Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.78
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.83
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B
Kachny se škubou nejlépe, když jsou přepeřené. Pozná se to tak, že chytne kachna a rukou se jim prohrábne peří na břiše proti srsti a nemá žádné špičky, nebo je má tak velké, že jdou chytit snadno prsty. Před škubáním doporučuji řádně opařit, protože kačena se škubá velmi pracně. Již několik let se při pečení kachny snažím přesvědčit rodinu, že špičky, které zůstávají zarostlé v kůži jsou tuze zdravé, protože jsou jediným zdrojem vitamínu P (jako peří), ale moc to neberou (asi nejsou úplně blbí), tak je trhám pinzetou z rozpečeného ptáka. Genocidu v kachním hejnu beru jako osobní trest za to, že nejsme vegetariáni. Ale jako puboš jsem četla v nějaké zálezácké, že Indiáni vykuchali neškubaného ptáka, oplácali ho jílem a zahrabali do popela. Po asi dvou hodinách jílovou hroudu vytáhli z ohništěm spečený jíl holí rozlomili a vytáhli čisté pečené. Kdykoli kačenu škubu, tak se mi tento způsob objeví před očima, ale ještě jsem neměla odvahu to vyzkoušet. I když se z kategorie fuj čuňata přesunul do moudrosti přírodních lidí.
Ale znova vážně. opařit, aby se horká voda dostala na kůži, ale neuvařit, protože pak se kůže trhá, napřed rukou, pak pomocí nožíku škubat napřed jednu půlku, pak druhou, opláchnout vodou, zkontrolovat úspěch, není-li to ono znovu opařit, dočistit, opláchnout... vykuchat. Při kuchání doporučuji nechat si kousek střívka před svěračem, protože pak se prostrčí prdelkou ven, natáhne se a pak se lehce odřízne kroužek i mazové žlázky v biskupu. Jo, a uvolněte si průdušnici a vole stažením kůže na krku, protože se oboje rádo přerve. Ještě se mi nepodařilo udělat kachnu pod hodinu. Osobní rekord mám 72 minut. Ozvěte se po Vánocích, jak se dařilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.130.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B
Mám jich 5 tak začnu již teď a za vyčerpávající odpověď děkuji.
s Pozdravem Martin B.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.85.218
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kachny se škubou nejlépe, když jsou přepeřené. Pozná se to tak, že chytne kachna a rukou se jim prohrábne peří na břiše proti srsti a nemá žádné špičky, nebo je má tak velké, že jdou chytit snadno prsty. Před škubáním doporučuji řádně opařit, protože kačena se škubá velmi pracně. Již několik let se při pečení kachny snažím přesvědčit rodinu, že špičky, které zůstávají zarostlé v kůži jsou tuze zdravé, protože jsou jediným zdrojem vitamínu P (jako peří), ale moc to neberou (asi nejsou úplně blbí), tak je trhám pinzetou z rozpečeného ptáka. Genocidu v kachním hejnu beru jako osobní trest za to, že nejsme vegetariáni. Ale jako puboš jsem četla v nějaké zálezácké, že Indiáni vykuchali neškubaného ptáka, oplácali ho jílem a zahrabali do popela. Po asi dvou hodinách jílovou hroudu vytáhli z ohništěm spečený jíl holí rozlomili a vytáhli čisté pečené. Kdykoli kačenu škubu, tak se mi tento způsob objeví před očima, ale ještě jsem neměla odvahu to vyzkoušet. I když se z kategorie fuj čuňata přesunul do moudrosti přírodních lidí.
Ale znova vážně. opařit, aby se horká voda dostala na kůži, ale neuvařit, protože pak se kůže trhá, napřed rukou, pak pomocí nožíku škubat napřed jednu půlku, pak druhou, opláchnout vodou, zkontrolovat úspěch, není-li to ono znovu opařit, dočistit, opláchnout... vykuchat. Při kuchání doporučuji nechat si kousek střívka před svěračem, protože pak se prostrčí prdelkou ven, natáhne se a pak se lehce odřízne kroužek i mazové žlázky v biskupu. Jo, a uvolněte si průdušnici a vole stažením kůže na krku, protože se oboje rádo přerve. Ještě se mi nepodařilo udělat kachnu pod hodinu. Osobní rekord mám 72 minut. Ozvěte se po Vánocích, jak se dařilo.
Přesvědčoval jsem manželku, že škubání kachen musí dělat jen ženské. Když je škubou chlapi, tak nechutnají (chlapům, protože si vzpomenou na škubání). Do horké vody na opaření přidáme JAR, tím se při opaření odmastí peří a snadněji se paří. Škubání takto opařené kachny se blíží slepici.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.102
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám jich 5 tak začnu již teď a za vyčerpávající odpověď děkuji.
s Pozdravem Martin B.
Dnes jsme zabijeli s kolegou 10 kachen začli jsme v osum hodin patnáct minut a o půl jedenácté jsme byli hotovi.Ale máme na škubání malou škubačku až bude více času tak ji vyfotím a k tomu dám popis aby si ji šikovni milovníci drůbeže mohli zhotovit.Uvedeny čas je pouze o škubání a ruční dočištění.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.89
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B
Husy a kačeny nepařím ve vodě, ale žehlím přes mokrý hadr (přirozeně vyřazenou žehličkou, kterou neohřívám elektrikou, ale na kamnech - to možná není tak důležité). Peří škubu nadvakrát a hned třídím, zvlášť krycí a zvlášť prach. Z prachu jsou ty nejbáječnější peřiny pod sluncem (husí a kačení radši nemíchat, nevím proč, ale babička tak tvrdila), Krycí se někdy dá prodat, jindy vyhodí. Oškubanou drůbež ještě opálím PB hořákem a s tímto pracně dosaženým výsledkem bývám spokojena. Někdy v létě jsem tady popisovala naši velkou škubačku, kterou s velkým úspěchem používáme na hrabavou drůbež, kachny v ní někdy dopadnou, jindy ne - to samozřejmě vždy tehdy, když se mají prodávat, husy kvůli peří zásadně ručně!
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.48
Dnes jsem škubal svou první kachnu. Potřebuji uvolnit místo pro nové kachňata, tedy jsem dnes pokusně zabil první 10-ti týdenní kachnu - kříženku ruánské s pekingskou. Po spaření jsem ji oškubal na zapůjčené škubačce během 1 minuty. Šlo to velice snadno, až jsem byl překvapen. Následné kuchání a dokonalé odpeření jsem již nedělal, takže to popsat nedovedu. Mám ale dotaz... Pod kůži na nohách a křídlech je vidět peří. Respektivě teprve z toho mělo vyrůst peří. Zabil jsem kachnu brzo ? Měl jsem počkat, než peří naroste a teprve pak ho půjde vyškubat ? Hmotnost kachny byla 2,5 kg. Děkuji za odpověď, V.K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.48
Omluva....tak stáří bylo 7-8 týdnů. Těch 10 jsem odhadl, ale teď jsem našel fotku kachňat z 10.května, to měly asi 3-4 týdny. Ve skupině jich bylo 6 ks. Výběh asi 5x5 metrů. Krmeny byly prní týdny granulemi pro kachňata, od přesunu z odchovny ven pak převážně zbytky z kuchyně, občas pak granule pro výkrm krocanů K6.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.202
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kachna po zabití. Hmotnost 2,5 kg. Stáří 10 týdnů.
táto mala čas ešte cca mesiac
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.88.99
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
táto mala čas ešte cca mesiac
není pravda pokud chcete čisté škubání musí to být nejpozději v 11 týdnu max 12 týden,pak musíte čekat na kompletní přepeření...jako husy
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
není pravda pokud chcete čisté škubání musí to být nejpozději v 11 týdnu max 12 týden,pak musíte čekat na kompletní přepeření...jako husy
No, většinou to tak je. Ale my letos zabíjeli kachny, jedněm bylo 10 týdnů a jedněm 8 týdnů a všechny přepeřovaly. Bylo to na palici.
Ale letos je vůbec všechno nějak jinak...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.51
Pridám svoju skúsenosť.Pred asi 25 rokmi som choval väčšie množstvo kačen pekinských.Zabíjal som naraz aj 15-20 kusov.Usmrtenu kačku som zhruba podškubol,potom ponoril do studenej vody ,aby sa zamokryla,následne potrel kalafúnou-živicou na obarenie prasiat.Bol pripravený kotol horucej vody do ktorého som kačku ponoril na 1 min,podla toho ako boli vykrmené.pri dlhšom ponorení môže s perím ísť aj koža.Za tie roky som to už poznal.Po zatuhnutí kalafúny som začal od prsov ju vyslovene vyzliekať.Perie išlo pekne dole aj s malými stonkami,ktoré sa predtým museli trhať pinzetou.Bolo to rychlé a omnoho menej pracné.To je moja skúsenosť.M.H.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.173
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B
Dobrý den, kachny čínky nezabíjím dříve jak ve 3,5 měsících Po usmrcení kachnu nad suchým kbelíkem držím kachnu za nohy a prosypuji kalafunou - smolou na paření prasete - zbytek padá do kbelíku. Tak si jich připravým více. pak si nychystám kbelík ze studenou vodou nasadím jemné hadrové pogumované rukavice a do kbelíka se vřelou vodou ponořím kachnu - pařím kačenu, po opaření dám na stolek, ponořím ruce s nataženýma rukavicemi do studené vody a položenou kačenu na záda žačnu na břiše stahovat postupně, mezitím namočím ruce opět do studené vody. garantuji, než jsem tento postup popsal bych měl dvě kačeny hotové. 15kačen včetně vykuchání děláme s manželkou 2,5hod, chce si to jen udělat sytém - postup práce a jde to jak po drátkách. Mám škubačku, ale na té dělám jen hrabavou drůbež, vodní dělám kalafunou. Pěkný den D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.173
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B
Dobrý den, kachny čínky nezabíjím dříve jak ve 3,5 měsících Po usmrcení kachnu nad suchým kbelíkem držím kachnu za nohy a prosypuji kalafunou - smolou na paření prasete - zbytek padá do kbelíku. Tak si jich připravým více. pak si nychystám kbelík ze studenou vodou nasadím jemné hadrové pogumované rukavice a do kbelíka se vřelou vodou ponořím kachnu - pařím kačenu, po opaření dám na stolek, ponořím ruce s nataženýma rukavicemi do studené vody a položenou kačenu na záda žačnu na břiše stahovat postupně, mezitím namočím ruce opět do studené vody. garantuji, než jsem tento postup popsal bych měl dvě kačeny hotové. 15kačen včetně vykuchání děláme s manželkou 2,5hod, chce si to jen udělat sytém - postup práce a jde to jak po drátkách. Mám škubačku, ale na té dělám jen hrabavou drůbež, vodní dělám kalafunou. Pěkný den D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.173
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
mám dotaz ohledně škubání kachen. Letos jsem vykrmil kachny a chtěl bych se zeptat ohledně škubání. Je těžší je škubat při přepeřování nebo třeba až na vánoce a jestli mi můžete poradit jak se nejlépe škube. Předem děkuji za rady. Martin B
Dobrý den, kachny čínky nezabíjím dříve jak ve 3,5 měsících Po usmrcení kachnu nad suchým kbelíkem držím kachnu za nohy a prosypuji kalafunou - smolou na paření prasete - zbytek padá do kbelíku. Tak si jich připravým více. pak si nychystám kbelík ze studenou vodou nasadím jemné hadrové pogumované rukavice a do kbelíka se vřelou vodou ponořím kachnu - pařím kačenu, po opaření dám na stolek, ponořím ruce s nataženýma rukavicemi do studené vody a položenou kačenu na záda žačnu na břiše stahovat postupně, mezitím namočím ruce opět do studené vody. garantuji, než jsem tento postup popsal bych měl dvě kačeny hotové. 15kačen včetně vykuchání děláme s manželkou 2,5hod, chce si to jen udělat sytém - postup práce a jde to jak po drátkách. Mám škubačku, ale na té dělám jen hrabavou drůbež, vodní dělám kalafunou. Pěkný den D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.48
Děkuji za radu, právě jsem objednal kalafunu a vyzkouším i tento způsob. Jinak kachny jsem dnes zabil. Škubání šlo hůře než včera a to především z důvodu vychladnutí vody ke spaření. Při větším množství to chce termoregulaci, asi si pořídím starou vířivou pračku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.106
U kachen neřeším stáří, nikdy si to nejsem schopná zapamatovat, lety vyzkoušeno jak se jim začnou křížit křídla, mám tak týden na to abych je oškubala. Hodně horká voda a je to načisto rovnou. Dělám kachnu i s kucháním za 45 min načisto.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.1
čím to krmíš?, že měla za 10 týdnů 2,5 kilo?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.173
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
čím to krmíš?, že měla za 10 týdnů 2,5 kilo?
asi mu pro něj dobře váží váha
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
čím to krmíš?, že měla za 10 týdnů 2,5 kilo?
To se Vám zdá hodně nebo málo? Moje kachny pekingské a saské mají v tomto věku kolem 3,5 kila živé váhy. Pižmáci kolem 3 kil, kačenky tak kilo a půl.
Takže 2,5 kila u křížence je asi tak akorát.
Záleží na plemeni, krmení, velikosti výběhu a spoustě dalších činitelů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.173
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To se Vám zdá hodně nebo málo? Moje kachny pekingské a saské mají v tomto věku kolem 3,5 kila živé váhy. Pižmáci kolem 3 kil, kačenky tak kilo a půl.
Takže 2,5 kila u křížence je asi tak akorát.
Záleží na plemeni, krmení, velikosti výběhu a spoustě dalších činitelů.
asi to nekrmíte po domácku, ale používáte krmné směse, nevěřím za 10 týdnů pižmák vykuchaný 3 kg , jo ale i s chlévem
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
asi to nekrmíte po domácku, ale používáte krmné směse, nevěřím za 10 týdnů pižmák vykuchaný 3 kg , jo ale i s chlévem
Věřit nemusíte, to Vás nikdo nenutí, navíc jsem psal o živé váze, stačí umět číst.
Směsi nekrmím, dávám obilí, šrot, zelené. Kachny jsou celý den ve výběhu, takže si i nasbírají slimáky atp.
Když dáte drůbeži pořádně nažrat, roste pěkně a nepotřebujete směsi. Pokud neroste Vám, je problém asi u Vás, jiným evidentně roste dobře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.48
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
čím to krmíš?, že měla za 10 týdnů 2,5 kilo?
Zbytky ze školní jídelny + granule pro výkrm krocanů KR3.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.173
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zbytky ze školní jídelny + granule pro výkrm krocanů KR3.
Takže přece jenom tam nějaká směs je
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže přece jenom tam nějaká směs je
Rozčilujete se zcela zbytečně a navíc odpovídáte několika lidem současně. Já směsí nekrmím, přispívající výše ano. No a? To nic nemění na skutečnosti, že není problém vykrmit kachny za 10 týdnů do slušné váhy, ať už pomocí směsí, či bez nich.
Konečně za 10 týdnů lze vykrmit i husu, tak proč ne kachnu že...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.7
Dobrý den,
zkusil jsem váš recept na škubání pižmovek, ale váš výsledek je v kategirii snů. Řekl bych, že nahrubo oškubat by se to zvládlo, ale dočistit byl problém. Můžete to podrobněji rozvést.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Půjčím škubačku, 300,-/den, více dní dohoda, rychlý pomocník, během minuty 5xkuře, 2x kačeny, 1x husa, krůta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.131
Mám stejnou škubačku, také ji ráda zapujčím, je to super rychlá práce bez námahy. Andrea okr Litoměřice
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.52.231
Dobrý den,chci se zeptat kde jste škubašku sehnali.Máme velké hejno kachen a nikdo nechce škubat.díky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.11
Samo domo výroba, bohužel to stojí nějakou práci a peníze. le pomocník k nezaplacení
Neregistrovaný uživatel
Jsou různé škubačky.
Třeba zde je škubačka do vrtačky za 1999Kč a jde to taky pěkně.
http://www.lihneme.cz/skubacky-drubeze/skubacka-na-drubez-josas-jo24/.
Líhneme
napsal(a):
Jsou různé škubačky.
Třeba zde je škubačka do vrtačky za 1999Kč a jde to taky pěkně.
http://www.lihneme.cz/skubacky-drubeze/skubacka-na-drubez-josas-jo24/.
Škubačka na vrtačku.
Midli
napsal(a):
Dobrý den,
máme stejnou škubačku a nemůžeme příjít na to jaká teplota a čas jsou třeba, aby se nám kačeny netrhaly. Mohla by jste nám poradit?
Dobrý den,
já používám horkou vodu 75-80 stupňů a kačeny máčím 3-5 minut. Po třech minutách ji vytáhnu a zkusím jestli jde peří dobře dolů. Když nejde lehce, ještě ji tam vrátím. Potom to jde škubačkou dobře. Když na kačkách ještě něco zůstane, používám škubací vosk.
lubosh
napsal(a):
Dobrý den,
já používám horkou vodu 75-80 stupňů a kačeny máčím 3-5 minut. Po třech minutách ji vytáhnu a zkusím jestli jde peří dobře dolů. Když nejde lehce, ještě ji tam vrátím. Potom to jde škubačkou dobře. Když na kačkách ještě něco zůstane, používám škubací vosk.
Dobrý den. Konečně se tu někdo zmínil o vosku. Ve škubačce postupujeme stejně jako vy a bohužel tam vždy něco zůstane. Jak jste spokojen s tím voskem prosím? Nejde s tím i kůže? A veme to pak opravdu vše? A kolik vrstev vosku je potřeba? Moc děkuji za rady. :).
kukuřice
napsal(a):
Dobrý den. Konečně se tu někdo zmínil o vosku. Ve škubačce postupujeme stejně jako vy a bohužel tam vždy něco zůstane. Jak jste spokojen s tím voskem prosím? Nejde s tím i kůže? A veme to pak opravdu vše? A kolik vrstev vosku je potřeba? Moc děkuji za rady. :).
Kačeny postupně škubeme škubačkou. Po oškubání je jen lehce dočistíme. Ideální je, když je venku chladno. To potom necháme kačeny vychladnout na vzduchu. Vosk potom lépe chladne na těle. Když je moc teplo a kačeny mají teplý povrch těla, bývá vosk plastičtější a nedělá se to pak moc dobře. Vosk by měl mít ideální teplotu kolem 60 stupňů. Když je moc horký hodně stéká. Kačenu namočím 3-4x do lázně aby se udělala pěkná krusta, potom opět nechám pár minut vosk ztuhnout. Pokud kačeny zrovna nepodrůstají, jde škubání dobře. U některých kusů namáčení do vosku někdy i zopakuji. Chce to abyste si to vyzkoušeli sami.
lubosh
napsal(a):
Kačeny postupně škubeme škubačkou. Po oškubání je jen lehce dočistíme. Ideální je, když je venku chladno. To potom necháme kačeny vychladnout na vzduchu. Vosk potom lépe chladne na těle. Když je moc teplo a kačeny mají teplý povrch těla, bývá vosk plastičtější a nedělá se to pak moc dobře. Vosk by měl mít ideální teplotu kolem 60 stupňů. Když je moc horký hodně stéká. Kačenu namočím 3-4x do lázně aby se udělala pěkná krusta, potom opět nechám pár minut vosk ztuhnout. Pokud kačeny zrovna nepodrůstají, jde škubání dobře. U některých kusů namáčení do vosku někdy i zopakuji. Chce to abyste si to vyzkoušeli sami.
A můžu se ještě zeptat odkud máte vosk? Hodně lidí tu doporučuje spol. Jeřicha, tak jsem tam teďka volala a teda...ochota, neochota a cena určitě není lepší než od Drimla. Pan Jeřicha řikal, že to nemůže být obyč parafín, že musí být speciální škubací, aby se dobře loupal. Děkuji za info.
kukuřice
napsal(a):
A můžu se ještě zeptat odkud máte vosk? Hodně lidí tu doporučuje spol. Jeřicha, tak jsem tam teďka volala a teda...ochota, neochota a cena určitě není lepší než od Drimla. Pan Jeřicha řikal, že to nemůže být obyč parafín, že musí být speciální škubací, aby se dobře loupal. Děkuji za info.
Koupil jsem u Drimla dva pláty a používám je už tři roky a každý rok zpracuju 20-30 kačen. V sobotu jsem zabíjel posledních 6 letošních kusů a to jsem si říkal že bych měl příští rok přikoupit zase plát, protože kačky už jsem měl problém potopit celé. Musel jsem je v hrnci obracet. Vosk samozřejmě po oloupání rozpouštím a přecedím zpět, ale i tak tam jsou nějaké ztráty.
Renti

XXX.XXX.217.42
Vosk je asi nejlepší. Zde je pěkný blog, jak ho použít. https://www.lihneme.cz/blog/jak-pouzit-skubaci-vosk-na-docisteni-pri-skubani-drubeze/