Dobrý den! Během tří týdnů mi bez zjevných příznaků uhynulo asi pět holubů. U posledního z nich, jsem zjistil, že sedí načepýřený a je netečný. Když jsem ho vzal do rukou, zjistil jsem, že vytáčí hlavu a po vypuštění šel vývtrkou k zemi a až poté vylétl na besitku. Usoudil jsem, že se asi bude jednat o onemocnění zvaném mezi holubáři krutihlav. Asi před 30 léty se léčilo vakcinací do nozder holuba, které bylo účinné. Po konzultaci s vet. lékařem mi bylo doporučeno přeléčení antibiotiky " AMOXICILIN". Včera byl poslední den léčby, holubi se zdáli být v holubníku v pořádku. Proto jsem se rozhodl je dnes vypustit, ale ráno před vypuštěním, jsem provedl kontrolu a zjistil jsem, že jeden má stejné příznaky, jako předešlý, kterého jem utratil. Léčba tedy nezabrala a minula se účinkem. Neumí zde, někdo poradit, jaké léky se nyní na tuto nemoc používají. Předem děkuji za případnou odpověď. VR.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nadar
napsal(a):
Dobrý den! Během tří týdnů mi bez zjevných příznaků uhynulo asi pět holubů. U posledního z nich, jsem zjistil, že sedí načepýřený a je netečný. Když jsem ho vzal do rukou, zjistil jsem, že vytáčí hlavu a po vypuštění šel vývtrkou k zemi a až poté vylétl na besitku. Usoudil jsem, že se asi bude jednat o onemocnění zvaném mezi holubáři krutihlav. Asi před 30 léty se léčilo vakcinací do nozder holuba, které bylo účinné. Po konzultaci s vet. lékařem mi bylo doporučeno přeléčení antibiotiky " AMOXICILIN". Včera byl poslední den léčby, holubi se zdáli být v holubníku v pořádku. Proto jsem se rozhodl je dnes vypustit, ale ráno před vypuštěním, jsem provedl kontrolu a zjistil jsem, že jeden má stejné příznaky, jako předešlý, kterého jem utratil. Léčba tedy nezabrala a minula se účinkem. Neumí zde, někdo poradit, jaké léky se nyní na tuto nemoc používají. Předem děkuji za případnou odpověď. VR.
Hele bez prdele klidně pseudomor.
PITVA PITVA PITVA.

peparazak
napsal(a):
Proc ockovat kdyz uz mor maji?ted uz nepomuze ani svecena voda.holubum davejte dostatek vitaminu a mineralu, nakazene holuby zlikvidujte.
Ale on to pseudomor být nemusí.
bez pitvy fakt těžko říct.
ale úhyny a neurologické příznaky by mě fakt nenechaly chladnými. to není prkotina jako neštovice nebo tak.
1655

XXX.XXX.113.70
Choré holuby sa ani po vyliečení nehodia na chov, v prípade PH ani na lietanie. Odporúčam lacný a vysoko účinný sekeromicín.

čendas
napsal(a):
Příel Pangrác říká, že tito holubi vlastně hynou hlady, on je údajně některé vyléčil, že je násilím krmil, ale myslím, jestli se nejedná o exkluzivní jedince, je lépe je posla pod gilotinu.
Vylecit takto nemocneho holuba jde respektive nemoc jen potlacite takto nemocny holub je dozivotne nositelem teto nemoci tudiz je holuba lepe utratit.
napsal(a):
Hele bez prdele klidně pseudomor.
PITVA PITVA PITVA.
Pokud by šlo skutečně o paramixovirus, pak léčba se míjí účinkem. V názvu je právě "virus" a na ten nezabírá běžně nic. Vlastní průběh může být s nervovými příznaky, ale nemusí. Obecně jsem zastáncem toho, že slabší jedinec musí z kola ven. A to tu již bylo doporučováno...sekeromicin. U oslabených holubů se většinou namnoží běžné kokcidie, tricho a jiné a na ně, ve většině případů, dojede. Takže zase se znovu opakuji. Oslabená imunita je základem většiny zdravotních potíží. Jen tak na okraj. V jednom příspěvku zaznělo, že po přestálém "krutihlavu" nelze odchovávat, natož pak závodit s PH. Ze své zkušenosti, když v roce 83 se prvně paramyxovirus objevil a já jej neléčil, ani později nepodával neúčinné nařízené léky, jsem byl s PH úspěšnější, než ti co se snažili o medikaci. Odchov probíhal bez potíží a závodníkům se dařilo tak, že jsem byl 5. v CM a to se stavem cca 60 kusů.

jo012810
napsal(a):
Pokud by šlo skutečně o paramixovirus, pak léčba se míjí účinkem. V názvu je právě "virus" a na ten nezabírá běžně nic. Vlastní průběh může být s nervovými příznaky, ale nemusí. Obecně jsem zastáncem toho, že slabší jedinec musí z kola ven. A to tu již bylo doporučováno...sekeromicin. U oslabených holubů se většinou namnoží běžné kokcidie, tricho a jiné a na ně, ve většině případů, dojede. Takže zase se znovu opakuji. Oslabená imunita je základem většiny zdravotních potíží. Jen tak na okraj. V jednom příspěvku zaznělo, že po přestálém "krutihlavu" nelze odchovávat, natož pak závodit s PH. Ze své zkušenosti, když v roce 83 se prvně paramyxovirus objevil a já jej neléčil, ani později nepodával neúčinné nařízené léky, jsem byl s PH úspěšnější, než ti co se snažili o medikaci. Odchov probíhal bez potíží a závodníkům se dařilo tak, že jsem byl 5. v CM a to se stavem cca 60 kusů.
Jenže tu oslabenou imunitu vám může udělat třeba i cirkovirus. to bez pitvy nezjistíte. imho je užitečné vědět, co je v chovu. samozřejmě nemocná zvířata patří pryč, ta pitva vám říká co udělat s těmi, co vypadají zdravě.

napsal(a):
Jenže tu oslabenou imunitu vám může udělat třeba i cirkovirus. to bez pitvy nezjistíte. imho je užitečné vědět, co je v chovu. samozřejmě nemocná zvířata patří pryč, ta pitva vám říká co udělat s těmi, co vypadají zdravě.
Tak pan Beran je pohadkar...berme to tak
napsal(a):
Tak pan Beran je pohadkar...berme to tak
Vážený příteli. Dnešním chovatelům se mohou zdát moje zkušenosti pohádkou, zvláště pak chovatelům PH...Po roce 1990 se začnul měnit velmi rychle základ chovu Ph. byly dováženy a jsou do dnes, PH ze zemí, kde dlouhá desetiletí úspěšně "řádí" farmaceutická loby, takže dnešní PH se nedají, co se týká přirozené imunity, srovnávat s PH před rokem 1990...Kdyby žil př. Hampl z Březhradu, kderý opanoval NM s počtem holubů cca 40 někdy kolem roku 1985(nechce se mi probírat mnoho písemností zpět, každý s může dohledat), určitě by jste se divili, že měl stejné zkušenosti. Když jsem jej navštívil (někdy po roce 1983), s hrdostí uváděl a ukazoval v lednici apmulky AVIPESTU a říkal, ten je letošní, tel loňský...A bylo i více takovýchto "pohádkářů"...Takže skutečně všichni chovatelé PH a dnes již i okrasných holubů, jsou "nuceni", využívat dobrodiní farmak. A to je objektivní fakt. Prostě každý má své zkušenosti. Nikomu ty svoje nevnucuji. Stejně tak nikomu neříkám pohádkář, když si přečtu a určitě je to pravda, co je třeba dnes dělat za preventivní kůry. Každý se může svobodně rozhodnout, jak bude svůj chov vést...

jo012810
napsal(a):
Vážený příteli. Dnešním chovatelům se mohou zdát moje zkušenosti pohádkou, zvláště pak chovatelům PH...Po roce 1990 se začnul měnit velmi rychle základ chovu Ph. byly dováženy a jsou do dnes, PH ze zemí, kde dlouhá desetiletí úspěšně "řádí" farmaceutická loby, takže dnešní PH se nedají, co se týká přirozené imunity, srovnávat s PH před rokem 1990...Kdyby žil př. Hampl z Březhradu, kderý opanoval NM s počtem holubů cca 40 někdy kolem roku 1985(nechce se mi probírat mnoho písemností zpět, každý s může dohledat), určitě by jste se divili, že měl stejné zkušenosti. Když jsem jej navštívil (někdy po roce 1983), s hrdostí uváděl a ukazoval v lednici apmulky AVIPESTU a říkal, ten je letošní, tel loňský...A bylo i více takovýchto "pohádkářů"...Takže skutečně všichni chovatelé PH a dnes již i okrasných holubů, jsou "nuceni", využívat dobrodiní farmak. A to je objektivní fakt. Prostě každý má své zkušenosti. Nikomu ty svoje nevnucuji. Stejně tak nikomu neříkám pohádkář, když si přečtu a určitě je to pravda, co je třeba dnes dělat za preventivní kůry. Každý se může svobodně rozhodnout, jak bude svůj chov vést...
Vazeny priteli, o chovu PH pred i po 90 roce neco taky vim mel sem tri sousedy postackare dva uz delsi dobu nezijou...chemii nepouzivali zadnou a tzv.krutihlav neboli pseudomor v te dobe nebyl tak rozsireny nebudu se rozepisovat proc ale uvedu jen jednu vec pseudomor je jen diletanstvi chovatele ktery nedodrzuje karantenu nove nakoupenych holubu a radne nesleduje zdravotni stav sveho hejna...ja u cinskych holubu jedu ciste na prirodu pri sebemensim priznaku nemoci vyrazuju...ale musim se priznat entizol pred chovnou sezonou dostanou vsichni.
Pseudomor se k vam do chovu muze dostat nekolika zpusoby, ke mne se dostal pred peti lety pres hrdlicky ktere se ke mne chodili krmit.pak to slo velice rychle..nejdriv se projevili priznaky u volne letajicich holubu a pozdeji i u karieru ktere nepoustim a mam je celorocne ve volierach.nakonec mi padlo i nekolik paru cizokrajnych hrdlicek taktez zavrenych ve volierach ktere jsou kryte.nektere holuby jsem krmil rucne a nemoc preckali ale stejne jsem je pozdeji utratil protoze vzdy kdyz jsem prisel do voliery zacli se tocit a nebyl to zrovna hezky pohled.i kdyz si davam velky pozor co kupuji, vzdy se stane neco co nejde ovlivnit.
Lubor

XXX.XXX.184.161
Bude to nejspíš Pseudomor.. nakažené jedince nutno oddělit od ostatních. Také mam s tímto zkušenosti a mohu říct že někteří jedinci museli pod sekeru, někteří byli trvale dementní jeden holub mi točil hlavu jen 1 den a druhej den byl normální bez následků a někteří to vůbec nechytli. Pokud pošlete holuba na pitvu a prokáže se pseudomor, tak je zvěrolékař povinen to hlásit na krajské veterinární zprávě a pak někdo od nich přijede a utratí vám všechny holuby co máte.!

Olánek
napsal(a):
Bodlinko, to abych děckám zakázal vedle některých projevů i faunu

Lubor
napsal(a):
Bude to nejspíš Pseudomor.. nakažené jedince nutno oddělit od ostatních. Také mam s tímto zkušenosti a mohu říct že někteří jedinci museli pod sekeru, někteří byli trvale dementní jeden holub mi točil hlavu jen 1 den a druhej den byl normální bez následků a někteří to vůbec nechytli. Pokud pošlete holuba na pitvu a prokáže se pseudomor, tak je zvěrolékař povinen to hlásit na krajské veterinární zprávě a pak někdo od nich přijede a utratí vám všechny holuby co máte.!
Jak uz sem psal vyse holub nakazeny pseudomorem je po "vyleceni" dozivotnim prenasecem teto nemoci proto by se v chovu dal nemeli pouzivat...jedina a nejucinejsi lecba je sekeromicin.
Dobrý den ! Jsem zadavatelem tématu a chci Vám poděkovat za reagce na toto téma. V mém chovu se od zadání tématu další nemocný jedinec navyskytl. Poslední byl utracen Dále jsem se rozhodl ponechat chov přírodní selekci. Zkrátka, silní jedinci přežijí, nemocní budou přeléčeni sekeromicinem. Jinak přeji všem hodně zdaru se zdravími holuby.Přeji hezký den VR.
Lubor

XXX.XXX.184.161
napsal(a):
Jak uz sem psal vyse holub nakazeny pseudomorem je po "vyleceni" dozivotnim prenasecem teto nemoci proto by se v chovu dal nemeli pouzivat...jedina a nejucinejsi lecba je sekeromicin.
Zdravím... Vy máte osobní zkušenost že holub vyléčený pseudomorem je doživotně nakažliví? Já mam zkušenost že není... alespon jsem si nevšiml že by mi 2.vyléčení holuby, co jsem kdysi nechal, nakazili nějaké další holuby.Takže bych podle vás choval 18 let nakažené holuby ? Se mi nák nezdá... PS: Pseudomor jsem zažil na holubníku za dobu co holubařím 3krát. Je to zlo ale jak jsem psal výše, každý holub je jiný a nejlepší je prevence... alespon u starých chovných.
Lubor

XXX.XXX.184.161
Olánek
napsal(a):
Nevím zda to chápat jako varování na zatajení nemoci?a my ostatní holubáři jásat, že budou nemoc dál šířít
Zdravim... Stačí aby se vašem chovu vyskytl jeden nakažený holub touto nemocí- třeba holoubě- staré kusy budete mít přeléčené ale nebudete mít potvrzení od veterináře na papíře, že jsou daní jedinci přeléčení, Pošlete nakaženého jedince na pitvu a pokud se prokáže pseudomor, tak vám prostě zabijí všechny holuby od kterých nemáte potvrzení že byli přeléčení. Toto je holá pravda a né nějaké varování o zatajení nemoci... na to nabádáte vy vaším s prominutím nablblim komentářem. -Já popsal co se děje s holuby z vlastní zkušenosti co se stane když se nepřeléčí, nemluvě o tom že jsem si vždy přitáhl nakažené holuby z výstavy z Litoměřic a naposled Lysé nad Labem s tím že jsou holuby přeléčeni a do týdne začaly finančně drazí ŘÍMANI projevovat první známky nákazy. Tak mi tady nepište něco o zatajování nemocí!
Lubor
napsal(a):
Zdravím... Vy máte osobní zkušenost že holub vyléčený pseudomorem je doživotně nakažliví? Já mam zkušenost že není... alespon jsem si nevšiml že by mi 2.vyléčení holuby, co jsem kdysi nechal, nakazili nějaké další holuby.Takže bych podle vás choval 18 let nakažené holuby ? Se mi nák nezdá... PS: Pseudomor jsem zažil na holubníku za dobu co holubařím 3krát. Je to zlo ale jak jsem psal výše, každý holub je jiný a nejlepší je prevence... alespon u starých chovných.
Mate pravdu, taky mam stejne zkusenosti.Pepa Razak.

Lubor
napsal(a):
Pane Lubore neni to az tak z moji hlavy ale veterinarne je to prokazane...vyleceny holub vyleceny neni vy jen medikamenty nemoc potlacite ono nenadarmo se tomu rika pseodoMOR...holub muze zit vcelku plnohodnotny zivot odchovavat mlade atd.ale staci mensi oslabeni imunity a bude tam kde ste byl.
Lubor

XXX.XXX.184.161
napsal(a):
Pane Lubore neni to az tak z moji hlavy ale veterinarne je to prokazane...vyleceny holub vyleceny neni vy jen medikamenty nemoc potlacite ono nenadarmo se tomu rika pseodoMOR...holub muze zit vcelku plnohodnotny zivot odchovavat mlade atd.ale staci mensi oslabeni imunity a bude tam kde ste byl.
To je zajímavé Téma :)... já jsem totiž ani nepoužil léčiva. Dostaly se z toho do pár dnů samy. zavření v karanténě byli měsíc.Od té doby jsem se občas potýkal s trichoškou a salmonelou.. jak jinak než z nově koupených holubů a žádné příznaky moru jsem již nikdy nezpozoroval ani po těžkých urazech holubů. Moje domněnka je: že možná některý holub bude doživotně nakažený a možná přenašeč, ale někteří jedinci si s tim poradí že nakažliví nejsou. Stejně tak holub co mi kroutil krkem jen 1den a další den byl cajk a jeho holubice to nechytla.. z toho usuzuji že někteří jedinci mají tak dobrou imunitu že si s tim jejich tělo poradí jako když jim člověk dá oslabenou vakcinu. Proč by potom byli někteří jedinci doživotně dementní a jiní to za několik dnů dají bez následků a proč to někteří jedinci vůbec nechytli ? A proč se neprojevili příznaky u těchto holubů při moji další vakcinaci? Je možné že kdysi prováděli Veterináři pokusy s holuby se špatnou imunitou? -Pak by mohli tvrdit že je holub doživotně nakažliví.. Ale podle mě to tak není-Vím to z vlastní zkušenosti... Dnes už tyto holuby nemam abych je nechal otestovat (dravci) ale mam jejich potomky..

Tricho resim taky asi jako kazdy...v dnesnich chovech vcelku bezny jev...ja vam Vasi zkusenost vyvracet nebudu ale pokud by se mi na holubniku tohle objevilo(za 23let se mi ti stalo jednou jedu ciste na prirodu jedine co holubi dostavaji je pred sezonou entizol-tricho) tak nastoupi sekeromicin.
D.

XXX.XXX.6.38
Dobry den,
ide na 99 percent o paramyxovirus (PMV) a tu pomoze len ihned zavakcinovat. Neviem preco, ano... mate pravdu, ze prirucky a info na obale hovori, ze chore holuby nevakcinovat, ale veterinarne autority radia - navakcinovat ihned a co padne padne.. a zacat s tym co prezije.
Holuby, ktore prekonaju PMV su prakticky nepouzitelne pre preteky, v chove len ciastocne. Ochorenie im znicilo vnutorne organy, tam sa tazko nachadza cesta ako z toho von.
Odporucam pravidelne vakcinovat. Mladata kratko po vyleteni a po mesiaci revakcinovat, stare holuby 1x rocne, idealne mesiac pred parenim - t.j. cca januar-februar.
Vela zdaru!