hou4

XXX.XXX.103.246
Víš, že o zimní odchovu zde bylo napsáno několikrát, ale byli to spíše dohady dvou stran.
Zajímali by mě výhody a nevýhody holoubat a názory od chovatelů, kteří zimní odchov preferují nebo naopak zavrhují. Také by mě zajímala kvalita holoubat a jejich velikost v zimním období, protože o tom se nejčastěji píše.
Děkuji
Zdravím.
Je pravdou, že témat o zimním odchovu zde bylo dost.Někdo jej propagoval, ale v převážné míře byl zavrhován.Bylo argumentováno, že je nutné mít teplé komorové holubníky, že je nutné přihřívat vodu a oklamat přírodu různými prostředky, například nutričním krmivem, že je nutné nechat holuby odpočinout rozdělením podle pohlaví atd..Zimní plemenitbu však nemůže dělat každý a proto je tak kritizována.Pravda je totiž úplně někde jinde.Neustálým léčením podle kalendáře jsou holubi tak oslabeni na imunitě, že nejsou zimní plemenitby vůbec schopni.Právě zimní plemenitba ukáže jak jsou na tom chovné páry po zdravotní stránce, protože pokud nesnášejí a neodchovávají zdravé jedince, tak je v nich nějaký zdravotní problém a nebo jsou tak zničeni laickým léčením, že chovu nejsou schopni.Pokud je holub ještě holubem, je problém jej v hnízdění zastavit.Pokud chovatel hodlá obelstít přírodu tím, že se ujímá rodičovských povinností za holuba a holoubata krmí sám, tak Já tvrdím, že takto vychovaná holoubata jsou naprosto bezcenná do dalšího chovu.
V mém chovu sestavuji páry do konce listopadu a první holoubata kroužkuji v lednu.Toto dělám po mnoho let, ale netvrdím, že dělat zimní plemenitbu byl můj záměr.Prostě jsem to nechal na přírodě a pokud holoubata nevydržela od chovného páru po několikáté, nastoupila tvrdá selekce.Takto jsem postupoval po mnoho let a dnes nevidím v zimním, nebo letním odchovu žádný rozdíl.Spíše jak jsem již zde psal, nelíbí se mi holoubata z letních veder.Na otázku zadavatele jaký je rozdíl ve velikosti holoubat v zimním a letním odchovu prohlašuji s plným svědomím, že žádný.Pokud je kvalitní pár holubů, tak jejich holoubata musí být jak přes kopírák stejná.Do dalšího chovu si však nechávám holoubata z prvních líhní, tedy zimní, protože jsou řádně vyspělá a ještě v témž roce ukážou jaký je jejich odchov.Pro zadavatele uvádím, že na výstavy jsou perfektní o čemž svědčí moje téma o NVH.Letos jsem vystavoval lednová a únorová holoubata.
Závěrem prohlašuji, že k zimní plemenitbě nikoho nenutím, holoubata ručně nekrmím a nikdy nebudu a i nadále se budu snažit, dělat z holuba opět holuba. Zdraví všechny Kouťák.
kouták
napsal(a):
Zdravím.
Je pravdou, že témat o zimním odchovu zde bylo dost.Někdo jej propagoval, ale v převážné míře byl zavrhován.Bylo argumentováno, že je nutné mít teplé komorové holubníky, že je nutné přihřívat vodu a oklamat přírodu různými prostředky, například nutričním krmivem, že je nutné nechat holuby odpočinout rozdělením podle pohlaví atd..Zimní plemenitbu však nemůže dělat každý a proto je tak kritizována.Pravda je totiž úplně někde jinde.Neustálým léčením podle kalendáře jsou holubi tak oslabeni na imunitě, že nejsou zimní plemenitby vůbec schopni.Právě zimní plemenitba ukáže jak jsou na tom chovné páry po zdravotní stránce, protože pokud nesnášejí a neodchovávají zdravé jedince, tak je v nich nějaký zdravotní problém a nebo jsou tak zničeni laickým léčením, že chovu nejsou schopni.Pokud je holub ještě holubem, je problém jej v hnízdění zastavit.Pokud chovatel hodlá obelstít přírodu tím, že se ujímá rodičovských povinností za holuba a holoubata krmí sám, tak Já tvrdím, že takto vychovaná holoubata jsou naprosto bezcenná do dalšího chovu.
V mém chovu sestavuji páry do konce listopadu a první holoubata kroužkuji v lednu.Toto dělám po mnoho let, ale netvrdím, že dělat zimní plemenitbu byl můj záměr.Prostě jsem to nechal na přírodě a pokud holoubata nevydržela od chovného páru po několikáté, nastoupila tvrdá selekce.Takto jsem postupoval po mnoho let a dnes nevidím v zimním, nebo letním odchovu žádný rozdíl.Spíše jak jsem již zde psal, nelíbí se mi holoubata z letních veder.Na otázku zadavatele jaký je rozdíl ve velikosti holoubat v zimním a letním odchovu prohlašuji s plným svědomím, že žádný.Pokud je kvalitní pár holubů, tak jejich holoubata musí být jak přes kopírák stejná.Do dalšího chovu si však nechávám holoubata z prvních líhní, tedy zimní, protože jsou řádně vyspělá a ještě v témž roce ukážou jaký je jejich odchov.Pro zadavatele uvádím, že na výstavy jsou perfektní o čemž svědčí moje téma o NVH.Letos jsem vystavoval lednová a únorová holoubata.
Závěrem prohlašuji, že k zimní plemenitbě nikoho nenutím, holoubata ručně nekrmím a nikdy nebudu a i nadále se budu snažit, dělat z holuba opět holuba. Zdraví všechny Kouťák.
Kouťák to popsal naprosto jasně. Zdraví holub má zájem hnízdit celý rok. Pro výstavní účely jsou první líhně naprosto perfektní a pokud je třeba, pak takováto holoubata na podzim(v létě) odchovají holoubata a je možné odhadovat kvalitu dříve. Pro chovy PH je třeba řízená plemenitba a přes určitou dobu mít rozděleneo podle pohlaví. První páření se stanovuje podle toho, jakým systémem se bude závodit se starými a zda je v plánu závodit s holoubaty. U PH je zdravotní stránka pro rozmnožování "pohlídána" košem. Např. u tiiperů není sice problém celoročního rozmnožování, ale většinou se odchovává tak, aby holoubata nebyla v silném přepeření od července do začátku září, kdy se s nimi soutěží. Ale odchovávají se i pozdní holoubata a hejno se cvičí při kratším dni. Zde opět letový výkon zajišťuje zdravotní test. Jak napsal Kouťák, chovnou sezónu si každý musí přizpůsobit svým potřebám a pozorováním.
Zdravím.ano nemůžu než souhlasit s těmito dvěma příspěvky.teprve zima prověří kvalitu chovného materiálu na zimních holoubatech po zdravotní stránce a imunitě.mám na holubníku několik holoubat různého věku od třínedělních po třídenní, krmivo podávám stejné celoročně, voda jim už při mínus pěti zamrzá, takže žádná zvláštní péče, a tyto holoubata jsou vhodnější na podzim na výstavy nebo na závodní účely.znal jsem holubáře, který mněl holubník spojený přímo s bytem, tedy i vytápěný, holubi mněl sice pěkný, ale nic nevydržely, pokud se dostali do normálních podmínek.nemněli téměř žádnou imunitu, málokteré holoubě po nich přežilo, věčně jen klempírovali na hranici zdraví a nemoci.jakékoli přilepšování, vytápění podávání zaručených léčebných prípravků vede plíživě ke ztrátě imunity a používání stále silnějších chemických a léčebných prostředků.
Když jsem choval 20 páru, tak holubi odpočívali od konce září do začátku listopadu.Zimním odchovem jsem neměl žádný problém.Při dlouho trvajících mrazech pod - 10 °C nějaká ztráta byla, většinou u mladých páru.Přestal jsem jenom proto, že jsem si potřeboval odpočinout já. Při současném počtu kolem 50 páru si to nedovedu představit, co bych dělal z holoubaty když nasedali 8 krát.do roka.Zimní holoubata jsem si nechával do chovu, tak mohu Zdeňka slova potvrdit že jsou odolnější.Ze začátku nějaké ztráty jsou, ale výběrem zdravých jedinců se to podaří.Letos jsem zkusil jeden pár ve voliérce, menší holoubě nepřežilo, větší je v pohodě, přes den na něm moc už nesedí, sám sem zvědaví jak to dopadne,.
Vážení chovatelé holubů, chtěl bych se zapojit do Vaší diskuze o zimní plemenitbě holubů.Jsem chovatelem 6 ti páru masných holubů. V páru je holubice Texana a holub Gigant nebo obraceně.Mám komorový holubník s voliérou, kde v současné mrzne.Krmná dávka je složena:pšenice, ječmen, hrách, kukuřice, řepka a końský bob.V letošním roce jsem odchoval 70 holoubat a v kuchyńské upravě vážila v průměru 557 gr. V současné době mají tři páry holoubata a všech 6 párů sedí na vajíčkách.V letních měsících byl problém s oplozením vajíček a příjmem kukuřice.Jsem schopen vyhodnotit období vážím všechna holoubata-kdy je vlastně zima?
Neptej se chovatelů, ani meteorologů, jen holub ví, co a jak. Dejme jim prostor na vlastní rozhodování a budeme všichni překvapeni. Nechtěl jsem vstupovat do této diskuse o zimních odchovech, protože kdo mně zná, tak ví, jak to u nás na statku s holuby chodí, ale jen se zájmem jsem četl ta vyznání. Opravdu zimní holoubata jsou nejlepší, akorát u barvičkářů a kreslířů ta pozdnější holoubata bývávají barevnější a kreslenější, alespoň u mne u lysých staváků to tak bývá. Není to ale pravidlo. Holub po přepelíchání a samorozhodujícím odpočinku je v plný síle a tak i holoubata jsou nakrmenější a životnější, než ta od utahaných holubů v červencových pařácích. Zdravej holub má daleko lepší zájem o odchov a tudíž o zahřívání a krmení, než nějakej nadopovanej frajer, kterej musí místo odchovu řešit svoje problémy.
Přeji všem klidné, spokojené a požehnané svátky Vánoc, ať se daří !
Tak holoubátko roste jako z vody, krmí ale jenom holubice.V pondělí byl krásný den, chtěl jsem jim udělat radost a odpoledne je pustil z voliérky.Po 5 minutách přilétla Lopuse a Bodliky kamarádka a před očima na střeše sebrala samce. Znova se potvrdilo, jak se v zimě naučí nepřestane. Risknul jsem, moje chyba.
Květek

XXX.XXX.48.28
Zdravím
Přečetl jsem si všechny Vaše příspěvky týkající se zimního odchovu. Z mé zkušenosti cca 40let chování holubů můžu jen potvrdit, co tu většina z Vás napsala. Zimní odchov je zdravější, odolnější, nepodléhá tolika nemocen, jako mláďata z jarního odchovu. Zimní mláďata jsou krásně plná, tučná, baculatá, radost je pozorovat jak na hnízdě přibývají na váze. To ale není důvod, že bych zavrhoval sezoní odchov. Na vysvětlenou, nemám prostory abych si holuby mohl rozdělit přes zimu na 1,0 - 0,1, tak je mám celoročně spolu. Přesto sem přesvědčen, že s holuby je to podobné jako s lidmi, také si nehledají partnery v určité roční období Snad jedinou nevýhodou v zimním období u krmení mláďat je krátký den a dlouhá noc, kdy v letním období mládě dostává od rodičů víc krmení než v zimě. Zde každý chovatel pozná ze zimního odchovu jak jsou rodiče důstojní v krmení či starostliví ke svých potomků.
Nikdy bych nedoporučil vyhřívaný holubník či vyhřívací hnízda, z mé strany je to rozmazlování holubů, kteří dostanou první impuls k nemocem. Já používám jediné vyhřívání pod napaječky aby jim nezamrzla voda, to je vše.
Přeji Všem chovatelům spoustu úspěchů a hodně odchovu do roku 2017
Květek.
Tak jsem dnes dodržel mou tradici a dal na 1.1.2017 první kroužek.Ta žlutá přímo září.Zdraví Kouťák.
květek

XXX.XXX.48.28
Zdravím
Kroužky vypadají moc hezky, už sem je viděl na speciálce Č.S. v Kolíně, tak budu jen doufat, že je naše organizace obdrží co nejdříve, abych se vyhnul kroužkování starými kroužky. Mám nasedlých 8 párů, které se budou pomalu klubat, už jen doufat v brzké dodání kroužků
Květek.
květek
napsal(a):
Zdravím
Kroužky vypadají moc hezky, už sem je viděl na speciálce Č.S. v Kolíně, tak budu jen doufat, že je naše organizace obdrží co nejdříve, abych se vyhnul kroužkování starými kroužky. Mám nasedlých 8 párů, které se budou pomalu klubat, už jen doufat v brzké dodání kroužků
Květek.
Ahoj Květku, také jsem je viděl. Konečně změna po černé, bílé a černé. Už jsem se klepal, že budou zase bílé. Asi by mě kleplo. Ta žlutá až fosforová vypadá zajímavě, teď jim budou nožky svítit na dálku. Mě posílal jednatel z okresu email, že hned po novém roce bude rozesílat. Tak že jsem v očekávání. Zdravím do Stochova. Bohouš
V těch vysokých jedlích vysedává můj holubářský nepřítel, teď mé koně pustit, tak je vymalováno...
hou4

XXX.XXX.103.246
Tak jsem to zkusil a na Vánoce jsem otevřel budníky. Holubi si okamžitě obsadili budníky a hned začali lákat holubice na hnízda. Teď jsou teploty ve dne kolem 0°C v noci i -11°C a holubi si staví hnízda a některé páry už sem viděl i pářit se. Vypadá to že jim žádná zima nevadí
Zdravím,
tak u mě v holubníku to vypuklo teď ve čtvrtek. Holubice začali snášet, tak jsem nasadil misky a už sedí 3. holubice a postupně sedají ostatní. S holubi jsem začal v prosinci 2016, tudíž jsem to nechal čistě na přírodě a na holubech. Tak uvidíme co se vylíhne
Olánek
napsal(a):
Škoda, že to tu nečtou ti tažní ptáci
Ti tažní ptáci to tu určitě čtou.Tohle se děje nyní nad rybníkem Rožmberk.Příroda se zbláznila.Kouťák.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravim na Silvestra jsem videl 3 hejna hus jak letely od jihu na sever...a vcera mi zacali hnizdit alternburaci...
Slušný mrazík aj u nás na Slovácku.
Tak jsem po 4 dnech navštívil holuby na chalupě. Několik párů na vajíčkách a 3 páry seděly jak přibité na holoubátkách (2x bělohlávci 1x české čejky) v holubníku, kde bylo mínus 17 C, a to už mi zamrzají i vyhřívané napáječky. Všechna holoubata řádně nakrmená
Taky mám zkušenost, že zimní holoubata jsou ty nejlepší, v mém případě nejživotaschopnější. No a holoubatům vůbec nevadilo. že jsem je okroužkoval svazovými kroužkami, což by jsem jako nečlen ČSCH neměl.
Tak ať Vám to kluci nepomrzne. Jirka T.
ccira
napsal(a):
Slušný mrazík aj u nás na Slovácku.
Tak jsem po 4 dnech navštívil holuby na chalupě. Několik párů na vajíčkách a 3 páry seděly jak přibité na holoubátkách (2x bělohlávci 1x české čejky) v holubníku, kde bylo mínus 17 C, a to už mi zamrzají i vyhřívané napáječky. Všechna holoubata řádně nakrmená
Taky mám zkušenost, že zimní holoubata jsou ty nejlepší, v mém případě nejživotaschopnější. No a holoubatům vůbec nevadilo. že jsem je okroužkoval svazovými kroužkami, což by jsem jako nečlen ČSCH neměl.
Tak ať Vám to kluci nepomrzne. Jirka T.
Zdravím u nás na jihu minus 12 troje holuby sedi 3 holoubata vylétla jsou silna pekna mam postaky v barvě par fotek snad to holoubata a vajíčka vydrží mejte se pěkně.
Tak nám to už létá a utěšeně roste a prospívá : 41 ks. Je to ohříváček na duši když už ta péče je tuto zimu velmi pracná a zima otravná. Přidávám i housata Afrik : 2 ze štědrého dne, a 3 dvou denní. Posouváme se chlapci k jaru - vydržať !
Tom.13
napsal(a):
I když je počasí takové jaké je za chvíli je tu leden a tak otevřu toto téma skoro po roce znovu jen tak ze své zvědavosti. Jak jsou na tom vaši holubi s odchovem jestli je toto počasí dráždí k hnízdění tak jako ty moje.
Já dnes kroužkoval 4 holoubata a další 4 páry hnízdí. Na vánoční holoubata nedám dopustit. Jirka T.