Postřehy a rady v chovu lva

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2015 08:35
rys.leo

XXX.XXX.158.238

Dobrý den, po dlouhém zvažování jsem se rozhodl pro chov lva- v únoru bude kotě.
Byl bych rád za každý postřeh či radu pro zlepšení jeho chovu.
Masa mám dost, klec jsem také pořídil- jen k ní budu muset jestě přistavět (nyní ma 36 m2 a zdá se mi to málo) a zkušenosti s chovem šelem (rys) mám taky.
Zajímala by mě krmná dávka, vnitřní prostory (vatápět/nevytápět), atd...
Budu rád za každé foto čehokoli co s tímto souvisí.

Děkuji za vaše příspěvky a přikládám foto zakoupené klece. Marek.

12.12.2015 01:49
hadzim71

XXX.XXX.70.175

Počítej s prostorem aspon 100 m2 na 1 lva nebo tygra pokud má mít aspon trochu pohybu

20.12.2015 11:24
atteam

XXX.XXX.153.238

Zdravím.

Pár vlastných skuseností ohladne práce s levmi.

1) Počítajte s dennou dávkou cca 8 kg masa s kosťou. V lete dvakrát hladovka (a kludne znížiť na 6 kg), v zime raz týždenne hladovka. Niekto môže uvádzať 10 kg - 12 kg ale podla mojich skúseností lev v klietke pri obmedzenom pohybe má tendencie priberať na váhe. jednak to neni pekné, jednak to neni zdravé. samozrejme všetko závisí od konkrétneho jedinca, každý má iný metabolizmus, takže vizuálne posúdenie je najlepším signálom, či žrádla pridať alebo ubrať.Hovädzie maso, konina, králiky, slepice, vnútornosti...toť krmna dávka.

2) velkosť výbehu by mala korešpondovať s vašou legislatívou, vo všeobecnosti platí čím väčší výbeh tým lepšie. ALE...lev vedie hitparádu najlenivejších zvierat na zemi a dospelý samec je schopný prespať 20 hodín denne. Ja by som si preto až tak hlavu nelámal s investíciou do extra velkej voliéry...ale to je na vás a vašich možnostiach. pochopitelne mladé zviera je aktívnejšie a vyžaduje väčší priestor, než dospelý jedinec.

3) lev je skupinové zviera tak by nezaškodilo chovať ho v páre prípadne dve samice. Ináč zviera - hlavne ak bude od malička vymazlené - psychicky trpí. U rysa samotára je to iné, lev je však jediná mačkovitá šelma žijúca vo svorke a jeho mozog je na tento systém nastavený.

Susedov v okruhu 10 km pripravte na to, že lev bude v noci revať (má to podobnú príčinu ako zavýjanie u vlkov). V tom lepšom prípade o vás budú tvrdiť že sa o zvieratá nestaráte a oni ubohé revú od hladu, v tom horšom prípade budú spisovať petície proti šialencovi, ktorý chová krvilačnú šelmu a časovanú bombu. Samozrejme tieto riadky berte s nadsázkou, ale podobných prípadov som v roznych obmenách počul už stovky, tak je lepšie s tým rátať :)

najbližších susedov pripravte na intenzívny zápach, ktorým si lev označuje teritórium.

Prajem vám vela úspechov a rozumné rozhodnutie a dúfam že vaše zvieratá budú mať to šťastie, že budú patriť medzi tých málo jedincov, ktorí v súkromných podmienkach netrpia.

20.12.2015 11:35
atteam

XXX.XXX.153.238

Ešte som zabudol dodať. Teplota by v zime v ubykácii nemusela klesnúť pod 7°C aj ked je vonku -20.

Volieru aj ubykáciu už teraz projektujte tak, aby ste v prípade núdze mohol okamžite prejsť na bezkontaktný chov.Pre jeden kus si naprojektujte ubykáciu rozdelenú na dve časti, resp tri (dvojitá klietka a chodba pre obsluhu) dvierka ovládané zvonku. Takisto dvierka výbeh - ubykácia ovladané zvonku.Chodťe sa pozreť do najbližšej zoo kde chovajú velké kočky a skuste sa nejakým sposobom dostať do zázemia pavilónu, aby ste mal predstavu ako sa priestor rozdeluje a ako sa ovládajú dvere aniž by človek prišiel do kontaktu so šelmou. Žiť v bláhovej predstave, že lev bude celý život mazel a stavbu netreba riešiť bezkontaktne - je cesta do pekel.

20.12.2015 20:55
Arko

XXX.XXX.227.171

100 m2 je pre tak velku selmu urcite malo.. Argument ze lev spi 20 hod je blbost, krmenie cez leto 1 krat za 5 dni v zime obden. Krmim hovadzinou mnozstvo necham na levoch, dam cely kus a necham nech sa nazeru do syta. Pre dobre fungovanie travenia potrebuju vsetko, srst vnutornosti kosti proste zjedia cely kus. Morky tiez cele aj perie, konske ich niekedy prezenie a cistenie je trochu narocnejsie vykurovanie som doteraz nemal ale teraz sa stava vybeh 800m2 a 94m2 zimna ubykacia s podlahovym kurenim dla slovenskej leg. Je to na pocet 5 levov. Zatial tak strucne.

21.12.2015 16:34
rys.leo

XXX.XXX.158.238

Chlapi děkuji za Vaše rozsáhlé příspěvky!

21.12.2015 19:49
atteam

XXX.XXX.153.238

Arko napsal(a):
100 m2 je pre tak velku selmu urcite malo.. Argument ze lev spi 20 hod je blbost, krmenie cez leto 1 krat za 5 dni v zime obden. Krmim hovadzinou mnozstvo necham na levoch, dam cely kus a necham nech sa nazeru do syta. Pre dobre fungovanie travenia potrebuju vsetko, srst vnutornosti kosti proste zjedia cely kus. Morky tiez cele aj perie, konske ich niekedy prezenie a cistenie je trochu narocnejsie vykurovanie som doteraz nemal ale teraz sa stava vybeh 800m2 a 94m2 zimna ubykacia s podlahovym kurenim dla slovenskej leg. Je to na pocet 5 levov. Zatial tak strucne.

Dobrý deň. Zrejme som zle pochopil váš príspevok, preto sa pýtam:

Píšete - Krmenie cez leto 1 krat za 5 dni. Mám tomu rozumieť tak, že vaše zvieratá dostanú jeden deň nažrať a potom majú 4 dni hladovku, alebo že sú krmené 4 dni a piaty deň je hladovka?

Ďakujem.

21.12.2015 20:01
Arko

XXX.XXX.227.171

1 krat za 5 dni jedia, cez leto.

21.12.2015 20:06
atteam

XXX.XXX.153.238

Arko napsal(a):
1 krat za 5 dni jedia, cez leto.

Ďakujem za objasnenie :).

21.12.2015 20:19
Arko

XXX.XXX.227.171

Ale to neznamena ze 4 dni hladuju, ak zozeru 200kg tak im to trochu trva kym to stravia. Niekedy musim po 5 dnoch ked krmim vsetko vyhodit lebo sa toho ani nechytia.. A ze nehladuju mam odskusanee, ked 9 dni nejedli som siel ku nim a ani naznak agresie, snahy o zozranie a ani nervozita ziadna.. Inak vsetci su dospelaci od 5 do 11 rokov.. No v zime by som sa o to nepokusal.

22.12.2015 14:21
atteam

XXX.XXX.153.238

Arko napsal(a):
Ale to neznamena ze 4 dni hladuju, ak zozeru 200kg tak im to trochu trva kym to stravia. Niekedy musim po 5 dnoch ked krmim vsetko vyhodit lebo sa toho ani nechytia.. A ze nehladuju mam odskusanee, ked 9 dni nejedli som siel ku nim a ani naznak agresie, snahy o zozranie a ani nervozita ziadna.. Inak vsetci su dospelaci od 5 do 11 rokov.. No v zime by som sa o to nepokusal.

Ja vas chapem, je to podobné ako v prírode, ulovia zebru, naládujú sa do prasknutia, pár dní sa ešte dokrmujú a idú ďalej. To je zcela prirodzené a ich zažívací aparát je na to stavaný. V tejto súvislost by ma ale zaujímalo :

1) Ked sa prvý deň nasýtia zrejme s nimi neni reči. Ležia s plnými pupkami a ledva sa pohnú. V krajine kde pracujem v zoo je totiž so zákona dané, že velké šelmy musia byť na noc zatvorené v ubykácii. Náš výbeh pre levy má asi hektár. Neviem si predstaviť na základe čoho nalákam večer leva do ubykácie ked za celý deň zožral 25 kg masa a ledva spraví krok. Vykašle sa na moje pískanie :) U vás to zrejme neriešite.

2) Ak vám 5 dní ostanú vo výbehu ležať zbytky krmiva, nebojíte sa nejakej choroby? Ak je v lete 35°c nechcem vidieť ako to mäso po 5 dňoch vyzerá. V prírode sa o zvyšky postarajú supy, hyeny a šakaly, mäso sa nemá kedy pokaziť čím je eliminovaný výskyt ochorení spôsobených závadným krmením.5 dní nechať ležať mäso vo výbehu, si u nás v zoo nemôžeme dovoliť, pretože aróma z tejto dobrôtky by nám vyhnala všetkých návštevníkov. O sankciách zo strany veterinárov nehovoriac.

3) 9 dní hladovky nie je pre dospelého levy žiadny problém. A to, že zviera by zautočilo na chovatela vyslovene od hladu, to je mýtus. Zviera útočí z iných dôvodov. Vy k vašim levom chodíte do výbehu? Ste z cirkusu? Alebo z oázy tigra?

22.12.2015 17:58
Arko

XXX.XXX.227.24

Ano nepotrebujem ich nikam lakat, ale ak je treba tak tomu prisposobim rezim uz niekolko dni dopredu.. Necakane veci su narocnejsie ale vzdy sme to zvladli. Maso tam nenechavam 5 dni ak po 5 dnoch dam tela vecer a ak ho neskrmia v priebehu 36 hodin ho vyberem.. Chodim ku nim uz zriedkavejsie, prac zaneprazdnenie.

22.12.2015 23:50
hadzim71

XXX.XXX.70.175

Lidé co chovají velké kočkovité šelmy by se měli podrobit psychotestům

23.12.2015 12:12
Arko

XXX.XXX.227.24

Mam na vas otazku, je mozne ziskat do deponacie neaku selmu? Tiger, jaguar pripadne aj nieco mensie.. Vybeh postavime podla poziadaviek dakujem.

23.12.2015 21:39
atteam

XXX.XXX.153.238

Arko napsal(a):
Mam na vas otazku, je mozne ziskat do deponacie neaku selmu? Tiger, jaguar pripadne aj nieco mensie.. Vybeh postavime podla poziadaviek dakujem.

Na Slovensku máte 4 oficiálne zoo. zavolajte si tam a opýtajte sa. Tu vám nikto lepšiu odpoved nedá. :).

23.12.2015 23:25
Arko

XXX.XXX.227.24

Preco? Ved pracujete v zoo a deponacia neni len zalezitost zoo slovenskych.. Vystupujete tu ako odbornik a prva otazka nie nq vseobecne vedomosti o selmach a hned odpoved nehodna odbornika.. Ja chovam11 rokov levov, viem ako sa spravaju, co potrebuju. Nesledoval som ludi ktory vedia teoriu a odbornici zo zoo nevedia dat jasnu odpoved.. Mate hektar pre levov co su dve futbalove ihriska tak rad by som si pozrel ako ich volate dnu..skusim sa poradit radsej s ozaj ludmi co vedia.

24.12.2015 09:49
selmicka

XXX.XXX.248.241

Pokud by jste měl zájem o deponaci nejen ze zoo ČR a EU, tak takové možnosti jsou velmi zřídkavé, ale ne vyloučené.
Deponujicí subjekt vyžaduje zařízení odpovídajicí zákonum a zkušenosti v chovu.
Pokud vše odpovídá, dá se věc zařídit.
Ale jak v uvodu se zminuji, nejsou časté.Občas se někdo na mne obrátí.
Nelze opomenout zmínku, že zde přispívajicí atteaman se v příspěvcích v minulých letech vyjadřoval, že šelem je již tolik, že jsou deponovány a ZOO nevědí kam s nimy.Určitě Vám nějaké šelmy v ruzných druzích rád zdeponuje.
Pokud budete mít více času, moji zmínku o příspěvcích deponací zajisté v minulých příspěvcích zmíněného přispívajicího naleznete.

Pokud Váš zájem bude trvalý, mužete mne kontaktovat.Kontakt je v profilu selmicka.

Pěkné svátky všem

RN

24.12.2015 11:41
atteam

XXX.XXX.153.238

Arko napsal(a):
Preco? Ved pracujete v zoo a deponacia neni len zalezitost zoo slovenskych.. Vystupujete tu ako odbornik a prva otazka nie nq vseobecne vedomosti o selmach a hned odpoved nehodna odbornika.. Ja chovam11 rokov levov, viem ako sa spravaju, co potrebuju. Nesledoval som ludi ktory vedia teoriu a odbornici zo zoo nevedia dat jasnu odpoved.. Mate hektar pre levov co su dve futbalove ihriska tak rad by som si pozrel ako ich volate dnu..skusim sa poradit radsej s ozaj ludmi co vedia.

Ok, stručne a jasne

1) slovenské ZOO vám momentálne nedeponujú nič, pretože problémy s prebytkami nemajú. České zoo pravdepodobne - ak vôbec - budú deponovať zvieratá do miestnych chovov, ktoré majú overené. V prípade "zahraničných zoo" je to zrejme závislé od jednotlivých krajín. tam kde žijem je deponácia možná len do zariadení s platnou licenciou, ktorých je tu určite viac než v celej "ČSSR" dokopy. Takže ak nemáte licenciu na prevádzku zoo tak zrejme "západ" sa s vami nebude na tuto tému baviť. Je to však len moj odhad,100% odpoved dostanete v tej ktorej zoo, pretože jednotný systém asi neexistuje. Zdvihnúť telefón a opýtať sa...to nič nestojí :)

2) Levy z výbehu voláme na zvukový signál, na ktorý sú od malička trénované. Tento zvukový signál majú spojený s tým, že vo vnútri ich čaká žrádlo. Nič zložité. Každá gazdina na dvore zahrká kýblom so zrnom a slepice pribehnú, pretože ten zvuk majú spojený s krmením. Lev to zvládne tiež. Predpoklad však je, aby nebol prežratý. preto tých 6 kg denne. Zvieratá sú stále motivované. Aj vy ked ste doplna najedený po dobrom obede, ani vás nenapadne ísť do reštaurácie. Ak ste však čo len trošku hladný, isto rozmýšlate nad tým čo by ste si zohnal pod zub. Ubykácia je pre zviera ako pre nás stánok s občerstvením. Ked sme najedení tak nás nezaujíma, ked máme hlad tak tam zavítame :) Jasné že by sa dalo hovoriť o tom, že zvieratá presne vedia, že krmenie je o piatej večer a tak už od pol piatej by stepovali pri dverách. My ich však učíme aby si krmenie spojili nie s dennou dobou ale práve so zvukovým signálom. Pretože ak vypadne elktrika a ohradník neni pod prúdom, alebo sa niečo stane a vy potrebujete levy zavolať dnu dajme tomu o jedenastej, nemáte čas čakať do piatej. Ak však počujú signál, vedia že po ňom dostanú odmenu v ktorúkolvek dennú dobu. Aj toto s nimi trénujeme. Volá sa to emergency recall.

Dúfam že moje odpovede vám už teraz postačujú, ak by ste chcel ešte niečo vedieť kludne sa pýtajte, ked viem odpoviem.

24.12.2015 11:51
atteam

XXX.XXX.153.238

selmicka napsal(a):
Pokud by jste měl zájem o deponaci nejen ze zoo ČR a EU, tak takové možnosti jsou velmi zřídkavé, ale ne vyloučené.
Deponujicí subjekt vyžaduje zařízení odpovídajicí zákonum a zkušenosti v chovu.
Pokud vše odpovídá, dá se věc zařídit.
Ale jak v uvodu se zminuji, nejsou časté.Občas se někdo na mne obrátí.
Nelze opomenout zmínku, že zde přispívajicí atteaman se v příspěvcích v minulých letech vyjadřoval, že šelem je již tolik, že jsou deponovány a ZOO nevědí kam s nimy.Určitě Vám nějaké šelmy v ruzných druzích rád zdeponuje.
Pokud budete mít více času, moji zmínku o příspěvcích deponací zajisté v minulých příspěvcích zmíněného přispívajicího naleznete.

Pokud Váš zájem bude trvalý, mužete mne kontaktovat.Kontakt je v profilu selmicka.

Pěkné svátky všem

RN

Asi takto, pan Navratil.
Ja nikomu nič deponovať nebudem na to som moc malý pán. A to vy viete tak nechápem prečo zas tie narážky.

Že šeliem je v zoo prebytok, za tým si stojím. Že v určitých prípadoch môžu byť deponované súkromníkom, to je možné, vždy však budem tvrdiť, že taký súkromník musí mať licenciu (u vás myslím zoo tábor, Borovany, chleby...neviem možno sa mýli). Odhadujem, že nejaký neznámy nelicencovaný chov levov - alebo povedzme tigrov v senci - nie jen pre zoologické záhrady aktuálny.

Leda tak možno pre iných nelicencovaných súkromných chovatelov alebo cirkusy. Ale otázka bola položená inak.

P.S. Prípad utratenia nadbytočných levov v Dánsku. Než by ich mali dať do chovu, ktorý bol neoverený, radšej ich utratili. Myslime si o tom čo kto chceme, ale odborná verejnosť toto rozhodnutie uznala a zoo fičí bez problemov dalej.

lev klea

12.1.2016 22:40
lev klea

XXX.XXX.172.7

Dá se kotě lva odchovat na flašce a co je k tomu zapotřebí.děkuji za odpověď.

12.1.2016 23:36
atteam

XXX.XXX.153.238

lev klea napsal(a):
Dá se kotě lva odchovat na flašce a co je k tomu zapotřebí.děkuji za odpověď.

1) lvíče
2) Flaška
3) mléčná nahražka)
4) elektrická topná dečka
5) toaletní papír na masírování
6) budík
7) pevné nervy
8) trpělivost
9) pevné nervy
10) trpělivost

:).

14.1.2016 18:23
selmicka

XXX.XXX.248.241

hadzim71 napsal(a):
Lidé co chovají velké kočkovité šelmy by se měli podrobit psychotestům

Souhlas Martine.
Avšak ti, co je mají leta v chovu, bych nemasíroval.Dokázali praxí svoji kompetentnost k chovu.

Patří jim obdiv.

lev klea

16.1.2016 10:34
lev klea

XXX.XXX.172.7

Díky za odpověď.

16.1.2016 19:44
cherry1402

XXX.XXX.39.3

Arko napsal(a):

Ano, je to možné. Já jsem v loňském roce dostala ze zoo 4 nabídky na deponaci, z nichž jsem zatím přijala jednu. Pátá nabídka přišla minulý týden, ta se ale netýká kočkovitých šelem, a opět jsem ji přijala. Podotýkám, že ve všech případech se jednalo o koťata či mladá zvířata, v jednom případě i se svolením koordinátora chovu.

16.1.2016 21:09
atteam

XXX.XXX.153.238

cherry1402 napsal(a):
Ano, je to možné. Já jsem v loňském roce dostala ze zoo 4 nabídky na deponaci, z nichž jsem zatím přijala jednu. Pátá nabídka přišla minulý týden, ta se ale netýká kočkovitých šelem, a opět jsem ji přijala. Podotýkám, že ve všech případech se jednalo o koťata či mladá zvířata, v jednom případě i se svolením koordinátora chovu.

Cherry, uprimne, ste overený chov, ktorý udržuje kontakty so zoologickými záhradami. Ale myslíte, že deponácia je možná aj do neovereného chovu?

Vám dávajú nabídky a to je fajn, ale na Slovensku si to neviem predstaviť a už vobec nie, že by slovákovi dali ponuku češi. tým nemyslím nejaké národnostné trenice preboha :) iba čisto logicky napr z hladiska byrokracie.

16.1.2016 22:16
cherry1402

XXX.XXX.39.3

atteam napsal(a):
Cherry, uprimne, ste overený chov, ktorý udržuje kontakty so zoologickými záhradami. Ale myslíte, že deponácia je možná aj do neovereného chovu?

Vám dávajú nabídky a to je fajn, ale na Slovensku si to neviem predstaviť a už vobec nie, že by slovákovi dali ponuku češi. tým nemyslím nejaké národnostné trenice preboha :) iba čisto logicky napr z hladiska byrokracie.

No ano, měla jsem ještě napsat, že deponace je vždy za určitých podmínek, samozřejmě, že do neověřeného nebo nevyhovujícího chovu tyto nabídky nepřichází. Jen tak mimochodem-jedna z těch loňských nabídek mi přišla ze Slovenska Další, taky ze Slovenska, jsem neuváženě odmítla už předloni. Pouze dočasně jsem u sebe měla jednu šelmu v deponaci, ale šlo o spolupráci mezi mnou a zoo. Během povodní v Praze jsem u sebe měla mít dočasně obláčka a další šelmičku z Ostravy v rámci přesunů zvířat, ale voda v zoo naštěstí rychle opadla, takže jsem byla ráda, že ke mně nedoputoval, protože na tohoto divočáka nemám uzpůsobený žádný výběh a měla jsem proto trochu obavy(i když zoolog byl jiného názoru). To jen tak na okraj k těm deponacím...

16.1.2016 22:33
atteam

XXX.XXX.153.238

Jasné, nechcem to tu rozmazávať ale realne ked Arko píše že topení pre levy ešte len teraz buduje tak asi teplomilnú šelmu mu nikdo nedeponuje. A to že vám prichádzajú ponuky zo slovenska asi tiež o niečom svedčí. A ked vam ponukali obláčka tak klobuk dolu. Asi vam dôverujú. Super :).

8.2.2016 18:45
Arko

XXX.XXX.224.58

No to je uz vhodnejsia odpoved.. Dakujem.

8.2.2016 19:01
Arko

XXX.XXX.224.58

Zariadenia budujeme nad ramec slovenskej leg. Poznamenavam ze je prisnejsia ako v čr. Ak v zoo povedia ze daju za tychto podmienok, tak tie podmienky budu splnene.. Pre tigra a jaguara bude vybeh aky im bude zavidiet nejedna selma chovana v zoo. podlahove kurenie u levov, kamery, vet. Ambulancia atd. Foto pridam v marci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík