Mě se v Lysé n.L. výstava líbila.
pár fotek na www.ceskychov.websnadno.cz
Zdeněk Laštovka.
Výstava v Lysé má již svojí kvalitu a patří každý rok do kalendáře výstav. I letos byla velmi povedená a děkuji za takovou akci. Dříve jsem na akce tohoto typu jezdíval do Litoměřic, bohužel tomu je už konec. Lysá svojí novou halou pro holubi a drůbež určitě získala svou tvář a je v očích chovatelů hodnocena velmi kladně. Ano, najdou se i ti, kteří jen kritizují a dokážou znehodnocovat. Těch je ale určitě méně. Bohouš P.
Souhlasím, výstava pěkná počet u některých plemen dostatečný u jiných žalostný.za to ovšem nemůže pořadatel.Za co však může je organizace trhu v sobotu.Jak se vyjádřil jeden z účastníků "ještě větší blbci než jme doufali".Prostory pro trh nestačili nikdy a oni je ještě zmenšují.Hlava to nebere, proti organizaci výstavy je naházet pár klecí třeba i před ten přístřešek nic.
Souhlasím s předchozím příspěvkem, výstava moc pěkná, až nás museli v pět vyhánět a pořád by bylo u čeho stát a o čem povídat. Lidí opravdu spousty, takto nacpaný plac před výstavištěm snad ještě napamatuji. Za výstavu a organizaci výstavy jednoznačně 1 a velký dík všem pořadatelům a vystavovatelům.
S burzou se to podle mě už dlouhodobě v Lysé nedaří a letos to bylo opravdu špatné. Je to škoda.
Mirek L.
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Nemůžu si pomoci, ale já prostě vidím mondéna s kresbou rysa. Kam to směřujeme?
Když jsem byl kluk, choval jsem je a vypadali asi takhle. Jen měli lepší kresbu.
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Nemůžu si pomoci, ale já prostě vidím mondéna s kresbou rysa. Kam to směřujeme?
Mrknite k nám na fota mondenů z EV... ten stříbrnej by byl MOŽNÁ... ale monden fakt ne. Rád vás čtu, ale zrovna stěžovat si na vývoj rysa od chovatele maltézů... Jinak mondén je šikula, z vlastní praxe nerozsedá vejce, ač je velkej, ale umí rozbít když chci kontrolovat oplozenost, proto už raději nekontroluji a jen čekám. Jinak jo do mondenů by se tu hodila spousta nové krve.. ale kdo by to platil...
Zdravím, budu se opakovat, ale při mém věku, už mám na to právo. To "šlechtění" to není jen u polských rysů, ale i u benešovských selských, i u moravských pštrosů, u prácheňských káníků, u anglických pávíků a klidně bych mohl pokračovat dál. Všimněme si, jak se těmto vyšlechtěncům ztratily ty druhá jména. Jen u pštrosů je to zatím moravský a u káníků zatím prácheňský. Ono to u králíkářů není o nic lepší. Když si vzpomenu třeba na vídeňáky, tak za mých mladých let byl jen Vbm a vůbec to nebyl takovej válec, jako dnes. Rovněž tak český strakáč, činčila malá, český albín a další plemena u kterých díky " šlechtění" narostla hlava, tělo se položilo na zem, uši se zkrátily a v siluetové kresbě člověk nepozná, že jde o jiné plemeno.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Mrknite k nám na fota mondenů z EV... ten stříbrnej by byl MOŽNÁ... ale monden fakt ne. Rád vás čtu, ale zrovna stěžovat si na vývoj rysa od chovatele maltézů... Jinak mondén je šikula, z vlastní praxe nerozsedá vejce, ač je velkej, ale umí rozbít když chci kontrolovat oplozenost, proto už raději nekontroluji a jen čekám. Jinak jo do mondenů by se tu hodila spousta nové krve.. ale kdo by to platil...
Vidím mondéna na obou fotkách rysů. I když ne tak špičkového jako na Vašich fotkách z Francie. Já si ale nestěžuji, jen jsem položil řečnickou otázku nad holubářstvím. Je to viditelné i u dalších plemen, jak to popisuje Standa Toman. Přesně tak to vidím já. Mě to postupné "zvětšování" tělesného rámce vadí méně, to je i změnou způsobu chovu. Směr by měl udávat vždy Klub, což jsme my chovatelé. Mě více vadí "slučování" plemen tím pomáháním si: modena x king, rys x mondén atd. Polské rysy jsem měl také někdy před 45 lety a vypadali tak, jak předložil Juraj. Mimochodem ideál maltéze je stále stejný už minimálně 40 let, co je dělám já. Je to evropský holub, tak se dolaďují (sjednocují se názory klubů různých zemí) se jen detaily : složení křídel, spodní linie apod. Ale extrémní výška, co nejdelší nohy a tenký krk co nejkratší záda. V Evropě takoví byli už tenkrát, u nás jsou k vidění posledních cca 10 let.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Zdravím,
zcela určitě je mondén tím co má být a je v tom i docela elegantní, líbivý. Je to taková "orpingtonka" mezi holuby. Nic méně i tato tzv. těžká plemena byla kdysi ve svých začátcích létavější, určitě plodnější a umírněnějších tělesných tvarů. U nás je snahou asi mít taky slepičáky nebo tzv. těžké. Přitom chovatelé těchto plemen řeknou: štik Ti nachovám kolik budeš chtít, ale udělat hlavatýho, zobatýho, prsatýho je um. Ten rys na obrázku, co jsem ho sem vložil výše, určitě není slabá štika, je to holub plný síly, který když sekne křídlem, tak to zabolí. Ovšem nemá tzv. balast, jak by řekli pošťáčkáři, je utažený, a má tělesné proporce uzpůsobené letu, ne dřepění celé dni na sedačce. Nemá tělo do kolíbky ani nemá zbytečné peřové vrstvy na spodku těla. Takový holub je schopen i nějakého pohybového výkonu, bez zadýchání.
Já mam teda mondeny 3 rok a nejvíc mě štve to krácení, a skladba na uzký ocas, postavu jsem jakš takš dotáh, ale letos se mě zadařily fakt jen 4 krásní kousci, jeden tam putoval, zbytek pujde na obměnu do chovu u kamarádů.zbytek pruměr, jinak výstava pěkná.jak to bylo řečeno aby člověk měnil pořád krev.ale je to náročné.