Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Viťa Vlček

26.6.2015 22:57
Viťa Vlček

XXX.XXX.136.178

Jsem začínající chovatel a prosím o informaci, v jakém stáří přepeřují holoubata.Dostal jsem letošní výletky ale neznam jehich přesné staří.Začali přepeřovat a někde jsem četl, že je to v 10 týdnu.Budu vděčný pokud mi někdo odpoví.Neznám žádného chovatele v okolí, tak se obracím na vás.děkuji'.

30.6.2015 20:02
kouták

XXX.XXX.168.33

Viťa Vlček napsal(a):
Jsem začínající chovatel a prosím o informaci, v jakém stáří přepeřují holoubata.Dostal jsem letošní výletky ale neznam jehich přesné staří.Začali přepeřovat a někde jsem četl, že je to v 10 týdnu.Budu vděčný pokud mi někdo odpoví.Neznám žádného chovatele v okolí, tak se obracím na vás.děkuji'.

Když prosí začínající chovatel a nikdo neodpovídá, tak se o to pokusím Já.Máš pravdu, že je psáno, že holoubata začínají přepeřovat kolem 10 týdne, ale není to tak jednoznačné.Je zde mnoho okolností, které je zapotřebí uvést.Z prvních líhní je tomu tak, ale je tu zase jedno ale.Záleží především na kondici holoubat a tak každé holoubě začíná přepeřovat jindy.Je to jako v přírodě u tažných ptáků, že se musí líhnout brzo, aby stihli přepeření k odletu.To znamená, že v případě, že dojde v přírodě k pozdnímu líhnutí už tažný pták nestačí přepeřit a většinou uhyne.To samé je u pozdních holoubat, že do zimy nestačí přepeřit, sice péčí chovatele neuhyne, ale zima přepeřování zastaví a dochází k němu až v následujícícm roce.Samozřejmně, že toto lze péčí chovatele urychlit npř.vhodným krmením, ale jasné je, že urychlení výměny peří ovlivňuje vyšší teplota a zpomalení způsobuje chladné počasí.Výměna peří u holubů je dlouhý proces.Začíná u dospělého holuba v květnu a končí v listopadu.Dám příklad:
1.letka prvního řádu vypadává v květnu.
2.letka prvního řádu vypadává asi za 4 týdny po první letce.
3.letka prvního řádu vypadává asi za 14 dnů po druhé letce.
4.letka prvního řádu vypadává asi za 12 dní po třetí letce.
Takto to následuje u ostatního peří až do listopadu a od ledna do dubna peří prachové.
Má odpověď je tedy, že podle přepeřování holoubat lze zjistit jejich stáří pouze orientačně.Závěrem přeji ať se Ti chov holubů daří a zdraví Kouťák.

1.7.2015 22:06
Viťa Vlček

XXX.XXX.136.178

Mnohokrát děkuji za odpověď!Už jsem ani nevěřil, že ji dostanu...Dnes jsem je poprvé vypustil a vrátila se jen polovina, zbytek sedí nedaleko na stromě, doufám že se zítra vrátí všichni...Zdravím a přeji chovu zdar.

1.7.2018 09:11
vlnovy

XXX.XXX.126.95

Dobrý den, mám tu holoubě Texan 1.0 má kaprování na křídlech.Bude po přepeření bílý?

Přidejte reakci

Přidat smajlík