Chováte někdo Šimpanze? Co je potřeba pro jeho chov? Počítám že povolení od veterinární zprávy je samozřejmostí. Jaké máte s nimi zkušenosti? Chovali jsme kdysi Malpy Kapucínské ale to je velikostně úplně někde jinde. Chovat Šimpanze byl vždy můj sen a teď konečně na to mám podmínky ale nesetkala jsem se ještě s nikým kdo by je osobně choval.
Pokud máte nadstandardní podmínky, máte nastudováno, máte finanční zázemí a to víc než nadstandardní, máte zajištění po dobu cca 50 let se o ně starat, výbornou a drahou vet. péči, povolení k chovu primátu, lze i o chovu uvažovat.V USA je snad pouze 4 - 5 soukromníku, co chov mají.V Evropě jich je snad na prstu jedné ruku, těch soukromníku.Šimpanz je již snad brán jako člověk.Chov lidoopu je velmi náročný.Získat nejdříve informace v ZOO, kde chovají šimpanze.U nás jich několik je.Přeji uspěch.
RN
belgicanda
napsal(a):
Chováte někdo Šimpanze? Co je potřeba pro jeho chov? Počítám že povolení od veterinární zprávy je samozřejmostí. Jaké máte s nimi zkušenosti? Chovali jsme kdysi Malpy Kapucínské ale to je velikostně úplně někde jinde. Chovat Šimpanze byl vždy můj sen a teď konečně na to mám podmínky ale nesetkala jsem se ještě s nikým kdo by je osobně choval.
Zdravím
prosperující chovy simpanzů jsou tzv oříškem i pro intitiuce s týmem odborníků.O informaci finanční náročnosti si zavolejte do zoo.Sdělí Vám min.sedmiciferné číslo a něco ve smyslu
první věty.
Šimpanz je psychicky extrémně složity sociální tvor také zootechnickými požadavky na chov
j velmi níáročný.
Nejen dospělý šimpanzí kluk není PET zvířátko je schopen člověku během pár vteřin utrhnout
ruce či půl obličeje..
belgicanda
napsal(a):
Spíše se vedou debaty zda je vůbec možné v chovu velkých pimátů uspokojivě zajistit jejich emocionální a sociální potřeby.
selmicka
napsal(a):
Pokud máte nadstandardní podmínky, máte nastudováno, máte finanční zázemí a to víc než nadstandardní, máte zajištění po dobu cca 50 let se o ně starat, výbornou a drahou vet. péči, povolení k chovu primátu, lze i o chovu uvažovat.V USA je snad pouze 4 - 5 soukromníku, co chov mají.V Evropě jich je snad na prstu jedné ruku, těch soukromníku.Šimpanz je již snad brán jako člověk.Chov lidoopu je velmi náročný.Získat nejdříve informace v ZOO, kde chovají šimpanze.U nás jich několik je.Přeji uspěch.
RN
Od kdy je v EU povolen zájmový chov velkých primátů.?
Dovolím si vám odporučiť splnenie následovných podmienok:
1) Zistiť si veškerú legislatívu a potrebné povolenia k chovu šimpanza.
2) Vybudovať chovné zariadenie po vzoru ZOO, kde sa chovom šimpanzov zaoberajú. U vás je to myslím Plzeň, Liberec, Brno, Ostrava, Dvur..Bratislava..proste postaviť niečo tomu podobné.
3) Kedže šimpanz je striktne skupinové zviera, zadovážiť si skupinu aspoň troch jedincov - rátať s prípadnými problémami a potýčkami v skupine.
4) Na ďalších cca 30 rokov zabudnúť na zmenu bydliska.
5) Do mesačných výdajov si zaviesť kolonku "šimpanzy" a zistiť si vo vyššie uvedených záhradách, kolko taká sranda mesačne víde - krmivo, voda (nie len na pitie ale aj na dôkladné čistenie) ubykácií, elektrika - topení v zime, opravy a údržba, veterina, enrichment...)
6) angažovať si za seba kvalifikovanú náhradu ak sa nedajbože ocitnete na dlhšiu dobu v nemocnici. tá náhrada musí byť odborne spôsobilá - nie len nejaká duša, ktorá tam cez mreže hodí zeleninu a fičí si po svojom. Zvieratá ju musia poznať a rešpektovať.
7) zabudnúť na to, že šimpanz je mazlík. je to najväčší prevít zo všetkých ludoopov.
Určite je toho ešte viac, na čo sa treba pripraviť ale kedže opice nejsú zrovna moja šálka kávy, tak som to napísal len tak v rýchlosti čo ma napadlo.
Ak to všetko do bodky splníte, nič vám nebráni stať sa úspešným choivatelom šimpanzov.
Prajem veľa úspechov.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!