No, co já, mně zajímá reakce odborníků. Já jsem laik, i když ukecanej. Přišel jsem do haly asi ve čtvrt na jednu. Bylo nás v hale celkem 6, co jsme procházeli klece. Zvláštní pocit ! Katalog ještě nebyl a tak jsem jen tak procházel bezejmenné holuby. Začal jsem z leva, od černých rovných a postupoval dál. Pak přišly katalogy a i pár návštěvníků. Ta hala je velice špatně osvětlena, nebo vlastně ani moc nebyla a tak holubi proti oknům se nenechali srovnávat s holuby po světle. Je to škoda. Dál mně zarazila nepodestýlka v klecích. Už v tu dobu, co jsem tam byl, byl v některých klecích papír téměř promočený a volatější holubi při spánku měli volata ze spodní strany mokrá. nevypadalo to moc pěkně. O novém bodovacím lísku se ani nechci zmiňovat. Snad jen pro laika jak si má vysvětlit, že se má např. ocas zkrátit - ustřihnout, nebo jak? Tak to by bylo to fňukání, jak mi jeden kolega tady označil.
Teď k holubům. Musím říci, že jsem tam viděl hodně málo kříženců s "němci", což je určitě dobře. Hodně, možná většina holubů byla krásně fouklá, sama od sebe, taky paráda. U červených sedlatých je vidět hodně "uškrcených", což se mi na rozdíl od posuzovatelů vůbec nelíbí. To u černých sedlatých jsou holubi krásně otevření. Nádherní byli sedlatí stříbrní, vyrovnaná kolekce. U modrých penížků jeden posuzovatel psal penížek, druhý kapratý, což ale na kráse holubů neubralo. Nechci a ani neumím všechny barvy, kresby a rázy okomentovat. To nechám jiným. S foťákem nechodím a tak ani fotky nedělám a tak to také nechám na jiné.
Když jsem šel už domů, zašel jsem do trhu. Nebylo tam nic, až na dvě klece krásných černých kamzlů. Koupil jsem si dvě parádní holubice. Teda alespoň doufám, že jsou to holubice, protože jsou to fakt kusy a i krásný v barvě, lesku i kresbě.
Závěrem. Byly to krásně prožitý dvě hodiny mezi klecemi českých staváků.
Tomu rozumím. Ano, stříbrný sedlatý byli velmi vyrovnaní už v Lysé. Mám radost, že se díky pár zapáleným chovatelům zvedají. Tento barevný ráz si to po slabších letech opět zaslouží. Díky klukům, kteří je začali konečně vystavovat. Černý sedlatý jsou poslední roky opravdu hodně na hoře. Této barvě vévodí hned několik chovatelů ať jsou to př. Hrstka, př. Dragon, bratři Bekové a další. U modrých se píše kapratý, mluví se o penížkovi, stejně tak u žlutopruhých jsou to žemláci a mramorový je vlastně též baborák. Většina lidí jezdí v sobotu kdy je rušno na burze. To je už asi zažitá tradice. Děkuji ti za postřehy a zdravím na jih čech. Bohouš P.
poty76
napsal(a):
Tomu rozumím. Ano, stříbrný sedlatý byli velmi vyrovnaní už v Lysé. Mám radost, že se díky pár zapáleným chovatelům zvedají. Tento barevný ráz si to po slabších letech opět zaslouží. Díky klukům, kteří je začali konečně vystavovat. Černý sedlatý jsou poslední roky opravdu hodně na hoře. Této barvě vévodí hned několik chovatelů ať jsou to př. Hrstka, př. Dragon, bratři Bekové a další. U modrých se píše kapratý, mluví se o penížkovi, stejně tak u žlutopruhých jsou to žemláci a mramorový je vlastně též baborák. Většina lidí jezdí v sobotu kdy je rušno na burze. To je už asi zažitá tradice. Děkuji ti za postřehy a zdravím na jih čech. Bohouš P.
Jen pro doplnění žemlákům se také u nás říká žanžíci.
Speciálka českých staváků byla velmi zdařilá. Mnoho kvalitních staváků, kteří se rádi ukazovali.Bylo se na co dívat.Určitě si přišel na své každý staváčkář. Příjemná atmosféra, která panovala i na burze na které bylo dost staváků na prodej i koupi.Největší počet na burze byl českých staváků černých sedlatých. Počasí přálo na této velké staváčkářské akci.Kdo tam byl tak jen může potvrdit má slova. Jo super den...také přeji vám všem.