je asi celý problém! Hodně lidí si plete líhně a teploty to jest,přirozené proudění to jsou remosky,,biosky,, a žárovkové doma dělané
a pak s nuceným oběhem,,motorové,,(ventilátor) u každé takové líhně je jiná inkubační teplota,počet otáčení vajec a vlhkost
real 49 je motorová a proto teplota 38.6st byla vysoká
.
Pro líhně s nuceným oběhem je doporučená teplota 37.5 - 38.2
předlíheň 50 - 65%
dolíheň 65 - 70 % a snížit teplotu o 0.2st
nedodržoval jsi doporuč.vlhkost při tak vysoké teplotě u líhně s ventilátorem která víc vysušuje vejce,proto ten výsledek líhnutí
pls.kde jsi vyčetl tu teplotu kterou jsi nasadil ( 38.6 st.)
každá liaheň je iná, riadil by som sa kuriatkami čo sa vyliahli, v teórii liahnutia sú chyby spojené s teplotou, s vlhkosťou, napríklad veľa rozčapených nožiek pridvihnem teplotu o pol stupňa, atď, atď,..
no co příště teda nižší teplota,ale s kuřaty co se vylíhly mám co dělat,doslova nestačím sypat směs a měnit vodu,nejen že jsou žíznivé,ale jak hrabou,zamrskají si pití hoblinama.Tento víkend mají kuřata 3 týdny.Do jakého věku byste jim svítili?Tam kde je mám je jinak 15stupňů.V chlévě mám velkou zimu a sežrali by je potkani.
Chovu zdar
fo3k
napsal(a):
každá liaheň je iná, riadil by som sa kuriatkami čo sa vyliahli, v teórii liahnutia sú chyby spojené s teplotou, s vlhkosťou, napríklad veľa rozčapených nožiek pridvihnem teplotu o pol stupňa, atď, atď,..
Teď nevím o čem píšeš? Podle čeho se má řídit když se jich vylíhlo jen něco přes půlku.
On měl teplotu u motorové nastavenou na líheň s přirozeným větráním,tak asi byl problém.
Jinak půl stupně na líhnutí zdravých kuřat nemá vliv..ale rozdíl o 2,5st ano
Teorie umělého líhnutí je pořád stejná od historie Egypta a Číny kdy líhli v koňském hnoji
Jsou buď všechna kuřata z jedné várky rozcáplá nebo jen některá
Vejce v líhni se přehazují aby u všech byla inkubační teplota,vlhkost, větrání v průměru stejná a tudíž všichni měly stejnou šanci k líhnutí
Pokud jsou některá kuřata rozčíslá problém je jinde
Předpoklad ke zdaru je správná gramáž vejce a zdravá násada od zdravého hejna,dobře skladovaná(ne pošta) a dobře teplotně nastavená desinfikovaná vejce a líheň
adam77
napsal(a):
no co příště teda nižší teplota,ale s kuřaty co se vylíhly mám co dělat,doslova nestačím sypat směs a měnit vodu,nejen že jsou žíznivé,ale jak hrabou,zamrskají si pití hoblinama.Tento víkend mají kuřata 3 týdny.Do jakého věku byste jim svítili?Tam kde je mám je jinak 15stupňů.V chlévě mám velkou zimu a sežrali by je potkani.
Chovu zdar
1.týden : pod zdrojem 31 -33st., mimo kde je žrádlo 22st.
2.týden: pod zdrojem 28 -30st., mimo 21st.,
3.týden: pod zdrojem 25 - 27st., mimo 20st.,
4.týden: pod zdrojem 22 - 24st., mimo 19st.
dorm
napsal(a):
Teď nevím o čem píšeš? Podle čeho se má řídit když se jich vylíhlo jen něco přes půlku.
On měl teplotu u motorové nastavenou na líheň s přirozeným větráním,tak asi byl problém.
Jinak půl stupně na líhnutí zdravých kuřat nemá vliv..ale rozdíl o 2,5st ano
Teorie umělého líhnutí je pořád stejná od historie Egypta a Číny kdy líhli v koňském hnoji
Jsou buď všechna kuřata z jedné várky rozcáplá nebo jen některá
Vejce v líhni se přehazují aby u všech byla inkubační teplota,vlhkost, větrání v průměru stejná a tudíž všichni měly stejnou šanci k líhnutí
Pokud jsou některá kuřata rozčíslá problém je jinde
Předpoklad ke zdaru je správná gramáž vejce a zdravá násada od zdravého hejna,dobře skladovaná(ne pošta) a dobře teplotně nastavená desinfikovaná vejce a líheň
"děkuju za odezvy,tak jsem to dnes teda vypl,ve zbylých vajíčkách byly hotové kuřata,ale již mrtvá a smradlavá.Asi silná skořápka" - asi si prehliadol túto vetu. Ako by si to riešil ty?
Podle toho, co jsem se docetla, nebude problem ani tak ve skorapce, ale pokud jste mel nastavenou teplotu pres 38 st. mohla se kukratka na konci inkubace prehrat a uhynout. V posledni fazi si vytvari sve vlastni teplo a potrebuji svym zpusobem ochladit, ale to je v desetinach stupnu. Myslim, ze vase lihen ma aktivni ventilaci, u te jsem nastavovala vzdy teplotu nizsi nez napr. V Biosce bez aktivni ventilace. Mam ale v lihni vlozeny jeste kontrolni teplomer. Ale neveste hlavu, priste to bude lepsi, nakonec kazdy lihnar to musi vychytat na tom svem zarizeni. Hodne uspechu Barbora
Teď to neber osobně,ale vždycky se musím zasmát když tu nebo jinde napíše chovatel ,kterého si vážím že měl 95- 100% líhnivost
ANO,je rozdíl jestli mám naloženo 10 nebo 1000 vajec v líhni a už je to i jiných počtech v %v líhnutí
Zrovna teď neřeknu od boku na 400km vzdálenost co u tebe bylo za příčinu,protože nejsem profík a už vůbec né u křepelek,ale vše bude nějak podobné
líhnutí mě baví jako hobby a co vím a co jsem vygoogloval,zde teď napíšu
Můžeš mít špičkovou líheň za hodně peněz,ale když máš špatné násadové vajíčka od nedostatečně krmeného hejna nebo plísně v líhni(na konci příspěvku více) vše se mění v horší nezdar
Podle toho jak píšeš, že už kuřata smrděla,tak nebyla určitě stoprocentně vyvinutá
Nevím jestli jsi je podrobně prohlížel.
V důsledku hynutí zárodků v posledních dnech inkubace a u zárodků je zkrácený „papouščí“ zobák s vyklenutou hlavou a otoky a zkrácené končetiny .Starší(2-3 roky) nosnice a nedostatek manganu a zinku (peroza)
Při dobrém líhnutí nepřesahuje počet neoplozených vajec 4 – 5 %, vajec s krvavými prsteny 2 %, odumřelých zárodků 2 – 3 %, udušených zárodků 6 – 7 %. Zvýšení některé z těchto skupin ukazuje na závadu v kvalitě vajec nebo ve způsobu líhnutí.
Příčinu vyvinutých a nevyklubaných kuřat bych také viděl v nedostatku vitamínu A rodičovského hejna
nedostatek vitamínu B2 (riboflavinu). Je důležitý pro líhnivost, životnost a růst mláďat.
Nedostatek vitamínu E je už jiná, protože ten si v rodičovském hejnu můžeme přivodit celkem snadno, v dobré víře, že pipkám přilepšujeme...
Příčinou může být nejen nedostatek vitamínu E v potravě, ale i nadměrný přísun živočišných tuků (nad 2%) a zvláště zkažených tuků. U dospělé drůbeže nedostatek vitamínu E negativně ovlivňuje především sexuální funkce (oplozenost vajec, odumírání zárodků)
Pokud zjistíte sníženou líhnivost vajec, v důsledku hynutí zárodků v posledních dnech inkubace tak máte v hejnu jiný průšvih, jmenuje se peróza a vzniká z nedostatku manganu a zinku, cholinu (vitamín B), vitamínu H, popř. vitamínu E. Sklon k onemocnění způsobuje nadměrný přídavek vápníku a fosforu, které konkurují manganu při vstřebávání ve střevě. Také jednostranná výživa, např. kukuřicí s nízkým obsahem manganu, vitamínu E a H, zejména při uzavřeném odchovu bez přístupu k půdě.Nosnice jsou náročnější na přísun manganu až ve druhém roce snášky.
Tak když budete mít pocit, že musíte pipkám přidat vápník, kvůli tenkým skořápkám, nezapomínejte na mangan. Všestranně pestrá krmná dávka zajistí přísun těchto stopových prvků. Z přípravků je vhodný Konvit Neo a Plastin.
Vleklé líhnutí,
slabá kuřata Avitaminóza D
Kadeřavé opeření, lepkavost, ochrnutí krku a nohou Avitaminóza B2
Opožděné klování, slabá kuřata se špatnou pigmentací Avitaminóza A
Opožděné vylíhnutí, slabá kuřata, slepené oči, špatná pigmentace Avitaminóza A
rzké, ale vleklé líhnutí, kuřata malá se slepeným puchem, pupek špatně uzavřený Dlouhodobé přehřátí
Líhnutí opožděné, vleklé, kuřata slabá, špatně stojí na nohou Nedohřátí
Líhnutí opožděné, kuřata špinavá, puch špatně pigmentovaný Nadměrná vlhkost
Naklování ztížené, líhnutí uspíšené, kuřata a skořápky suché Nedostatečná vlhkost
Naklování skořápky na špičatém konci vejce, lepkavost Nedostatečná výměna vzduchu
Opožděné líhnutí, kuřata slabá Dlouhodobé skladování vajec
Uspíšené líhnutí Přehřátí vajec
Plísně
Aspergillou fumigatus. Tato potvůrka je nejběžněji rozšířenou plísní a vyskytuje se na vlhkých organických materiálech rostlinného i živočišného původu. K růstu potřebuje vlhko a teplo, takže dýchací cesty drůbeže jí poskytují ideální podmínky stejně jako umělé líhně. Plíseň vytváří mikroskopické spory (konidie) v milionových množstvích. Spory jsou velmi odolné v zevním prostředí a přežívají řadu měsíců i let. Snadno se šíří, hlavně zvířeným prachem z podestýlky, prašným zaplísněným krmivem a rozvířeným vzduchem v líhni. Protože líhneme, tak při zamoření líhní prorůstají plísně z povrchu skořápky jejími póry dovnitř (tmavé skvrny) a usmrcují zárodek.
Spory plísní ničí teprve 30 minutový var nebo 2% roztok formalínu.
Formalín je karcinogenní, ale na trhu je již dost jiných vhodných desinfekčních prostředků. I když čistě mezi námi, formaldehydové páry ……
Ahojte, tak to nakonec všechno špatně dopadlo.Ze začátku to vypadalo dobře, ale pak jsem si u jednoho kuřete všiml, že nemůže na nohy, jen těžce, jako by je mělo ochrnuté, zkroucené.Potravu přijímalo, ale převážně leželo, z rozťáplýmá křídlama, svěšenýma...a pak se to postupně projevovalo u všech a popadaly jako hrušky
Dobrý den,
jestli vám můžu trochu poradit, ne ohledně kuřat, ale ohledně využití ifauny. Do fóra může přispívat kdokoliv, takže se tu dozvíte úplně cokoliv si přejete slyšet. Bohužel 80 % jsou naprosté nesmysly, aby jste mohl tu spoustu užitečných informací využít, musíte tyto stránky pravidelně navštěvovat a reakce odpovídajících porovnávat se svými získanými zkušenostmi. Za čas budete vědět už podle niku, který příspěvek má jakou váhu. Většina zkušených chovatelů(mezi ně já nepatřím) to tu čte léta a pořád ještě ochotně odpovídají na milionkrát položené otázky, tak si to jen nesmíte kazit tím že nerozeznáte perly v trusu:). Z téhle diskuse si přečtěte znovu co napsal "dorm" a "slanda" a zbytek pusťte druhým uchem ven (neříkám, že úplně všechno v ostatních reakcích jsou nesmysly).
Rada dvě, pokud jste si pořídil líheň novou, stačilo se pro dosažení lepších výsledků řídit návodem, hledání svatých grálů líhnutí a vylepšení, když zapínám poprvé líheň je nesmysl. U nových líhní přikládejte větší váhu informacím výrobce než tomu co někde zjistíte.
Přeji hodně úspěchů v dalším pokusu.
jenca
napsal(a):
Dobrý den,
jestli vám můžu trochu poradit, ne ohledně kuřat, ale ohledně využití ifauny. Do fóra může přispívat kdokoliv, takže se tu dozvíte úplně cokoliv si přejete slyšet. Bohužel 80 % jsou naprosté nesmysly, aby jste mohl tu spoustu užitečných informací využít, musíte tyto stránky pravidelně navštěvovat a reakce odpovídajících porovnávat se svými získanými zkušenostmi. Za čas budete vědět už podle niku, který příspěvek má jakou váhu. Většina zkušených chovatelů(mezi ně já nepatřím) to tu čte léta a pořád ještě ochotně odpovídají na milionkrát položené otázky, tak si to jen nesmíte kazit tím že nerozeznáte perly v trusu:). Z téhle diskuse si přečtěte znovu co napsal "dorm" a "slanda" a zbytek pusťte druhým uchem ven (neříkám, že úplně všechno v ostatních reakcích jsou nesmysly).
Rada dvě, pokud jste si pořídil líheň novou, stačilo se pro dosažení lepších výsledků řídit návodem, hledání svatých grálů líhnutí a vylepšení, když zapínám poprvé líheň je nesmysl. U nových líhní přikládejte větší váhu informacím výrobce než tomu co někde zjistíte.
Přeji hodně úspěchů v dalším pokusu.
No nevím nevím jestli jenom ti dva mají pravdu.Ale ani jeden z nich neporadil začátečníkům aby zjistil teplotu mezi vajíčkama a ne teplotu co ukazuje líheň.To je jenom samej vitamin E vitamin A adt.I když si koupím novou líheň, tak nemusí být zkalibrovaná.Koupil jsem si líheň o pana Veselého king suro 20.Dal jsem ji do provozu na teplotu 37, 5 a dole u vajíček byla teplota 35 stupňů.Tak to prostě je.Zdravím Roman.
roman555
napsal(a):
No nevím nevím jestli jenom ti dva mají pravdu.Ale ani jeden z nich neporadil začátečníkům aby zjistil teplotu mezi vajíčkama a ne teplotu co ukazuje líheň.To je jenom samej vitamin E vitamin A adt.I když si koupím novou líheň, tak nemusí být zkalibrovaná.Koupil jsem si líheň o pana Veselého king suro 20.Dal jsem ji do provozu na teplotu 37, 5 a dole u vajíček byla teplota 35 stupňů.Tak to prostě je.Zdravím Roman.
Omlouvám se ale píšu to v práci s vyrušováním a v době, kdy jsem začal odpovídat tam váš příspěvek ještě nebyl. S tím, že je nutné zjistit teplotu mezi vejci u líhně s ventilátorem a teplotu na horní a spodní straně vajec u líhní s přirozeným prouděním nelze polemizovat, stejně jako s tím, že je potřeba zjistit teploty v různých místech líhně jak tuším psala bara001. O to mi ale nešlo. Tazatel psal, že je začátečník, pouze jsem ho chtěl upozornit na to, že v takovém případě má nejlepší vyhlídky na úspěšné líhnutí, když se bude striktně držet návodu ke své líhni. Ohledně použití fauny je to, jak jsem psal stačí, když člověk mrkne na problematiku třeba mulard vs. Barbarie, rozlišení pohlaví podle tvaru vajec atp. Kolikrát se nestačím divit co tu všechno nezjistím.:).
jenca
napsal(a):
Omlouvám se ale píšu to v práci s vyrušováním a v době, kdy jsem začal odpovídat tam váš příspěvek ještě nebyl. S tím, že je nutné zjistit teplotu mezi vejci u líhně s ventilátorem a teplotu na horní a spodní straně vajec u líhní s přirozeným prouděním nelze polemizovat, stejně jako s tím, že je potřeba zjistit teploty v různých místech líhně jak tuším psala bara001. O to mi ale nešlo. Tazatel psal, že je začátečník, pouze jsem ho chtěl upozornit na to, že v takovém případě má nejlepší vyhlídky na úspěšné líhnutí, když se bude striktně držet návodu ke své líhni. Ohledně použití fauny je to, jak jsem psal stačí, když člověk mrkne na problematiku třeba mulard vs. Barbarie, rozlišení pohlaví podle tvaru vajec atp. Kolikrát se nestačím divit co tu všechno nezjistím.:).
To máte pravdu, já jenom neodpovídám takovým chytrákům a hlavně co vulgárně napadají některé nováčky.Ale poslední dobou se i zasměju.