Dobrý deň, chcem sa opýtať skúsenejších chovateľov, máte niekto spolu viac ako dvoch mývalov v jednej voliére? Máme párik a známy mi ponúkol mladú samičku, ale bojím sa, že dve samice sa mi budú biť a čo v období párenia a odchovu mladých? Voliéru majú veľkú čo sa týka miesta tak by sa zmestili aj traja.. ďakujem za rady :).
Dobrý deň.
Spolužitie viacerých mývalov nie je nič neobvyklé. I ked sa nejedná o vyložene skupinové zvieratá, dokážu si vytvoriť určitú komunitu, ktorá bez problémov spolunažíva. Avšak vždy záleží na povahe jednotlivých zvierat a na spôsobe začleňovania nového jedinca do skupiny.
Je hrubou chybou priviezť si nové zviera a jednoducho ho vypustiť medzi ostatné. Preto by ste mali rátať s tým, že klietku na nejaký čas rozdelíte, prípadne vybudujete akúsi klietku v klietke. Nové zviera umiestnite tak aby malo súkromie a aby na neho "domáci" nemohli, ale aby malo s nimi kontakt (cez. pletivo). Po nejakom čase (musíte odpozorovať vhodnú dobu - avšak nie menej ako týždeň) rozdelovaciu prepážku, alebo klietku v klietke otvoríte. Nevyháňajte zviera. Buďte pripravený na najhoršie - t.j. že dojde k bitke. Majte pripravenú napr. hadicu s vodou, hrubé rukavice, ... proste premyslite si možnosť ako v takomto prípade dáte zvieratá od seba. pri menších konfliktoch netreba zasahovať a nechať zvieratá "nech si určia pravidlá" ale pri výraznom vekovom čí váhovom rozdiele treba byť pozorný. Povedzme že v 90% prebieha spájanie úspešne ak sa robí s rozumom (hovorím nielen o mývaloch ) a zvyšných 10 % je proste smola, s ktorou vždy treba rátať a byť na ňu pripravený.
Čo sa týka odchovu mláďat, uplne najlepšie by bolo ak by ste mali vašu volieru rozdelenú na dve časti povedzme pletivovou stenou s dverami.Osobne by som doporučoval gravidnú samicu oddeliť. u mývala sa však gravidita pozná velmi ťažko, takže by som doporučoval aby ste do klietky umiestnili vo vašom prípade 3 búdičky.. S najväčšou pravdepodobnosťou samica porodí sama v búdičke a vchod si bude pred votrelcami strážiť. Avšak nevydrží to večne. Preto ak zistíte že v búdke je samica s čerstvo narodenými mláďatami, budku opatrne zvonku zatvorte, nežiadúce mývale prežente do druhej polovice, zatvorte rozdelovacie dvere a máte istotu, že ostatní mývaly neublížia ani samici ani mláďatám.
je pravda, že som mal možnosť vidieť matku s mláďatami v skupine ostatných jedincov ale takisto som poznal prípad, kedy ostatné mývale matku od mláďat odohnali a celý vrh zožrali. Ide o to na ktorú možnosť vsadíte a do akého velkého rizika pojdete.
Prajem bezproblémový chov:.
Ďakujem za odpoveď, tak novú mývalicu máme už doma, priniesli sme ju v dobe kedy som dávala preč naše mladé, prvé tri dni boli dokonca spolu s dvoma našími o 2 týždne mladšími mláďatami a malinká sa k nim pridala a matka ju nielenže akceptuje, ale dokonca ju nechala cucať mlieko :) Samec za ňou chvíľu dosť dobiedzal, aj som mala strach lebo na neho syčala a skákala do neho, ale potom vždy ušla a ráno ich nájdem spať vždy spolu v jednej búdke všetkých troch. Tak snáď jej už neublížia. O rok uvidíme keď budú mladé čo vymyslím, pokiaľ samice nebudú na seba nejak moc agresívne tak skúsim neoddeľovať. Mám tam tri búdy tak každý sa má kam schovať aj sám.
Unie

XXX.XXX.161.10
chondro
napsal(a):
Zdravím,
i když jde o "obyčejné" odolné zvíře zapomíná se v této diskuzi na zlaté pravidlo KARANTÉNY.
Teď už to bude stejně jedno. Chov mývalů končí díky EU. Jsem zvědav, kolik jich lidi vyhážou ven...
Aldabra

XXX.XXX.132.88
Unie
napsal(a):
Teď už to bude stejně jedno. Chov mývalů končí díky EU. Jsem zvědav, kolik jich lidi vyhážou ven...
To samé se sype na nosály. Už je nebude možno ani nabízet k prodeji, vyměnit, rozmnožovat. Týká se to konkrétně Nasua nasua. Nekomerční chovatele je smí jen dochovat do jejich smrti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

katkaa1
napsal(a):
A máte v ČR mývaly niekde registrované ? Lebo v SR to nikto nevyžadoval, volala som ohľadne toho na veterinu a tam mi povedali, že to treba iba k CITESovým zvieratám. Čiže u nás v SR nikto nevie kto a koľko mývalov a nosálov vlastne chová, ako to chcú potom kontrolovať?
A teď jste na to kápla.
žádná registrace není, takže prostě chováme dál a EU nám může být víte kde.
Mikino

XXX.XXX.161.10
napsal(a):
A teď jste na to kápla.
žádná registrace není, takže prostě chováme dál a EU nám může být víte kde.
Souhlas. Jinak v rádiu dnes strašili s tím, že AOPK se chystá si tam zařadit ještě něco navíc.

Mikino
napsal(a):
Souhlas. Jinak v rádiu dnes strašili s tím, že AOPK se chystá si tam zařadit ještě něco navíc.
No jistě, jednu dobu byl horkým kandidátem třeba mníšek šedý.
Mikino

XXX.XXX.161.10
napsal(a):
No jistě, jednu dobu byl horkým kandidátem třeba mníšek šedý.
Stejně tak se uvažuje o alexandrech malých a nějakých amazoňanech.
Aldabra

XXX.XXX.132.88
Mikino
napsal(a):
Stejně tak se uvažuje o alexandrech malých a nějakých amazoňanech.