Sice jsem napsal, že již sem nebudu nic vkládat, ale zapomněl jsem na slib, který jsem v jedné diskusi na jaře sem dal, a to že vás budu informovat, zda S. Brukner dodrží naší ústní dohodu a poskytne na podporu Českého staváka podporu. Vyzval jsem jej na jaře, aby podporoval speciální výstavu klubu ČS 10 000kč ročně. Dnes jsem se dozvěděl, že katalog je již uzavřen a žádná podpora nedorazila! Mám schovanou korespondenci, kde výše jmenovaný mě upozorňuje, že není takový k...l a že se naší věci postaví čelem. Již to opravdu pro mne skončilo a obrázek si udělejte každý sám. Mým kritikům vzkazuji, jestli to opravdu myslíte s naším holubářstvím férově, tak můžete poskytovat podporu místo výše jmenovaného. Rád vám sdělíme č. účtu klubu ČS. Pro ty kteří neznají situaci, tak se jedná bez mála o více než 60 let podpory v této výši částky, bez úroků. A teď již opravdu končím a všem těm poctivým holubářům přeji hezké vánoce a úspěšný Nový rok. Všechny vás zdraví Lukáš M. Toužetín.
silbr

XXX.XXX.247.7
krivak
napsal(a):
Že něco nenapíšou borci ze ser. pobocky čs.
Kam šlápne pan Hrabě tráva neroste.Ve vyhlazování tisíců stavěcích holubů je jednička! Severočechy rozhádal že už to nedá do hromady ani sv.Petr a celé se to roztáhlo do celého klubu který v řevnivosti bez tak vždy vynikal. Za své Bruselské dotace se zřejmě dobře baví. Jen ho žere že si z něj všichni na zadnici nesedli. Sám jsem kvůli legendě do klubu vstoupil a když vidím co pan sponzor a jeho přisluhovači páchají tak skončím jak to udělalo již několik severočechů a další to zvažují. To je celé, pro nezasvěcené. Jinak to samé už zavádí u káníků, viz. pan Hašek na letošní Lysé. Většina lidí ví o co go. Mimo jiné na chovatelský web taková to vlákna nepatří! Ani se nedivím že sem už lidi nechodí, natož aby reagovali. Tak za půl roku nahlídnu zda se tu už zas holubaří
silbr
napsal(a):
Kam šlápne pan Hrabě tráva neroste.Ve vyhlazování tisíců stavěcích holubů je jednička! Severočechy rozhádal že už to nedá do hromady ani sv.Petr a celé se to roztáhlo do celého klubu který v řevnivosti bez tak vždy vynikal. Za své Bruselské dotace se zřejmě dobře baví. Jen ho žere že si z něj všichni na zadnici nesedli. Sám jsem kvůli legendě do klubu vstoupil a když vidím co pan sponzor a jeho přisluhovači páchají tak skončím jak to udělalo již několik severočechů a další to zvažují. To je celé, pro nezasvěcené. Jinak to samé už zavádí u káníků, viz. pan Hašek na letošní Lysé. Většina lidí ví o co go. Mimo jiné na chovatelský web taková to vlákna nepatří! Ani se nedivím že sem už lidi nechodí, natož aby reagovali. Tak za půl roku nahlídnu zda se tu už zas holubaří
Zajímavý poznatek a co se podepsat. Jinak doporučuji jak jsem psal výše, něco poslat, protože je to dluh vůči ČS. Co se týká pana Haška, tak nevím o čem tady píšete. Co se týká tohoto pána tak můžu jen říci, že si odvezl z Toužetína zdarma 120 káníků a slíbil, že bude vystavovat na speciálce PK a slib také nedodržel. Dále dobře víte, že mi bude ukončeno členství, jen kvůli tomu že mi skončí členství ve svazu. Takže vaše obavy o klub jsou liché. Je pravda, že bych zde také rád jen holubařil, ale když se stává normou podrazáctví, tak je potřeba se ozvat a hlavně se podepsat. Ještě by to chtělo pane méně závisti, prý to škodí zdraví. A s tím hrabětem je to k smíchu. Tituly jsou již od první republiky zakázány a když jste tak dobře informován, tak víte že můj původ je prostý, což beru jako přednost. Hezký večer a příště trochu odvahy chlape a podepište se. Zdraví Lukáš M.
touzetin
napsal(a):
Sice jsem napsal, že již sem nebudu nic vkládat, ale zapomněl jsem na slib, který jsem v jedné diskusi na jaře sem dal, a to že vás budu informovat, zda S. Brukner dodrží naší ústní dohodu a poskytne na podporu Českého staváka podporu. Vyzval jsem jej na jaře, aby podporoval speciální výstavu klubu ČS 10 000kč ročně. Dnes jsem se dozvěděl, že katalog je již uzavřen a žádná podpora nedorazila! Mám schovanou korespondenci, kde výše jmenovaný mě upozorňuje, že není takový k...l a že se naší věci postaví čelem. Již to opravdu pro mne skončilo a obrázek si udělejte každý sám. Mým kritikům vzkazuji, jestli to opravdu myslíte s naším holubářstvím férově, tak můžete poskytovat podporu místo výše jmenovaného. Rád vám sdělíme č. účtu klubu ČS. Pro ty kteří neznají situaci, tak se jedná bez mála o více než 60 let podpory v této výši částky, bez úroků. A teď již opravdu končím a všem těm poctivým holubářům přeji hezké vánoce a úspěšný Nový rok. Všechny vás zdraví Lukáš M. Toužetín.
Jsem zásadně proti, "PAVLAČOVÉMU'' folkloru a na úvod zdůrazňuji že jsem tu naposledy. Na rozdíl od zadavatele který neustále končí a začíná Ještě že mne život naučil vše si dokumentovat, fotit a zakládat. Takže složka Toužetín je v mém archívu. Pracovní deník vykazuje všechny náležitosti tedy :počty nasazených pracovníků v daný den, konkrétní pracoviště, odvedenou práci, odpracované hodiny, použitý vlastní materiál a pomůcky na ochranu zdraví s nebezpečnými odpady a jejích likvidaci. A že to bylo tun. Dále osvěžím paměť ve věci kompletní karantény cca 800 ks holubů mnohdy v žalostné kondici a zdravotním stavu v mém zařízení v Blíževedlích a to prosím v jednotlivých klecích kde byl každý holub přeléčen a vakcinován! Líhnutí a odchov drůbeže do dospělosti také v Blíževedích. Další kapitolu tvoří náklady na dopravu a manipulaci s velkými přepravkami do podkroví zámku, denně 150 km.. Výkupy holubů za pana zadavatele po ČR. a dodání vlastních 360 ks. Jenže mám podrobné záznamy a svědky - pracovníky ale nemám objednávku na vše z hora popsané! Pan Lukáš zas nemá doklad že by mi zaplatil 1 Kč! Důležité: Já si nestěžoval spokojenost byla to uznávám jen už jsem cítil potřebu zareagovat na předávání nějakých virtuálních peněz v nesmyslné výši třetí straně. Jde samozřejmě o tah mne zdiskreditovat v očích holubářů. Pokud se cíti někdo poškozen nechť se obrátí na soud, kde rád vše doložím bez lhaní a zamlčování. Také přeji Všem hezké svátky a úspěšný rok plný zdraví a radosti ze života který si zde zbytečně znepříjemňujeme. Stanislav Brückner v.r.
stanislavbruckner
napsal(a):
Jsem zásadně proti, "PAVLAČOVÉMU'' folkloru a na úvod zdůrazňuji že jsem tu naposledy. Na rozdíl od zadavatele který neustále končí a začíná Ještě že mne život naučil vše si dokumentovat, fotit a zakládat. Takže složka Toužetín je v mém archívu. Pracovní deník vykazuje všechny náležitosti tedy :počty nasazených pracovníků v daný den, konkrétní pracoviště, odvedenou práci, odpracované hodiny, použitý vlastní materiál a pomůcky na ochranu zdraví s nebezpečnými odpady a jejích likvidaci. A že to bylo tun. Dále osvěžím paměť ve věci kompletní karantény cca 800 ks holubů mnohdy v žalostné kondici a zdravotním stavu v mém zařízení v Blíževedlích a to prosím v jednotlivých klecích kde byl každý holub přeléčen a vakcinován! Líhnutí a odchov drůbeže do dospělosti také v Blíževedích. Další kapitolu tvoří náklady na dopravu a manipulaci s velkými přepravkami do podkroví zámku, denně 150 km.. Výkupy holubů za pana zadavatele po ČR. a dodání vlastních 360 ks. Jenže mám podrobné záznamy a svědky - pracovníky ale nemám objednávku na vše z hora popsané! Pan Lukáš zas nemá doklad že by mi zaplatil 1 Kč! Důležité: Já si nestěžoval spokojenost byla to uznávám jen už jsem cítil potřebu zareagovat na předávání nějakých virtuálních peněz v nesmyslné výši třetí straně. Jde samozřejmě o tah mne zdiskreditovat v očích holubářů. Pokud se cíti někdo poškozen nechť se obrátí na soud, kde rád vše doložím bez lhaní a zamlčování. Také přeji Všem hezké svátky a úspěšný rok plný zdraví a radosti ze života který si zde zbytečně znepříjemňujeme. Stanislav Brückner v.r.
Tak se přesně stalo to co mi všichni říkali. Proč myslíte, že jsem psal ústní dohoda, protože panu Bruknerovi jsem důvěřoval a myslel jsem si, že je to čestný chlap pro kterého slovo je smlouvou. Nebudu vám popisovat jak skončila naše spolupráce. Nezbývá nic jiného, než to nechat na ty horní mlýny. Myslím. že nepotřebuji nikoho zdiskreditovat, protože to už ani snad nejde. co se týká komentářů o zdravotním stavu a počtech jeho holubů, tak si přečtěte dva roky staré vlákna, kde mne používal proti klubu a vychvaloval do nebes. Myslel jsem si naivně, že alespoň něco pro toho staváka udělá, ale na to je potřeba charakter a v tom jsem se opravdu zmýlil. Nevím tedy Stanislave, kolik těch holubů u tebe v karanténě zůstalo, spousty lidí mne na to upozorňovalo, že léčit dovedeš důkladně. Tak to opravdu nechme na toho nahoře, protože už by to opravdu hodně smrdělo, ale napsat jsem to musel, protože nyní to můžeme nechat na tu budoucnost a já věřím, že pravda vyjde najevo. Jinak děkuji mnoha holubářům za podporu a uvědomte si, že nám letos na věčnost odešlo opravdu mnoho holubářských legend. Nyní se na tomto fóru loučím a přeji vám hezké vánoce a šťastný Nový rok. Lukáš M Toužetín.
Jsem rád, že jste se vyjádřili oba. I když oba píšete, že tady končíte, tak si to asi půjde dál svým životem. Konečně je pojmenováno to, co Miloslav naznačoval již delší dobu a já tomu stále nerozuměl. Někteří budou věřit jednomu, jiní druhému. Asi bych se radši vyjadřovat neměl, ale prostě mi to nedá. Mílu neznám osobně. Vím, že každý, kdo podniká v zemědělství musí být nezávislý, samorost, navíc zvyklý na těžkou dřinu. Já bych to nezvládl. Kromě podpory Klubu českého staváka zejména v časopisech neznám osobně ani žádnou jeho holubářskou práci, výstavnictví, funkcionářství atd. Standu znám dost dlouho. Holubaří přes 40 let jako já, dlouhodobě patří k nejlepším chovatelům staváků a nejlepším českým holubářům vůbec. Nadpis v jeho případě nemusí být v uvozovkách. Málokdo ze současných holubářů udělal pro českého staváka více. Nezištně pomáhá začínajícím chovatelům chovným materiálem i radami a nakonec jeho chov hovoří za vše, i když mu mnozí nepřejí či dokonce škodí poškozováním jeho holubů na výstavách. Poznal jsem i jeho špatné stránky (máme je všichni), ovšem VŽDY dodržel své slovo. Ať se to týkalo peněz nebo holubů. Možná je to tím, že i já jsem dodržoval své slovo. Jarda.
Použiji upravená slovava jednoho moudrého člověka, která platí i pro holubaření. Někteří lidé jsou schopni ponechat otevřené dveře do minulosti a současně chtít otevřít dveře do budoucnosti.
Když se jim to násilně podaří, vznikne průvan-a vše z minulosti nalétá do nových dnů.
Prosím zavírejte dveře minulosti.
Učme se rozlišovat to, co bylo. To nezměníme. A to, co je důležité pro budoucnost...
jo012810
napsal(a):
Použiji upravená slovava jednoho moudrého člověka, která platí i pro holubaření. Někteří lidé jsou schopni ponechat otevřené dveře do minulosti a současně chtít otevřít dveře do budoucnosti.
Když se jim to násilně podaří, vznikne průvan-a vše z minulosti nalétá do nových dnů.
Prosím zavírejte dveře minulosti.
Učme se rozlišovat to, co bylo. To nezměníme. A to, co je důležité pro budoucnost...
Máte svatou pravdu pane. Nemá cenu se otravovat minulostí. Jen jsem rád, že po třech letech schovávání jsem dostal odpověď a věřte, že vůči mé osobě jsem to uzavřel již dávno. Šlo mi jen skutečně o toho našeho staváka. Včera jsem byl na naší speciálce a mohu vám říci, že to bylo velmi vydařené odpoledne. Holubi kvalitní a velmi přátelská atmosféra. Kluci ze slovenska mne pozdravili a ptali se zda mne mohou navštívit a jestli budu dál holubařit, že něco četli na ifauně. Proto jsem "zas" píšu. Protože si člověk uvědomí, že když se holubaří, tak zjistíte, že drtivá většina má stejný cíl a těch kteří to vidí jinak je minimum. Takže vám slibuji a budu se toho snažit držet (protože jak napsal Jarda-sedlák má někdy horkou hlavu) a včerejším dnem jsem uzavřel i toho staváka. S klubem budu spolupracovat dále i jako nečlen, s Petrem jsme se na spolupráci s časopisem Svět holubů také dohodli, takže nezbývá než jen dále poctivě holubařit, když nezkrachuju . To byl jen žert, protože nejdůležitější je zdraví a štěstí, pak jde vše. Přeji všem krásné vánoce a nyní již jen o holubech, mějte se fajn. Zdraví Lukáš M. Toužetín.
Tak nevím jestli je to celé k smíchu nebo k pláči!
Já sám jsem členem severočeské pobočky klubu ČS myslím si že za vedení přítele Stanislava Brücknera pobočka vzkvétala a prosperovala dokonce jsme vyhráli i soutěž poboček na výstavě v Kolíně! No a kde je pobočka nyní po, ODSTAVENÍ " Standy? Já sám už ani na schůze a jiné akce pobočky nechodím protože si raději strávím den jinak a příjemněji.
Z celé situace v pobočce a celého klubu jsem ne tak trochu, ale hodně znechucen proto jsem byl rozhodnut v klubu ČS skončit. No nakonec jsem si členství zaplatil a rozhodl se že se nebudu ničeho účastnit a pouze pozorovat vývoj celé situace.
Slušné přátele a kamarády z klubu vždy rád vidím a proto je rád navštívím a zaholubařím si u nich na dvorku jako u Standy proti kterému nemohu říci křivého slova. Myslím si že pro holubářství a českého staváka toho udělal spoustu na rozdíl od někoho.
Od někoho kdo si myslí že vše je jen o penězích a že si vše lze koupit!
Tím bych chtěl poděkovat panu Lukášovi za skvělou atmosféru v klubu který se mu podařilo rozdělit na dva tábory.
Děkuji, zdravím a přeji příjemné svátky a noví rok a hlavně všem pořádně vydařenou novou chovnou sezónu Kamil Fiala.
kája vr.

XXX.XXX.240.105
Souhlasím plně s názorem přítele Kamila Fialy, STANDA je výborný chovatel Českého staváka
a výborný posuzovatel holubů, soukromé věci by si měli chlapi řešit mezi sebou.Stando přeji Ti krásné svátky a chovu zdar to ti přeje Milan z Liběšic u LT.
touzetin
napsal(a):
Zajímavý poznatek a co se podepsat. Jinak doporučuji jak jsem psal výše, něco poslat, protože je to dluh vůči ČS. Co se týká pana Haška, tak nevím o čem tady píšete. Co se týká tohoto pána tak můžu jen říci, že si odvezl z Toužetína zdarma 120 káníků a slíbil, že bude vystavovat na speciálce PK a slib také nedodržel. Dále dobře víte, že mi bude ukončeno členství, jen kvůli tomu že mi skončí členství ve svazu. Takže vaše obavy o klub jsou liché. Je pravda, že bych zde také rád jen holubařil, ale když se stává normou podrazáctví, tak je potřeba se ozvat a hlavně se podepsat. Ještě by to chtělo pane méně závisti, prý to škodí zdraví. A s tím hrabětem je to k smíchu. Tituly jsou již od první republiky zakázány a když jste tak dobře informován, tak víte že můj původ je prostý, což beru jako přednost. Hezký večer a příště trochu odvahy chlape a podepište se. Zdraví Lukáš M.
Jelikož vím jak špatně se mění jíž vyřčené hlavně u senzacechtivých, Kelišů''.Jen se musím zastat p.Haška který opravdu odvezl ještě za mého působení v Toužetíně 124 ks Prácheňských Káníků ale dovezl protihodnotou 113 ks Českých staváků červ.plaménků, žlutých bělokosů !
Nemohu to zde neuvést ! Na obranu Miloše musím říct že si to nemůže při svém vytížení vše pamatovat. To ten pracovní deník.
Teďˇ už opravdu tlustá čára a nebudem to komentovat Viď Miloši..
Krásné svátky všem bez vyjímky Stanislav Bruckner.
stanislavbruckner
napsal(a):
Jelikož vím jak špatně se mění jíž vyřčené hlavně u senzacechtivých, Kelišů''.Jen se musím zastat p.Haška který opravdu odvezl ještě za mého působení v Toužetíně 124 ks Prácheňských Káníků ale dovezl protihodnotou 113 ks Českých staváků červ.plaménků, žlutých bělokosů !
Nemohu to zde neuvést ! Na obranu Miloše musím říct že si to nemůže při svém vytížení vše pamatovat. To ten pracovní deník.
Teďˇ už opravdu tlustá čára a nebudem to komentovat Viď Miloši..
Krásné svátky všem bez vyjímky Stanislav Bruckner.
Asi jsi si to špatně napsal Stanislave. Staváky dodal pan Fiala, který za to dostal káníky a slovo drží. Byl jsem u něj ještě několikrát. Ještě napiš, že jsi u toho byl. Jsem rád, že jsem tuto diskuzi vyvolal. Co se ještě nedovím . Zdraví z Toužetína Lukáš M,.
touzetin
napsal(a):
Jsem rád že se už nebudete vyjadřovat zde na ifauně!
Bylo by nejlépe i v holubářském světě!
Jdou o vás legendy ve všech klubech a musím se přiznat že se červenám když to slyším!, hrabě, jinak se o Vás nezmiňují, je hrobař českého staváka, !
Možná by jste jim vyrazil dech jedině nějakým supr odchovem, ale v té sodomě gomoře u vás na střeše je to zcela nemožné!
Přeji Vaším, hraběcím, holubům zdraví, plná volata do nového roku a rozumným chovatelům, kteří prozřeli pevné zdraví a chovu zdar
Zbyšek Wolf.
klop.p
napsal(a):
Jdou o vás legendy ve všech klubech a musím se přiznat že se červenám když to slyším!, hrabě, jinak se o Vás nezmiňují, je hrobař českého staváka, !
Možná by jste jim vyrazil dech jedině nějakým supr odchovem, ale v té sodomě gomoře u vás na střeše je to zcela nemožné!
Přeji Vaším, hraběcím, holubům zdraví, plná volata do nového roku a rozumným chovatelům, kteří prozřeli pevné zdraví a chovu zdar
Zbyšek Wolf.
Pod tohle se take podepisu.Pepa Razak.
klop.p
napsal(a):
Zbyšek Wolf.
Souhlasím Ondřej Kabeláč.
Domnívám se, že krátkodobý efekt v Toužetíně nenastane. Tedy výstavní, dokonale kreslení jedinci. Ale pokud dlouhodobě bude fungovat volný chov, s přirozenou selkcí na zdraví a letové vlastnosti, pak ti co budou "mlýt z posledního", si rádi opatří dobře stavějícího, volatého, přirozeně zdravého jedince, třeba i s kresebnými vadami a budou se divit, jak jim půjde chov "nahoru". Ale jde skutečně o dlouhodobou vytrvalou a nevděčnou práci. Možná další chovatelská generace na Toužetíně bude sklízet, to co je dnes zaseto.
jo012810
napsal(a):
Domnívám se, že krátkodobý efekt v Toužetíně nenastane. Tedy výstavní, dokonale kreslení jedinci. Ale pokud dlouhodobě bude fungovat volný chov, s přirozenou selkcí na zdraví a letové vlastnosti, pak ti co budou "mlýt z posledního", si rádi opatří dobře stavějícího, volatého, přirozeně zdravého jedince, třeba i s kresebnými vadami a budou se divit, jak jim půjde chov "nahoru". Ale jde skutečně o dlouhodobou vytrvalou a nevděčnou práci. Možná další chovatelská generace na Toužetíně bude sklízet, to co je dnes zaseto.
Děkuji za váš příspěvek. Je to k věci a mnozí, kteří se dnes tady vyjadřují. zapomněli na jeden fakt, že v Toužetíně jde o volný chov, který není určen k výstavním účelům a nikdy jsem tuto ambici neměl a vždy jsem to tady zdůrazňoval. Je zajímavé, kolik lidí tu má zaručené informace a beru na vědomí fakt, že mne hodně lidí na to upozorňovalo, že to tak dopadne. Jenže když dáte někomu slib a již někteří ti čestní nejsou mezi námi, že se budete snažit těm holubům pomáhat, tak se to budu snažit dodržet. Dobře víte, že v takovém velkém množství holubů je velký predační tlak, natož v budovách do kterých sto let neinvestoval nikdo ani korunu, Takže to bude nějaký čas trvat, než se to dá do kupy. Živíme se zemědělstvím a ne nějakými podvodnými machinacemi, natož obíráním kamarádů. Když se na některé články podívám, tak se nedivím, proč za okupace zemřelo tolik lidí, protože je udal soused, či v padesátých letech, kdy se sedláci stěhovali z vesnice jenom proto, že pracovali a měli majetek. Prostě byli vinní. Někdo to rozhodl. Nyní vám položím otázku? Chtěl jsem někde nějakou funkci, či abych měl na výstavě šampiona? Mnoho těch holubů, kteří nyní v Toužetíně jsou by ani nebylo, protože ti chovatelé od kterých to kupuji, drží větší stavy, Jsou to většinou důchodci a většinou si za to koupí více obilí. Že přispívám klubu? Nemám čas pomáhat v neděli po výstavě rozebírat klece, protože mám malé děti a práce je také dost, tak to řeším alespoň těmi financemi když tam nemohu být. Ale také pro mnohé vinen. Že jsem se ozval proti nedemokratickému zavedení nového způsobu posuzování!? Zase vinen. Dnes již ve svazu nebudu, takže zas tu není žádný postranní úmysl. Chtěl bych jen dodat, že budu nadále se snažit svůj slib dodržet, ať se to někomu líbí či ne. I toto vlákno jsem založil jen pro to aby jsem konečně věděl jak to je a věřte, že jsem imunní a bránit se také dovedu. Prostě jak napsal Jarda "sedlák". Naštěstí ani já ani druhá stran to v konečném důsledku soudit nebude. To rozhodne ten nahoře a je to dobře, protože jinak už by ten svět ani nebyl. Stejně si tam nikdo z nás nic nevezme a po nás tu jen zůstane buď něco pěkného anebo smrad. Děkuji všem co mi přejete a ti kteří ne, tak to berte jako fakt, že to tak je a těžko mne někdo změní. Přeji všem hezký večer z Toužetína. Lukáš M.
jo012810
napsal(a):
Šalamounsky napsáno, nepoškodit ani jednu stranu!
Nedomnívám se, že v dnešní době se ve volném chovu holubů dojde k nějaké selekci ku zdraví zvířete ! Ba naopak, zamoří zdravé chovy.
Viz. zdravé chovy na kostelech? Sám tomu nevěříte!
Mám jiný názor na tento příspěvek
Dává i docela logiku, nepátříte mezi ty co prodávají, hraběti, vychválený odpad z chovu, ?
Proč si neřeknete dost a za ty peníze mu dát opravdu dobrý materiál a pomoci
aby to k něčemu bylo a vyhověl(prý) nějakému slibu?
Nojo, otázka zůstává co doma z odpadem, škoda ich sožrať, když, hrabě, dá co si řeknu
Takže když to shrnu.
Staváčkáři ho nemusí, že dělá kotrmelce ve stavěcích a ve
vstazích, ale přitom ho většina vyhlíží u vrátek s nataženou rukou.
Zdravím, co kdo komu dal a nebo nedal to nevím, ale vím naprosto přesně, že ve volném chovu se dá "vypěstovat" přirozenou cestou zdraví. Chce to jen tvrdou selekci nezdravých jedinců, kteří stejně své potomstvo nedokáží dostat na střechu. Stejně tak, jako na kostele, či jinde ve městech se nikdy nemůže nedochůdče dostat ven. To prostě zajde už ve hnízdě a takový nezdravý pár, tím pádem nemůže šířit nemoci. Vím o čem mluvím. Po mnoho let jsem chodívával na kostelní věž v Bavorově. Vždycky jsem nachytal několik pytlů holubů, které když jsem přebíral, tak jsem u nich obdivoval tu sílu a mohutnost v prsou, ten krásnej prach v peří a vůbec jejich vitalitu. Bývalo to v době, kdy jsme dávali na trichomoniázu Acinitrazol, kdy holubi, když viděli žlutou napáječku, tak zvraceli dva metry před ní. Ti věžáci nikdy nic takovýho nezažili a přežili po celá léta a přežívají dodnes. Já dneska ve svém volném chovu na trichomoniázu nedávám už asi 4 roky nic. Holuby jsem naučil lítat pít do rybníčku, kde je čistá voda. Ta čistá voda, to je ta nejlepší lékárna. Ona i vymytá napáječka není nikdy tak dobře vymytá, aby se v ní voda nekazila a nemnožily zárodky nějakýho moribundusu.
klop.p
napsal(a):
Nedomnívám se, že v dnešní době se ve volném chovu holubů dojde k nějaké selekci ku zdraví zvířete ! Ba naopak, zamoří zdravé chovy.
Dává i docela logiku, nepátříte mezi ty co prodávají, hraběti, vychválený odpad z chovu, ?
Nojo, otázka zůstává co doma z odpadem, škoda ich sožrať, když, hrabě, dá co si řeknu
Takže když to shrnu.
St. Toman vám odpověděl z praxe na zdravotní selekci. Já mám velmi podobné zkušenosti. A dodávám, že bohužel ze zdravotních důvodů nemohu chovat holubi po více jak 50 létech...Takže žádné a ničí peníze za holuby mne nezajímají. Jen chci připomenout chovatelům, že tkzv. zdravé chovy na bázi medikamentů, různých preventivních kůr a léčení nedochůdčat, je cesta do pekel. Ale každý má možnost si vybrat a provozovat chov, jak mu to nejvíce vyhovuje.
klop.p
napsal(a):
Takže když to shrnu.
Při takovém nesmyslném vykupování velkého množství holubů, kde jsou i nemocný a starý, není možné docílit zdravého chovu.Naprosto souhlasím, je to jenom banka na nemoci a nebezpečí pro zdravé chovy.
st.toman
napsal(a):
Zdravím, co kdo komu dal a nebo nedal to nevím, ale vím naprosto přesně, že ve volném chovu se dá "vypěstovat" přirozenou cestou zdraví. Chce to jen tvrdou selekci nezdravých jedinců, kteří stejně své potomstvo nedokáží dostat na střechu. Stejně tak, jako na kostele, či jinde ve městech se nikdy nemůže nedochůdče dostat ven. To prostě zajde už ve hnízdě a takový nezdravý pár, tím pádem nemůže šířit nemoci. Vím o čem mluvím. Po mnoho let jsem chodívával na kostelní věž v Bavorově. Vždycky jsem nachytal několik pytlů holubů, které když jsem přebíral, tak jsem u nich obdivoval tu sílu a mohutnost v prsou, ten krásnej prach v peří a vůbec jejich vitalitu. Bývalo to v době, kdy jsme dávali na trichomoniázu Acinitrazol, kdy holubi, když viděli žlutou napáječku, tak zvraceli dva metry před ní. Ti věžáci nikdy nic takovýho nezažili a přežili po celá léta a přežívají dodnes. Já dneska ve svém volném chovu na trichomoniázu nedávám už asi 4 roky nic. Holuby jsem naučil lítat pít do rybníčku, kde je čistá voda. Ta čistá voda, to je ta nejlepší lékárna. Ona i vymytá napáječka není nikdy tak dobře vymytá, aby se v ní voda nekazila a nemnožily zárodky nějakýho moribundusu.
Mám stejnou zkušenost. Vakcinuji akorát pharmavacem, abych měl krytí proti pseudomoru a na to vedu evidenci, protože člověk nikdy neví, jaký bude zájem. Holubi chovaní na volno se o sebe postarají sami a ti ve voliéře dostávají do napáječky schaumacid a červený grit s anýzem a ještě normální grit. Krmmí hodně jarní ječmen, protože jsme sladovnická oblast, mám ho hodně a osvědčil se. Největší ztráty jsem měl od dvounohé škodné, tu jsem vystrnadil nejdříve, pernatí dravci se také snaží, proti těm nic nemám, zas to není tak strašné. Chlupatí čtvernožci se mi naučili na maso a ti opravdu škodí i když deratizéři se je snažili několikrát vypudit, stejně vždy nějací zbyli, protože jak jsem psal výše, veliký areál v nedobrém stavu. Kuna si taky párkrát smlsla a nedávno mi čuba vytáhla z holubníku divokou kočku. Jak se tam dostala, nevím. Udělali jsme letos opatření a např. holubi Harryho Pařízka jsou vůči těmto škůdcům zabezpečení. Nestačím se divit, jak jsou tu zaručené soudy od těch, kteří u mne nikdy nebyli. Ale to neva, je to o názoru na chov holubů a přinejmenším je to výzva, to zkusit zda to vydrží a ti holubi nepopadají na nějaké nemoci. Zdraví Lukáš M. Toužetín.