Vhodné plemeno do holubníku na kůlu pro volný chov

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jarynzjarynova

1.2.2016 20:19
jarynzjarynova

XXX.XXX.212.1

Dobrý den,

jací by byly nejvodnější holubi k volnému chovu v holubníku na kůlu. Odolní vůči dravcům a kteří se dokází z velké části uživit sami - holubník by byl na oplocené louce na okraji vesnice, potok v bezprostřední blízkosti ale nebili by denně pod dozorem. Děkuji.

2.2.2016 07:05
jo012810

XXX.XXX.32.78

Bude velmi záležet kde bydlíte. Pokud jste někde v podhůří, kde je domovem přemnožený jestřáb, nebo dokonce vysazený sokol, pak vám, s největší pravděpodobností, nic nepřežije. Když jste někde z nížin, kde se zatím až tak pernatí dravci trvale ve větší množství nezdržují, pak máte šanci na volný chov. Pro takovýto polodivoký chov by byli vhodní pošťáci z volného a polařícího chovu, nebo i jiné plemeno, z takto vedeného chovu. Začínat s holuby z voliérového chovu je běh na velmi dlouhou trať a možná i vyloučené.

2.2.2016 09:09
jarda.b.valassko

XXX.XXX.199.253

jarynzjarynova napsal(a):
Dobrý den,

jací by byly nejvodnější holubi k volnému chovu v holubníku na kůlu. Odolní vůči dravcům a kteří se dokází z velké části uživit sami - holubník by byl na oplocené louce na okraji vesnice, potok v bezprostřední blízkosti ale nebili by denně pod dozorem. Děkuji.

Já bych vám radil...za uvedených podmínek se do "chovu" vůbec nepouštějte. Každý slušný chovatel má potřebu zajistit svým zvířatům slušné podmínky pro jejich život. To, co jste tady nastínil a vznesl dotaz, tak to s chovatelstvím (dle mého názoru) má hodně málo společného.
Nevím, co vás k takovému nápadu přivedlo, ale moje doporučení - za popsaných podmínek nezakládejte chov.

2.2.2016 18:00
hodann

XXX.XXX.208.96

Já bych zkusil holuby věžáky a když by se tito udrželi a prospívali, pomalu a nenásilně bych je měnil, za nějaké ostražité plemeno, a nebo bych na tom kůlu prostě nechal ty věžáky.

2.2.2016 18:05
hodann

XXX.XXX.208.96

Ale asi nemá cenu hned nakupovat drahé holuby, kdy není jistota že přežijí do druhého dne. Pro všechna plemena holubů bych doporučil klasický holubník. Pro létavější plemena může být vybudován i na půdě, pro všechna plemena je ale asi nejvhodnější klasický zahradní holubník s minimálně dvěma odděleníma. A ten holubník na kůlu bych nechal na dvoře jako dekoraci.

2.2.2016 19:52
mirafer

XXX.XXX.52.46

jo012810 napsal(a):
Bude velmi záležet kde bydlíte. Pokud jste někde v podhůří, kde je domovem přemnožený jestřáb, nebo dokonce vysazený sokol, pak vám, s největší pravděpodobností, nic nepřežije. Když jste někde z nížin, kde se zatím až tak pernatí dravci trvale ve větší množství nezdržují, pak máte šanci na volný chov. Pro takovýto polodivoký chov by byli vhodní pošťáci z volného a polařícího chovu, nebo i jiné plemeno, z takto vedeného chovu. Začínat s holuby z voliérového chovu je běh na velmi dlouhou trať a možná i vyloučené.

Zdravím vás, nemyslím si, že jsem neslušný chovatel, když mám v holubníku na kůlu již nejméně 5 let červené bělopruhé staváky. Aby to nebylo fádní, tak pod ně podsazuji, tu bílé pošťáky, tu vídeňské rejdiče černé bělokřídlé. Souhlasím s tím, že jinde to může být problém, já jsem v polabí a denním hostem tu je krahulice, ale ještě se mi nestalo, abych přišel o holuba. Ta si hraje na schovku s vrabci, tak 5 metrů od holubníku a že jich tu je. Poskakuje po plotě a vyčkává, který to nevydrží a vyletí z roští..určitě na to staváci i bubláci ve volieře reagují úprkem do skrýše, ale to je už vrozený, snad i získaný reflex. Můžu říct, že je to nádhera, když přijdete na dvůr a někde z oblak slyšíte zatleskání staváků a pak jak dohání pošťáky, či rejdiče a když je doženou, tak si zatleskají, propadnou se a znova... Je to jen moje zkušenost, nikomu ji nevnucuji.

2.2.2016 20:00
mirafer

XXX.XXX.52.46

..a že nekecám, staváčkáři je určitě poznají...možná..

2.2.2016 20:01
jarda.b.valassko

XXX.XXX.199.253

mirafer napsal(a):
Zdravím vás, nemyslím si, že jsem neslušný chovatel, když mám v holubníku na kůlu již nejméně 5 let červené bělopruhé staváky. Aby to nebylo fádní, tak pod ně podsazuji, tu bílé pošťáky, tu vídeňské rejdiče černé bělokřídlé. Souhlasím s tím, že jinde to může být problém, já jsem v polabí a denním hostem tu je krahulice, ale ještě se mi nestalo, abych přišel o holuba. Ta si hraje na schovku s vrabci, tak 5 metrů od holubníku a že jich tu je. Poskakuje po plotě a vyčkává, který to nevydrží a vyletí z roští..určitě na to staváci i bubláci ve volieře reagují úprkem do skrýše, ale to je už vrozený, snad i získaný reflex. Můžu říct, že je to nádhera, když přijdete na dvůr a někde z oblak slyšíte zatleskání staváků a pak jak dohání pošťáky, či rejdiče a když je doženou, tak si zatleskají, propadnou se a znova... Je to jen moje zkušenost, nikomu ji nevnucuji.

Myslím a dokonce jsem přesvědčen o tom, že jste chovatel slušný. A to z toho důvodu, že se o svoje holoubky staráte, dáváte jim péči, kterou si zaslouží a potřebují a máte z nich každodenní radost. Ale přečtěte si úvodní dotaz zakladatele vlákna. Snad pochopíte, co mne vedlo k reakci a napsání mého názoru. Zcela jistě to nebyl holubník na kůlu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2016 20:03

mirafer napsal(a):

Podle vasich fotek jde videt ze sloupak mate na zahrade ale zadavatel vlakna uvadi ze holubi by byli nekde na louce na okraji vesnice kde moznost napajeni je z nedalekeho potoka a s krmenim to bude tez buh vi jake takze nevim ale za me asi taky ne.jinac sloupovy holubnik je muj sen uz od malicka a jestli to letos vse klapne tak ho taky postavim smajlík

2.2.2016 20:06

mirafer napsal(a):
..a že nekecám, staváčkáři je určitě poznají...možná..

Ti dva dole smajlík

2.2.2016 20:17
janrehacek

XXX.XXX.218.100

Vadí chovu holubů na volno kočky?

2.2.2016 20:24

janrehacek napsal(a):

Ano i ne zalezi jak mate kocky vychovane...pokud to jsou domaci pecivalove vetsinou o lov nemaji zajem ale to same plati i o holubech pokud to jsou volierove buchty ztraceji ostrazitost a jsou snadnou koristi nejen pro kocky.

2.2.2016 20:35
janrehacek

XXX.XXX.218.100

Měl bych je v cikánské kolonii. Koček tam je hodně ale jsou takové polodomácí. Domů se chodí nažrat a když je mráz tak spát ale většinou jsou venku. Ten holubník by byl takový můj pokus tam.

2.2.2016 20:41
jo012810

XXX.XXX.32.78

mirafer napsal(a):

Ani já si nemyslím, že jste neslušný chovatel a o neslušném chovateli jsem se nikde nezmínil...

2.2.2016 20:51
mirafer

XXX.XXX.52.46

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ti dva dole smajlík

..bingo..

..přátelé, já jen chtěl nastínit moji zkušenost z Polabí, určitě jsem dobře četl zadavatele a souhlasím s vašimi dobře míněnými radami !

..ano, jednou jsem přišel o holoubě pošťáčka, při prvním výletu, či sletu na zahradu, večer zůstalo dole a odnesla jej cizí kočka. Jak to vím? Přinesla je sousedka když se večer vracela z práce, tak se lekla co je na chodníku, předtím se však lekla kočka sousedky a holoubě pustila..

..foto jen aby to nebylo tak strohé..

M.F.

2.2.2016 21:09
pekol

XXX.XXX.107.9

S mačkami mám "strakatú" skúsenosť. Pred viacerými rokmi sme prišli o psa. Akonáhle bol dvor bez neho, hneď sa na pozemok sťahovali aj do holubníka mačky z okolia. Mal som stráty, Teraz máme troch nečistokrvných jazvedčíkov, po mnohých rokoch aj kocúra, všetci si chodíme spolu aj po holubníkoch a je mier bez strát.

2.2.2016 21:12

janrehacek napsal(a):
Měl bych je v cikánské kolonii. Koček tam je hodně ale jsou takové polodomácí. Domů se chodí nažrat a když je mráz tak spát ale většinou jsou venku. Ten holubník by byl takový můj pokus tam.

Tak zalezi kdo je tam driv sezere...jestli kocky nebo cikani...

2.2.2016 21:38
Zaho Rak

XXX.XXX.11.139

jarda.b.valassko napsal(a):
Já bych vám radil...za uvedených podmínek se do "chovu" vůbec nepouštějte. Každý slušný chovatel má potřebu zajistit svým zvířatům slušné podmínky pro jejich život. To, co jste tady nastínil a vznesl dotaz, tak to s chovatelstvím (dle mého názoru) má hodně málo společného.
Nevím, co vás k takovému nápadu přivedlo, ale moje doporučení - za popsaných podmínek nezakládejte chov.

Myslím že zbytočne dramatizuješ. To čo plánuje jarynzjarynova je normálny vežový chov...
Kto sa stará o holubov na veži či majú čo žrať a piť? A žijú. Normálne žijú. Dokonca žijú lepšie ako by sme potrebovali (ničia sochy, strechy, fasády).

Ja by som navrhoval poštove holuby. Sú dosť rýchle na to aby dravcovi unikli a aj s polárením nemajú problémy pokiaľ sú k tomu od začiatku vedené. Jednoducho ozdoba záhrady. A keď nejaký padne dravcovi? Aj dravce majú právo na život. Keby som podobnú záhradu mal, tak tiež by som do toho išiel.

2.2.2016 22:03
zdebari

XXX.XXX.96.17

janrehacek napsal(a):

Asi takhle:.

2.2.2016 22:30
pekol

XXX.XXX.107.9

zdebari napsal(a):
Asi takhle:.

Vlastné nie, ale cudzie často áno

3.2.2016 00:08
mysak

XXX.XXX.54.2

pekol napsal(a):
Vlastné nie, ale cudzie často áno

Je to tak, vlastní kočka mě nikdy, ani sebemenší holoubě neodnesla, holubi se jí nebáli ba naopak ji vypráskali křídly ven. (Nejlepší v tom byly holubice slezských barevnohlávků - ty byly tvrdé). Ale cizí kocour mě několikrát odnesl už holoubě před opuštěním hnízda. Načapal jsem ho.

jarynzjarynova

4.2.2016 21:17
jarynzjarynova

XXX.XXX.212.1

Dobrý den, jsem zadavatel, chovám a dochovávám ptactvo všeho druhu, vše živé mám rád s holubi nemám prozatím zkušenosti ale věřtemi že by rozhodně netrpěli.
Pozemek je rovina 2500m2 komplentě oplocený je v nížině v chatové oblasti - krásná čistá přiroda - potok, louky, lesy. Od domu to mám 1 km, bohužel na zahradě u domu nemám pro chov cholubů prostor a s volným pouštěním by sousedi jistě nesouhlasili jelikož je to opravdu barák na baráku takže jedině voliérový chov ale zahrádka je tak malá že není kam.
Krmit a napájet holubi samozřejmě není problém ale rád bych co nejvolnější chov, co se týče možných ztrát tak s tim samozřejmě počítám to je příroda.
Ptal jsem se zde zkušených holubářů, pokud mi poradíte že to možné není tak si samozřejmě budu respektovat.

17.7.2016 00:16
pošťák

XXX.XXX.66.18

Dobrý pozdníveřer tak jak to dopadlo s chovem holubů co nejvíc na volno? Já si naopak od ostatních myslím že by to tak šlo smajlík

17.7.2016 22:00
laba

XXX.XXX.165.171

Zaho Rak napsal(a):
Myslím že zbytočne dramatizuješ. To čo plánuje jarynzjarynova je normálny vežový chov...
Kto sa stará o holubov na veži či majú čo žrať a piť? A žijú. Normálne žijú. Dokonca žijú lepšie ako by sme potrebovali (ničia sochy, strechy, fasády).

Ja by som navrhoval poštove holuby. Sú dosť rýchle na to aby dravcovi unikli a aj s polárením nemajú problémy pokiaľ sú k tomu od začiatku vedené. Jednoducho ozdoba záhrady. A keď nejaký padne dravcovi? Aj dravce majú právo na život. Keby som podobnú záhradu mal, tak tiež by som do toho išiel.

Namiesto "žijú" je potrebná zámena - ŽIVORIA (!) - a to je rozdiel... V tom prípade sa nejedná o CHOVATEĽA, ale o DRŽITEĽA takže s chovom to nemá nič spoločné...

17.7.2016 22:45
lupus4

XXX.XXX.212.19

laba napsal(a):
Namiesto "žijú" je potrebná zámena - ŽIVORIA (!) - a to je rozdiel... V tom prípade sa nejedná o CHOVATEĽA, ale o DRŽITEĽA takže s chovom to nemá nič spoločné...

Nebyl bych tak "kategorický".
Nebo si myslíte, že holubi, u kterých se "šlechtí" jakési pofiderní "plemenné znaky", zavření ve voliéře, narvaní chemií, co pomalu ani nelítají a dají 3 holoubata za rok jsou to pravé ?

pro zadavatelku:
Klidně zkuste pedrohlávky (SB), nebo poštu (asi nejsnáze sehnatelné), nebo čejky (bezrousé), nebo altenburáky, RK, ČRS vše z volného chovu a uvidíte.

18.7.2016 13:45

Zdravim,

holubnik na kulu podle mne je zbytecna a neprakticka vec. Proc si nepostavite holubnik komorovy, třeba mensich rozmeru? Zajistite tim holubum bezpeci, klid na hnizdeni, zoohygienu atd. Oproti holubniku na kulu jen same plusy.

M.N.

18.7.2016 15:27
st.toman

XXX.XXX.32.219

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravim,

holubnik na kulu podle mne je zbytecna a neprakticka vec. Proc si nepostavite holubnik komorovy, třeba mensich rozmeru? Zajistite tim holubum bezpeci, klid na hnizdeni, zoohygienu atd. Oproti holubniku na kulu jen same plusy.

M.N.

Zdravím, možná věc zbytečná, možná nepraktická, ale je to věc pěkná a na selským dvoře se krásně vyjímá a řekl bych že na selský dvůr to patří. Bývalo to tam odjaktěživa a určitě tam bývali holubi zdravější než ti dnešní, kteří nedokáží přežít bez léků a jiných podpůrných přípravků, leč v krásných komorových holubnících. Já jsem si udělal letos taky jednu takovou "zbytečnou" radost.

18.7.2016 18:00
hanácký voláč

XXX.XXX.208.58

Já bych začal na kůlu s divokými městskými holuby. Ti vydrží asi nejvíc. A můžou mít i zajímavé zbarvení.

18.7.2016 20:02
kouták

XXX.XXX.168.33

st.toman napsal(a):
Zdravím, možná věc zbytečná, možná nepraktická, ale je to věc pěkná a na selským dvoře se krásně vyjímá a řekl bych že na selský dvůr to patří. Bývalo to tam odjaktěživa a určitě tam bývali holubi zdravější než ti dnešní, kteří nedokáží přežít bez léků a jiných podpůrných přípravků, leč v krásných komorových holubnících. Já jsem si udělal letos taky jednu takovou "zbytečnou" radost.

Stando, máš pravdu, že si krásnýma "zbytečnostma" musíme dělat radost.No, předběhl jsi mě a dnes už vím, že by to mojim štítníkům moc slušelo, protože i když na volno, tak stále žijí a začínám si myslet, že dravci se štítníka bojí.Pokud vypustím nějakého nepovedeného "bambuláče", tak vydrží taky někdy i 20 minut a tihle krasavci už přes měsíc a neviděl jsem, že by na ně dravec zaůtočil.Je to prostě holub dělanej do holubníku na kůlu a začnu stavět.Vždyť máš pravdu, že byl na každém selském dvoře.Zdraví Kouťák.

19.7.2016 07:40
Olánek

XXX.XXX.96.7

Mrkněte na inzerci Pávici bílí, prodám.

19.7.2016 07:48

st.toman napsal(a):
.

Ahoj Stando,

samozrejme je to krasny a za určitých podmínek i uzitny holubnicek. Ovsem v určitých podmínkách-třeba u mne by v tom nevydrzeli ani vezaci. Zadavatel sam psal, ze by holoubky nemel pod dohledem denne, takze podle mne krmitko pro krive zobaky jako hrom.

Martin.

Přidejte reakci

Přidat smajlík