Zakládám vlákno k prezentaci hanáckých voláčů a jiných velkých voláčů. Těším se na Vaše příspěvky . S.
Tato mladá žlutě kapratá holubice se teprve vyfoukává, nese vlohy pro recesivně žlutou, v chovu mám hned tři její sourozence...a také její matku.
Roční opálový samec je na fotce trošku vodorovnější, ale jinak stojí jak voják. Líbí se mi podvázání volete.
Ostatní moji holubi již plní rodičovské povinnosti a starají se o první snůšky či mladé...
Sašo moc vám děkuji za založení vlákna o velcích voláčích. Chci věřit, resp. si to přeji aby jste dosáhl podpory od chovatelů těchto elegánů mezi holubi. Myslím, že chovatelů je dost a podpoří vlákno. Radost mám také především z toho, že se za poledních 4 - 5 týdnů založilo hned několik vláken pojednávajících především o Českých - národních plemenech. A to je pro mne balzám na duši. Pokud vám to nebude vadit, podpořím jednorázově vlákno několika foty z již několika proběhnuvších výstav v Lysé nad Labem. Začneme těmi největšími a to Pomořanskými voláči.
Mně osobně se u Pomořanů vždy líbila modrá nebo černá barva s anglickou kresbou. Nekladl jsem u modrých důraz na to, zdali jsou pruhový či kapratí. V roce 2005 jsem si dovezl krásné 2 páry modrých pruhových z Horní Stropnice. B.
No a poslední fotky které se tak trošku povedli ukáží na Hanácké voláče, tak a teď už sem budu chodit jen na koukačku než zase něco někde ulovím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

5555
napsal(a):
Zakládám vlákno k prezentaci hanáckých voláčů a jiných velkých voláčů. Těším se na Vaše příspěvky . S.
Tato mladá žlutě kapratá holubice se teprve vyfoukává, nese vlohy pro recesivně žlutou, v chovu mám hned tři její sourozence...a také její matku.
Čau Sašo, vím že to sem asi nepatří ale mohl bys dát i nějaké fotky tvojích brnaku?Jináč vše nej k tvému včerejšimu svatku
Hanáčtí voláči a jiní velcí voláči - pre viacerých z nás veľmi aktuálna téma. Je tu aj o čom diskutovať napr. veľkosť holubov, ich hrúbka, štíhlosť, výška nôh, dĺžka krku, hrvoľatost.. a to všetko odkiaľ - pokiaľ stý, aby sme plemenám extrémami veľmi neublížili. Chovám veľké anglické a malé anglické hrvoliaky. Tu platí, že veľký má byť ozaj veľký a malý ozaj malý.
A teraz k veľkosti veľkých. Pred viacerými rokmi som začal pri veľkých AH merať dĺžku holubov od konca chvosta až po špičku zobáka pri mierne natiahnutom krku. Prečo som s tým začal? Mal som na holubníku značný rozptyl vo veľkosti holubov. Keď som ich pomeral, tak moje presvedčenie o nutnosti selekcie smerom k veľkosti holubov bolo dobré. Vyradil som všetky v tele a hrvoli krátke holuby a niektoré boli aj veľmi hrubé. Teraz mám na holubníku najviac samcov s dĺžkou 48 cm, ktorú považujem v záujme udržania vitality aj letu holubov za veľmi dobrú. Minulý rok som mal aj dvoch holubov s dĺžkou cez 50 cm, z toho jeden nedokázal páriť- je vyradený. Je neuveriteľné, ale iba 1-2 cm kratšie holuby sa mi zdajú opticky výrazne menšie, majú spravidla aj trochu kratšie nohy. U jedného môjho priateľa sa mi zdali byť jeho holuby väčšie, keď sme ich merali tak mali taktiež skoro všetci samci 48 cm.
A teraz k holubiciam. Na výstavy meter nenosím a holuby nemeriam. Stalo sa mi, že som s EU špeciálky AH doniesol "skrátenú" holubicu. To je to rýchle rozhodovanie, nafúkané holubice v hornej klietke a doma smútok napr.45 cm a 200 € v čudu. Najradšej mám holubice, ktoré majú napr.46- 47 cm, veľkosťou sú skoro ako samci. Nesú veľké a špicaté vajíčka a s nich sa liahnu najlepšie holuby. Meranie sedí vtedy, keď holuby sú proporčne vyvážené - dĺžka krku, tela a chvosta. Často sa stáva, že holuby majú výrazne dlhší chvost a to skresľuje údaj - odrátať 1-2 cm.
A ešte - všetky plemená veľkých hrvoliakov sú príbuzné, majú akurát rozdielne "kabáty", väčšie-menšie papuče, tela a preto aj ich problémy so šľachtením sú viacmenej tie isté. Pokiaľ ste to dočítali tak vám ďakujem Pekol.
Dám jsem ilustrační fotografie z našeho chovu kdy jsme v sezoně 2014 měli na holubníku Hanácké voláče modré kapraté. Získali jsme je od přátel otce a syna Frajtových. Do dnes mě mrzí, že jsme v nich nepokračovali doposud a synovi jsem je ustříhl již po prvním roce. Zajímavostí pro mě bylo, že po celý rok jsme je pouštěli ven, lítali i 50 - 60m od holubníku a bez přistání se hned vraceli zpět. To bylo hezké zjištění, debatoval jsem na tohle téma s panem Frajtem a myslím, že samotného ho to překvapilo, stejně jako mě, protože holubi pocházeli z voliéry. Typické problémy s některými sousedy (zahrádka atd.). Hlavně proto nebyli na volno. Co mě ještě nešlo do hlavy bylo to, že mi tady lítali dravci nad nimi a nikdy mi do nich nepráskli. Je jasné, že už je to větší holub a oni většinou berou za letu. Kdy ho ztopí a snáz odnesou. Ale i tak...
Ano byla to chyba, měli jsme v nich pokračovat . Pokusím se nafotit aktuální fotky z chovu mých přátel. Jen co bude počasí, byť už asi budou ostříhaní na sezonu.
Hanácký voláč modrý, též starší fotografie z chovu přátel otce a syna Frajtových. Tu to barvu dělají stále a mají dost kvalitních voláčů. Dnes jsou na tom zase o něco lépe, protože pilně pracují pro plemeno. Jinak by nebyli tak vyhledávanou holubářskou destinací
Myslím že je to opravdu velká škoda když vidím ty kapraté který jsou opravdu pěkný. A dnes je jich málo až na pár chovatelů kteří se zabývají tímto rázem což je vidět i na speciální výstavě v Litovli. Sám sem je poptával když sem před 6 lety začínal s tímto plemenem sehnal jsem jeden né moc dobrý a po roce sem je dal pryč a pořídil sem červený od p.Tichého který mi obrovsky pomohl dnes po 6 letech a velké pomocí p.Dorazila (úžasný chov) držím 9 párů letos sem doplnil od p.Veselého žluté.
Martinovi děkuji za přání a přikládám tedy i nějaké fotky brňáků, není to nic uměleckého, právě páruji, tak jsou to takové momentky. Mám pět párů mandlových, vždy jeden v páru je almond, druhý něco jiného, letos zkouším zvýšit nohy přes anglickou kresbu, pak mám dva páry do bílých (holubice jsou kříženky) a pár tygrů...U brňáků jde šlechtění o poznání lépe než u velkých voláčů
hanácký voláč
napsal(a):
Smutná správa, právě nám odešel do holubářského nebe špičkový chovatel hanáckých voláčů modrých kapratých Pavel Zaoral ze Štěpánova. Čest jeho památce.
Obrovská škoda takového chovatele jeho holubi byli paráda.
Nějaké fotky zahraničních chovů pomořanských voláčů.
Paul Kozák, Vl.Haramira, C.Comba a další.
Ještě koupel, pokračování zas někdy příště. Přeji všem mnoho krásných odchovů.
Je tu letos trošku mrtvo, tak přidám aspoň modrého bělopruhého hanáka. Je starý teprve 1.5 měsíce, ale už mu to začíná pěkně "foukat". S.Veselý.
Ondřej K.
napsal(a):
Omladina.
1.-2 snímek křížení 1.0 bílý x 0.1 modrá,3. snímek otec holoubat, matku jsem přivezl z Rakouska už jsem jí dával na faunu Pecha.
hlinik
napsal(a):
1.-2 snímek křížení 1.0 bílý x 0.1 modrá,3. snímek otec holoubat, matku jsem přivezl z Rakouska už jsem jí dával na faunu Pecha.
Ještě jeden z bílých výletků.
Začala drezura hanáckých, českých voláčů sedlatých rousných a pomořanských voláčů před speciálkou. Půlka holubů putovala do klecí na dva dny, pak jdou do holubníku a dva dny je v klecích druhá půlka výstavních jedinců. Tak se to otočí třikrát až do sobotního rána 28.10. kdy začíná speciálka velkých voláčů v Litovli...tak brzy na shledanou. A.Veselý
Ahoj, děkuji Ondrovi za krásné přiblížení velkých voláčů na CV. Dle mého názoru v expozici HV nad průměr vynikali jen dva červení, dvě modré pruhové holubice a černý šupinatý samec. Žlutí byli zklamáním. Přikládám sem pár fotek z mého chovu. HV chovám od roku 2014 v barvě žlutá a modrá bělopruhá. Zaměřuji se na volatost holubic. Fotky jsou v pořadí... mladá modrá bělopruhá holubice, stará modrá bělopruhá holubice, mladá žlutá holubice, chovný žlutý samec rok 2014, chovný žlutý samec rok 2015, loňská holubice žlutě kapratá a připravené dva páry ČVSR do produkce mandlových v roce 2018. A.Veselý.
Ahoj, už jsem dával na FB, ale ještě pošťouchnu naše Faunaře, letos to konečně trochu kreslí, tak dávám jednoho ze žluťáků, ještě má vyhazovat šest letek... těším se na Vaše fotky, trochu to tu oživme