Dobrý den všem, zejména těm zasvěcenějších do genetiky. V dětství jsem měl holuby a vloni jsem se k nim vrátil. Jedná se o několik plemen určených ke křížení na produkci holoubat, ale momentálně chci vybudovat nejdříve chovné hejno životaschopných holubů. Ničím neléčím, ale všichni zakoupení holuby byli léčení a většina z voliérového chovu. To jen na úvod. Nicméně mám v páru MP 1.0 x 0.1 Texan. Zajímá mě jestli bude u mladých zachována rodobarvost. První mladí jsou již venku tak přiložím jejich foto. Jinak pokud by někdo z okolí měl na prodej barevnohlávky, a to nejlépe mladé které ještě nelétaly, rád koupím. Jsem z jihovýchodní moravy. Díky
Ščugla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejsem sice genetik ale zkusim Vam odpovedet...u texanu je rodobarvost znama vec ale pokud ste k texanovi pridal MP ktery tuhle vlastnost nema pochubiji o tom ze by si krizenci ztohodle spojeni tuhle vlastnost zachovali ale pockame mozna odpovi nekdo zkusenejsi v tehle veci nez sem ja
Priatelia, gény sa netratia, ani u ľudí ani u zvierat. všetci sme s nich poskladaní, veselo sa prenášajú či sa nám páči, alebo nie. Škoda, že nereagujú chovatelia texanov.
Pokiaľ viem rodofarebnosť texanov spôsobuje modifikovaná vloha zvaná Fadet StF (F horný inex, je to mutácia na St).Tieto vlohy sú pohlavne viazané podobne ako pri pigmentácii holubov tak, že čstokrvný samec texana je nositeľom dvoch týchto vlôch StFStF a samica iba jednej StF. Preto sú samcí texanov skoro celkom svetlí a samičky tmavšie.
V zadaní je holub St St a holubica texanka StF -. Takže vaše potomstvo - svetlejší je samček, lebo jediná vloha získaná od matky StF spôsobila zosvetlenie pigmentácie, na danom lokuse má StF St (heterozygot). Bez zosvetlenia je holubička, lebo tá získala nemodifikovanú vlohu (gén) St od otca a je teda St - (hemizygot).
Dúfam, že som sa nezmýlil, lebo texanov na holubníku som mal iba jedno leto
Čili pokud dobře chápu, tak na foto je napravo samice a nalevo samec? Nenapsal jsem jak matka vypadá. Texanka je naprosto stejná jako mladé na fotce nalevo. Je to z foto blbě vidět a proto vložím ještě jedno foto právě toho mláděte o které jde.
ščugla
napsal(a):
Čili pokud dobře chápu, tak na foto je napravo samice a nalevo samec? Nenapsal jsem jak matka vypadá. Texanka je naprosto stejná jako mladé na fotce nalevo. Je to z foto blbě vidět a proto vložím ještě jedno foto právě toho mláděte o které jde.
Presne tak. matka a jej syn sú prakticky zhodné - pigmentáciu majú oslabenú iba jednou vlohou StF. Skúste si tu pohľadať príspevky o dedení základných farieb a potom to Vám bude celkom jasné.
Texan samec StFStF.