Mám dotaz. Lítá mi na terasu několik holubů - věžáků, teď v zimě je občas krmím.
Okolo zobáku a očí se u několika z nich objevilo tmavé zbarvení, vypadá to asi tak, jako by peří bylo lehce nasáklé nějakým olejem + plus asi dvěma lehce zrůžovělo ozobí. To peří nevypadá mastně, jen změnilo barvu. Vypadají nevábně. Po včerejším dešti se to trochu zmírnilo.
Přemýšlím, jestli je to nějaká nemoc, nebo jim nějaká svině třeba dala napít petroleje. Ti holubi vypadají jinak zdravě, chovají se normálně, pouze jeden z nich měl trochu zachycený trus okolo kloaky.
Setkali jste se už někdy s něčím takovým? resp. čím to bylo způsobeno?
holubička
napsal(a):
Mám dotaz. Lítá mi na terasu několik holubů - věžáků, teď v zimě je občas krmím.
Okolo zobáku a očí se u několika z nich objevilo tmavé zbarvení, vypadá to asi tak, jako by peří bylo lehce nasáklé nějakým olejem + plus asi dvěma lehce zrůžovělo ozobí. To peří nevypadá mastně, jen změnilo barvu. Vypadají nevábně. Po včerejším dešti se to trochu zmírnilo.
Přemýšlím, jestli je to nějaká nemoc, nebo jim nějaká svině třeba dala napít petroleje. Ti holubi vypadají jinak zdravě, chovají se normálně, pouze jeden z nich měl trochu zachycený trus okolo kloaky.
Setkali jste se už někdy s něčím takovým? resp. čím to bylo způsobeno?
On věžák to nemá lehké.Ve městě je plno kaluží a na nich jsou olejové skvrny od aut. Někde se napít musí a to co popisujete už jsem také viděl, ale nebojte se on je tak odolný, že to přežije.Je tomu pár let, kdy na budově kde jsem pracoval bylo stovky věžáků a hnízdili zde na půdě.Město se rozhodlo, že je otráví a dali do okapů jed.Výsledek byl, že dostali průjem a tolik zdravých holoubat jsem ještě neviděl.Za pár let přišli na to, že je lepší na půdě zakrmit a odchytat.Použití bylo v záchranné stanici dravcům.I to je řešení než nakupovat drahé maso pro ZOO.Zdraví Kouťák.
No, oni právě na terase mají neustále velkou podmisku většinou s čajem, na který jsou zvyklí a normálně tam pijou, takže to moc nechápu. Možná se hrabali někde v kontaminované půdě, protože takhle je zasažená malá skupinka, kterou krmím méně než těch několik dalších, co je znám od vajíčka. Těm pochopitelně více podstrojuju, páč bych si vyčítala, kdyby nepřežili zimu. :) Jejich otec byl už stár a zabalil to dva dny před vánocemi.
Díky za info, uklidnil jste mě. Přeju pěkný večer.
Už jsem na to přišla. .. žádný petrolej, žádné louže, žádná kontaminovaná půda... Dávám občas strakám na balkón kůžičky z uvařeného kuřete. Vypadá to, že straky mají smůlu, dřív si té misky holoubci ani nevšimli, ale včera ji před mýma očima během pár minut zpucovali. A jak byly ty kůžičky velké, tak s nima mávali a házeli všude kolem, až byli celí mastní. A odnesli to i ti, co stáli vedle a jen se koukali. Prevíti malí. :).