Dobrý den, mám dotaz ohledně porodu surikat. V pátek se mi narodili 2 mláďata, vše vypadalo v pořádku, samice kojila, od malých se nehnula, samec nosil do nory jídlo. Z nory se ozývali skřeky a pískání malých. V sobotu byl už klid, samice běhala po výběhu bez zájmu o malé a tak mi to nedalo a šel jsem se na malé kouknout, ale nenašel jsem je. Máte zkušenosti s kanibalismem? Neměl jsem samce od samice oddělit? Předem děkuji za vaše rady a zkušenosti.
Kanibalizmus u šeliem je pomerne častý jav. Ja osobne som sa nestretol s nikým, kto by túto problematiku vedel nejak fundovane vysvetliť. Dôvody môžu byť rôzne - prvorodička, nevyhovujúce chovné podmienky, chýbajúci pocit bezpečia, nedostatok mlieka (čo má za následok úhyn mláďat a ich následné zožranie), atd atd. Niekedy dokonca je samica proste "prepnutá" a zožerie všetko čo sa jej narodí.
Spomínate pískanie mladých. Neviem čo si pod týmto pojmom predstavujete, ale ak sa jednalo o nejaké srdcervúce vreskoty tak to mohlo znamenať nejaký problém. Bud boli mláďatá hladné, alebo ich matka nezahrievala, alebo niečo podobné. Za normálnych okolností má byť mláďa ticho. V prírode by totiž svojim revom prilákalo predátora a nešťastie je na svete. Preto ak mláďaťu nič nechýba tak je ticho (maximálne počuť nejaké mlaskání, vrnení, ale určite nie rev, piskot a pod.)
Určite si ale nemyslím, že prítomnosť samca by mala byť príčinou kanibalizmu. Surikaty žijú spoločenským životom a sú zvyknuté na tento model. Takže ak máte chovné podmienky v poriadku a výživu na dostatočnej úrovni, zostáva len dúfať, že jedna vlaštovka ešte nič neznamená a další vrh bude odchovaný tak ako sa patrí.
Prajem vela úspechov.
Předpokládám, že máte porvní pár surikat.Pokud mládata neustále pískala, nebylo něco vpořádku.Jinak jsou v klidu, pouze při vlezu rodiču do nory je slyšet tiché štěbetání.
Zmíním svuj problém, možná, že Vám to i nějak v budoucmu třeba i pomuže.Také první chov surikat a sestaven "na tvrdo" pár který byl dán do přenosky od chovatele, nepříbuzný.Cesta domu cca hodinu, vypustění, do 5 min. žrali a za pul hod. Se pářili. Z páření 4 mládata.V den narození řev mládat, jako když je na jnože bere, samice v budce s cca 70 cm trubkou.Avšak trubka netěsnila v otvoru cca 1, 5 cm škvíra.Tou škvírou samec dorážel na samici, dovnitř nešel a tak se mladý pár handrkoval delší dobu.Pozoroval jsem situaci cca 3 hod a přemýšlel o vyřešení. Usoudil jsem, že se matka handruke hodiny s otcem, mládata nepijí a jsou hladová.Po zvážení všeho jsem se rozhodl dát samce pryč, byl naproti a viděli na sebe.Okažitě nastal klid a samice byla také v klidu a odchovala 4 mladé. ´Kdybych samce neodstavil, mládata by určitě zemřela hladem v šarvátce rodiču.Druhé páření nastalo po vpuštění samce, den, kdy jsem předal mládata novému majiteli.Byla opět 4 mládata a odchov již proběhl bezproblému ve venkovním výběhu.
U Vás se domnívám, že mládata uhynula, pak je sežrali rodiče.Běžný jev u všech šelem i u malých šelmiček.Není duvodu, aby samice mladé zabila a pak je žrala, ač vyloučeno i to není, ale byl by to velice vzácný případ.
Přeji Vám v druhém odchovu již uspěch.
RN
Ano byla to prvorodicka, jinak dobrá rada, proto si myslím ze samec je problém, jak jste psal s tou trubkou a doražením na samici. Samice byla na kraji trubky s malými a samec vždy vběhl dovnitř a skrabal jak smyslu zbavený, pak vyběhl na hlídku a zas. Takhle se to opakovalo asi 2x pak dal pokoj. Bylo slyšet z nory jak konverzujou, nebo jak bych to nazval, zkratka samice asi neměla klid a je možné že pak už nekojila, dovnitř jsem už nevidel a nechtěl jsem je stresovat.
Jak jsem napsal, tak příčina pištění mládat byla určitě nezkušeností mladých rodiču a prvorodičky samice, dle toho, co jste napsal v dalším příspěvku.I já se domníval, že se vše srovná s tím, že to mají jako společenská zvířata žijící ve velkých skupinách v genech.Těžko říci, jak to probíhá v přírodě, zda podobně a zda po prvním porodu samice o mladé stresem přichází s tím, že je nekojí a věnuje se šarvátkám se samcem nebo je problév v menší ubykaci.Ale v každém případě vím a mám z praxe vyzkoušené, že pokud samce odstavím, samice kojí a mladé odchová.Ale také jsem vyzkoušel, že jsem samce pustil na cca 10 min k rodince, když už běhala mládata, cca na měsíci a něco a vše se opakovalo, řevu mnohem více, páč se v kvadru přidaly i dětičky.Experiment jsem během těch 10 min. Raději ukončil a samce vpustil v den odchodu mladých.Přijetí samce bylo bezproblému samicí s tím, že se cca za 15 min pářili a již spolu odchovali sami 4 mládata, jak již jsem se zmínil.
Není vždy vše, jak se dokola píše nebo, jak je vidět ve filmech.
Pěkný den a napište, jak se Vám podařil další odchov.
RN
První pár, který mám necelý rok porodil před 14 dny 4 mládata.
Je to jejich třetí vrh.Jak jsem se zmínil o pruběhu prvního vrhu s problémy, druhý bezproblému, ale ve venkovní ubykaci, neměl jsem jej až tak pod kontrolou.Třetí vrh je doma v zimovišti, takže pod celodenní kontrolou.Zmíním se, že 3 dny byli oba rodiče vyplašení, zřejmě poporodní deprese u samice, pak už byl klid.Mládata pouze švitořila, když jsem nesl krmení.Oba rodiče v umělé noře, vzorně se starají o mládata.Jak jsem se již zmínil o duvodu uhynu a sežrání mládat u kolegy - zadavatele tohoto vlákna, tak jsem se ujistil třetím vrhem, a jsem již i přesvědčen, že problémy jsou u prvniček. Respektivně u mé prvničky.Nevím, zda je to běžný jev u většiny prvniček surikat.To by mohli se podělit ti chovatelé, kteří chovají tyto díbliky několik i desítky let.Zatím jsem jiné problémy nezažil se surikatami.
Do 14 dní bude rodit druhý pár, opět prvnička.Uvidím, , jak to bude probíhat.
RN
selmicka
napsal(a):
Předpokládám, že máte porvní pár surikat.Pokud mládata neustále pískala, nebylo něco vpořádku.Jinak jsou v klidu, pouze při vlezu rodiču do nory je slyšet tiché štěbetání.
Zmíním svuj problém, možná, že Vám to i nějak v budoucmu třeba i pomuže.Také první chov surikat a sestaven "na tvrdo" pár který byl dán do přenosky od chovatele, nepříbuzný.Cesta domu cca hodinu, vypustění, do 5 min. žrali a za pul hod. Se pářili. Z páření 4 mládata.V den narození řev mládat, jako když je na jnože bere, samice v budce s cca 70 cm trubkou.Avšak trubka netěsnila v otvoru cca 1, 5 cm škvíra.Tou škvírou samec dorážel na samici, dovnitř nešel a tak se mladý pár handrkoval delší dobu.Pozoroval jsem situaci cca 3 hod a přemýšlel o vyřešení. Usoudil jsem, že se matka handruke hodiny s otcem, mládata nepijí a jsou hladová.Po zvážení všeho jsem se rozhodl dát samce pryč, byl naproti a viděli na sebe.Okažitě nastal klid a samice byla také v klidu a odchovala 4 mladé. ´Kdybych samce neodstavil, mládata by určitě zemřela hladem v šarvátce rodiču.Druhé páření nastalo po vpuštění samce, den, kdy jsem předal mládata novému majiteli.Byla opět 4 mládata a odchov již proběhl bezproblému ve venkovním výběhu.
U Vás se domnívám, že mládata uhynula, pak je sežrali rodiče.Běžný jev u všech šelem i u malých šelmiček.Není duvodu, aby samice mladé zabila a pak je žrala, ač vyloučeno i to není, ale byl by to velice vzácný případ.
Přeji Vám v druhém odchovu již uspěch.
RN
Dobrý den, nechci se Vás nijak dotknout, věřim, že už máte zvířat hodně a máte se co ohánět, ale vždy dělá lepší dojem než se něco vyfotí, že se uklidí a vymění podestýlka, myslel jsem, že se podivam na pěkné surikaty a zatim jen hnuj, opravdu nic ve zlém, takto to zavádí začínající chovatele, že i tak se daji chovat. Ve vlhkém prostředí se bude držet spousta roztočů, plísní z tlení zbylé potravy, které poškozují kůži, srst, dýchací cesty, z toho mohou být samičky po porodu taky nervozní a je pak zbytečné řešit otázku proč sežraly mladé. Nejdřív odstranim zjevné závady a pak se tápu dál. Upozornuji, že reaguji pouze na vloženou fotografii, třeba ani neni chovatele, ale jen ilustrační tim spíš by měla být co nejlepší.
Snad bych i poprosil, pokud to tu čtou chovatele surikat, zda by uvedli poznatky z krmení surikat v horizontu i desítek let ve svém chovu.
Zatím jsem zařídil chov hmyzu, jako jsou šváby v 10. druzích, pouze veliké, např. Blaptica dubia, Blaberus cranifer, Blaberus gigantea atd.Také strašilky v 15 druzích.Chci pořídit i velké štíry.např. Štír císařský. Zoophasy kupuji, moučnáky taktéž.Chov hlodavcu v 8 druzích již mám.Dostávají se ke mně informace, že nejlepší je surikatky krmin převážně hmyzem a proto to hraní s broky na poli chovu z mé strany.Avšak v poču malých šelmiček, co již mám, bych za měsíc skrmil nějaký tisíc, při krmení 10 ks na hlavu.Takže hmyz dostávají surikatky a ostatní jako doplněk a větší část tvoří ovoce, zelenina, kuřecí, hovězí.zvěřina, piškot, granule. játra, křepelky, kačata, myši.Pestrost je zajištěna, avšak si nejsem jist, co krmení provede za nějaký rok.Ale to již budu mít dostatek hmyzu.Avšak v takovém množství, co jsem to rozjel je denně mnoho času zabráno kolem hmyzu.
Proto prosím o případné info, zda ten hmz je skutečnou podmínkou v chovu surikat nebo si zbytečně hraji a chov hmyzu mohu omezit.
Děkuji za případnou odpověd.
Snad ještě zmínka začínajicím chovatelum, že případný odchov, pokud pohlídám a včas zachytím u prvničky, by se měl podařit.
Samozřejmostí je suché prostředí, jako v domovině.Není to žádný problém, pokud mám ubykaci v místnosti 23 st C s osvitem zdroje UVB 200 W, topnou podlážku na 31 st. C a radiátor topení s trubkami.
.Surikaty jsou poměrně čistotné a chodí vykonávat potřebu velkou na jedno místo, většinou.Čištění ubykace je tím pádem snadné.Vlhkost a žádné problémy nehrozí.Pokud chci mohu mít v ubykaci mimo teploměru i vlkoměr.
Tak at se daří.
RN
RN.
Čas běží, jak se daří při odchovu surikat? Jeden problém mě potkal, který jsem nečekal.Všechna mládata 4, druhý den byla mrtvá v kaluži tekutiny.Ihned se pářily a ve venkovním výběhu již vylézají 3 mládata od toho samého páru.Ono to se surikatami tak jednoduché vždy zřejmě není.
At se všem daří
RN
Zdravím, u mě zase špatně, po první špatný zkušenosti se to nepovedlo i po druhé. Narodilo se mi jedno mladé a třetí den již po smrti. Samice ho i tak furt tahala a vypadala zoufale když jsem ji ho pak mrtvé vzal. Mladeti chybělo chodidlo zadní levé nohy a i když samec do nory nosil jídlo, tak mám stejně opět pocit ze to ma na svědomí. Už opravdu nevím, myslíte ze je mám oddělit po dalším porodu? Bojím se ze až budou mláďata větší a budu je chtít dat všechny do jednoho výběhu ze to nebude dělat dobrotu. Teď to vypadalo na 3 vrh, samice nality bříško a před 2 dny jako by nic bez břicha a po malých ani stopa jen v budce mokro. Nevím jak se tomu odborne říká, pro moralisty falešný těhotenství?
Také zdravím.
Asi skutečně se surikatami to nebude tak ružové s odchovy, jak to ze začátku, pokud se podaří první odchov, vypadá.Jak to popisujete, zřejmě něco bylo špatně.Neměli pocit bezpečí?Rušení?Samec vyhodnotil situaci za špatnou?Co to mohlo být? Zkuste více popsat.Jak jsem se zmínil v jiném příspěvku, muj první odchov - utoky samce na netěsnost vstupního otvoru a hladová mládata - utoky samice na samce.Oddělil jsem je a ihned ok.
Je sice dobré, že pokud nastane uhyn, jdou většinou ten den do páření a samice velmi špatně "nes" umrtí mládat.Takřa i celý den lítá, hlá mladé s doprovedem zvukových projevu, které jsou nářkem, protože takové neslyšíme během roku.I zruba 1 - 2 dny není "svá".A po uplynutí potřebných dnu opět rodí.Pokud by uhyny byly dokola, tak to by chovatelovi bylo mírně řečeno velice líto.
Ve vašem případě bych se velice zamyslel, vyhodnotil všechny možné příčiny uhynu a začal je odstranoval.Prostě pokus a omyl.I já to tak udělal.Mají teprve druhý odchov ve velkém venkovním výběhu s imitací tunelu v délce cca5 m s prostorem vyhřívaným a vyhřívanou budkou se vstupem v délce cca 70 cm. Topil jsem raději v poklesu teploty na 20 st. C. Vubec je neruším.Samice
" sedí" jak přibitá, jak pták.Samec hlídkuje a nebojí se mne. Kontrola ob 3 dny přiložení ucha na větrací šachtu s mírným poklepem na ní a mládata se ozývají.Tak vím, že tam ještě jsou.
Celkem pár během 2 let 5 vrhu,.1 se nepodařil.
Druhý pár během 2 let ani jeden vrh.Opět spekuluji proč a hledám příčiny.
Něco jsem zjistil po diskusích s kurátorkou savcu z brněnské zoo.Tak bych to letos zkusil, co mi velice ochotně poradila.Brno mělo prý také problém s tím, že neměli stále mládata u surikat.Až aplikovali radu z jiné ZOO, mládata se jim letos v počtu 3 ks podařila a zmínka byla i v televizi.Opět i na nepáření druhého páru surikatek vidíme jako začátečníci v chovu surikat, že to skutečně jednoduché zřejmě není.
Až na 3 týdnech samice občas vylezá, ale jak mě sblikne, okamžitě běží k mládatum se zvukovým doprovodem.
Domnívám se, že potřebují oba rodiče dostatek klidu, aby je nic nerušilo.V prvních dnech po porodu cca 4 dny, jsme nepouštěli ani psy a chodili snad po špičkách, nepřijimali návštěvy.Prostě jsem se bál něco pokazit.Třeba po porodu - řušení jich - poporodní stres u samice.Prostě, jak jsem psal - pokus omyl.
U Vás bych zkusil po vyhodnocení všech aspektu oddělit v den porodu samce, jako jsem to uděll poprvé já.
Pokud déle chovám surikatky i s odchovy, zjistím, že jsou tro skutečně fantrastická stvoření a pokud si najdu i více času na sledování jejich sociálního života, tak mě prostě okouzlí.Že okouzlují stále dospělé i děti snad psát ani nemusím.
Já se domnívám, že vzhledem k stálému a velkému zájmu o tyto diblíky, zejména od zahraničních zájemcu a stabilní ceně, která se snad výrazně nemění již 5 let, co dění kolem surikat sleduji, možnosti i 3 vrhu ročně, převážně 3 - 4 mladé, tak pravidelné odchovy se bud nedaří z nějakých duvodu nebo se daří těm, co chovají surikatky leta.Já třetím rokem, takže mé zkušenosti - pokus - omyl jsou zatím skromné.Proto i rád se něco dozvím od chovatelu, kteří se i chtějí podělit o zvé zkušenosti.
Pokud budete trpělivý, zapřemýšlíte nad tím, co by se mělo zlepšit, tak se Vám to podaří.Na druhou stranu člověka i potěší, že se zadařilo.Jednoduché věci jsou moc snadné, složité jsou výzvou.Pokud neodradí, je to dobře.
At se daří.
S pozdravem
RN
Samce jsem vrátil po prodání mládat na 7 týdnech.Odvezl si je zahraniční kolega a já ihned ten den samce vpustil k samici.Podotknu, že ten první odchov byl v zimovišti doma a prostor je velmi menší než výběh venkovní.A provoz uklidu a ošetřování ostatních zvířat v místnosti nešel vyřadit.Takže pohyb tam muj byl denně, ač opět snaha "po špičkách".Samice jej bezproblému přijala a ten den se pářili a byl druhý odchov.Gravidní byla se samcem přemístěna cca po měsíci do venkovního výběhu a tam již odchov proběhl bez problému.Snad i zmínka, že byly teploty venkovní cca kolem 18 st. a já topil v prostoru, který mají vybudovaný mimo výběh i v budce, jak samice
porodila.Topení jsem vypnul, až šla teplona nad 20 st.C.Náklady na topení byly minimální, vše je řízeno termostaty a spínacími hodinami a cyklus nastaven na pruběh 24 hod.Mám i odpočtové hodiny pouze na surikaty, aby netrpěna náklady za eletrický proud. rodina dcery.
RN