Jakého věku se dožívá holub skalní?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2016 18:20
holubička

XXX.XXX.123.56

Víte to někdo? Na tuto informaci jsem zatím nikde nenarazila.
A jak jsou na tom s věkem dožití šlechtění holubi?
Předem díky za info.

23.4.2016 19:44
kouták

XXX.XXX.168.33

holubička napsal(a):
Víte to někdo? Na tuto informaci jsem zatím nikde nenarazila.
A jak jsou na tom s věkem dožití šlechtění holubi?
Předem díky za info.

Tohle je téma !Tak si nejprve řekneme co je holub skalní a hlavně co říká literatura.Cituji:"Holub skalní je předchůdcem všech plemen holubů.Dnešní holubi skalní jsou však opětovně zdivočelou formou domácích holubů."
Již zde téma o holubovi skalním bylo a i přes to, že jsem údajného divokého holuba skalního viděl v ZOO Hluboká, tak by mě zajímalo, zda např.v jeho hnízdišti na středomořském pobřeží jsou divocí holubi skalní, nebo zdivočelá forma domácího holuba.Tak nyní k Vaší otázce.O holubovi skalním se píše, že se dožívá maximálně 15 let a pokud je to jak uvádí literatura, tak to platí i u holuba šlechtěného.Jsou však i vyjímky.Zdraví Kouťák.

23.4.2016 20:32
holubička

XXX.XXX.123.56

Až 15 let?! Tak to jste mě moc potěšil, díky!
Holub se po zdivočení vrací v průběhu generací zase ke své původní formě, že?
Trochu odbočím - zajímavý je výskyt bílé barvy, tady na sídlišti lítají hned dva bílí holubi (každý jinde), (nj, jeden má vlastně kroužek). Vyskytují se bílí jedinci i v přírodě a bez šlechtění?
A Vy necháváte některé svoje holuby dožít? Ptám se proto, jestli máte s tím věkem i nějakou praktickou zkušenost..
Taky zdravím!

23.4.2016 22:07
kouták

XXX.XXX.168.33

holubička napsal(a):
Trochu odbočím - zajímavý je výskyt bílé barvy, tady na sídlišti lítají hned dva bílí holubi (každý jinde), (nj, jeden má vlastně kroužek). Vyskytují se bílí jedinci i v přírodě a bez šlechtění?
A Vy necháváte některé svoje holuby dožít? Ptám se proto, jestli máte s tím věkem i nějakou praktickou zkušenost..
Taky zdravím!

Nepleťte si přírodu se sídlištěm.V přírodě jsou divocí pouze holub doupňák a hřivnáč, i když hřivnáče můžete na tom sídlišti dnes vidět také.Zdivočelá forma domácícho holuba je tak zmatlaná, že můžete vidět ve městech na celém světě i u nás snad všechna zbarvení.
Své holuby v mém chovu dožít nenechávám, protože dnešní trend šlechtění jde tak rychle dopředu, že to ani nejde.Nejstarší holubice u mě byla 10 let, ale většinou tak po 6-7 letech je někomu daruji.Někdy mám chuť je nechat dožít, protože se s nima těžko loučím, ale omezený prostor to neumožňuje.Snad někdy až přestanu blbnout s různým šlechtěním, tak k tomu dojde.Zdraví Kouťák.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2016 10:42

holubička napsal(a):
Taky zdravím!

Ano bili jedinci se vyskytuji i v prirode bez jakehokoli slechteni jde o tzv.albinusmus vyskytuje se u vetsiny zivocisnych druhu(ptaci, plazi, bezobratli...)ale vetsina techto jedincu nema moc velkou sanci na preziti jelikoz jsou napadni a budto se jim hur schani potrava nebo jsou sami snadno slovitelni prave kvuli svemu zbarveni.

25.4.2016 08:14

PH pokud neni zdrchany celozivotnim zavodenim dokaze dozivat i pres 20cet let. Plodnost konci nekdy okolo 16-17teho roku maximalne. U mne byl nejstarsi holub 19let.

M.N.

25.4.2016 08:53
Olánek

XXX.XXX.146.195

Holub se dožil 55let, částečně zdivočel a jmenoval se Emil.

25.4.2016 16:50
baštris

XXX.XXX.206.153

Mám holubici 16 let letos ještě snesla..

20.5.2016 23:07
holubička

XXX.XXX.98.153

Albinismus pochopitelně znám, ale albíni mají červené oči, což není případ přinejmenším jednoho z těch dvou bílých holubů, co tady lítají.

20.5.2016 23:10
holubička

XXX.XXX.98.153

baštris napsal(a):
Mám holubici 16 let letos ještě snesla..

Divoký holub, který v prosinci umřel stářím (ale netuším, kolik mu bylo), ještě loni v létě odchoval 4 mláďata. Jedno umřelo začátkem podzimu, ostatní jsou ok.

20.5.2016 23:33
holubička

XXX.XXX.98.153

kouták napsal(a):
Nepleťte si přírodu se sídlištěm.V přírodě jsou divocí pouze holub doupňák a hřivnáč, i když hřivnáče můžete na tom sídlišti dnes vidět také.Zdivočelá forma domácícho holuba je tak zmatlaná, že můžete vidět ve městech na celém světě i u nás snad všechna zbarvení.
Své holuby v mém chovu dožít nenechávám, protože dnešní trend šlechtění jde tak rychle dopředu, že to ani nejde.Nejstarší holubice u mě byla 10 let, ale většinou tak po 6-7 letech je někomu daruji.Někdy mám chuť je nechat dožít, protože se s nima těžko loučím, ale omezený prostor to neumožňuje.Snad někdy až přestanu blbnout s různým šlechtěním, tak k tomu dojde.Zdraví Kouťák.

Ohledně genetiky Vám mohu vřele doporučit knihu Jaroslava Flegra - Zamrzlá evoluce (aneb Je to jinak, pane Darwin). Dočtete se tam mimo jiné o tom, jakým způsobem se mutační odchylky navracejí zase k "normálu". A že jsou šlechtění holubi takovými odchylkami, o tom snad nikdo nepochybuje, když už jsme tedy u toho... matlání.
"Holub domácí" navíc tuším není ani samostatný druh, je to pouhý poddruh holuba skalního, jestli se nepletu..

21.5.2016 08:01
rastislavmpavelka

XXX.XXX.36.147

Poddruh holub domový je veľmi zaujímavá téma. Takýto vežiaci sú iní a iní podľa lokalít krajín, miest, sídlisk...

Na východnom Slovensku ich voláme prostý holub a najmä chovatelia im nadávajú v nárečí do pšarov. Osobne ich sledujem i ošetrujem, odkedy som odišiel bývam z rodinného domu s dvorom a záhradou do paneláku (vyše 35 rokov).

Najmä posledné roky po 89, keď nájomníci sa stali majitelia králikárni a paneláky oblepujú umelou hmotou. Poniektorí chorobne prenasledujú a terorizujú týchto miestnych holubov.

Podstatne čo chcem povedať; Podľa pravidelných návštev holubárov s chovom holubov vo voliérach, konštatujem že; Môžeme závidieť kondíciu a zdravie týchto voľne žijúcich domových holubov. Média neustále informujú & deformujú a ovplyvňujú verejnosť;

http://www.odchytholubov.sk/referencie/uzitocne-odkazy/
http://www.pluska.sk/plus7dni/zaujalo-nas/lietajuce-potkany.html
http://www.zahorak.sk/index.php/spravodajstvo/233-lietajuce-potkany

http://adam.cas.sk/clanky/7917/takto-bleskovo-chytaju-v-barcelone-lietajuce-potkany.html

21.5.2016 10:55
kouták

XXX.XXX.168.33

holubička napsal(a):
Ohledně genetiky Vám mohu vřele doporučit knihu Jaroslava Flegra - Zamrzlá evoluce (aneb Je to jinak, pane Darwin). Dočtete se tam mimo jiné o tom, jakým způsobem se mutační odchylky navracejí zase k "normálu". A že jsou šlechtění holubi takovými odchylkami, o tom snad nikdo nepochybuje, když už jsme tedy u toho... matlání.
"Holub domácí" navíc tuším není ani samostatný druh, je to pouhý poddruh holuba skalního, jestli se nepletu..

Díky za informaci o knize.Už jí objednávám.Holub domácí opravdu není samostatný druh, ale jsem i přesvědčen o tom, že čistý druh HOLUBA SKALNÍHO dnes již neexistuje. Zdraví Z.FRANTA.

4.7.2016 23:16
kouták

XXX.XXX.168.33

holubička napsal(a):

Zdravím a ještě jednou děkuji za upozornění na knihu Jaroslava Flegra-Zamrzlá evoluce.Trvalo to sice více jak měsíc, než jsem jí doslal, ale nyní se od ní nemohu odtrhnout a musím konstatovat, že je perfektní.Zdeněk FRANTA.

5.7.2016 18:53
kouták

XXX.XXX.168.33

ivansm napsal(a):
Http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1180195701.

I recenze je zajímavá.Je dobré, když mají lidé různé názory na určitou věc, protože jinak by se nic nevyřešilo.Kdo je blíže dannému tématu ukáže čas, možná za 50 až100 let.Nejsem vědec jako oni a tak nemám právo polemizovat a ani tak činit nebudu.Jedna věc je však jistá.Knihu jsem si přečetl, zapojil do ní svůj selský rozum a vzal si pro sebe, co jsem potřeboval.Nic pro mě však nemění na faktu, že se jedná o vynikající dílo perfektně zpracované i npříklad pro mě holubářského dědka.Zdraví všechny Kouťák.

16.7.2016 02:28
holubička

XXX.XXX.26.3

kouták napsal(a):
I recenze je zajímavá.Je dobré, když mají lidé různé názory na určitou věc, protože jinak by se nic nevyřešilo.Kdo je blíže dannému tématu ukáže čas, možná za 50 až100 let.Nejsem vědec jako oni a tak nemám právo polemizovat a ani tak činit nebudu.Jedna věc je však jistá.Knihu jsem si přečetl, zapojil do ní svůj selský rozum a vzal si pro sebe, co jsem potřeboval.Nic pro mě však nemění na faktu, že se jedná o vynikající dílo perfektně zpracované i npříklad pro mě holubářského dědka.Zdraví všechny Kouťák.

Tak to jsem ráda, že se vám líbila. V dnešní době se vydávají haldy knih a ne každá je dobře napsaná, přeložená atd., takže si člověk často naběhne - proto je třeba dobré knihy doporučovat dál. U téhle se mi líbilo i to, že je místy velmi vtipná.
Pozdrav všem a holubům zvlášť!

Přidejte reakci

Přidat smajlík