Holubi spí na střeše nad holubníkem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Sewi

5.10.2015 12:41
Sewi

XXX.XXX.227.189

Zdravím Vás, mám dotaz, přišel jsem náhodou k pěti párům Moravských pštrosů - postavil jsem jim holubník ve stodole - vletový otvor je z okna 50 x 50 cm. Umístil jsem do něj dvě staré hluboké skříně na hnízdění a nad ně jsem udělal několik bidel na sezení. Holuby jsem zde měl zavřené 10 dní a pak jsem je vypustil na volno - nikam neuletěli, krmí se u mě na zahradě, létají po okolí, ale problém je, že nespí v holubníku, ale přímo nad ním na střeše. Potřeboval bych poradit co s tím - napadlo mě je v noci pochytat a znovu je tam na nějakou dobu zavřít, ale problém je v tom, že najednou je všechny nepochytám a když je budu každou noc chytat po dvou (podběrákem), tak abych si ten zbytek nerozplašil a oni neulítli.. Děkuji za rady a názory, Pavel.

5.10.2015 12:50
dj86

XXX.XXX.240.1

Nechat vyhladovět, poté je nalákat na krmivo do stodoly a zavřít dveře.

5.10.2015 13:23
poty76

XXX.XXX.145.250

Těch 5 párů je dobrý počin. Pro začátek je to ideál na osazení nového holubníku. Co ale dle mého není ideál, je doba po kterou byli zavřeni. Myslím si, že 10 dní je příliš krátká doba pro usazení holubů v novém prostředí. Navíc je třeba v době zavření aby holubi měli možnost prohlédnout si okolí z holubníku. Nevím jak máte řešený výlet, píšete jen velikost. Co se týče psaného, nechat vyhladovět. Je to možnost, ale nikde není psáno, že se vám podaří všechny nalákat a pochytat, nebo aspoň nějakou část. Podběrák? Ve tmě se dají dobře holubi zbírat, ale pokud je rozplašíte může se stát cokoli. Přeji vám, ať se zadaří a stáhnete si zpět co nejvíc holubů na zpátek. Jinak pro příště. Jako jistotu bych zvolil zahnízdění oněch nových párů v novém prostředí při osazování nového holubníku. Kdyby jste tam už páry měl, bylo by to něco jiného! Stejně tak kdyby šli holubi jen do nového komoráku ze starého a znali okolí.

Sewi

5.10.2015 18:39
Sewi

XXX.XXX.227.189

Děkuji za rady, pro přiblížení situace vkládám obrázek vletu do holubníku a holuby, kteří se chystají nocovat.

5.10.2015 19:32
lupus4

XXX.XXX.57.6

Mno, zřejmě jste neměl "okukovačku" pak to dopadá takhle...
jinak na střeše vidím červené káníky (PK)

Sewi

5.10.2015 19:51
Sewi

XXX.XXX.227.189

Opravdu červené káníky? Kamarád po kterém jsem je zdědil vždy tvrdil, že má Moravské pštrosy a já se v tom nevyznám, bylo mi jich líto, protože kdybych se jich neujal, tak by už dnes nelítali - vrhnul jsem se do toho bez zkušeností, pročítám denně diskuze a články a je dost informací najednou

Takže myslíte pochytat, udělat okukovačku a po nějakém čase znovu vypustit?

5.10.2015 19:53
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. ty štychy jsou dost dlouhé a holubi nevidí na výletku. Doporučil bych holubům hodit na zem pod výletku krmení a udělat jim tam takový prkno asi 1 až 1,5 m nad zemí. Myslím si, že by měli sami na tu sedačku postupně nalítat. Ještě mi ale napadá jedna možnost. nebyli tam náhodou něčím holubi vyplašeni, či vystrašeni ? Kočka, kuna, sova či potkan. Po takovémto šoku se holubi neradi a hlavně dlouho vracejí do holubárny.

5.10.2015 20:08
postak

XXX.XXX.76.66

Vidím tam holuby s bílou letkou i s tmavou tak bych to odhadoval na nějaký mix nebo křížence obou plemen.Ale to pro začátek vubec nevadí radost z chovu vám dají a budete mít do budoucna na čem pracovat.Nemá cenu začínat hned se špičkovýmizvířaty. Hlavně aby byli zdraví.U dělal bych dvoudílnou usazovačku.Do jedné pulky zavřít alespon jednoho odchyceného a do druhé dát krmení pak tam pujdou.

Sewi

5.10.2015 20:14
Sewi

XXX.XXX.227.189

Děkuji za radu pane Tomane, zkusím to, jak mi radíte. Myslím si, že je nic nevyrušilo, mám slepice, kachny, brojlery a žádnou škodnou jsem nezpozoroval.

Holubi se mi po vypuštění do holubníku už nevrátili, od té doby spí na střeše...

Pavel.

6.10.2015 22:09
majowec

XXX.XXX.103.211

Zdravim,

krome zminene "priletove lavice" (ja ji resil takto http://www.chov-strukturovych-holubu.cz/img/original/769/p3280046.jpg) bych doporucil rozhodne predsadit vylet pred strechu s vyplni zpletiva ze vsech stran.) viz maly nactrtek

Na ten pak muzete umistit docasne krmitko a holuby mate doma.

X

7.10.2015 07:54
X

XXX.XXX.235.162

Stačilo by velké prkno, které by koukalo zpod té střechy, nasypat na něj krmení, a oni by zaprvé sedali raději na něm než na šikmé střeše a za druhé by si časem, ze své přirozenosti, vlezli dovnitř a raději spali tam.

Sewi

7.10.2015 08:44
Sewi

XXX.XXX.132.80

Pánové, děkuji moc za rady, myslel jsem si to, ta střecha má opravdu velký přesah přes vletový otvor. Zkusím vyrobit přistávací runwey a uvidí se.

Myslíte, že déšť je tam donutí se schovat, nebo prostě zmoknou? To asi pro ně nebude zrovna dobře, že?...

7.10.2015 13:26
poty76

XXX.XXX.145.250

Sewi napsal(a):
Pánové, děkuji moc za rady, myslel jsem si to, ta střecha má opravdu velký přesah přes vletový otvor. Zkusím vyrobit přistávací runwey a uvidí se.

Myslíte, že déšť je tam donutí se schovat, nebo prostě zmoknou? To asi pro ně nebude zrovna dobře, že?...

Že zmoknou jim nevadí, naopak hůř létají a dají se dobře schytat.

X

26.11.2015 10:24
X

XXX.XXX.87.253

Tak jak se vede? Jestli se to povedlo, budou se mít krásně, podle fotky.

26.11.2015 23:32
mysak

XXX.XXX.54.2

Sewi napsal(a):

Takhle - tak jak jste to udělal chce to tam dát širší a delší desku. ale jen ať zůstane dostatečně pod převisem. Sám mám takto řešený výlet, taky pod přesahem střechy, pro usazování zcela novými holuby je to problematičtější, ale pro kunu taky. Když tam uděláte přesah tak, aby šlo doskočit ze střechy přímo na desku, bude to snadné i pro kočku, kunu aj nezvané hosty. Možná dočasně. Jenže holubi už střechu považují za nocoviště, takže se stejně na noc neodváží sami dovnitř. Jsem pro schytání za tmy sakem. A nebo je hladové nalákat třeba do dveří co vedou do této budovy (chlív, kurník aj.) a pak je pochytat v zavřené místnosti. Prostě je pochytejte jak se dá. Třeba i za víc večerů. Ale dle mě nejlepší způsob, použít mírné násilí.
Juraj Kafka.

26.11.2015 23:35
mysak

XXX.XXX.54.2

Sewi napsal(a):
Děkuji za rady, pro přiblížení situace vkládám obrázek vletu do holubníku a holuby, kteří se chystají nocovat.

Hmm, myslím, že si tam budete muset stejně zhotovit probíhačky, nebo klícku s probíhačkami, protože ten kamenný sokl je poměrně vysoko na zdi a to je zase usnadnění šplhání po hrbolatém pro kunu i kočku. Mě se tam kuna dostane přes nárožní světlo.

Sewi

30.11.2015 08:38
Sewi

XXX.XXX.134.78

Holuby jsem pochytal a mám je zavřené v holubníku. Ten vlet jsem vyřešil takto: viz foto. Nad probíhačkami jsem přemýšlel, i když problémy s kunou zatím nemám, ale kočky ke mě chodí - jednou jsem jí načapal, jak odpočívá ve vletu do holubníku ( ještě nebyl potažený pletivem ). Vyhánět kočky nehodlám, čistí mi stodoly od myší - budu muset lépe zabezpečit vlet.

Sewi

30.11.2015 08:43
Sewi

XXX.XXX.134.78

Omlouvám se za foto, posílám z mobilu a trošku se mi ty obrázky pomotaly smajlík

Tady je ten vlet...

30.11.2015 21:36
hrabal1

XXX.XXX.227.219

Jednou jsem jí načapal, jak odpočívá ve vletu do holubníku

Prapáčte, možná priespievateľ St.Toman mal pravdu. Za roky skúseností mám vypozorované, že sa aspoň snažia večer vrátiť, lebo hladat miesto odkiaľ svojvoľne vyleteli/sadnú na okraj rýne a nazerajú/. Napr. u akrobatických holubov je túžba také veľká, že hľadajú celé hodiny letovú klietku uprostred pola, s ktorej aj nedopatrením bez rozhliadnutia sa odleteli. To je len taký postreh, kedže všetko dobre dopadlo. Ja mám vynikajúce skúsenosti s prebiehačkami, mám ich všade. Dravci- stavovci sa inštinktívne všetkému pohyblivému vyhýbajú! A mám ich tu habadej, lasičku som natočil 10 metrov od holubníka. Behala hore- dolu po pletive oplotenia záhrady-hrala sa a nevadili jej ani do zbláznenia škrekotajúce straky,. Ale dravci sú lovci, viď foto a hlad je hlad. Cestu si nájdu mimo prebiehaček. Ale prebiehačky platili aj na mačky!Nech Vám pochytané holúbky robia radosť. J.Hrabal.

Přidejte reakci

Přidat smajlík